Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Muurdoorbraak aannemer

Muren uitbreken

Wie extra woonruimte wil creëren, laat al eens een muur sneuvelen. Ontdek hieronder de do's en don'ts.

Ik wil een muur uitbreken

Meer woonruimte tover je niet zomaar tevoorschijn. Je hebt twee opties: bijbouwen of je bestaande ruimte beter benutten. Insert muurdoorbraak. Maar muren uitbreken is niet zonder gevaar.

Het raamwerk voor het stutten berekenen of bepalen hoe je een muur uitbreekt is niet gemakkelijk. Wie niet oplet, loopt risico het hele huis te beschadigen. De hulp inschakelen van een aannemer is dus niet overbodig. Ben je op zoek naar erkende vakmensen uit je regio of wil je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes voor jouw project aan.

Muren uitbreken: waar let ik op?

Hoe herken ik een steunmuur?

Op de plannen van je woning kan je zien of een muur al dan niet dragend is. Zijn de plannen niet beschikbaar, dan kan je het best je huis bestuderen. Ondersteunt de muur die je wil uitbreken een muur op de verdieping erboven? Of staat hij op een muur op de lagere verdieping? Dan heb je met een dragende muur te maken en mag je die niet zonder vergunning afbreken. Zelfs bij lichte muren uit gyproc of hout kan het gevaarlijk zijn.

Controleer ook of de muur vloerbalken ondersteunt. In dat geval moet je de muur vervangen door een draagbalk uit hout of staal.

Heb ik een vergunning nodig?

Het is best simpel: wil je een steunmuur uitbreken? Dan moet je een vergunning hebben. Informatie over de vergunningen en hoe die aan te vragen vind je bij jouw gemeente of via de website van het Omgevingsloket.

Stutten en poutrel steken: hoe doe ik dat?

Als je een muur uitbreekt, moet je altijd de bovenliggende verdieping goed fixeren. Dat doe je door te stutten. Draai de stempels net zolang aan tot ze het plafond stevig ondersteunen, maar niet optillen. Daarna schroef je ze vast in de vloer zodat de constructie stabiel is. Om de druk beter te verdelen, kan je een stevige balk onder de stempels leggen. Plaats je stempels op een eerste verdiep of hoger? Stut dan ook de verdiepingen eronder.

Blijf controleren of er niet teveel gewicht op de stempels rust. Kijk regelmatig of ze niet doorbuigen.

Wat kost het uitbreken van een muur?

De gemiddelde kostprijs om een muur te slopen hangt af van verschillende factoren. Een draagmuur slopen kost meer dan een gewone muur uitbreken. Schrik niet als je een dagprijs op je factuur ziet verschijnen. Een muur uitbreken kan best wat tijd kosten, dus werken veel vakmensen met vaste prijs in plaats van een prijs per uur.

Wat? Richtprijs
Gewone muur uitbreken € 600 - € 900
Draagmuur uitbreken € 1.000 - € 1.500
Draagmuur uitbreken en plaatsing steunbalk € 1.500 - € 2.500

Gratis offertes voor een muurdoorbraak aanvragen

Recente opdrachten muren uitbreken

maandag 27 juni 2022

Uitbreken niet-dragende muur

Het laten wegnemen en afwerken van de niet-dragende muur tussen keuken en living. Hoogte: 2.5m Breedte: ca 3.7m In de muur zit nog een deuropening en 1 stopcontact.


Verbouwing Heverlee
vrijdag 24 juni 2022

Steunmuur uitbreken

Steunmuur in de keuken moet uitgebroken worden, er ligt ook een poutrel op deze steunmuur van een uitbouw. De muur die uitgebroken moet worden is ongeveer 5 meter lang. ik wil een poutrel laten plaatsen die kruist aan de bestaande poutrel. en deze laten ondersteunen door 1 of meerdere pilaren.


Verbouwing Lommel
zondag 12 juni 2022

Uitbreken 2 badkamers

Ik zoek een vakman voor het uitbreken van 2 badkamers op 3de verdieping Badkamer 1: > 7m2 / 18m3 > Hoogte wandtegels: 212 cm / 23m2 > Verwijderen van toilet, inbouwbad, wastafel (meubel), radiator. Badkamer 2: > 4m2 / 10m3 > Hoogte wandtelegels: 213 cm / 13m2 > Verwijderen van douche, wastafel en radiator


Verbouwing Kortrijk
maandag 30 mei 2022

Muur uitbreken

Ik zoek een vakman voor het uitbreken van een muur (2,50 m H x 0,9 m B). Geen steunmuur. Wel balk voorzien om plafond te verstevigen. Hierdoor zal het mogelijk zijn om een vaste trap naar de zolder te plaatsen.


Verbouwing Ukkel
maandag 09 mei 2022

Muur uitbreken naast garage voor deur

Naast de garagepoort zou ik graag een deur maken zodat we dan via de garage rechtstreeks in de voortuin kunnen. De opening moet dus nog gemaakt worden.


Verbouwing Edegem
maandag 02 mei 2022

Muur uitbreken, groot venster plaatsen en nieuwe verwarmingselementen

Verbouwing van een bestaand pand. In de living willen we een schuifraam monorail (aluminium) van 420 cm breed op 260 cm hoog plaatsen. Momenteel 2 aparte vensters en we willen 1 groot venster plaatsen. Er moet ook een steunbalk komen. Binnenkant anthraciet, buitenkant wit. Onder het venster staan er 2 chauffages en die moeten verwijderd worden. We willen 2 nieuwe radiatoren iets meer opzij, naast het nieuwe raam. Voorkeur voor verticale chauffages


Verbouwing Mechelen
Offertes aanvragen