Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Petanquebaan aanleggen

Petanquebaan aanleggen

Petanquebaan aanleggen in de tuin?

Petanque of jeu de boules is ook in België steeds populairder aan het worden. Lockdown of niet, petanque is zeker op mooie lente- en zomeravonden een aangenaam tijdverdrijf. Als je voldoende plaats hebt in de tuin kan je dan ook zelf een baan laten leggen en hoef je niet steeds naar het eerste het beste pleintje om de hoek te gaan.

Hoe leg je een petanquebaan aan?

De aanleg van een petanquebaan is alvast geen rocket science. Voldoende plaats in de tuin vrijmaken voor de aanleg is vaak nog het moeilijkste deel. Een petanquebaan moet bij voorkeur lichtjes hellend en dus geen perfect egale biljartmat zijn. Is de tuin totaal niet gelijk? Laat dan eerst je tuin egaliseren. Zorg er uiteraard ook voor dat de baan niet te veel gaat hellen want dit zal het spel beïnvloeden.

Hoe lang moet een petanquebaan zijn?

De officiële afmetingen van een petanquebaan zijn 4 op 15 meter. Dit zijn de afmetingen voor wereld- en internationale kampioenschappen. De banen voor recreatief gebruik zijn meestal 3 op 12 meter maar je bent aan niks gebonden. Wil jij een korter, langere, bredere of smallere baan? Alles kan!

Welke ondergrond gebruik ik voor een petanquebaan?

Welke steentjes voor petanque?

Een petanquebaan bestaat uit 3 verschillende lagen. Eerst en vooral heb je de onderlaag of funderingslaag. Deze laag is best 20 à 30 cm dik en zorgt voor een goede drainage bij regenval. Vaak bestaat deze laag uit steenslag, lavakorrels, ijzerslakken of drainagezand. Bovenop deze laag ligt de halfverhardingslaag. De precieze dikte van deze laag hangt af van de onderste laag maar is altijd tussen de 5 en 15 cm. Doorgaans bestaat deze laag uit dolomiet en wordt ze bespoten met water goed gerold zodat alles stevig vast ligt. Als laatste wordt de toplaag gelegd. Deze afstrooilaag is tussen de 1 en 3 cm dik. Je kan deze laag in elk type grind of split aanleggen. De eindlaag moet je 3 maal natspuiten en rollen.

Bij het maken van een petanquebaan mag je ook de afboording niet vergeten. Dit kan je uit verschillende materialen maken denk maar aan steen, hout en kunststof. Onlangs of van plan keerwanden te plaatsen? Dan kan je hetzelfde materiaal gebruiken. Wil je graag spelen als het donker is? Vergeet dan ook niet de verlichting rondom de petanquebaan in de tuin aan te leggen. Meer informatie over verlichting in de tuin vind je op over buitenverlichting plaatsen.

petanquebaan hout

Petanquebaan onderhouden

Als je de petanquebaan professioneel hebt aangelegd heb je normaal weinig onderhoudswerk. Je moet mogelijks de toplaag af en toe harken om de oppervlakte gelijk te houden. In het slechtste geval zal je ook af en toe onkruid moeten trekken op en rondom de petanquebaan. Dit kan je uiteraard door een hovenier laten doen als hij langskomt voor een tuinonderhoud.

Petanquebaan aanleggen prijs

Hoeveel kost een petanquebaan? Een petanquebaan aanleggen zal je alvast geen stukken van mensen kosten. De gemiddelde kostprijs voor het laten aanleggen van een petanquebaan ligt tussen de €2.000 en €3.000. Gebruik je duurdere materialen of wil je een speciale afwerking? Dan zijn de kosten uiteraard snel een pak hoger.

Petanquebaan zelf aanleggen?

Het spreekt voor zich dat je de kosten voor de petanquebaan kan drukken door het zelf te doen. Er zijn voldoende websites en video's beschikbaar die je haarfijn kunnen uitleggen hoe je deze klus moet klaren. De grote vraag is natuurlijk of je hier zelf je tijd aan wilt gaan spenderen. Het is niet de moeilijkste opdracht maar een beetje handig zijn is toch wel een vereiste om een degelijke petanquebaan te realiseren. Ben je dat niet kies dan voor de onderstaande optie.

Petanquebaan laten aanleggen

Zoals hierboven aangegeven kan je zelf aan de slag gaan maar dit is in de meeste gevallen niet de beste keuze. Een professionele hovenier of tuinman heeft namelijk ervaring met dit soort tuinwerk en kan het petanqueplein dus sneller en efficiënter maken. De kosten zullen hoger zijn dan het zelf doen, maar je bespaart je er dus tijd en moeite mee. Ook ben je zeker van een knap resultaat.

Prijsoffertes petanquebaan aanleggen aanvragen

Soortgelijke opdrachten

maandag 31 oktober 2022

Petanquebaan aanleggen

Het aanleggen van een eenvoudige petanquebaan. De grond is op dit moment niet 100% egaal, dus dat moet nog gebeuren. Antwoorden graag enkel via mail.


Tuinaanleg en -onderhoud Lint
dinsdag 20 september 2022

Petanquebaan aanleggen

Ik zoek een vakman om een recreatieve petanquebaan van 12m op 3m aan te leggen in onze tuin met een houten afboording.


Tuinaanleg en -onderhoud Boechout
dinsdag 20 september 2022

Aanleggen petanque baan

Ik zou graag een petanque baan willen laten aanleggen in mijn voortuin. Ik denk wel dat ik maar 10,5 lopende meter heb in de voortuin. Dus vroeg ik mij af of de vakman hier eventueel een oplossing voor heeft.


Tuinaanleg en -onderhoud Hasselt
donderdag 08 september 2022

Petanquebaan aanleggen

Ik zoek een tuinman die petanquebaan kan aanleggen.


Tuinaanleg en -onderhoud Melle
woensdag 24 augustus 2022

Petanquebaan aanleggen

Ik ben op zoek naar een vakman die bij ons de petanquebaan kan komen aanleggen.


Tuinaanleg en -onderhoud Merchtem
dinsdag 23 augustus 2022

Petanquebaan aanleggen

Ik zoek iemand voor het aanleggen van een petanquebaan. Doorgang lans zijkant (en ook achterkant in feite). Halfopenbebouwing.


Tuinaanleg en -onderhoud Oostakker
zaterdag 06 augustus 2022

Petanquebaan aanleggen

Wij zoeken een tuinman voor de volledige aanleg van een petanquebaan in de tuin.


Tuinaanleg en -onderhoud Itegem
maandag 18 juli 2022

Petanquebaan aanleggen

Wij zouden graag een petanquebaan aanleggen aan het wzc en we bekijken de mogelijkheden.


Tuinaanleg en -onderhoud Wellen
vrijdag 15 juli 2022

Petanquebaan aanleggen

Vakman voor plaatsen van petanquebaan 3x12


Tuinaanleg en -onderhoud Groot-Bijgaarden
zaterdag 09 juli 2022

Petanquebaan aanleggen

Ik zoek iemand om een petanquebaan aan te leggen tussen 2,5m en 10m. De tuin helt af dus zal ook moeten worden geegaliseerd.


Tuinaanleg en -onderhoud Kapellen (Antwerpen)
donderdag 30 juni 2022

Petanquebaan aanleggen

Ik wil een petanquebaan aanleggen in mijn mijn. De tuin loopt af naar achter, dus er moet ge-egaliseerd worden en eventueel keerwanden geplaatst worden. De standaardafmetingen van een petanquebaan, er is een stuk beschikbaar van 8 op 20m.


Tuinaanleg en -onderhoud Zegelsem
maandag 16 mei 2022

Aanleggen petanquebaan

Ik ben op zoek naar een vakman voor het aanleggen van een petanquebaan van 3x12 in mijn tuin.


Tuinaanleg en -onderhoud Roosbeek
woensdag 11 mei 2022

Petanquebaan aanleggen.

We willen graag in onze bedrijfstuin of bedrijfsparking een petanquebaan aanleggen. Het moet gewoon een petanquebaan zijn met de normale afmetingen (3x12).


Tuinaanleg en -onderhoud Beveren (Leie)
vrijdag 06 mei 2022

Petanquebaan aanleggen.

Op zoek naar iemand die een petanquebaan van 3mx11m kan aanleggen met simpele boarding. Bovenste laag grind graag wit of beige/zandkleur. Moet op plaats waar schuifaf staat op de foto. Deze is ondertussen al verwijderd.


Tuinaanleg en -onderhoud Bierghes
woensdag 27 april 2022

Petanquebaan aanleggen.

Ik zou een petanquebaan van 3x12m willen laten aanleggen. Ik zou hiervoor graag een offerte krijgen. Als extra zou ik willen weten wat de kostprijs zou zijn om een vuurput hierbij uit te graven en aan te leggen (zitjes).


Tuinaanleg en -onderhoud Bierbeek
dinsdag 12 april 2022

Aanleggen van een petanquebaan

Ik zoek een vakman voor het aanleggen van een volledige petanquebaan van max 3mx12m.


Tuinaanleg en -onderhoud Lubbeek
donderdag 10 maart 2022

Aanleggen van een petanque-baan

Ik ben op zoek naar een vakman voor het aanleggen van een petanque-baan. De baan zou ongeveer 3m op 10m à 12m moeten worden.


Tuinaanleg en -onderhoud Gentbrugge
zondag 06 maart 2022

Petanquebaan heraanleggen

Wij hebben een petanquebaan van 14 op 3m en zouden deze graag volledig vernieuwen aangezien er een verkeerde toplaag van stenen is gebruikt door de vorige eigenaar. Omheining: deel van draad verplaatsen (is in de tijd verkeerd gezet - grens niet gerespecteerd) 90 lopende meter.


Tuinaanleg en -onderhoud Schilde
maandag 28 februari 2022

Pétanquebaan aanleggen

Graag aanleg van een petanquebaan met afmetingen van 12 x 3 meter.


Tuinaanleg en -onderhoud Affligem
dinsdag 01 februari 2022

Twee petanquebaan aanleggen

Ik zoek een vakman om een 2 petanquebanen aan te leggen met boord.


Tuinaanleg en -onderhoud Geraardsbergen
maandag 17 januari 2022

Petanquebaan aanleggen

Ik zoek een vakman die een petanquebaan kan aanleggen. De ruimte is er is verharde ondergrond.


Tuinaanleg en -onderhoud Sint-Eloois-Winkel
Offertes petanquebaan aanleggen