Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
sarkingdak plaatsen

Sarkingdak plaatsen

Sarkingdak plaatsen

Informatie, richtprijzen en offfertes op maat voor het plaatsen van een sarkingdak.

Wat is een sarkingdak?

De meeste hellende daken isoleer je van binnenuit. Eventuele oude isolatie haal je weg en die wordt vervangen door een nieuwe laag dakisolatie. De dakbedekking kan gewoon blijven liggen, maar de binnenkant van je woning zal er nadien wel drastisch anders uitzien: nieuw plafond en meestal ook wat ruimteverlies door de lagen isolatie. Soms is isoleren van de binnenkant dus niet mogelijk.

Een sarkingdak is een alternatieve manier om een hellend dak te isoleren. De isolatieplaten komen bovenop de kepers of de dakconstructie te liggen. Bij andere types dakisolatie - zoals pakweg minerale wol - komt die isolatie tussen de dakspanten te liggen. Isoleren met een sarkingdak betekent dat de binnenzijde van het dak onveranderd blijft. De oude isolatie kan je dus gewoon laten zitten als je wil. Isoleren van buitenaf betekent wel dat de dakpannen eerst moeten worden verwijderd. ‘t Is dus kiezen.

Hoe wordt een sarkingdak geplaatst?

Oude dakpannen en onderliggende panlatten worden van het dak gehaald. Om het dak luchtdicht te maken en de isolatieplaten te beschermen tegen vocht van binnen het gebouw, wordt een dampscherm aangebracht.

Volgende stap is het aanbrengen van de isolatieplaten en het onderdak. Zo’n onderdak beschermt de onderliggende lagen tegen de regen en wind. Pas daarna worden de panlatten en de dakpannen opnieuw aangebracht. Van de binnenkant naar de buitenkant hebben we dus opeenvolgend: dakspant - dampscherm - isolatie - onderdak - latten - dakbedekking.

Je kan ook alles in één keer aanbrengen. Er zijn materialen waar je isolatie, dampscherm, onderdak en panlatten in één beweging kan plaatsen. Vraag raad aan een erkende vakman voor meer informatie of vraag via onze gratis dienst een aantal vrijblijvende offertes aan.

Dakrenovatie Inmeten

Koudebruggen en luchtdichtheid

De luchtdichtheid van je woning wordt bepaald door het binnenpleisterwerk. Omdat een sarkingdak op het oude dak komt te liggen, is er dus geen echte continuïteit. Eventuele koudebruggen moet je dus aanpakken. Met isolerend schuim kan je de nok van het dak dichten.

Koudebruggen bij de overgang tussen muur en dak kan je dichten met een luchtscherm dat doorloopt over de muur heen. Een speciale lijm en een isolerende wachtfolie of een sluitingsband zetten alles vast en bedekken de koudebruggen.

Beschermt de isolatie tegen weer en wind?

Het isolatiemateriaal wordt altijd beschermd door een onderdak. Dit onderdak beschermt de hele constructie tegen de weersinvloeden van buitenaf. Toch komt er soms nog een druppel of snedige wind door. De meeste types isolatie hebben daarom een extra beschermende laag. Waterafstotend en bestand tegen wind, zodat vocht afloopt richting de dakgoten.

De voor- en nadelen van een sarkingdak

De voordelen van een sarkindak

  • Geweldige thermische isolatie.
  • Isolatie is goed beschermd tegen regen en wind
  • Heeft geen invloed op de ruimte binnenin. Oude dakgewelven kunnen mooi bewaard blijven
  • Een sarkingdak kan heel snel geplaatst worden

De nadelen van een sarkingdak

  • Duurder dan traditionele isolatiemethoden.
  • Isoleert minder goed tegen geluid
  • Niet gemakkelijk om te plaatsen. Voor doe-het-zelvers is dit een stevige uitdaging

Wanneer kies ik voor een sarkingdak?

Als je van plan bent om je dak grondig te renoveren en je meer dan enkel wat isolatie wil stoppen, is een sarkingdak geen slechte keuze. De oude dakbedekking moet er sowieso van, dus je krijgt meteen de kans om alles grondig te renoveren. Om de kosten te drukken kan je de dakpannen hergebruiken.

Zit je met beperkte ruimte in het huis en wil je die niet nog kleiner maken door lagen isolatie? Dan beland je ook snel bij deze manier van isoleren. Alle lagen komen bovenop het dak terecht, dus je kamers blijven even groot.

Wat is de prijs van een sarkingdak?

Gemiddeld kost isoleren van buitenaf met een sarkingdak ongeveer € 40 à € 60 per vierkante meter. Wil je tegelijk de dakbedekking ook vervangen, dan gaat de prijs omhoog en zit je rond de € 80 per vierkante meter. Prijzen verschillen uiteraard per vakman en afhankelijk van de materialen, dus best vergelijk je een aantal prijsoffertes.

Offertes sarkingdak aanvragen

Offertes sarkingdak