Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Muurdoorbraak aannemer

Muren uitbreken

Wie extra woonruimte wil creëren, laat al eens een muur sneuvelen. Ontdek hieronder de do's en don'ts.

Ik wil een muur uitbreken

Meer woonruimte tover je niet zomaar tevoorschijn. Je hebt twee opties: bijbouwen of je bestaande ruimte beter benutten. Insert muurdoorbraak. Maar muren uitbreken is niet zonder gevaar.

Het raamwerk voor het stutten berekenen of bepalen hoe je een muur uitbreekt is niet gemakkelijk. Wie niet oplet, loopt risico het hele huis te beschadigen. De hulp inschakelen van een aannemer is dus niet overbodig. Ben je op zoek naar erkende vakmensen uit je regio of wil je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes voor jouw project aan.

Muren uitbreken: waar let ik op?

Hoe herken ik een steunmuur?

Op de plannen van je woning kan je zien of een muur al dan niet dragend is. Zijn de plannen niet beschikbaar, dan kan je het best je huis bestuderen. Ondersteunt de muur die je wil uitbreken een muur op de verdieping erboven? Of staat hij op een muur op de lagere verdieping? Dan heb je met een dragende muur te maken en mag je die niet zonder vergunning afbreken. Zelfs bij lichte muren uit gyproc of hout kan het gevaarlijk zijn.

Controleer ook of de muur vloerbalken ondersteunt. In dat geval moet je de muur vervangen door een draagbalk uit hout of staal.

Heb ik een vergunning nodig?

Het is best simpel: wil je een steunmuur uitbreken? Dan moet je een vergunning hebben. Informatie over de vergunningen en hoe die aan te vragen vind je bij jouw gemeente of via de website van het Omgevingsloket.

Stutten en poutrel steken: hoe doe ik dat?

Als je een muur uitbreekt, moet je altijd de bovenliggende verdieping goed fixeren. Dat doe je door te stutten. Draai de stempels net zolang aan tot ze het plafond stevig ondersteunen, maar niet optillen. Daarna schroef je ze vast in de vloer zodat de constructie stabiel is. Om de druk beter te verdelen, kan je een stevige balk onder de stempels leggen. Plaats je stempels op een eerste verdiep of hoger? Stut dan ook de verdiepingen eronder.

Blijf controleren of er niet teveel gewicht op de stempels rust. Kijk regelmatig of ze niet doorbuigen.

Wat kost het uitbreken van een muur?

De gemiddelde kostprijs om een muur te slopen hangt af van verschillende factoren. Een draagmuur slopen kost meer dan een gewone muur uitbreken. Schrik niet als je een dagprijs op je factuur ziet verschijnen. Een muur uitbreken kan best wat tijd kosten, dus werken veel vakmensen met vaste prijs in plaats van een prijs per uur.

Wat? Richtprijs
Gewone muur uitbreken € 600 - € 900
Draagmuur uitbreken € 1.000 - € 1.500
Draagmuur uitbreken en plaatsing steunbalk € 1.500 - € 2.500

Gratis offertes voor een muurdoorbraak aanvragen

Recente opdrachten muren uitbreken

vrijdag 10 maart 2023

Uitbreken steunmuur keuken

ik zoek een aannemer die een I profil zet op een steunmuur om de keuken open te zetten


Verbouwing De Panne
dinsdag 07 maart 2023

Muur uitbreken / metselwerk

Wij zoeken iemand om ons te helpen bij het verwijderen van een draagmuur en het dichtmetsen van een garagepoort


Verbouwing Mol
maandag 06 maart 2023

Renovatie: trap steken naar zolder + uitbreken steunmuren

Wij gaan verbouwen in Sint-Joris-Weert (Beekstraat 46). Het wordt een stevige renovatie waarbij we op dit moment op zoek zijn naar een aannemer voor de ruwbouw. Er zullen verschillende zaken moeten gebeuren: steunmuren uitbreken, raamopeningen groter maken, een trap steken naar de zolder, de huidige veranda vervangen door een plat dak, ... De stabiliteitsingenieur komt over enkele weken langs om de exacte mogelijkheden te berekenen.


Verbouwing Sint-Joris-Weert
maandag 06 maart 2023

Draagmuur keuken

Ik ben op zoek naar een vakman voor het uitbreken van een draagmuur in mijn keuken


Verbouwing Dworp
dinsdag 10 januari 2023

Uitbreken van binnenmuur en afwerken

Er zou in de woonkamer een laag binnenmuurtje uitgebroken moeten worden waar een raam in zit. En afwerken daarna.


Verbouwing Schoten
maandag 09 januari 2023

Steunmuur uitbreken en draagbalk steken

Steunmuur (18cm dik) tussen keuken en living op eerste verdieping appartementsgebouw moet eruit. Het appartementsgebouw heeft nog 1 verdieping er boven. Er zou een poutrel van zeker 4 meter geplaatst moeten worden over de lengte


Verbouwing Berchem (Antwerpen)
Offertes aanvragen