Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Muurdoorbraak aannemer

Muren uitbreken

Wie extra woonruimte wil creëren, laat al eens een muur sneuvelen. Ontdek hieronder de do's en don'ts.

Ik wil een muur uitbreken

Meer woonruimte tover je niet zomaar tevoorschijn. Je hebt twee opties: bijbouwen of je bestaande ruimte beter benutten. Insert muurdoorbraak. Maar muren uitbreken is niet zonder gevaar.

Het raamwerk voor het stutten berekenen of bepalen hoe je een muur uitbreekt is niet gemakkelijk. Wie niet oplet, loopt risico het hele huis te beschadigen. De hulp inschakelen van een aannemer is dus niet overbodig. Ben je op zoek naar erkende vakmensen uit je regio of wil je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes voor jouw project aan.

Muren uitbreken: waar let ik op?

Hoe herken ik een steunmuur?

Op de plannen van je woning kan je zien of een muur al dan niet dragend is. Zijn de plannen niet beschikbaar, dan kan je het best je huis bestuderen. Ondersteunt de muur die je wil uitbreken een muur op de verdieping erboven? Of staat hij op een muur op de lagere verdieping? Dan heb je met een dragende muur te maken en mag je die niet zonder vergunning afbreken. Zelfs bij lichte muren uit gyproc of hout kan het gevaarlijk zijn.

Controleer ook of de muur vloerbalken ondersteunt. In dat geval moet je de muur vervangen door een draagbalk uit hout of staal.

Heb ik een vergunning nodig?

Het is best simpel: wil je een steunmuur uitbreken? Dan moet je een vergunning hebben. Informatie over de vergunningen en hoe die aan te vragen vind je bij jouw gemeente of via de website van het Omgevingsloket.

Stutten en poutrel steken: hoe doe ik dat?

Als je een muur uitbreekt, moet je altijd de bovenliggende verdieping goed fixeren. Dat doe je door te stutten. Draai de stempels net zolang aan tot ze het plafond stevig ondersteunen, maar niet optillen. Daarna schroef je ze vast in de vloer zodat de constructie stabiel is. Om de druk beter te verdelen, kan je een stevige balk onder de stempels leggen. Plaats je stempels op een eerste verdiep of hoger? Stut dan ook de verdiepingen eronder.

Blijf controleren of er niet teveel gewicht op de stempels rust. Kijk regelmatig of ze niet doorbuigen.

Wat kost het uitbreken van een muur?

De gemiddelde kostprijs om een muur te slopen hangt af van verschillende factoren. Een draagmuur slopen kost meer dan een gewone muur uitbreken. Schrik niet als je een dagprijs op je factuur ziet verschijnen. Een muur uitbreken kan best wat tijd kosten, dus werken veel vakmensen met vaste prijs in plaats van een prijs per uur.

Wat? Richtprijs
Gewone muur uitbreken € 600 - € 900
Draagmuur uitbreken € 1.000 - € 1.500
Draagmuur uitbreken en plaatsing steunbalk € 1.500 - € 2.500

Gratis offertes voor een muurdoorbraak aanvragen

Recente opdrachten muren uitbreken

vrijdag 25 november 2022

Uitbreken draagmuur

Tussen living en keuken willen we graag de draagmuur uitbreken. Muur is ongeveer 4m breed, appartement op de eerste verdieping.


Verbouwing Edegem
maandag 31 oktober 2022

Steunmuur uitbreken en poutrel steken

We willen graag onze woning uitbreiden door de buitenmuur uit te breken en een poutrel te steken. Ongeveer 3m op 2,40m


Verbouwing Genk
maandag 31 oktober 2022

Afbraakwerken

80m² vloertegels en chape uitbreken. Wanden bezetting afschieten.Plafond 45m² bezetting afschieten. Bijgebouw tegels losschieten die op vollegrond liggen. Alle materialen/afbraakpuin moeten worden afgevoerd


Verbouwing Berchem (Antwerpen)
maandag 24 oktober 2022

Dragende muur uitbreken

Er moet een dragende muur, ongeveer 4 meter breed verwijderd worden


Verbouwing Ekeren (Antwerpen)
dinsdag 11 oktober 2022

Steunmuur uitbreken

Ik zou graag de doorgang van living en keuken naar achterbouw vergroten. Dus de draagmuur (6,2m lang, 2,7 hoog) afbreken en plaatsen van een stalen balk.


Verbouwing Veltem-Beisem
maandag 03 oktober 2022

Keuken uitbreken

Ik zoek iemand om mijn keuken uit te breken en ook klaar te zetten voor plaatsing van een nieuwe (plamuren muur en klaarmaken).


Verbouwing Schilde
Offertes aanvragen