Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Muurdoorbraak aannemer

Muren uitbreken

Muren uitbreken

Wie extra woonruimte wil creëren, laat al eens een muur sneuvelen. Ontdek hieronder de do's en don'ts.

Ik wil een muur uitbreken

Meer woonruimte tover je niet zomaar tevoorschijn. Je hebt twee opties: bijbouwen of je bestaande ruimte beter benutten. Insert muurdoorbraak. Maar muren uitbreken is niet zonder gevaar.

Het raamwerk voor het stutten berekenen of bepalen hoe je een muur uitbreekt is niet gemakkelijk. Wie niet oplet, loopt risico het hele huis te beschadigen. De hulp inschakelen van een aannemer is dus niet overbodig. Ben je op zoek naar erkende vakmensen uit je regio of wil je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes voor jouw project aan.

Muren uitbreken: waar let ik op?

Hoe herken ik een steunmuur?

Op de plannen van je woning kan je zien of een muur al dan niet dragend is. Zijn de plannen niet beschikbaar, dan kan je het best je huis bestuderen. Ondersteunt de muur die je wil uitbreken een muur op de verdieping erboven? Of staat hij op een muur op de lagere verdieping? Dan heb je met een dragende muur te maken en mag je die niet zonder vergunning afbreken. Zelfs bij lichte muren uit gyproc of hout kan het gevaarlijk zijn.

Controleer ook of de muur vloerbalken ondersteunt. In dat geval moet je de muur vervangen door een draagbalk uit hout of staal.

Heb ik een vergunning nodig?

Het is best simpel: wil je een steunmuur uitbreken? Dan moet je een vergunning hebben. Informatie over de vergunningen en hoe die aan te vragen vind je bij jouw gemeente of via de website van het Omgevingsloket.

Stutten en poutrel steken: hoe doe ik dat?

Als je een muur uitbreekt, moet je altijd de bovenliggende verdieping goed fixeren. Dat doe je door te stutten. Draai de stempels net zolang aan tot ze het plafond stevig ondersteunen, maar niet optillen. Daarna schroef je ze vast in de vloer zodat de constructie stabiel is. Om de druk beter te verdelen, kan je een stevige balk onder de stempels leggen. Plaats je stempels op een eerste verdiep of hoger? Stut dan ook de verdiepingen eronder.

Blijf controleren of er niet teveel gewicht op de stempels rust. Kijk regelmatig of ze niet doorbuigen.

Wat kost het uitbreken van een muur?

De gemiddelde kostprijs om een muur te slopen hangt af van verschillende factoren. Een draagmuur slopen kost meer dan een gewone muur uitbreken. Schrik niet als je een dagprijs op je factuur ziet verschijnen. Een muur uitbreken kan best wat tijd kosten, dus werken veel vakmensen met vaste prijs in plaats van een prijs per uur.

Wat? Richtprijs
Gewone muur uitbreken € 600 - € 900
Draagmuur uitbreken € 1.000 - € 1.500
Draagmuur uitbreken en plaatsing steunbalk € 1.500 - € 2.500

Gratis offertes voor een muurdoorbraak aanvragen

Recente opdrachten muren uitbreken

dinsdag 28 december 2021

Afbreken van schoorsteen op gelijksvloers, vervangen ramen

Graag hadden wij iemand gehoord ivm het uitbreken van een schoorsteen op de gelijksvloers en het herstellen van de muur. De schoorsteen loopt door, dus zal ondersteund moeten worden. Wij hebben ook ramen aan de achterkant van het huis die vervangen dienen te worden door pvc ramen, deze bevinden zich ook op het gelijksvloers.


Verbouwing Brugge
maandag 20 december 2021

Uitbreken draagmuur en verplaatsen van niet draagmuur

Tussen de living en de keuken wil ik een draagmuur uitbreken. De muur is 3,70m lang en 2,50m hoog. Een andere muur die waarschijnlijk niet draagmuur is dient verplaatst te worden. De afmetingen van de niet draagmuur zijn: 3,00m lengte en 2,50m hoogte. Afbraak (en het versterken volgens de constructieplan van de architect) van de draagmuur en het verplaatsen (afbraak en opnieuw op te bouwen) van de niet draagmuur.


Verbouwing Berchem (Antwerpen)
zondag 14 november 2021

Uitbreken en afvoeren van vloer, wandbekleding en keuken

Bij een eengezinswoning dienen de vloeren op het gelijkvloers worden uitgebroken (chape en zand), de keuken, de houten wandbekleding in de living.


Verbouwing Herzele
dinsdag 09 november 2021

Steunmuurtje uitbreken en poutrel steken

het verwijderen van een steunmuur en plaatsen van 2 poutrellen.


Verbouwing Tienen
donderdag 07 oktober 2021

Steunmuur uitbreken en poutrel steken

Ik zoek iemand die een draagmuur kan uitbreken en een poutrel kan steken - breedte 3 à 4 meter, muur in baksteen/metselwerk. Begin volgende week komt er iemand om de stabiliteitsberekening te doen. Graag uit te voeren vóór januari, want dan zou de nieuwe keuken worden geplaatst.


Verbouwing Herent
dinsdag 21 september 2021

Draagmuur uitbreken en poutrel steken

Ik zoek vakman om poutrel te steken van ongeveer 2m80 op 25cm. Draagmuur op gelijkvloers moet ook nog worden uitgebroken.


Verbouwing Zottegem
donderdag 16 september 2021

Binnenmuur uitbreken: draagmuur

Ik wil een stuk van een grote muur uitbreken, zowel vanboven als aan de zijkant. Ik vermoed dat het om een draagmuur gaat. De bedoeling is om meer ruimte en lichtinval te creëren.


Verbouwing Berlaar
donderdag 02 september 2021

Steunmuurtje uitbreken en Poutrellen plaatsen

Plaatsen van 2 poutrellen en afbreken van een steunmuur van 1 meter breed. Stabiliteitsplan opgesteld met ingenieur in bijlage.


Verbouwing Tienen
zondag 29 augustus 2021

Nieuwe uitgang uitbreken en voordeur plaatsen

Aan de zijkant van mijn huis wil ik een nieuwe ingang maken in een buitengevel uit baksteen.


Verbouwing Turnhout
zaterdag 17 juli 2021

Uitbreken draagmuur

Tussen living en keuken, Muur is 2.50m breed en +/_ 2.50m hoog. GVakman om deze te laten uitbreken en plaatsing steunbalk.


Verbouwing Sint-Truiden
Offertes aanvragen