Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
petanquebaan

Petanquebaan aanleggen

Petanquebaan aanleggen in de tuin?

Petanque of jeu de boules is ook in België steeds populairder aan het worden. Lockdown of niet, petanque is zeker op mooie lente- en zomeravonden een aangenaam tijdverdrijf. Als je voldoende plaats hebt in de tuin kan je dan ook zelf een baan laten leggen en hoef je niet steeds naar het eerste het beste pleintje om de hoek te gaan.

Hoe leg je een petanquebaan aan?

De aanleg van een petanquebaan is alvast geen rocket science. Voldoende plaats in de tuin vrijmaken voor de aanleg is vaak nog het moeilijkste deel. Een petanquebaan moet bij voorkeur lichtjes hellend en dus geen perfect egale biljartmat zijn. Is de tuin totaal niet gelijk? Laat dan eerst je tuin egaliseren. Zorg er uiteraard ook voor dat de baan niet te veel gaat hellen want dit zal het spel beïnvloeden.

Hoe lang moet een petanquebaan zijn?

De officiële afmetingen van een petanquebaan zijn 4 op 15 meter. Dit zijn de afmetingen voor wereld- en internationale kampioenschappen. De banen voor recreatief gebruik zijn meestal 3 op 12 meter maar je bent aan niks gebonden. Wil jij een korter, langere, bredere of smallere baan? Alles kan!

Welke ondergrond gebruik ik voor een petanquebaan?

Welke steentjes voor petanque?

Een petanquebaan bestaat uit 3 verschillende lagen. Eerst en vooral heb je de onderlaag of funderingslaag. Deze laag is best 20 à 30 cm dik en zorgt voor een goede drainage bij regenval. Vaak bestaat deze laag uit steenslag, lavakorrels, ijzerslakken of drainagezand. Bovenop deze laag ligt de halfverhardingslaag. De precieze dikte van deze laag hangt af van de onderste laag maar is altijd tussen de 5 en 15 cm. Doorgaans bestaat deze laag uit dolomiet en wordt ze bespoten met water goed gerold zodat alles stevig vast ligt. Als laatste wordt de toplaag gelegd. Deze afstrooilaag is tussen de 1 en 3 cm dik. Je kan deze laag in elk type grind of split aanleggen. De eindlaag moet je 3 maal natspuiten en rollen.

Bij het maken van een petanquebaan mag je ook de afboording niet vergeten. Dit kan je uit verschillende materialen maken denk maar aan steen, hout en kunststof. Onlangs of van plan keerwanden te plaatsen? Dan kan je hetzelfde materiaal gebruiken. Wil je graag spelen als het donker is? Vergeet dan ook niet de verlichting rondom de petanquebaan in de tuin aan te leggen. Meer informatie over verlichting in de tuin vind je op over buitenverlichting plaatsen.

petanquebaan hout

Petanquebaan onderhouden

Als je de petanquebaan professioneel hebt aangelegd heb je normaal weinig onderhoudswerk. Je moet mogelijks de toplaag af en toe harken om de oppervlakte gelijk te houden. In het slechtste geval zal je ook af en toe onkruid moeten trekken op en rondom de petanquebaan. Dit kan je uiteraard door een hovenier laten doen als hij langskomt voor een tuinonderhoud.

Petanquebaan aanleggen prijs

Hoeveel kost een petanquebaan? Een petanquebaan aanleggen zal je alvast geen stukken van mensen kosten. De gemiddelde kostprijs voor het laten aanleggen van een petanquebaan ligt tussen de €1.000 en €1.750. Gebruik je duurdere materialen of wil je een speciale afwerking? Dan zijn de kosten uiteraard snel een pak hoger.

Petanquebaan zelf aanleggen?

Het spreekt voor zich dat je de kosten voor de petanquebaan kan drukken door het zelf te doen. Er zijn voldoende websites en video's beschikbaar die je haarfijn kunnen uitleggen hoe je deze klus moet klaren. De grote vraag is natuurlijk of je hier zelf je tijd aan wilt gaan spenderen. Het is niet de moeilijkste opdracht maar een beetje handig zijn is toch wel een vereiste om een degelijke petanquebaan te realiseren. Ben je dat niet kies dan voor de onderstaande optie.

Petanquebaan laten aanleggen

Zoals hierboven aangegeven kan je zelf aan de slag gaan maar dit is in de meeste gevallen niet de beste keuze. Een professionele hovenier of tuinman heeft namelijk ervaring met dit soort tuinwerk en kan het petanqueplein dus sneller en efficiënter maken. De kosten zullen hoger zijn dan het zelf doen, maar je bespaart je er dus tijd en moeite mee. Ook ben je zeker van een knap resultaat.

Prijsoffertes petanquebaan aanleggen aanvragen

Soortgelijke opdrachten

maandag 16 mei 2022

Aanleggen petanquebaan

Ik ben op zoek naar een vakman voor het aanleggen van een petanquebaan van 3x12 in mijn tuin.


Tuinaanleg en -onderhoud Roosbeek
woensdag 11 mei 2022

Petanquebaan aanleggen.

We willen graag in onze bedrijfstuin of bedrijfsparking een petanquebaan aanleggen. Het moet gewoon een petanquebaan zijn met de normale afmetingen (3x12).


Tuinaanleg en -onderhoud Beveren (Leie)
vrijdag 06 mei 2022

Petanquebaan aanleggen.

Op zoek naar iemand die een petanquebaan van 3mx11m kan aanleggen met simpele boarding. Bovenste laag grind graag wit of beige/zandkleur. Moet op plaats waar schuifaf staat op de foto. Deze is ondertussen al verwijderd.


Tuinaanleg en -onderhoud Bierghes
woensdag 27 april 2022

Petanquebaan aanleggen.

Ik zou een petanquebaan van 3x12m willen laten aanleggen. Ik zou hiervoor graag een offerte krijgen. Als extra zou ik willen weten wat de kostprijs zou zijn om een vuurput hierbij uit te graven en aan te leggen (zitjes).


Tuinaanleg en -onderhoud Bierbeek
dinsdag 12 april 2022

Aanleggen van een petanquebaan

Ik zoek een vakman voor het aanleggen van een volledige petanquebaan van max 3mx12m.


Tuinaanleg en -onderhoud Lubbeek
donderdag 10 maart 2022

Aanleggen van een petanque-baan

Ik ben op zoek naar een vakman voor het aanleggen van een petanque-baan. De baan zou ongeveer 3m op 10m à 12m moeten worden.


Tuinaanleg en -onderhoud Gentbrugge
zondag 06 maart 2022

Petanquebaan heraanleggen

Wij hebben een petanquebaan van 14 op 3m en zouden deze graag volledig vernieuwen aangezien er een verkeerde toplaag van stenen is gebruikt door de vorige eigenaar. Omheining: deel van draad verplaatsen (is in de tijd verkeerd gezet - grens niet gerespecteerd) 90 lopende meter.


Tuinaanleg en -onderhoud Schilde
maandag 28 februari 2022

Pétanquebaan aanleggen

Graag aanleg van een petanquebaan met afmetingen van 12 x 3 meter.


Tuinaanleg en -onderhoud Affligem
dinsdag 01 februari 2022

Twee petanquebaan aanleggen

Ik zoek een vakman om een 2 petanquebanen aan te leggen met boord.


Tuinaanleg en -onderhoud Geraardsbergen
maandag 17 januari 2022

Petanquebaan aanleggen

Ik zoek een vakman die een petanquebaan kan aanleggen. De ruimte is er is verharde ondergrond.


Tuinaanleg en -onderhoud Sint-Eloois-Winkel
zaterdag 15 januari 2022

Petanquebaan aanleggen en keerwanden plaatsen

Wij willen een aantal keerwanden plaatsen in de tuin en om in hetzelfde materiaal de afboording van een petanquebaan aan te leggen. Hiernaast ook petanquebaan aanleggen met split of grid.


Tuinaanleg en -onderhoud Sint-Niklaas
dinsdag 04 januari 2022

Petanquebaan aanleggen

We zoeken een vakman om van een oude groetentuin een petanquebaan aan te leggen. Ernaast zou ook een +-5m2 klinkers aangelegd moeten worden als terras.


Tuinaanleg en -onderhoud Outgaarden
maandag 13 september 2021

Petanquebaan laten aanleggen

Ik zoek een vakman om op een professionele manier een petanquebaan aan te leggen. Ik zou graag 1 hebben van 4x15m Nu ligt er gewoon gras


Tuinaanleg en -onderhoud Merelbeke
woensdag 02 juni 2021

Aanvullen toplaag dolemieten - 8 cm op petanquebaan

Graag dringend iemand gezocht voor plaatsing van dolemiet op bestaande petanquebaan (15x4 meter). De basis is nog goed, maar deze een 15 jaargeleden is aangelegd is de toplaag er zo goed als volledig af. De granulé (dikke korrel) ligt dus zo goed als open en bloot. Inclusief levering dolemiet en plaatsing/uitstrooien van dolemiet (een laag van +/- 8 cm , in korrel van 0.5) op de petanquebaan in onze tuin.


Tuinaanleg en -onderhoud Nevele
woensdag 24 februari 2021

Aanleggen petanquebaan

Ik zou graag een petanquebaan aanleggen. Deze zou komen op gras, de plaats voor de petanquebaan is perfect bereikbaar voor allerhande transport. De grootte zou een normaal formaat moeten zijn. +- 10m


Tuinaanleg en -onderhoud Merelbeke
maandag 17 augustus 2020

Petanquebaan aanleggen

Ik zou een petanquebaan willen laten aanleggen in mijn tuin. 15x4m of 12x3m


Tuinaanleg en -onderhoud Lovendegem
dinsdag 11 augustus 2020

Aanleggen petanquebaan in tuin

we (de kinderen) willen een petanquebaan laten aanleggen in de tuin van de ouders. De tuin is ongeveer 12 meter op 6. Nu ligt er gewoon gras en achteraan wat plantjes.


Tuinaanleg en -onderhoud Ekeren (Antwerpen)
maandag 20 juli 2020

Aanleggen petanquebaan in tuin

Petanquebaan aanleggen van 11m x 3m met houten afrastering. Momenteel ligt er gras.


Tuinaanleg en -onderhoud Lint
donderdag 25 juni 2020

Petanquebaan aanleggen

Petanquebaan van ong. 10-12m x 2.5m, met afboording aanleggen.


Tuinaanleg en -onderhoud Hamme (O-Vl)
maandag 22 juni 2020

Aanleg van een petanquebaan in tuin

Petanquebaan aanleggen in tuin.


Tuinaanleg en -onderhoud Hasselt
vrijdag 12 juni 2020

Aanleggen een petanquebaan in tuin

Ik zou graag een petanque baan willen aanleggen. Het zou 9x2m moeten worden.


Tuinaanleg en -onderhoud Wetteren
Offertes petanquebaan aanleggen