Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Gevel steenstrips

Voegwerken

Voegwerken

Voegwerken bepaalt het uitzicht en de uitstraling van je woning. Op zoek naar handige tips of wil je een beeld krijgen van de kostprijs? Scrol verder en je vindt de uitleg die je zoekt.

Wat zijn de mogelijkheden bij voegwerken

De tijd van één type voegwerken is voorbij. Er zijn verschillende soorten voegen. Het juiste type voegen bij jouw gevel selecteren is een kunst en kan je woning naar een hoger niveau tillen. Het maakt de gevelwerken of een gevelrenovatie volledig af! Op deze pagina krijg je meer info over de verschillende mogelijkheden.

Wil je je vragen liever rechtstreeks stellen aan een expert, zoek je advies van een vakman of wil je de beste prijs ontdekken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je regio. Met een concrete gratis offerte krijg je snel zicht op de totale prijs van je project. 

Soorten voegen

Traditionele voegen

In elke straat staat een huis met die goeie, ouwe, traditionele voegstroken. Standaard zijn de voegen 12 millimeter dik en liggen de bakstenen in kruisverband. Wil je dunnere voegen zonder van mortel te moeten veranderen? Dan kan je op zoek gaan naar bakstenen met een uitsparing.

Verlijmen

Bij verlijmen komt geen traditionele mortel kijken maar lijmmortel. Die lijm neemt bijna geen water op, dus is de mortel beter bestand tegen vrieskou. Dankzij deze techniek kunnen metselaars de bakstenen heel dicht tegen elkaar stapelen, zodat het lijkt alsof er geen voeg aanwezig is.

Lijmmortel droogt sneller uit, is esthetischer en sterker. Daar hangt een gekend nadeel aan vast: de kostprijs. Verlijmen is een duurdere techniek voegwerken.

 

Dunmetselen

Wil je dunne voegen, maar vertrouw je liever niet op lijmmortel? Dan kan je kiezen voor voegwerken met dunmortel. Puur op uitzicht kan je een gevel die verlijmd is niet onderscheiden van eentje waar dunmortel is gebruikt. De keuze voor het soort voegwerken ligt dus meestal aan de voorkeur van de vakman waarmee je werkt.

 

Voegwerken gevel

Hoe werkt Casius? Ontdek het in onderstaande video!

Voegen renoveren: opties

Een gevel reinigen met een hogedrukreiniger kan het probleem soms blootleggen: de voegen herstellen is nodig. Een gevelrenovatie kan soms beperkt zijn tot enkel voegen herstellen. Ook daarvoor zijn er verschillende soorten voegwerk om de klus te klaren: hakken, slijpen en scheuren herstellen!

Wat is de prijs van voegen?

Het soort voegwerken bepaalt in grote mate de kostprijs van je project. Lijm- en dunvoegen zijn een duurder soort voegwerken dan de traditionele methode. Vakmensen hebben elk hun eigen methode voegwerken. Sommige vragen liever een dagprijs, anderen werken liever met een prijs voor voegwerken per vierkante meter.

Wat? Richtprijs
Dagprijs voegen € 400 - € 500
Prijs per m² € 35 - € 60
Voeg uithakken € 35 - € 45
Voeg uitslijpen € 40 - € 50

Elastische voegen

Je kan ook voegen met elastisch materiaal zoals silicone. Dit soort voegwerken zorgt ervoor dat alles lucht- en waterdicht wordt. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen. Dit soort voegwerken wordt zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovatiewerken gebruikt.

De beste prijs voegwerken? Ontvang snel gratis en vrijblijvend offertes van erkende vakmannen in jouw buurt via Casius! Met een gratis offerte van een vakman uit jouw buurt kan je meteen je werken beginnen plannen!

Voordelen van elastische voegen?

Alle materialen zetten uit en krimpen onder invloed van de weersomstandigheden. Ook al is dat verschil bij materiaal zoals bakstenen niet zo groot, het kan toch ene effect hebben op niet-elastische voegwerken. Dat kan leiden tot scheurtjes en op termijn tot vochtproblemen.

Daarom gaat de keuze steeds vaker naar elastische voegen. Zelfs vakmannen gebruiken meer en meer deze vorm van voegwerken die door hun elasticiteit niet zullen scheuren. 

Hieronder vind je enkele voordelen van elastisch voegen:

  • Zijn weerbestendig en niet gevoelig voor de schadelijke uv-straling van de zon.
  • Elastische voegwerken zijn waterdicht
  • Te verkrijgen in heel veel kleuren
  • Gaan niet scheuren bij krimpen en uitzetten

Wat zijn knipvoegen?

Een knipvoeg is een speciale soort voegwerken Een knipvoeg is een voeg die een beetje uitsteekt ten opzichte van de steen. Een knipvoeg geeft zo optisch een heel strak resultaat. Dit soort voegwerken creëren diepte en daardoor ook een ruimtelijk effect. Het is een beetje het tegenovergestelde van een verdiepte voeg. Die zit dieper dan de steen. 

Een knipvoeg is wel geen eenvoudige manier van voegen. Daardoor laat je voor een knipvoeg best de voegwerken over aan een vakman voor een mooi resultaat. 

Nog enkele vaak gestelde vragen over voegwerken

Wat kost uitslijpen en hervoegen?

Voegen uitslijpen gebeurt vooral bij smalle voegen. Het zorgt voor een mooier resultaat dan voegwerken uithakken. De prijs hiervan ligt per vierkante meter tussen € 35 en € 50. Hervoegen kan dan al van ongeveer € 10 per vierkante meter voor gewone traditionele voegwerken. 

Terug naar de vragenlijst

Wat is een soepele voeg?

Een soepele voeg is een synoniem voor elastische voegwerken. Ook alle soorten kitwerken vallen onder deze elastische voegwerken, zoals voor het 'afkitten' van deuren en ramen. Maar een soepele voeg wordt ook gebruikt bij het voegen van een gevel. Het maakt de gevel meer lucht- en waterdicht. 

Terug naar de vragenlijst

Vraag gratis jouw offertes aan

Recente opdrachten

woensdag 27 januari 2021

Diverse voegwerken uitvoeren

Er moeten diverse voegwerken uitgevoerd worden in mijn woning. De werken bestaan uit het voegen van de dakrand, gevel en de brievenbus. Alsook zouden er enkele tegels vervangen moeten worden. Een situatieschets kan je vinden in bijlage (PDF)


Gevel- en metselwerken Lier
donderdag 07 januari 2021

Metsel- en voegwerken uitvoeren

Voegen van garage - terrasmuur. Plaatsen of herstellen van spauw (loden) boven garage en herstellen van barsten in gevel van de woning . Alsook muur behandelen tegen vocht


Gevel- en metselwerken Wambeek
maandag 08 juni 2020

Voegwerken schilderwerken

Gevels voegen, kalleien en schilderen. Het betreft een 200m².


Gevel- en metselwerken Hasselt
Offertes aanvragen