Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Gevelbekleding steenstrips

Gevel voegwerken

Ben je op zoek naar een vakman voor gevel voegwerken? Of wil je voegen herstellen? Hier vind je info, tips en kan je meteen gratis offertes aanvragen bij erkende vakmensen uit jouw buurt.

Wat zijn de mogelijkheden bij voegwerken

De tijd van één type voegwerken is voorbij. Er zijn verschillende soorten voegwerk. Het juiste type bij jouw gevel selecteren is een kunst en kan je woning naar een hoger niveau tillen. Het maakt de gevelwerken of een gevelrenovatie volledig af! Op deze pagina krijg je meer info over de verschillende mogelijkheden.

Wil je je vragen liever rechtstreeks stellen aan een expert, zoek je advies van een vakman of wil je de beste prijs ontdekken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je regio. Met een concrete offerte krijg je snel zicht op de totale prijs van je project. 

Soorten voegwerken

Traditionele voegen

In elke straat staat een huis met die goeie, ouwe, traditionele voegstroken. Standaard zijn de voegen 12 millimeter dik en liggen de bakstenen in kruisverband. Wil je dunnere naden zonder van mortel te moeten veranderen? Dan kan je op zoek gaan naar bakstenen met een uitsparing.

Verlijmen

Bij verlijmen komt geen traditionele mortel kijken maar lijmmortel. Die lijm neemt bijna geen water op, dus is de mortel beter bestand tegen vrieskou. Dankzij deze techniek kunnen metselaars de bakstenen heel dicht tegen elkaar stapelen, zodat het lijkt alsof er geen voeg aanwezig is.

Lijmmortel droogt sneller uit, is esthetischer en sterker. Daar hangt een gekend nadeel aan vast: de kostprijs. Verlijmen is een duurdere techniek voegwerken.

Dunmetselen

Wil je dunne voegen, maar vertrouw je liever niet op lijmmortel? Dan kan je kiezen voor voegwerken met dunmortel. Puur op uitzicht kan je een gevel die verlijmd is niet onderscheiden van eentje waar dunmortel is gebruikt. De keuze voor het soort voegwerken ligt dus meestal aan de voorkeur van de vakman waarmee je werkt.

Voegen herstellen

Onder voegwerken valt ook het herstellen van voegen. Na verloop van tijd kunnen de voegen van je woning beschadigd geraken. Dat is niet meteen een groot probleem, maar kapotte voegen zorgen op termijn wel voorproblemen: je gevel wordt bijvoorbeeld meer vatbaar voor vochtproblemen. Voegen herstellen is dus belangrijk als de voegen in slechte staat zijn. Het maakt ook een visueel verschil en je woning ziet er al snel heel wat 'jonger' uit. Bij een grondige gevelreiniging kan je vaak ontdekken dat de staat van de voegen niet meer optimaal is.

 

Elastische voegwerken

Hoe werkt Casius? Ontdek het in onderstaande video!

Hoeveel kost het om een huis te voegen?

Het soort voegwerken bepaalt in grote mate de kostprijs van je project. Lijm- en dunvoegen zijn een duurder soort voegwerken dan de traditionele methode. Vakmensen hebben elk hun eigen methode voegwerken. Sommige vragen liever een dagprijs, anderen werken liever met een prijs voor voegwerken per vierkante meter.

Wat? Richtprijs
Dagprijs voegen € 400 - € 500
Prijs per m² € 35 - € 60
Voeg uithakken € 35 - € 45
Voeg uitslijpen € 40 - € 50

Elastische voegwerken

Je kan ook voegen met elastisch materiaal zoals silicone. Dit soort flexibele voegen zorgt ervoor dat de voegen lucht- en waterdicht worden. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen. Dit soort elastische voegwerken wordt zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovatiewerken gebruikt.

De beste prijs voegwerken? Ontvang snel, gratis en vrijblijvend offertes van erkende vakmannen in jouw buurt via Casius! Met een offerte van een vakman uit jouw buurt kan je meteen je werken beginnen plannen!

Voordelen van flexibele voegen?

Alle materialen zetten uit en krimpen onder invloed van de weersomstandigheden. Ook al is dat verschil bij materiaal zoals bakstenen niet zo groot, het kan toch een effect hebben op niet-elastische voegwerken. Dat kan leiden tot scheurtjes en op termijn tot vochtproblemen.

Daarom gaat de keuze steeds vaker naar voegen met rekbaar materiaal. Zelfs vakmannen gebruiken meer en meer deze vorm van voegwerken. 

Hieronder vind je enkele voordelen van elastisch voegen:

  • Zijn weerbestendig en niet gevoelig voor de schadelijke uv-straling van de zon.
  • Dit soort voegwerken is waterdicht
  • Te verkrijgen in heel veel kleuren
  • Gaan niet scheuren bij krimpen en uitzetten

Wat zijn knipvoegen?

Een knipvoeg is een speciale soort voegwerken Een knipvoeg is een voeg die een beetje uitsteekt ten opzichte van de steen. Een knipvoeg geeft zo optisch een heel strak resultaat. Dit soort voegwerken creëren diepte en daardoor ook een ruimtelijk effect. Het is een beetje het tegenovergestelde van een verdiepte voeg. Die zit dieper dan de steen. 

Een knipvoeg is wel geen eenvoudige manier van voegen. Daardoor laat je voor een knipvoeg best de voegwerken over aan een vakman voor een mooi resultaat. 

Nog enkele vaak gestelde vragen over voegwerken

Wat kost uitslijpen en hervoegen?

Voegen uitslijpen gebeurt vooral bij smalle voegen. Het zorgt voor een mooier resultaat dan voegwerken uithakken. Bij het herstellen van voegen ga je altijd wel de gevel reinigen en de kapotte voegen verwijderen. Daarna kan je de gevel renoveren met nieuwe voegwerken. 

De prijs hiervan ligt per vierkante meter tussen € 35 en € 50. Hervoegen kan dan al van ongeveer € 10 per vierkante meter voor gewone traditionele voegwerken. 

Terug naar de vragenlijst

Wat is een soepele voeg?

Een soepele voeg is een synoniem voor elastische voegwerken. Ook alle soorten kitwerken vallen onder dit soort voegwerken, zoals voor het 'afkitten' van deuren en ramen. Maar een soepele voeg wordt ook gebruikt bij het voegen van een gevel. Het maakt de gevel meer lucht- en waterdicht. 

Terug naar de vragenlijst

Wat kost een voeger per m2?

De prijs van voegwerken per m² hangt af van het soort voeg. Voor de meest courante voegwerken betaal je ongeveer €8 tot €12,- per m². Kiest u liever voor een ander soort voeg, om oneffenheden te verbergen bijvoorbeeld? Dan is de knipvoeg of snijvoeg een optie. De prijs van deze voegwerken ligt per m² een stuk hoger: tussen de €60,- tot €110,- per m².

Terug naar de vragenlijst

Vraag gratis jouw offertes aan

Offertes aanvragen