Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
26 Pannen Dakraam

Dak renoveren

Dak renoveren

Dakwerker in de regio voor een dakrenovatie?
Informatie, prijzen en offertes op maat vind je hier.

Dakrenovatie: wat hoort erbij?

Het woord dakrenovatie dekt vele werken. Van dakbedekking over dakisolatie tot een nieuw houtwerk onder de dakpannen. Welke werken laat je uitvoeren? Hieronder vind je een overzicht van enkele mogelijkheden.

Bespreek je alles liever onmiddellijk met een vakman? Vergelijk gratis enkele offertes bij erkende specialisten uit je buurt.

Dakrenovatie: prijzen en opties

Dak laten vernieuwen

De dakbedekking aanpakken is een logische stap. Officieel gaat een dakpan een jaar of 50 mee. Storm, brute pech of slijtage kunnen daar anders over beslissen. Je hebt dus keuzes bij een dakrenovatie. Ligt je dak er al een hele tijd op of wil je isoleren via buitenaf? Dan kan je een volledige renovatie overwegen. Zit je met een lek of een paar dakpannen die gebroken zijn? Dan hoef je maar een klein stuk te vervangen. Hoe langer je wacht, hoe hoger de prijs van de uiteindelijke renovatie oploopt. Lees hier alles over hellende daken of klik hier voor een plat dak.

... wat zijn de opties?

Je kan meteen je dakisolatie aanpakken. Isoleren van buitenaf is interessant als je de oude dakbedekking weghaalt, wordt dit interessant. Isoleren kan ook van binnenuit. Je oude dakbedekking kan gewoon blijven, maar je verliest wel ruimte in de kamers. Alle info over de verschillende soorten isolatiematerialen vind je hier.

Controleer altijd of het houtwerk nog in goede staat is. Vooral bij oude woningen heeft het onderdak al serieus afgezien. Vocht en het gevecht tegen de zwaartekracht eisen hun tol en de draagbalken slijten langzaam af. Vooral na een lek in het dak zijn hier vaak kosten aan. Dakbedekking en houtwerk samen aanpakken kost geld, maar je zit wel goed voor tientallen jaren.

Je kan kiezen voor een onderdak. Dat beschermt de onderliggende elementen - zoals isolatiemateriaal - tegen vocht, koude en stof. Tegelijk laat het damp naar buiten ontsnappen. Belangrijk, want natte isolatie met schimmel in of een isolatielaag die niet winddicht is, verliest een groot deel van zijn isolerende waarde. Lees hier alle info over een onderdak.

Meer licht met dakkapel

Een dakkapel geeft je in één klap meer licht én ruimte. Verschillende afwerkingen in hout, pvc of zink laten de dakkapel mooi aansluiten bij de rest van je woning. Alle info over een dakkapel en de nodige vergunningen vind je hier.

Vergunning & premies

Vergunning of architect nodig?

Voor de meeste dakrenovaties heb je geen vergunning nodig. Je kan dus gewoon bij een aannemer of dakwerker aankloppen om met de werken van start te gaan. Er zijn een paar uitzonderingen:

  • Heeft de renovatie invloed op de stabiliteit van de woning? Dan moet je wel een vergunning aanvragen bij het Omgevingsloket.
  • Er zijn regels voor werken die een invloed hebben op het uitzicht van de straat.

Om zeker te zijn, controleer je toch best bij je gemeente of via het Omgevingsloket.

Zijn er premies?

Premies van netbeheer Fluvius

Als je dakisolatie aanbrengt, kan je bij Fluvius online een premie aanvragen. Vanaf 2021 moet je die isolatie verplicht laten plaatsen door een aannemer om in aanmerking te komen voor de premie. Ontdek hier alle info over premies voor dakisolatie.

Verder is er een Totaalrenovatiebonus voor wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen. Vraag je 3 of meer premies aan en laat je alles uitvoeren binnen een periode van 5 jaar, dan kom je in aanmerking voor een bonus. Hoe meer maatregelen je combineert, hoe groter de bonus. Meer info vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid voorziet een overkoepelende renovatiepremie voor wanneer je verschillende renovaties met elkaar combineert. Die werken worden opgedeeld in 4 categoriën - ruwbouw, dakwerken, buitenschrijnwerk en technische installaties. Per categorie moet je een minimum bedrag aan facturen voorleggen om voor de premie in aanmerking te komen. Voor wie een hoop werken wil combineren is een ideale premie. Alle info over de renovatiepremie vind je hier.

Premie in mijn gemeente of stad

In een aantal gemeentes of steden zijn extra premies beschikbaar voor het plaatsen van dakisolatie. Via deze premiezoeker kan je nagaan of dat bij jou het geval is of je kan rechtstreeks contact opnemen met jouw gemeente- of stadhuis.

Dakwerken zijn niet te onderschatten en komen vaak neer op redelijk wat maatwerk. Alles moet waterdicht zijn en je wil geen koudebruggen overlaten. Het kan dus geen slecht idee zijn om beroep te doen op een erkende vakman. Zeker als je weet dat het voordeliger kan zijn dankzij het verlaagde btw-tarief. Benieuwd naar een richtprijs? Vergelijk gratis enkele offertes bij erkende vakmensen uit je regio.

Prijs dakrenovatie

Het is niet evident om de kosten van een dakrenovatie in kaart te brengen. Je twijfelt nog over welke materialen je wil of de dakwerker heeft zelf een beter alternatief voorstelt. Bovendien verschilt het uurloon van de dakwerker. Hieronder vind je enkele richtprijzen voor de grootste kosten bij een dakrenovatie.

Type dakwerk Richtprijs
Dakisolatie plaatsen € 10 - € 40 per m²
Dakkapel plaatsen € 3.500 - € 5.500
Dakraam plaatsen € 600 - € 1.400
Lichtkoepel plaatsen € 800 - € 2.000
Lichtstraat plaatsen € 2.000 - € 5.000
Dakpannen leggen € 25 - € 55 per m²
Dakleien leggen € 35 - € 100 per m²
Epdm plaatsen € 50 - € 75 per m²
Roofing branden € 40 - € 60 per m²
Uurloon dakwerker € 35 - € 45 per uur

Als je bij Casius een aanvraag doet zoeken zij de beste match, ook al gaat het soms over werken die niet groot of standaard zijn. We plaatsten via Casius al vele opdrachten en vonden telkens de juiste vakman. Doe zo verder en vergeet niet: het is nog een gratis dienst ook!

M. Lens

Offertes dakrenovatie aanvragen

Offertes aanvragen