Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
lampen verlichting

Tips voor verlichting in elke ruimte van de woning

Ontdek onze handige tips voor verlichting in elke ruimte van de woning

Verlichting laten plaatsen?

Als je je woning sfeervol wilt inrichten, is verlichting heel belangrijk. Zowel bij nieuwbouw als bij het vernieuwen van de elektriciteit kun je best een verlichtingsplan opstellen en op basis daarvan je verlichting laten installeren. Een ervaren installateur helpt jou hiermee en begeleidt je van a tot z. In dit artikel lees je alles over de drie types van verlichting: algemene verlichting, sfeerlicht en gericht licht. En je komt te weten wat zowel jij als opdrachtgever als de elektricien als uitvoerder kan betekenen om je plannen te realiseren.

Tips voor verlichting in de slaapkamer

Als je je verlichtingsplan voor je slaapkamer laat opstellen, begin dan met de centrale verlichting. Dit is het licht dat je aansteekt als je de kamer binnenkomt, de kamer doorloopt of bijvoorbeeld de kamer opruimt of poetst. Deze verlichting wordt bediend met een schakelaar aan de deur, zodat je onmiddellijk het licht kunt aansteken als je je slaapkamer betreedt. Eén centrale grote luchter is een voorbeeld van centrale verlichting. Deze hoeft niet per sé boven het bed geïnstalleerd te worden. Je kunt deze verlichting laten ophangen op een andere plek in de slaapkamer. Of je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor heldere plafondspots. Zolang je voldoende licht hebt om de kamer volledig te verlichten, zit je OK.

Als tweede type denk je aan sfeerlicht. Voorbeelden hiervan zijn lampen op je nachtkastje of sfeervolle wandlampen. Ook een vloerlamp is een uitstekende sfeerbrenger in de slaapkamer. Of je kunt bijvoorbeeld ledverlichting laten plaatsen rond het bed. Als je een ‘zwevend’ bed hebt, of anders gezegd een bed op een sokkel, laat dan ledverlichting onder de rand installeren. Dit geeft een groter ruimtegevoel in je slaapkamer. Wees gerust, de tijd dat ledlicht alleen koud wit licht verspreidde, is al lang voorbij. Tegenwoordig bestaan er ook ledlampen die warm wit licht uitstralen. Welke voordelen ledverlichting heeft, is inmiddels al duidelijk. Het is zuinig in verbruik en het is ook duurzaam.

De derde soort verlichting is gericht licht. Denk bijvoorbeeld aan verlichting laten monteren bij je kleerkast. Daar heb je namelijk voldoende licht nodig om je outfit goed te kunnen bekijken. Als je een kaptafel in je slaapkamer hebt, laat daar dan ook gericht licht aanbrengen. Verlichting laten installeren in je slaapkamer kan tegelijkertijd gecombineerd worden met trapverlichting laten plaatsen. Je trap wordt niet alleen een stuk veiliger, hij wordt mooi geïntegreerd in je woning en is eveneens een sfeervolle ruimte. Zo krijg je een stijlvol geheel in en om je slaapkamers.

verlichting in de slaapkamer

Tips voor verlichting in de keuken

Je keuken is een plaats waar je vaak met je gezin vertoeft. Je geniet er dagelijks van je ontbijt en je kookt er alle maaltijden. Het zijn verschillende activiteiten die dan ook verschillende soorten verlichting vragen. Als je aan het koken bent of je doet de afwas, dan heb je gericht licht nodig boven je kookvuur of boven het aanrecht. Je kunt op deze plekken bijvoorbeeld verlichting laten ophangen zodat het licht niet rechtstreeks in je ogen schijnt, maar dat toch genoeg licht geeft om de afwas te doen of je lievelingsgerecht te bereiden. Eens je gezellig aan tafel zit, wil je dan weer sfeervol licht. Daarvoor kun je verlichting laten monteren boven de keukentafel of boven het keukeneiland. Denk aan een mooie grote luchter of een samengestelde hanglamp boven de tafel. Ledverlichting boven of onder de keukenkasten doen het ook altijd goed om een gezellige sfeer te creëren. Algemeen licht kun je laten aanbrengen in de vorm van plafondspots.

De keuken is dé ideale plaats om domotica te laten installeren. Denk bijvoorbeeld aan het programmeren van je koffieapparaat zodat je ’s morgens precies op tijd je koffie hebt klaar staan. Of wat denk je van keukenkasten en lades die verlicht worden zodra je ze open doet? Je kunt nog een stukje verder gaan en een camera in de koelkast plaatsen. Zo weet je altijd welke boodschappen je onderweg naar huis nog moet meebrengen. En wist je dat je vaatwasser op basis van een paar vragen die jij beantwoordt, precies weet welk programma hij moet instellen? Het zijn maar een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden. Vraag gerust raad aan je elektricien, hij helpt jou hier graag mee. De keuken is ook een van de typische plaatsen waar je makkelijk vergeet het licht uit te doen. Denk daarom voor je keuken aan bewegingssensoren. Zij zorgen ervoor dat het licht slechts aan blijft zolang er iemand in de keuken is. Uiteraard kunnen dergelijke sensoren ook in andere kamers geïnstalleerd worden. De elektricien die je verlichting plaatst, heeft hier veel ervaring mee en zal met jou de verschillende mogelijkheden bespreken.


Vraag hier een aantal gratis offertes aan voor het plaatsen van verlichting.

Tips voor verlichting in de badkamer

Ook voor de badkamers zal je verlichting laten monteren volgens de drie types van verlichting. Algemeen licht is bijvoorbeeld plafondlicht of heldere spots. Sfeerlicht voor de badkamer kan bijvoorbeeld in de vorm van led-strips onder je kasten of inbouwspotjes met warm wit licht. Je gebruikt sfeerlicht om lekker te genieten van een verkwikkend bad en om heerlijk tot rust te komen. Gericht licht, ook wel taakverlichting genoemd, creëer je bijvoorbeeld door aan beide zijden van je spiegel lampen te laten monteren. Kies voor langwerpige lampen die over de hele hoogte van de spiegel lopen. Deze lampen dienen voor wanneer je je wilt opmaken. Zorgvuldig uitgekozen lampen zorgen ervoor dat je hierbij geen storende schaduwen op je gezicht krijgt.

In de badkamer is het belangrijk dat het licht niet rechtstreeks in de ogen schijnt. Verblindend licht is namelijk zeer storend en in een badkamer echt niet aan te raden. Door het juiste licht te kiezen, creëer je een gezellige en warme sfeer. Je elektricien weet je exact te vertellen welke lampen voor welk type verlichting in aanmerking komen. Denk ook aan dimbaar licht. Zo kun je nog beter de perfecte sfeer in je badkamer creëren. Elektriciteit en daarmee ook verlichting laten installeren in de badkamer moet aan zeer strikte wettelijke normen voldoen. Dat geldt trouwens voor je volledige elektrische installatie. Maar in de badkamer is het nog net iets belangrijker. Elektriciteit en water gaan namelijk niet samen. Daarom wordt de badkamer verdeeld in zones waarbinnen telkens andere normen gelden. Per zone moet de elektrische installatie en dus ook al je lichtbronnen, stopcontacten en schakelaars aan deze normen moet voldoen. Er is vakkennis nodig om dit tot een goed einde te brengen. Een ervaren installateur schoolt zich constant bij en blijft op de hoogte van de wettelijke richtlijnen rond elektriciteit. Deze richtlijnen kunnen nogal eens veranderen. Laat daarom altijd een elektricien verlichting plaatsen in je badkamer. Op die manier is je badkamer volledig veilig en je bent voor 100% zeker dat je keuring van elektriciteit zonder zorgen verloopt.

verlichting badkamer

Tips voor verlichting in de woonkamer

Ook voor de woonkamer houden we ons aan het principe van de drie soorten verlichting. Ook hier baseer je je op je verlichtingsplan. Bij je installateur heb je de keuze uit vele stijlen van verlichting. Modern, klassiek, romantisch of retro, je elektricien zorgt ervoor dat de verlichting doorheen je ganse huis op elkaar afgestemd wordt. In je woonkamer kies je om te beginnen voor lichtpunten boven je eetkamertafel en boven je salontafel. In de meeste gevallen is dit sfeerverlichting. Hier zal je verlichting laten ophangen die een gezellige sfeer brengt als je met je familie of vrienden samen bent. Denk bijvoorbeeld aan een trendy luchter, een stoere hanglamp of een modern minimalistisch armatuur. Een vloerlamp brengt sfeer in hoeken die nogal donker zijn. Maar deze sfeerverlichting is vaak niet voldoende om je hele kamer te verlichten. Plafondspots en led-stroken met wit licht zorgen voor helder licht zodat je ook in de donkere hoekjes licht krijgt. Gericht licht krijg je bijvoorbeeld door een staande lamp in je leeshoek. Of je verlicht een schilderij of kunstwerk door middel van een gerichte spot.

Domotica is hier ook heel erg op zijn plaats. Denk bijvoorbeeld aan je tv-moment. Dankzij je domoticasysteem zorg je er in één beweging voor dat je tv aangaat, je gordijnen gesloten worden en het licht gedimd wordt. Of wanneer je op vakantie gaat, zal je domoticasysteem ervoor zorgen dat je huis bewoond lijkt. Lampen zullen aan gaan, je rolluik zal op en neer gaan en je verwarming zal blijven functioneren precies zoals jij dat geprogrammeerd hebt. Vraag uitgebreid informatie bij je elektricien. Hij bespreekt met jou de mogelijkheden van domotica. Domotica installeren wanneer je je volledige elektriciteitsinstallatie vernieuwd, komt vaak zeer goedkoop uit. Heb je een trap die uitkomt in de woonkamer? Dan kun je ook trapverlichting laten plaatsen die volledig aansluit bij je andere verlichting. Verlichting installeren is ook rekening houden met de lichtinval. Zo zal je elektricien verlichting plaatsen in functie van de inval van het licht. Donkere kamers vragen een ander type licht dan heldere kamers.

verlichting woonkamer

Wanneer je je elektrische installatie aan het renoveren bent of een volledig nieuwe installatie laat uitvoeren, denk dan ook eens aan zonnepanelen. Het is een investering waarmee je zelf je eigen energie opwekt. Want uiteraard gebruik je je elektriciteit niet alleen voor je verlichting. Zo kun je bijvoorbeeld, naast je verlichting, ook denken aan elektrische verwarming. Door zelf zonnepanelen te plaatsen wordt uiteindelijk je volledige elektriciteitsverbruik gratis.

Ben je op zoek naar een elektricien voor nieuwe verlichting te plaatsen? Of ga je renoveren en moet de oude elektriciteit helemaal vernieuwd worden? Via Casius brengen we je vrijblijvend in contact met gescreende elektriciens uit de buurt. Plaats je opdracht via het onderstaande formulier en wij bezorgen je een aantal offertes op maat. 

Offertes verlichting aanvragen

Offertes verlichting aanvragen