Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Muurdoorbraak aannemer

Muren uitbreken

Wie extra woonruimte wil creëren, laat al eens een muur sneuvelen. Ontdek hieronder de do's en don'ts.

Ik wil een muur uitbreken

Meer woonruimte tover je niet zomaar tevoorschijn. Je hebt twee opties: bijbouwen of je bestaande ruimte beter benutten. Insert muurdoorbraak. Maar muren uitbreken is niet zonder gevaar.

Het raamwerk voor het stutten berekenen of bepalen hoe je een muur uitbreekt is niet gemakkelijk. Wie niet oplet, loopt risico het hele huis te beschadigen. De hulp inschakelen van een aannemer is dus niet overbodig. Ben je op zoek naar erkende vakmensen uit je regio of wil je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes voor jouw project aan.

Muren uitbreken: waar let ik op?

Hoe herken ik een steunmuur?

Op de plannen van je woning kan je zien of een muur al dan niet dragend is. Zijn de plannen niet beschikbaar, dan kan je het best je huis bestuderen. Ondersteunt de muur die je wil uitbreken een muur op de verdieping erboven? Of staat hij op een muur op de lagere verdieping? Dan heb je met een dragende muur te maken en mag je die niet zonder vergunning afbreken. Zelfs bij lichte muren uit gyproc of hout kan het gevaarlijk zijn.

Controleer ook of de muur vloerbalken ondersteunt. In dat geval moet je de muur vervangen door een draagbalk uit hout of staal.

Heb ik een vergunning nodig?

Het is best simpel: wil je een steunmuur uitbreken? Dan moet je een vergunning hebben. Informatie over de vergunningen en hoe die aan te vragen vind je bij jouw gemeente of via de website van het Omgevingsloket.

Stutten en poutrel steken: hoe doe ik dat?

Als je een muur uitbreekt, moet je altijd de bovenliggende verdieping goed fixeren. Dat doe je door te stutten. Draai de stempels net zolang aan tot ze het plafond stevig ondersteunen, maar niet optillen. Daarna schroef je ze vast in de vloer zodat de constructie stabiel is. Om de druk beter te verdelen, kan je een stevige balk onder de stempels leggen. Plaats je stempels op een eerste verdiep of hoger? Stut dan ook de verdiepingen eronder.

Blijf controleren of er niet teveel gewicht op de stempels rust. Kijk regelmatig of ze niet doorbuigen.

Wat kost het uitbreken van een muur?

De gemiddelde kostprijs om een muur te slopen hangt af van verschillende factoren. Een draagmuur slopen kost meer dan een gewone muur uitbreken. Schrik niet als je een dagprijs op je factuur ziet verschijnen. Een muur uitbreken kan best wat tijd kosten, dus werken veel vakmensen met vaste prijs in plaats van een prijs per uur.

Wat? Richtprijs
Gewone muur uitbreken € 600 - € 900
Draagmuur uitbreken € 1.000 - € 1.500
Draagmuur uitbreken en plaatsing steunbalk € 1.500 - € 2.500

Gratis offertes voor een muurdoorbraak aanvragen

Recente opdrachten muren uitbreken

woensdag 16 augustus 2023

Draagmuur uitbreken

ik wil graag een draagmuur laten uitbreken voor het creëren van een open living/ keuken deze bedraagt 3.61 hier hangt ook een schouw aan die dicht gemaakt zou moeten worden. Ook moet mijn dak geïsoleerd worden +- 60 m2.


Verbouwing Alken
woensdag 02 augustus 2023

Steunpunt uitbreken en poutrel steken

Het gaat om een draagbalk met lengte 3,70


Verbouwing Berlaar
zaterdag 22 juli 2023

Steunmuur uitbreken en poutrel steken

Uitbreiding keuken (open maken van garage en veranda die grenzen aan de keuken). Uit te breken muur is een gevel van de woning en dus draagmuur.


Verbouwing Heist-op-den-Berg
woensdag 14 juni 2023

Uitbreken draagmuur

Tussen een slaapkamer en de badkamer zouden we graag een draagmuur uitbreken. De muur is 2m45 (h) op 2m72 (l).


Verbouwing Zele
zaterdag 03 juni 2023

Uitbreken binnenmuur en afwerking

Ik zoek een vakman om een binnenmuur (geen draagmuur) uit te breken (breedte 2,3m en hoogte 2,7m) en af te werken; eventueel ook plaatsing dubbele taatsdeur.


Verbouwing Hasselt
zondag 14 mei 2023

Steunmuur uitbreken en poutrel steken

Steunmuur tussen woonkamer en keuken uitbreken en poutrel steken, eventueel ook ineens het plat dak van de keuken vernieuwen.


Verbouwing Hemiksem
Offertes aanvragen