Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Poutrel steken

Poutrel steken

Poutrel steken? Alle info, prijzen en offertes vind je bij Casius.

Wat is een poutrel of draagbalk?

Een poutrel of draagbalk - of met een oud woord: latei - een balk die je woning of structuur draagt en ondersteunt. Een poutrel vangt het gewicht van de bovenbouw op en verdeelt het naar de opleggingen en de muren eronder. Het is, samen met een draagmuur, een belangrijk onderdeel van de ondersteunende constructie van je huis.

Draagmuur verwijderen

Haal je een van de twee weg, dan moet je altijd een andere voor in de plaats aanbrengen. Met andere woorden: een draagmuur uitbreken betekent een poutrel steken. Doe je dat niet, dan wordt je woning instabiel en kunnen er scheuren in de muren ontstaan. Een draagmuur verwijderen en ene poutrel steken moet dus altijd met de nodige omzichtigheid gebeuren.

Verschil tussen houten, stalen of betonnen draagbalk

Een stalen draagbalk is sterker dan een houten draagbalk. Een poutrel uit staal kan grotere lasten dragen en een grotere overspanning aan. Wanneer je een draagmuur uitbreekt of een nieuwe opening in een muur wil maken over een lange afstand, zal je altijd een stalen poutrel steken.

Een stalen balk heeft altijd een profiel of een specifieke vorm. De meest voorkomende zijn het H-profiel, het I-profiel, het U-profiel en het L-profiel.

  • Een H-profiel is breder en beter gepast voor dikke muren. Een draagmuur verwijderen zal meestal met dit soort poutrel gebeuren. Dat komt omdat de flenzen, dat zijn de boven- en onderkant van de draagbalk, breder zijn. Ze kunnen meer gewicht dragen en zijn breed genoeg voor een dikke steunmuur.
  • Ben je een smalle muur aan het uitbreken? Dan kies je beter een I-profiel. Die zijn smaller, waardoor je ze de poutrel mooi weg kan werken in de muur. Vooral bij draagmuren van pakweg 110 mm steek je beter een I-profiel.
  • Een U-profiel heeft enkel flenzen aan één zijde van de draagbalk. Dat maakt ze ideaal als draagbalk aan de rand van een gevel.
  • Het L-profiel gebruik je bij kleine openingen of bij ramen en deuren. Het L-profiel komt boven de opening zodat je er overheen kan metselen.

Een houten draagbalk is minder stevig en heeft een authentiek karakter. Dakspanten zijn een voorbeeld van zulke houten draagbalken en vormen de structuur van vele daken. Verder vind je ze terug als vloerdragers in het plafond. Denk maar aan de houten steunbalken die je in oudere woonkamers ziet.

Betonnen draagbalken zijn de laatste optie. Ze zijn bijna altijd gemaakt uit gewapend beton, want gewoon beton is te zwak om grote druk te weerstaan. Voordeel aan een betonnen draagbalk is dat je de dikte zelf kan kiezen, afhankelijk van wat het beste past in jouw woning.

Het verwijderen van een draagmuur kan dus op diverse manieren en met verschillende materialen.

Draagmuur verwijderen

Poutrel steken bij ramen of deuren

Poutrel steken bij ramen of deuren

Boven ramen of deuren zag je vroeger vaak een houten draagbalk of poutrel. Maar hout leeft en kan vervormen. Als dat gebeurt, wordt jouw gevel minder stabiel en krijg je in het ergste geval zelfs scheuren in je muur.

De moderne oplossing is werken met stalen L-profielen. Die profielen komen bovenop de opening te liggen. Ze steken niet uit de gevel en je kan er overheen metselen. Zo krijg je de stevigheid die je nodig hebt, zonder kans op vervorming of scheuren die ontstaan in de gevel.

Poutrel bij uitbouw

Een buitenmuur uitbreken is meestal een onderdeel van een grote verbouwing. Je maakt geen gat in een muur om het daar dan bij te laten. Vaak bouw je er nog een aanbouw bij: veranda, grotere keuken, aparte woonkamer of extra kamer naast je bestaande woning.

Poutrel steken : vergunning nodig?

Hoe herken ik een draagmuur?

In regel is je gevel altijd een draagmuur. Wil je die draagmuur verwijderen, dan moet je dus altijd een poutrel in de plaats steken. Twijfel je of je wel echt met een dragende muur te maken hebt? Dan kan je op de plannen van je huis kijken. Heb je die niet in de buurt, dan zijn er enkele tips om een draagmuur te herkennen:

  • Draagmuren zijn altijd dikker dan 20 centimeter.
  • Zit je met een muur die verschillende verdiepingen hoog is? Jawel, draagmuur!
  • Balken in plafonds rusten bijna altijd op draagmuren.
  • Muren langs trappen of toiletten zijn meestal steunmuren.

Heb ik een vergunning nodig?

Ja. Wanneer je een poutrel laat steken bij het verwijderen van een draagmuur, heb je altijd een vergunning nodig. En wanneer een omgevingsvergunning of melding verplicht is, dan is de medewerking van een architect meestal ook verplicht. Neem dus even contact op met een erkende architect wanneer je een draagmuur wil uitbreken of een poutrel wil steken.

Meer info over eventuele vrijstelling vind je op het Omgevingsloket van de Vlaamse Overheid.

Kan ik zelf een draagmuur verwijderen?

Een draagmuur verwijderen kan je niet zomaar zelf doen. Het spreekt voor zich dat dit deskundig moet aangepakt worden. Je hebt bovendien toestemming nodig om een draagmuur te verwijderen. Alles bij elkaar, kan je dit maar beter overlaten aan een professional.

Klik hier en vergelijk snel enkele offertes. Zo vind je zeker de beste prijs voor het verwijderen van een draagmuur. 

Gratis offertes vergelijken

Recente aanvragen voor het verwijderen van een draagmuur:

dinsdag 14 juni 2022

Volledige renovatie appartement gelijkvloers

Volgende werken dienen er te gebeuren: - Isolatie binnenmuur over 15 meter (living, slaapkamer en bureau) - Plafondisolatie + vals gyproc plafond in living, 2 slaapkamers en bureau - Plafondisolatie + vals PVC plafond in badkamer en keuken (recup huidig vals plafond) - Plafondisolatie + vals houten plafond in hal (recup huidig vals plafond) - Plafondisolatie + vals systeem plafond in berging - Isolatie kelderplafond (akkoord met mede-eigenaars om private kelders te isoleren). Te bekijken ivm tussenmuren in kelder om isolatie te laten doorlopen (niet de steunmuren) - Uitbreken vloer in living, 2 slaapkamers, bureau, badkamer en berging - Spuiten van isolatie op uitgebroken vloer - Chapewerken met kalkcement (hiervoor zou slecht een 3 à 4 cm nodig zijn volgens Clima technics want in totaal vanaf betonvloer hebben we slechts 12cm) - Plaatsen van vloerverwarming in living, 2 slaapkamers, badkamer en bureau - Plaatsen van ventilo convector in keuken - Plaatsen van warmtepomp (geothermisch met boring op terras of een lucht-water achteraan op terras indien boring niet mogelijk) - Plaatsen van een ventilatiesysteem type D of E - Plaatsen van douche - Afbreken van open haard in living (er is geen serviceluik ofzo in de kelder, kan dus tot tegen plafond uitgebroken worden, wel te bekijken naar stabiliteit bovenliggende open haarden) - Verkleinen van deur hal/living - Plaatsen van inbraakveilige toegangsdeur hal - Plaatsen nieuwe keuken (besteld), plaatsing na renovatie living (zie bijlage) - Plaatsen nieuwe ramen (besteld), plaatsing eind september - Vloer en tegelwerken - Verplaatsen van luchttoevoer gemeenschappelijke kelder tot voor mijn terras (met aanvoerbuizen) - Aanleg nieuw terras - - …. Voor stabiliteitsstudie is enkel de draagmuur living/keuken van toepassing. De andere werken hoeven niet uitgevoerd te worden.


Renovatie Turnhout
zaterdag 11 juni 2022

Draagmuur weghalen en steunbalk plaatsen

Ik zou graag een deel van een draagmuur weghalen en een steunbak steken.


Verbouwing Zwevegem
donderdag 09 juni 2022

Poutrel plaatsen

Poutrel te plaatsen op een draagmuur, 2de verdiep. Lengte 5,75m.


Verbouwing Sint-Niklaas
zondag 05 juni 2022

Bestaand trapgat groter maken en trap plaatsen

Momenteel het typische luik met inklapbare zoldertrap, er is dus al een trapgat (60cm of 80cm x 120cm) maar willen een vaste trap plaatsen (2de verdieping maken van de zolder). De muur helemaal rechts is een draagmuur, maar net daar willen we zo dicht mogelijk naartoe zodat we hopelijk de trap tegen die muur kunnen bevestigen. Eventueel mag er ook een offerte gemaakt worden voor het plaatsen van een trap.


Timmerwerken Veerle
woensdag 01 juni 2022

Plan opmaken en vergunning aanvragen

Architect gezocht om de nodige plannen uit te tekenen voor de renovatie van een rijwoning. Ik wil een draagmuur verwijderen op het gelijkvloerse en een muur tussen badkamer en berging op het eerste verdiep.


Bouwtekening en ontwerp Brugge
dinsdag 31 mei 2022

Aanvraag stedenbouwkundige vergunning

Ik ben opzoek naar een architect dat voor mij een berekening kan maken voor het verwijderen van draagmuur en het plaatsen van een steunbalk en een aanvraag in de gemeente voor een stedenbouwkundige vergunning.


Bouwtekening en ontwerp Aalst
Offertes aanvragen