Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
onderdak

Onderdak plaatsen

Onderdak plaatsen

Nu de Vlaamse overheid dakisolatie verplicht, nemen veel mensen meteen hun hele dak onder de loep. Wil je bij een oudere woning het dak renoveren, bots je al eens op het onderdak. Of liever, het ontbreken ervan. Maar wat zijn de voordelen van zo’n onderdak? En hoe noodzakelijk is het?

Onderdak plaatsen?

Een onderdak is een onderdeel van een hellend dak dat op de spanten ligt, tussen de dakpannen en het isolatiemateriaal. Bij platte daken komt een onderdak bijna nooit voor. Daar vind je meestal een dampscherm op het dakbeschot met daarop rechtstreeks roofing of EPDM. Ook bij tuinhuizen met een hellend dak zie je zo’n onderdak. Veel gebruikt dus, maar wat is de functie ervan?

Onderdak = bescherming tegen vocht en wind

Een onderdak is behoorlijk onmisbaar bij het opbouwen van een nieuw dak of wanneer je een dakrenovatie laat uitvoeren. De primaire functie is het beschermen van de dakisolatie en de dakbedekking. Een onderdak beschermt het onderliggende isolatiemateriaal tegen vocht en wind van bovenaf. Da’s belangrijk, want natte isolatie met schimmel in of een isolatielaag die niet winddicht is, verliest een groot deel van zijn isolerende waarde.

Hoewel die beschrijving duidelijk is, wordt een onderdak vaak verward met een dampscherm. Allebei beschermen ze het isolatiemateriaal tegen vocht, maar ze doen dat op een andere manier. Een dampscherm houdt de damp tegen die vanuit het huis opstijgt, zodat het niet aan de isolatie kan. Een onderdak beschermt tegen vocht of water dat van buiten komt. Het is ook dampdoorlatend, zodat eventueel vocht in het isolatiemateriaal toch nog kan verdampen.

Als je jouw dak wil renoveren en je huis extra wil beschermen, zal je lijdzaam moeten toezien hoe de dakpannen van je dak worden genomen. Een onderdak installeer je nu eenmaal van buitenaf. Hoewel, in theorie kan het ook van binnenuit. Je kan bij een dakrenovatie de folie of onderdakplaten ook aanbrengen tussen de spanten in plaats van op de spanten. Het bespaart je werkuren en je dakbedekking hoeft er niet volledig van, maar zo’n ingreep beschermt je dak nooit helemaal tegen vocht en wind. De kans bestaat dat de houten spanten of kepers na verloop van tijd toch rotten.

Dakpannen leggen

Welk materiaal gebruik ik voor het onderdak?

Er zijn verschillende opties om een onderdak te plaatsen. Afhankelijk van welke materialen je kiest, kan je een opdeling maken in twee grote groepen: een onderdak met dakplaten of met onderdakfolie.

Een onderdak gemaakt uit dakplaten

Bij dakplaten kunnen we een onderscheid maken op basis van de structuur van de dakplaat. De eerste categorie zijn de harde dakplaten zoals houtvezelplaten en vezelcementplaten. De meeste varianten van dit materiaal zijn milieuvriendelijk, isolerend en ook duurzaam dankzij hun dikke structuur.

De tweede categorie zijn de half-stijve en soepele onderdakplaten. Hoewel ze een flexibele structuur hebben, zijn deze synthetische dakplaten meer dan stevig genoeg om een kwalitatief onderdak mee aan te leggen. Leuke extra: deze platen zijn goedkoper dan de hardere en stijvere varianten van hierboven

Een onderdak gemaakt uit folie

Een dampopen folie is het goedkoopste materiaal voor een onderdak. Let op: er zit een serieus kwaliteitsverschil op elk type folie. Kies dus niet blindelings de goedkoopste folie, want deze zullen sneller scheurtjes vertonen. Een polyester onderdakfolie opgebouwd uit meerdere lagen wordt meestal aangeraden.

Prijs voor het plaatsen van een onderdak

De kosten van een onderdak zijn vooral afhankelijk van het type materiaal en het uurloon van de stielman. Laat je je onderdak plaatsen door een professionele vakman, dan mag je rekenen op een kostprijs van €25 - €40 per m².

Offertes onderdak aanvragen

Offertes aanvragen