Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
vakman isoleert plafond

Plafond isoleren

Plafond isoleren

Geluidsisolatie voor je plafond steken? Methodes, richtprijzen en offertes van erkende isolatiebedrijven vind je hier.

Geluidsisolerend plafond nodig?

Niet enkel door het plaatsen van dakisolatie in je woning maar ook door je plafond van degelijke isolatie te voorzien, kan je een aardig bedrag uitsparen op je energiefactuur. Benieuwd naar de mogelijkheden en de prijzen om een bestaand of een vals plafond te isoleren? Kom meer te weten in onderstaand artikel!

Plafond isoleren: voordelen

  • Geen kapwerk aan de vloer nodig: door plafondisolatie aan te brengen isoleer je in feite de vloer van de bovenliggende ruimte. Hierdoor hoef je geen budget te voorzien voor kap- en breekwerken aan je bestaande vloer.
  • Mooie afwerking voor je plafond: er bestaan tegenwoordig zoveel mogelijkheden qua isolatiematerialen en afwerkingen dat een plafondisolatie naast een functionele meerwaarde ook probleemloos een esthetische meerwaarde kan bieden.
  • Thermische isolatie: warmte stijgt en wanneer je plafond niet geïsoleerd is gaat er dus veel warmte verloren. Door je plafond te isoleren verlies je minder warmte en dat zie je duidelijk terug op je energiefactuur. Anderzijds wordt de drukkende warmte in de zomermaanden ook buiten gehouden door plafondisolatie.
  • Geluiddempend effect: heb je op de eerste verdieping een studeerkamer of wil je je plafond isoleren om geen geluiden van je bovenburen meer te horen? Door plafondisolatie dringt het geluid minder door en geniet je dus in alle ruimtes van de gewenste stilte.
  • Budgetvriendelijk: plafondisolatie is doorgaans goedkoper dan dak- of spouwmuurisolatie.
  • Verlaagd risico op vocht- en schimmelvorming: isolatie heeft een vochtwerende werking die komaf maakt met vocht, schimmels en andere ongewenste verschijnselen
Plafond Isoleren

Plafond isoleren: mogelijkheden

Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en behoeften, kan je het plafond in één of meerdere ruimtes laten isoleren. We bespreken hieronder kort de verschillende mogelijkheden:

Plafond van de garage isoleren

De garage is één van de ruimtes die zeer snel afkoelen en dat leidt dikwijls tot vocht- en schimmelproblemen. Om deze ongemakken en daarbijbehorende vochtbestrijding te voorkomen is het raadzaam om het plafond van je garage te laten isoleren. Indien je het plafond gaat isoleren tussen de balken van de garage zijn isolatiedekens een prima optie. In de afwezigheid van balken wordt er meestal gekozen voor isolatieplaten gemaakt van glaswol, PUR of PIR. Om je garage zo volledig mogelijk te isoleren is het aanbevolen om naast plafondisolatie ook muurisolatie aan te brengen.

Kelder plafond isoleren

Ook de kelder en de kruipruimte zijn ruimtes die heel snel afkoelen en bijgevolg direct voor vochtoverlast kunnen zorgen. Daarom dient er hier steeds gekozen te worden voor een isolatiemateriaal dat vochtwerend is. XPS, PUR, PIR en EPS zijn geschikte materialen voor het isoleren van een kelder/kruipruimte. Meer over de kruipkelder isoleren lees je hier.

Plafond van tussenverdiepingen isoleren

Of je nu een keukenplafond gaat isoleren of van plan bent om het plafond van je badkamer te isoleren, de afwerking dient pico bello te zijn om jarenlang te kunnen genieten van optimale resultaten. Ga je je plafond isoleren om geen geluiden meer door te laten dringen? Dan wordt je plafond verlaagd en wordt er in de meeste gevallen gekozen voor het isoleren van het vals plafond. Het bestaand plafond isoleren wordt in dit geval gedaan door isolatiematerialen, zoals PUR, glas- of rotswol aan te brengen tussen het bestaand en het vals plafond.

Plafond van het dak isoleren

Wanneer het om de zolderruimte gaat, is het dak of plafond isoleren eigenlijk hetzelfde. Tot wel 25% van de warmte in je woning verdwijnt in het niets wanneer je dak niet of slecht geïsoleerd is. Vooral wanneer je je zolder benut als woonruimte (studeerkamer, slaapkamer, dressing, etc.) is het geen overbodige luxe om je dak te isoleren. Laat je je zolder van binnenuit isoleren, dan betaal je minder dan wanneer je je dak van buitenuit isoleert. Voor isolatie van binnenuit wordt er veelal gebruikgemaakt van isolatiedekens van minerale wol (glas- of rotswol) terwijl er bij het isoleren van je dak van buitenuit dikwijls gekozen wordt voor harde isolatieplaten, zoals PUR-, XPS- en PIR-platen. In de praktijk spreekt men meestal over dakisolatie plaatsen.

Isolatie Minerale Wol

Gyproc plafond isoleren

Als jouw ruimte een hoog plafond heeft dat veel warmte verloren gaat gaan kan je je gyproc plafond makkelijk laten verlagen en isoleren. Ben je van plan om een gyproc plafond te plaatsen in de bad- of slaapkamer? Kies dan direct voor een gyproc plafond met isolatie en laat dit plafond rechtstreeks aan het bestaande plafond bevestigen. Indien je originele plafond niet sterk genoeg is om de gyproc te dragen, wordt het vals plafond op een metalen rooster die aan de muren bevestigd is geplaatst.

Wanneer het gaat om woningisolatie van binnenuit wordt er altijd gekozen om het plafond te isoleren door een dampscherm te plaatsen dat ervoor zorgt dat de vochtige binnenlucht niet door kan dringen in de isolatie. Op deze manier kan de isolatiespecialist je plafond isoleren en afwerken zonder dat er gevaar op schimmelvorming en/of een slechte functionaliteit van de aangebrachte isolatie bestaat.

Plafond isoleren prijs

Wat het exacte kostenplaatje is om een plafond te isoleren wordt bepaald door meerdere factoren:

  • Soort woning: ga je een plafond isoleren in een appartement of gaat het om het plafond van een grote, vrijstaande woning? Logischerwijze betaal je meer voor een groter plafond.
  • Plafond isolatie dikte: hoe dikker de aangebrachte laag van het isolatiemateriaal, hoe hoger de prijs op jouw eindfactuur.
  • Isolatiemateriaal: het aanbrengen van isolatieplaten is tijdrovend en ze zijn daarnaast ook moeilijker te renoveren dan ingeblazen isolatie. Isolatieplaten bieden dan wel weer een hoger isolerend effect.
  • Complexiteit van de werkzaamheden: het spreekt vanzelf dat het isoleren van een hellend dak met veel kleine hoekjes of van een lage kruipruimte meer tijd in beslag neemt dan het isoleren van een eenvoudig plafond in de garage. Bijgevolg gaan hier meer werkuren aan voorbij en betaal je dus meer.

Om je een duidelijk idee te geven van de gemiddelde prijzen voor het isoleren van je plafond in de verschillende ruimtes, hebben we onderstaand overzicht opgesteld:

Type isolatiewerk Richtprijs inclusief montage
Plafond van de garage isoleren €20 tot €40 per m²
Plafond van de kelder isoleren €30 tot €50 per m²
Plafond tussenverdieping isoleren €80 tot €120 per m²
Plafond van het dak isoleren (langs binnen) €30 tot €40 per m²
Gyproc plafond isoleren €55 tot €70 per m²

Plafond isoleren: zelf doen of uitbesteden?

Hoewel je de dag van vandaag op het internet een overvloed aan pagina's voor doe-het-zelvers terugvindt, doe je er goed aan om je plafond te laten isoleren door een ervaren vakman. Enkel een isolatiespecialist kan je verzekeren van een vlotte en correcte realisatie van deze werkzaamheden. Daar komt nog eens bij dat je hoogstwaarschijnlijk ook niet over al het nodige materiaal en gereedschap beschikt om deze klus tot een goed einde te brengen en daardoor nog eens extra zou moeten investeren.

Offertes plafond isoleren

Soortgelijke isolatieprojecten

dinsdag 24 augustus 2021

Geluidswerend isoleren van tussenverdiep

Wij zoeken een vakman/aannemer om het plafond tussen 2 appartementen geluidsdicht te isoleren. Wel dient de planning afgestemd te worden op de AirBnB-resreveringen van de ondergelegen buur. Want, we denken dat de beste oplossing waarschijnlijk bestaat uit het voorzien van een verlaagd plafond met daartussen isolatiemateriaal. Natuurlijk staan we ook open voor andere opties. Het gaat om een kleine 40m², momenteel in hout.


Isolatie Gent
maandag 23 augustus 2021

Dak van aanbouw isoleren

Isoleren van de plafond van gecreëerde ruimte onder het terras. Ruimte van 8 op 5. Terras is in goede staat en is net opnieuw gevoegd. Blijft wel voor waterproblemen zorgen.


Isolatie Essen
donderdag 12 augustus 2021

Geluidisolatie plaatsen voor dunne muren en plafond plaatsen

Klein appartement met dunne muren en plafond. Geluid isolatie van muren en plafond. Oppervlakte is 16m² + 12m² + 12m² + 9m² + 12m².


Isolatie Deurne
dinsdag 03 augustus 2021

Isoleren van plafond in kelder

Plafond in kelder dient geïsoleerd met PU of andere techniek om de EPC van appartement te verbeteren. Afmeting onbekend maar kan opgemeten worden


Isolatie Gent
dinsdag 15 juni 2021

Vals plafond met geluidsisolatie plaatsen

Vals plafond met geluidsisolatie plaatsen in gelijkvloers appartement om minder geluid te hebben van de bovenburen. Ongeveer 30 vierkante meter.


Isolatie Etterbeek
vrijdag 30 april 2021

Geluidsisolatie plafond plaatsen.

We zouden graag twee kamers voorzien van geluidsisolatie op het plafond. In totaal zo'n 30m2. De hoogte is 3m20.


Isolatie Gentbrugge
maandag 29 maart 2021

Plafond isoleren

Wij zouden graag ons plafond van 50m² laten inspuiten met isolatie om het geluid van de bovenburen te verminderen. Liefst zouden wij dit laten inspuiten via de onderkant.


Isolatie Anderlecht
maandag 05 oktober 2020

Isoleren plafond kelder

Ik zoek een isolatiefirma die mij een offerte kan maken voor het isoleren van een kelderplafond. Het betreft 45m² waarvan +- 30m² in kruipkelder die een hoogte heeft van ongeveer 1m.


Isolatie Kalmthout
dinsdag 15 september 2020

Geluidsisolerend plafond van kelderappartement plaatsen

Plaatsen van vals plafond met geluidsisolatie. Dit gaat om een kelderappartement, die personen in kwestie hebben veel last van de bovenburen, dit zou aangepakt moeten worden.


Isolatie Gent
zondag 26 juli 2020

Geluidsisolatie plaatsen in appartement

Geluidsisolatie plaatsen in appartement. Het betreft een slaapkamer van ong. 10 m² die totaal geluidsvrij gemaakt moet worden. Dus zowel plafond als muren, maar liefst zonder afbraak van die muren en plafonds.


Isolatie Hoboken (Antwerpen)
vrijdag 26 juni 2020

Kruipkelder isoleren en waterbestendig maken

Plafond kruipkelder van 132m² isoleren. Staat vaak vochtig.


Isolatie Smetlede
zondag 24 mei 2020

Isoleren + plaatsen gyproc plafond

Isoleren (met R-waarde 4,5) + afwerken met gyproc van plafond en 2 schuine wanden (34m2) in de bewoonde zolder. Voorlopige voorkeur gaat naar Rockwool 20 cm. Oude isolatie halen we zelf weg.


Isolatie Gent
vrijdag 22 mei 2020

Plafond isoleren

Ik zou graag mijn plafond geluidsdicht isoleren.veel last van de buur(tv praten eyc


Isolatie Deurne
maandag 20 januari 2020

Plafond isoleren

Door het plafond in de slaapkamer horen we veel geluid van de bovenburen. (voetstappen, gesprekken,...). We vermoeden dat het een oud houten plafond is waar een giprocplaat is tegen geplaatst is die vervolgens bezet en geschilderd is. Graag zouden we een expert ter plaatste hebben om de opties eens te bekijken. Gaat om een oppervlakte van ongeveer 6m².


Isolatie Antwerpen
donderdag 05 december 2019

Isoleren van niet dragende plafond

Isoleren van niet dragend gyproc plafond met Supafil loft 045. Ruimte tussen dak en vals plafond 20 cm Oppervlakte plafond 43 m². Het opspuiten kan via de openingen spotverlichting.


Isolatie Antwerpen
dinsdag 10 september 2019

Isolatie spuiten achter gyprocwanden

Tegen een buitenmuur werd eerst een houtskeletwand geplaatst en een OSB-plaat ertegen. Hierop werden dan gyprocplaten gevezen. Hier zou nu nog isolatie moeten achter gespoten worden. Het gaat over één wand en een klein deel van het plafond voor zo een 25 m².


Isolatie Oostende
woensdag 05 juni 2019

Geluidsisolatie aanbrengen

Wegens geluidsoverlast van mijn bovenburen zou ik graag mijn verlaagd plafond laten isoleren. Plafond : 60 m².


Isolatie Blankenberge
maandag 06 mei 2019

Geluidsisolatie tussen plafonds steken

Wonende in een appartement in een oud herenhuis. De bovenbuur van onze slaapkamer kan nogal luidruchtig zijn. Een tapijt bij onze bovenbuur helpt voorlopig niet. Achter onze plafond zit een houten constructie uit draagbalken, zonder echte isolatie volgens mij. 18,5 m2 dat zowel de luchtgeluiden als mogelijke contactgeluiden tegen gaat. Indien prima resultaat, kan dit in tweede slaapkamer ook geplaatst worden.


Isolatie Antwerpen
Offertes plafond isoleren