Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
vakman isoleert plafond

Plafond isoleren

Plafond isoleren

Geluidsisolatie voor je plafond steken? Methodes, richtprijzen en offertes van erkende isolatiebedrijven vind je hier.

Geluidsisolerend plafond nodig?

Niet enkel door het plaatsen van dakisolatie in je woning maar ook door je plafond van degelijke isolatie te voorzien, kan je een aardig bedrag uitsparen op je energiefactuur. Benieuwd naar de mogelijkheden en de prijzen om een bestaand of een vals plafond te isoleren? Kom meer te weten in onderstaand artikel!

Plafond isoleren: voordelen

  • Geen kapwerk aan de vloer nodig: door plafondisolatie aan te brengen isoleer je in feite de vloer van de bovenliggende ruimte. Hierdoor hoef je geen budget te voorzien voor kap- en breekwerken aan je bestaande vloer.
  • Mooie afwerking voor je plafond: er bestaan tegenwoordig zoveel mogelijkheden qua isolatiematerialen en afwerkingen dat een plafondisolatie naast een functionele meerwaarde ook probleemloos een esthetische meerwaarde kan bieden.
  • Thermische isolatie: warmte stijgt en wanneer je plafond niet geïsoleerd is gaat er dus veel warmte verloren. Door je plafond te isoleren verlies je minder warmte en dat zie je duidelijk terug op je energiefactuur. Anderzijds wordt de drukkende warmte in de zomermaanden ook buiten gehouden door plafondisolatie.
  • Geluiddempend effect: heb je op de eerste verdieping een studeerkamer of wil je je plafond isoleren om geen geluiden van je bovenburen meer te horen? Door plafondisolatie dringt het geluid minder door en geniet je dus in alle ruimtes van de gewenste stilte.
  • Budgetvriendelijk: plafondisolatie is doorgaans goedkoper dan dak- of spouwmuurisolatie.
  • Verlaagd risico op vocht- en schimmelvorming: isolatie heeft een vochtwerende werking die komaf maakt met vocht, schimmels en andere ongewenste verschijnselen
Plafond Isoleren

Plafond isoleren: mogelijkheden

Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en behoeften, kan je het plafond in één of meerdere ruimtes laten isoleren. We bespreken hieronder kort de verschillende mogelijkheden:

Plafond van de garage isoleren

De garage is één van de ruimtes die zeer snel afkoelen en dat leidt dikwijls tot vocht- en schimmelproblemen. Om deze ongemakken en daarbijbehorende vochtbestrijding te voorkomen is het raadzaam om het plafond van je garage te laten isoleren. Indien je het plafond gaat isoleren tussen de balken van de garage zijn isolatiedekens een prima optie. In de afwezigheid van balken wordt er meestal gekozen voor isolatieplaten gemaakt van glaswol, PUR of PIR. Om je garage zo volledig mogelijk te isoleren is het aanbevolen om naast plafondisolatie ook muurisolatie aan te brengen.

Kelder plafond isoleren

Ook de kelder en de kruipruimte zijn ruimtes die heel snel afkoelen en bijgevolg direct voor vochtoverlast kunnen zorgen. Daarom dient er hier steeds gekozen te worden voor een isolatiemateriaal dat vochtwerend is. XPS, PUR, PIR en EPS zijn geschikte materialen voor het isoleren van een kelder/kruipruimte. Meer over de kruipkelder isoleren lees je hier.

Plafond van tussenverdiepingen isoleren

Of je nu een keukenplafond gaat isoleren of van plan bent om het plafond van je badkamer te isoleren, de afwerking dient pico bello te zijn om jarenlang te kunnen genieten van optimale resultaten. Ga je je plafond isoleren om geen geluiden meer door te laten dringen? Dan wordt je plafond verlaagd en wordt er in de meeste gevallen gekozen voor het isoleren van het vals plafond. Het bestaand plafond isoleren wordt in dit geval gedaan door isolatiematerialen, zoals PUR, glas- of rotswol aan te brengen tussen het bestaand en het vals plafond.

Plafond van het dak isoleren

Wanneer het om de zolderruimte gaat, is het dak of plafond isoleren eigenlijk hetzelfde. Tot wel 25% van de warmte in je woning verdwijnt in het niets wanneer je dak niet of slecht geïsoleerd is. Vooral wanneer je je zolder benut als woonruimte (studeerkamer, slaapkamer, dressing, etc.) is het geen overbodige luxe om je dak te isoleren. Laat je je zolder van binnenuit isoleren, dan betaal je minder dan wanneer je je dak van buitenuit isoleert. Voor isolatie van binnenuit wordt er veelal gebruikgemaakt van isolatiedekens van minerale wol (glas- of rotswol) terwijl er bij het isoleren van je dak van buitenuit dikwijls gekozen wordt voor harde isolatieplaten, zoals PUR-, XPS- en PIR-platen. In de praktijk spreekt men meestal over dakisolatie plaatsen.

Isolatie Minerale Wol

Gyproc plafond isoleren

Als jouw ruimte een hoog plafond heeft dat veel warmte verloren gaat gaan kan je je gyproc plafond makkelijk laten verlagen en isoleren. Ben je van plan om een gyproc plafond te plaatsen in de bad- of slaapkamer? Kies dan direct voor een gyproc plafond met isolatie en laat dit plafond rechtstreeks aan het bestaande plafond bevestigen. Indien je originele plafond niet sterk genoeg is om de gyproc te dragen, wordt het vals plafond op een metalen rooster die aan de muren bevestigd is geplaatst.

Wanneer het gaat om woningisolatie van binnenuit wordt er altijd gekozen om het plafond te isoleren door een dampscherm te plaatsen dat ervoor zorgt dat de vochtige binnenlucht niet door kan dringen in de isolatie. Op deze manier kan de isolatiespecialist je plafond isoleren en afwerken zonder dat er gevaar op schimmelvorming en/of een slechte functionaliteit van de aangebrachte isolatie bestaat.

Plafond isoleren prijs

Wat het exacte kostenplaatje is om een plafond te isoleren wordt bepaald door meerdere factoren:

  • Soort woning: ga je een plafond isoleren in een appartement of gaat het om het plafond van een grote, vrijstaande woning? Logischerwijze betaal je meer voor een groter plafond.
  • Plafond isolatie dikte: hoe dikker de aangebrachte laag van het isolatiemateriaal, hoe hoger de prijs op jouw eindfactuur.
  • Isolatiemateriaal: het aanbrengen van isolatieplaten is tijdrovend en ze zijn daarnaast ook moeilijker te renoveren dan ingeblazen isolatie. Isolatieplaten bieden dan wel weer een hoger isolerend effect.
  • Complexiteit van de werkzaamheden: het spreekt vanzelf dat het isoleren van een hellend dak met veel kleine hoekjes of van een lage kruipruimte meer tijd in beslag neemt dan het isoleren van een eenvoudig plafond in de garage. Bijgevolg gaan hier meer werkuren aan voorbij en betaal je dus meer.

Om je een duidelijk idee te geven van de gemiddelde prijzen voor het isoleren van je plafond in de verschillende ruimtes, hebben we onderstaand overzicht opgesteld:

Type isolatiewerk Richtprijs inclusief montage
Plafond van de garage isoleren €20 tot €40 per m²
Plafond van de kelder isoleren €30 tot €50 per m²
Plafond tussenverdieping isoleren €80 tot €120 per m²
Plafond van het dak isoleren (langs binnen) €30 tot €40 per m²
Gyproc plafond isoleren €55 tot €70 per m²

Plafond isoleren: zelf doen of uitbesteden?

Hoewel je de dag van vandaag op het internet een overvloed aan pagina's voor doe-het-zelvers terugvindt, doe je er goed aan om je plafond te laten isoleren door een ervaren vakman. Enkel een isolatiespecialist kan je verzekeren van een vlotte en correcte realisatie van deze werkzaamheden. Daar komt nog eens bij dat je hoogstwaarschijnlijk ook niet over al het nodige materiaal en gereedschap beschikt om deze klus tot een goed einde te brengen en daardoor nog eens extra zou moeten investeren.

Offertes plafond isoleren

Soortgelijke isolatieprojecten

woensdag 12 januari 2022

Plafond en muren kruipkelder isoleren

Ik ben op zoek naar een iemand die de wanden en de plafonds van onze kruipkelder kan isoleren. Het gaat om 110 m².


Isolatie Kapellen (Antwerpen)
donderdag 16 december 2021

Isolatie kelderplafonds in appartementsgebouw

Ik zoek, samen met de mede-eigenaars, iemand die de plafonds van de kelders wil isoleren. Gezien er eveneens buizen lopen zal minstens deels met PUR schuim of een alternatief moeten worden gewerkt. Het zou gaan om naar schatting 400 m2 plafond (2x+/-200m2).


Isolatie Sint-Gillis
dinsdag 07 december 2021

Geluidsisolatie plafond plaatsen

Wij zoeken een oplossing om de geluidsoverlast van onze bovenburen te beperken. Geluidsisolatie + nieuw vals plafond. Momenteel horen wij alles van gesprekken tot het inladen van de vaatwas. Het gaat over een oppervlakte van een 100 tot 150 vierkante meter. We zouden graag hebben dat er eens een expert ter plaatse komt zodat de verschillende opties kunnen bekeken worden en we een aantal offertes kunnen voorleggen en dit bespreken met onze bovenburen.


Isolatie Antwerpen
dinsdag 07 december 2021

Kruipkelder isoleren

Vakman gezocht om de kruipkelder te isoleren. Het gaat om +/- 107 m2 isolatie tegen het kelderplafond dat, gezien de vele buizen, het best met PUR lijkt te worden gedaan. We wensen wel een gegarandeerde R-waarde van > of = 3,5 m2.K/W te verkrijgen om een premie aan te kunnen vragen.


Isolatie Sint-Gillis
maandag 29 november 2021

Geluidsisolatie plaatsen in kamer

Ik zoek een vakman om een kamer waar ik leer om te drummen te isoleren voor geluid. Het gaat om een kleine ruimte in een appartement, maar ik ken de afmetingen niet. Men moet zowel de vloer, muren als plafond moeten geïsoleerd worden.


Isolatie Antwerpen
zondag 07 november 2021

Kruipkelder isoleren

Plafond van kruipkelder (welfsels) te isoleren. Oppervlakte 135m² - hoogte kruipkelder 100 cm.


Isolatie Scherpenheuvel
zondag 07 november 2021

PUR spuiten dak & kelderplafond

k ben op zoek naar een vakbedrijf voor het spuiten van PUR op 2 plaatsen in het huis. - Dak 73m² (alleen te bereiken via plafond op 1e verdieping / roofing op dak ligt al dicht) - Plafond in de kelder 70m² (hoogte kelder is +- 1m70cm) Het is is beide gevallen een houten balken structuur, hoogte balken is 15cm.


Isolatie Borgerhout (Antwerpen)
woensdag 06 oktober 2021

Tochtprobleem ramen vaststellen en herstellen

We hebben een appartement op een 5e verdieping, een aantal jaren geleden gekocht van een eigenaar die eerder de ramen had laten vervangen door een firma die nu niet langer actief is. We vermoeden dat daarbij de afwerking van de dagkanten niet volledig juist is uitgevoerd omdat we veel last hebben van tocht. Het is een oudere woning met hoge plafonds, dus betreft een 6-tal stuks grote/hoge ramen. Graag willen we de situatie door een specialist laten bekijken zowel langs binnen- als langs de buitenzijde om het zo passend mogelijk te kunnen te kunnen oplossen. Langs de achterzijde is er een terras om de buitenkanten te bekijken


Isolatie Koekelberg
maandag 04 oktober 2021

Akoestisch isoleren van scheidingsmuur met aanpalend huis

Wij wonen in een rijhuis en aan éénkant is de scheidingsmuur met het buurhuis erg slecht geïsoleerd waardoor we we geluidsoverlast hebben van de buren (we hebben nu voor het eerst luidruchtige buren). De scheidingsmuur zal van het gelijkvloers tot om de tweede verdieping ongeveer 100m² bedragen beneden staat er wel een nog vrij nieuwe keuken tegen die muur en op de eerste verdieping hangt de verwarmingsketel ook tegen die muur (tegen een schouw). Op het gelijkvloers zijn de er ook gyproc-pafonds die lager zijn dan de oorspronkelijke (erg hoge) plafonds. Het huis is vrij smal (gevelbreedte 4m) dus we zoeken eigenlijk een goede geluidsisolatie die niet teveel plaats inneemt, als dat bestaat natuurlijk. Graag zouden wij een idee krijgen van de mogelijkheden en prijzen.


Isolatie Leuven
maandag 27 september 2021

Plafond van de kelder isoleren

Graag bekijken of we het plafond van de kelder kunnen isoleren. Dat is gewoon toegankelijk en is ongeveer 30m2. Verder graag ook bekijken of we de vloeren tussen gelijkvloers, eerste en tweede verdieping kunnen isoleren door een natuurlijk materiaal in te blazen/spuiten in de holtes van de oude plankenvloer. In de kelder kan je normaal staan. Ik zou liefst met natuurlijke materialen werken


Isolatie Anderlecht
dinsdag 24 augustus 2021

Geluidswerend isoleren van tussenverdiep

Wij zoeken een vakman/aannemer om het plafond tussen 2 appartementen geluidsdicht te isoleren. Wel dient de planning afgestemd te worden op de AirBnB-resreveringen van de ondergelegen buur. Want, we denken dat de beste oplossing waarschijnlijk bestaat uit het voorzien van een verlaagd plafond met daartussen isolatiemateriaal. Natuurlijk staan we ook open voor andere opties. Het gaat om een kleine 40m², momenteel in hout.


Isolatie Gent
maandag 23 augustus 2021

Dak van aanbouw isoleren

Isoleren van de plafond van gecreëerde ruimte onder het terras. Ruimte van 8 op 5. Terras is in goede staat en is net opnieuw gevoegd. Blijft wel voor waterproblemen zorgen.


Isolatie Essen
donderdag 12 augustus 2021

Geluidisolatie plaatsen voor dunne muren en plafond plaatsen

Klein appartement met dunne muren en plafond. Geluid isolatie van muren en plafond. Oppervlakte is 16m² + 12m² + 12m² + 9m² + 12m².


Isolatie Deurne
dinsdag 03 augustus 2021

Isoleren van plafond in kelder

Plafond in kelder dient geïsoleerd met PU of andere techniek om de EPC van appartement te verbeteren. Afmeting onbekend maar kan opgemeten worden


Isolatie Gent
dinsdag 15 juni 2021

Vals plafond met geluidsisolatie plaatsen

Vals plafond met geluidsisolatie plaatsen in gelijkvloers appartement om minder geluid te hebben van de bovenburen. Ongeveer 30 vierkante meter.


Isolatie Etterbeek
vrijdag 30 april 2021

Geluidsisolatie plafond plaatsen.

We zouden graag twee kamers voorzien van geluidsisolatie op het plafond. In totaal zo'n 30m2. De hoogte is 3m20.


Isolatie Gentbrugge
maandag 29 maart 2021

Plafond isoleren

Wij zouden graag ons plafond van 50m² laten inspuiten met isolatie om het geluid van de bovenburen te verminderen. Liefst zouden wij dit laten inspuiten via de onderkant.


Isolatie Anderlecht
maandag 05 oktober 2020

Isoleren plafond kelder

Ik zoek een isolatiefirma die mij een offerte kan maken voor het isoleren van een kelderplafond. Het betreft 45m² waarvan +- 30m² in kruipkelder die een hoogte heeft van ongeveer 1m.


Isolatie Kalmthout
Offertes plafond isoleren