Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Wil je bestaande spouwmuren isoleren? Casius helpt je op weg met de juiste informatie, prijzen en offertes op maat.

Spouwmuur isoleren: makkelijk en effectief!

Spouwmuren zijn goed, geïsoleerde spouwmuren zijn beter. Er zijn eigenlijk weinig redenen om geen spouwmuurisolatie meer te plaatsen. Zowat elk huis dat na 1920 gebouwd is, gebruikt deze vorm van isoleren. Het isoleren van spouwmuren heeft tal van voordelen: je energiefactuur daalt, je comfort stijgt en je verliest geen ruimte, omdat de isolatie gewoon tussen je muren geplaatst wordt.

Hoe weet je of er een spouwmuur is?

Wil je spouwmuurisolatie laten plaatsen, dan moet je eerst weten of je woning spouwmuren heeft. Met deze drie tips zetten we je op weg om te weten of spouwmuurisolatie bij jou mogelijk is:

  • Je kan kijken op je bouwplannen als je die hebt. Zie je daarop een ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur, dan wil dat meestal zeggen dat je spouwmuren hebt.
  • Hou oud is je woning? Woningen van na 1920 en voor 1975 hebben meestal een spouw die niet geïsoleerd is. Woningen die jonger zijn dan 1975 hebben meestal een spouw die al geïsoleerd is.
  • Kijk of je buitenmuur voorzien is van verluchtingsroosters en/of open stootvoegen. Dat zijn openingen in de muur die ervoor zorgen dat vocht en water uit de muur kan verdwijnen. Als je deze in je muur aantreft, wil dat zeggen dat er een ruimte is tussen je buiten- en binnenmuur: er is dus een spouw aanwezig!
Open stootvoeg

Nog enkele voorwaarden

Voor het injecteren van spouwmuurisolatie dient je muur nog aan enkele voorwaarden te voldoen. Zo moet de spouw dik genoeg zijn en niet erg vervuild. De gevel moet ook in goede staat zijn.

Ook moet de gevelbekleding dampopen zijn. De spouwmuurisolatie dient immers droog te zijn voor een optimale werking. Als je een buitenmuur hebt met bijvoorbeeld geglazuurde gevelstenen en een geverfde gevel met een dampdichte verf, dan zal spouwisolatie geen goed idee zijn.

Wil je weten of de spouwmuur isoleren bij jou mogelijk is? 

Vraag een vakman uit de buurt om raad. Klik op de groene knop, vul het formulier in en wij brengen je gratis, snel en vrijblijvend in contact met erkende vakbedrijven uit jouw buurt! 

Heeft een jaren 20 woning een spouwmuur? Meestal wel! Vanaf 1920 werden de meeste woningen gebouwd met een spouw. Vanaf 1975 is deze spouw vaak al geïsoleerd.

Spouwmuurisolatie kosten

Hoe duur is het om je spouwmuur te isoleren? 

Hieronder vind je enkele richtprijzen van de spouwmuurisolatie kosten waar je op moet rekenen. Wil je een concrete offerte? Klik hier en vul snel het groene formulier in!

Materiaal Richtprijs per m²
Glaswol € 15 - € 20 (incl. plaatsingskosten)
EPS-parels € 20 - € 25 (incl. plaatsingskosten)
PUR-schuim € 25 - € 30 (incl. plaatsingskosten)

Welke premies zijn er?

De Vlaamse Overheid voorziet tal van premies voor het isoleren van jouw huis. Ook voor spouwmuren kan je zo'n premie vangen, maar er zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden. Wie aan onderstaande voorwaarden voldoet, krijgt €5/m² terugbetaald.

  • De lambdawaarde is maximaal 0,065 W/mK.
  • De volledige spouwmuur moet opgevuld worden.
  • De spouw moet minstens 50 mm dik zijn.
  • De woning is aangesloten op het distributienet voor 1/1/2006 of de bouwaanvraag is uiterlijk op 31/12/2005 ingediend.

Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie kan leiden tot vochtproblemen: om spouwmuurisolatie te kunnen aanbrengen, moeten buitenmuren en holtes aan bepaalde voorwaarden voldoen (zie hierboven). Nadelen zoals vochtproblemen kunnen ontstaan ​​als spouwisolatie wordt aangebracht terwijl niet aan de voorwaarden wordt voldaan. bijv. Door spouwmuurisolatie aan te brengen bij beschadigde gevels of vloeistofdichte bekleding.

De Vlaamse Overheid heeft een handige website waar je kan berekenen hoe snel je de kosten van je spouwmuur terugverdient. Zoek even 'premie Vlaanderen spouwmuur' op en bereken snel jouw winst.

Spouwmuurisolatie nieuwbouw

Bij nieuwbouwprojecten worden de spouwmuren geïsoleerd terwijl de wanden worden gebouwd. Buitenmuurisolatie noemen we dat. Isolatie wordt tegen de binnenmuren geplaatst en afgewerkt met de gevelbekleding naar keuze. U kunt kiezen uit crepi, hout, baksteen,...

Offertes aanvragen

Recente opdrachten

woensdag 20 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

Opwarmen van leefruimte 34 vierkante meter,hebben38 zonnepanelen liggen In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Spouwmuurisolatie, Isolatieglas Type woning: Vrijstaande woning


CV en verwarming Ingelmunster
vrijdag 15 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Dakisolatie, Spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, Isolatieglas Type woning: Vrijstaande woning


CV en verwarming Turnhout
zaterdag 09 september 2023

Spouwmuurisolatie

Type woning:: Woonhuis Is je muur al eens geïsoleerd?: Nee Uit welk materiaal bestaat je gevel?: Bakstenen (onbehandeld) Wat wil je isoleren?: Spouwmuur isoleren (isolatie in de muur) Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar Wat is het bouwjaar van je woning?: Na 1920 Weet je zeker dat je woning een spouwmuur heeft?: Ja


Isolatie Moeskroen
Vraag 3 gratis offertes aan