Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Muurdoorbraak aannemer

Muren uitbreken

Muren uitbreken

Wie extra woonruimte wil creëren, laat al eens een muur sneuvelen. Ontdek hieronder de do's en don'ts.

Ik wil een muur uitbreken

Meer woonruimte tover je niet zomaar tevoorschijn. Je hebt twee opties: bijbouwen of je bestaande ruimte beter benutten. Insert muurdoorbraak. Maar muren uitbreken is niet zonder gevaar.

Het raamwerk voor het stutten berekenen of bepalen hoe je een muur uitbreekt is niet gemakkelijk. Wie niet oplet, loopt risico het hele huis te beschadigen. De hulp inschakelen van een aannemer is dus niet overbodig. Ben je op zoek naar erkende vakmensen uit je regio of wil je graag prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes voor jouw project aan.

Muren uitbreken: waar let ik op?

Hoe herken ik een steunmuur?

Op de plannen van je woning kan je zien of een muur al dan niet dragend is. Zijn de plannen niet beschikbaar, dan kan je het best je huis bestuderen. Ondersteunt de muur die je wil uitbreken een muur op de verdieping erboven? Of staat hij op een muur op de lagere verdieping? Dan heb je met een dragende muur te maken en mag je die niet zonder vergunning afbreken. Zelfs bij lichte muren uit gyproc of hout kan het gevaarlijk zijn.

Controleer ook of de muur vloerbalken ondersteunt. In dat geval moet je de muur vervangen door een draagbalk uit hout of staal.

Heb ik een vergunning nodig?

Het is best simpel: wil je een steunmuur uitbreken? Dan moet je een vergunning hebben. Informatie over de vergunningen en hoe die aan te vragen vind je bij jouw gemeente of via de website van het Omgevingsloket.

Stutten en poutrel steken: hoe doe ik dat?

Als je een muur uitbreekt, moet je altijd de bovenliggende verdieping goed fixeren. Dat doe je door te stutten. Draai de stempels net zolang aan tot ze het plafond stevig ondersteunen, maar niet optillen. Daarna schroef je ze vast in de vloer zodat de constructie stabiel is. Om de druk beter te verdelen, kan je een stevige balk onder de stempels leggen. Plaats je stempels op een eerste verdiep of hoger? Stut dan ook de verdiepingen eronder.

Blijf controleren of er niet teveel gewicht op de stempels rust. Kijk regelmatig of ze niet doorbuigen.

Wat kost het uitbreken van een muur?

De gemiddelde kostprijs om een muur te slopen hangt af van verschillende factoren. Een draagmuur slopen kost meer dan een gewone muur uitbreken. Schrik niet als je een dagprijs op je factuur ziet verschijnen. Een muur uitbreken kan best wat tijd kosten, dus werken veel vakmensen met vaste prijs in plaats van een prijs per uur.

Wat? Richtprijs
Gewone muur uitbreken € 600 - € 900
Draagmuur uitbreken € 1.000 - € 1.500
Draagmuur uitbreken en plaatsing steunbalk € 1.500 - € 2.500

Gratis offertes voor een muurdoorbraak aanvragen

Recente opdrachten

dinsdag 31 augustus 2021

Muur- en gewelfdoorbraak uitvoeren

Voor we in onze nieuwe woning trekken, zouden we hieraan een aantal werken willen laten uitvoeren. Dit omvat onder andere: - maken van het gat voor de trap naar zolder. Hiervoor moet men enkele predallen weghalen (3m50 op 1m50). - een muurdoorbraak in de keuken (2m90 op 2m60). - mogelijk ook een raamuitbreiding aan de voor- en de achtergevel (2 aan voorkant en 1 aan achterkant).


Andere / klussen Sint-Andries
maandag 05 juli 2021

Renovatie binnen van nieuwe woning: ramen, elektriciteit, verwarming en muurdoorbraak

Het gaat om een complete renovatie van een aangekochte woning. De muur tussen leefruimte en keuken gedeeltelijk laten verwijderen. De elektriciteit vernieuwen, deze is niet conform (keuringsbewijs beschikbaar) Ook zou ik extra stopcontacten, internet en televisie aansluitingen willen. Ik zou ook buiten stopcontacten willen. Momenteel word de woning verwarmd met stookolie, ik zou graag een installatie op aardgas laten plaatsen. Aansluiting ligt in de straat. Ik zou ook graag de verwarmingsketel en alle leidingen naar de aansluitende werkplaats laten verplaatsen. Zodat ik van deze ruimte een douche/wasruimte kan maken. Ook moeten er enkele leidingen verlegd worden, douche, aansluiting wasmachine,... In de keuken moet nog een aansluiting voor een afwasmachine gemaakt worden. Ook heeft de woning nog grotendeels enkel glas. Ik zou graag nieuwe ramen met dubbel glas laten plaatsen (gelijkvloers en op eerste verdiep). Ook is er een raam waar ik graag een schuifraam van zou willen laten maken.


Renovatie Kortenaken
dinsdag 09 maart 2021

Berekeningen en plannen voor muurdoorbraak en verbouwingen

Ik wil mijn keuken vervangen en uitbreiden, daarbij moet een steunmuur gesloopt worden en veranda uitgebreid worden. Ik heb een architect nodig voor de stabiliteit en plannen.


Bouwtekening en ontwerp Gent
Offertes aanvragen