Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Muurdoorbraak aannemer

Poutrel steken

Poutrel steken

Poutrel steken? Alle info, prijzen en offertes vind je bij Casius.

Wat is een poutrel of draagbalk?

Een poutrel of draagbalk - of met een oud woord: latei - een balk die je woning of structuur draagt en ondersteunt. Een poutrel vangt het gewicht van de bovenbouw op en verdeelt het naar de opleggingen en de muren eronder. Het is, samen met een draagmuur, een belangrijk onderdeel van de ondersteunende constructie van je huis.

Haal je een van de twee weg, dan moet je altijd een andere voor in de plaats aanbrengen. Met andere woorden: een draagmuur uitbreken betekent een poutrel steken. Doe je dat niet, dan wordt je woning instabiel en kunnen er scheuren in de muren ontstaan.

Verschil tussen houten, stalen of betonnen draagbalk

Een stalen draagbalk is sterker dan een houten draagbalk. Een poutrel uit staal kan grotere lasten dragen en een grotere overspanning aan. Wanneer je een draagmuur uitbreekt of een nieuwe opening in een muur wil maken over een lange afstand, zal je altijd een stalen poutrel steken.

Een stalen poutrel heeft altijd een profiel of een specifieke vorm. De meest voorkomende zijn het H-profiel, het I-profiel, het U-profiel en het L-profiel.

  • Een H-profiel is breder en beter gepast voor dikke muren zoals draagmuren. Dat komt omdat de flenzen, dat zijn de boven- en onderkant van de draagbalk, breder zijn. Ze kunnen meer gewicht dragen en zijn breed genoeg voor een dikke steunmuur.
  • Ben je een smalle muur aan het uitbreken? Dan kies je beter een I-profiel. Die zijn smaller, waardoor je ze de poutrel mooi weg kan werken in de muur. Vooral bij draagmuren van pakweg 110 mm steek je beter een I-profiel.
  • Een U-profiel heeft enkel flenzen aan één zijde van de draagbalk. Dat maakt ze ideaal als draagbalk aan de rand van een gevel.
  • Het L-profiel gebruik je bij kleine openingen of bij ramen en deuren. Het L-profiel komt boven de opening zodat je er overheen kan metselen.

Een houten draagbalk of poutrel is minder stevig en heeft een authentiek karakter. Dakspanten zijn een voorbeeld van zulke houten draagbalken en vormen de structuur van vele daken. Verder vind je ze terug als vloerdragers in het plafond. Denk maar aan de houten steunbalken die je in oudere woonkamers ziet.

Betonnen draagbalken zijn de laatste optie. Ze zijn bijna altijd gemaakt uit gewapend beton, want gewoon beton is te zwak om grote druk te weerstaan. Voordeel aan een betonnen draagbalk is dat je de dikte zelf kan kiezen, afhankelijk van wat het beste past in jouw woning.

Poutrel Aanbouwen

Poutrel steken bij ramen of deuren

Poutrel steken bij ramen of deuren

Boven ramen of deuren zag je vroeger vaak een houten draagbalk of poutrel. Maar hout leeft en kan vervormen. Als dat gebeurt, wordt jouw gevel minder stabiel en krijg je in het ergste geval zelfs scheuren in je muur.

De moderne oplossing is werken met stalen L-profielen. Die profielen komen bovenop de opening te liggen. Ze steken niet uit de gevel en je kan er overheen metselen. Zo krijg je de stevigheid die je nodig hebt, zonder kans op vervorming of scheuren die ontstaan in de gevel.

Poutrel bij uitbouw

Een buitenmuur uitbreken is meestal een onderdeel van een grote verbouwing. Je maakt geen gat in een muur om het daar dan bij te laten. Vaak bouw je er nog een aanbouw bij: veranda, grotere keuken, aparte woonkamer of extra kamer naast je bestaande woning.

Poutrel steken : vergunning nodig?

Hoe herken ik een draagmuur?

In regel is je gevel altijd een draagmuur. Wil je die draagmuur verwijderen, dan moet je dus altijd een poutrel in de plaats steken. Twijfel je of je wel echt met een dragende muur te maken hebt? Dan kan je op de plannen van je huis kijken. Heb je die niet in de buurt, dan zijn er enkele tips om een draagmuur te herkennen:

  • Draagmuren zijn altijd dikker dan 20 centimeter.
  • Zit je met een muur die verschillende verdiepingen hoog is? Jawel, draagmuur!
  • Balken in plafonds rusten bijna altijd op draagmuren.
  • Muren langs trappen of toiletten meestal steunmuren.

Heb ik een vergunning nodig?

Ja. Wanneer je een poutrel laat steken bij het uitbreken van een draagmuur, heb je altijd een vergunning nodig. En wanneer een omgevingsvergunning of melding verplicht is, dan is de medewerking van een architect meestal ook verplicht. Neem dus even contact op met een erkende architect wanneer je een draagmuur wil uitbreken of een poutrel wil steken.

Meer info over eventuele vrijstelling vind je op het Omgevingsloket van de Vlaamse Overheid.

Gratis offertes vergelijken

Offertes aanvragen