Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman

Tuin laten egaliseren?

Ben je die oneffen tuin beu? Wil je de tuin aanleggen maar zit je met een niveauverschil? Een van de opties om een tuin die niet gelijk ligt in te richten, is om keerwanden te plaatsen. De meeste mensen zullen echter opteren om hun tuin helemaal gelijk te laten trekken voor ze met een eventuele (her)aanleg beginnen. En ook bij het plaatsen van een nieuw terras of afsluiting kan je een deel of de complete tuin laten egaliseren. Maar hoe ga ik best te werk om de tuin te egaliseren? Op deze pagina verschaffen wij je alle informatie die je nodig hebt voor een strakke, egale tuin of oprit.

Hoe de tuin egaliseren?

Een tuinman zal altijd beginnen met alle obstakels in de tuin te verwijderen. Takken, stenen, beplanting en wortels van gevelde bomen of planten zoals bamboe … Alles wordt vakkundig uitgehaald zodat de ondergrond gemakkelijk te bewerken is. Hierna zal hij de grond beginnen afgraven. Elke tuinman plant deze werken in bij goed weer en wanneer de ondergrond droog is. De graafwerken kan hij doen met de hand, maar voor iedereen behalve Superman is dat redelijk arbeidsintensief. Als het om een grotere oppervlakte gaat, kan je hier best een graafmachine voor gebruiken. Bij het verwijderen van boomstronken en wortels komt er dan weer een frees aan te pas. Meestal zal de vakman de grond minstens 15 cm afgraven. Als laatste werk in deze fase wordt zwarte grond en eventueel zand of ophoogzand gebruikt om nieuwe grond toe te voegen.

Eens de nieuwe grond over de oppervlakte verspreid is, kan het aandrukken beginnen. Meestal gebruikt de hovenier hier een tuinwals voor.  Het aandrukken is nodig om verzakkingen bij zware regenval te voorkomen. Na het aandrukken is het tijd om de grond te egaliseren met enkele speciale tools of met de hand. Het afreien van tuin is precisiewerk. Daar kruipt dus wel wat tijd in.

tuin egaliseren

De “afwerking” van de grond hangt uiteraard ook af van de bedekking. Moet er nieuw gras gezaaid worden? Dan zal de tuinman met een hark werken. Nieuwe beplanting vergt een andere aanpak. Voor beplanting gebruik je nooit een trilplaat omdat die de groei van de planten kan belemmeren. Wil je de ruimte gebruiken om een oprit aan te leggen? Dan zal jouw vakman of vakvrouw een houten balk of waterpas gebruiken om de toplaag af te werken. Als de oppervlakte zwaar belast wordt door bijvoorbeeld een auto, is een steenpijn geen slecht idee. Die zorgt voor extra stevigheid. Hoe de toplaag ook wordt afgewerkt, de hovenier zal er altijd voor zorgen dat hij zo weinig mogelijk op de oppervlakte moet lopen om eventuele oneffenheden te vermijden.

Tuin egaliseren prijzen

Wat is de exacte prijs voor het nivelleren van een tuin? Die prijs om een tuin gelijk te trekken hangt af van een aantal factoren: het uurloon van de hovenier of de oppervlakte die je wil laten egaliseren. Een richtprijs? Reken gemiddeld op een prijs van 20 à 30 euro per m² voor de tuin te egaliseren. Graag een aantal prijsoffertes op maat? Vraag via het groene formulier een aantal vrijblijvende offertes op maat aan.

Tuin laten nivelleren of zelf doen?

De grond van de tuin egaliseren is geen evidente klus. Als het om een kleine oppervlakte gaat en je voldoende tijd en geschikt materiaal in huis hebt kan je deze klus zelf uitvoeren. Gaat het om een grotere oppervlakte en heb je geen groene vingers of tijd met hopen? Laat het dan best doen door een professionele tuinman. Vergelijk een aantal prijsoffertes en ga in zee met de beste hovenier uit de buurt.

Offertes tuin egaliseren

Offertes tuin aanvragen