Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
renuveren

ReNUveren

Duurzaam renoveren is nog interessanter vanaf 2021!

Wat is reNUveren?

Goed nieuws voor Vlamingen die een huis kopen en willen investeren in isolatie en duurzaam renoveren. Wie vanaf 2021 een woning met slechte energieprestatie koopt en binnen de 5 jaar het energielabel verbetert, kan een renteloze lening aangaan bij de Vlaamse overheid. Want onze overheid lanceert de campagne ‘reNUveren’, waarmee je renteloos een krediet tot 60.000 euro kan afsluiten. Het gaat om een premie en een krediet die als aanvulling gelden op de bestaande premies en kredieten.

Bedoeling van deze renteloze lening is energiezuinige woningen voor iedereen betaalbaar maken. Dit maakt van 'NU' het ideale moment om te renoveren. Waar wacht je dus nog op? Het is goed voor het klimaat en voor je eigen portemonnee. Bij energiezuinige gebouwen wint namelijk iedereen!

Benieuwd naar andere premies voor isoleren en renoveren? Ontdek hier alle info over andere isolatiepremies.

Renoveren met renteloos renovatiekrediet

Beginnen doen we met het renovatiekrediet. Als je vanaf 2021 eigenaar wordt van een woning die je grondig gaat renoveren, kan je tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie waarbij de aandacht ligt op isoleren, energiezuinig en duurzaamheid.

Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, kan aansluitend bij het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand dit renteloos renovatiekrediet afsluiten. Handig om weten: je kan het renteloze renovatiekrediet ook aanvragen voor de renovatie van een tweede verblijf of een pand dat u later gaat verhuren.

Door te renuveren kan je dus extra voordelig een woning met een slechte epc-score energiezuiniger maken bij een grondige renovatie. Kijk dus zeker na of je voldoet aan alle voorwaarden. Alle info over renuveren vind je hier

Hangen er voorwaarden vast aan de premie?

Wanneer je het renovatiekrediet aanvraagt, moet je je als eigenaar wel aan enkele voorwaarden houden. Binnen een periode van 5 jaar moet je het energielabel van je woning van EPC-label E of F naar label A,B of C brengen. Om te bewijzen dat jouw woning een slechte energieprestatie had wanneer je die aankocht, moet je een Energieprestatiecertificaat of EPC voorleggen.

Enkel EPC’s opgemaakt vanaf 2019 komen in aanmerking voor het renteloze renovatiekrediet. Voor appartementen zijn de voorwaarden iets anders. Daar moet je een verbetering van label D, E of F naar label A of B kunnen voorleggen.

Op welk bedrag heb ik recht?

Het renovatiekrediet is onderverdeeld in enkele categorieën. Die hangen af van de inspanning die je levert om je huis of appartement te isoleren of renoveren. Hoe beter je renoveert en hoe hoger het EPC-label dat je na de renovatie hebt, hoe groter het krediet waar je recht op hebt.

Wie een woning wil renoveren en opwaarderen naar label C, kan tot 30.000 euro lenen. Breng je de EPC-waarde tot het label B, dan loopt dat bedrag op tot 45.000 euro. Voor een A-label kan je tot 60.000 euro renteloos lenen.

Bij appartementen gelden er andere regels. In tegenstelling tot bij een gewone woning, heb je geen recht op een premie of krediet als je het appartement renoveert tot een C-label. Voor een B-label heb je recht op 30.000 euro. Wie verder investeert tot een A-label, kan tot 45.000 euro renteloos lenen.

Behaalde label Woning Appartement
A €60.000 €45.000
B €45.000 €30.000
C €30.000 /
Manieren plafond isoleren

Renoveren met EPC labelpremie tot € 5.000

Naast het renovatiekrediet is er ook een éénmalige premie, voluit de epc labelpremie. Dit is een renovatiepremie tot 5.000 euro voor alle eigenaars van een woning of appartement met een slechte energieprestatie. Slecht betekent hier een EPC-label E of F voor woningen of een label D,E of F voor appartementen. Renoveer je die woning of dat appartement grondig binnen een termijn van 5 jaar, dan kom je in aanmerking voor deze epc labelpremie tot € 5.000.

Hangen er voorwaarden vast aan de premie?

Net zoals bij het renteloze krediet moet je ook hier kunnen aantonen dat je woning of appartement een slechte energielabel had. Dat doe je door een geldig energieprestatiecertificaat voor te leggen dat niet ouder is dan 2019. Uit dit certificaat blijkt dan dat je woning een energielabel E of F had. Gaat het over een appartement (wooneenheden), dan moet je een certificaat met energielabel D, E of F kunnen voorleggen. Pas dan heb je recht op de premie om je renovatie mee te financieren.

Pas op, er zijn nog andere premies en bonussen aan te vragen, onder andere bij de Vlaamse Overheid. De EPC-labelpremie is niet cumuleerbaar met de totaalrenovatiebonus. Voor meer info over deze bonus, kan je op deze pagina terecht.

Op welk bedrag heb ik recht?

Ook deze premie is onderverdeeld in 3 categorieën, afhankelijk van welk EPC-label je scoort na afloop van je werken. Net als bij het renovatiekrediet, gelden er andere regels voor de renovatie van een appartement dan voor woningen.

Voor het opwaarderen van een woning naar label C, krijg je een premie van 2.500 euro. Breng je de EPC-waarde tot het label B, dan loopt dat bedrag op tot 3.750 euro. Voor een A-label bedraagt de premie 5.000 euro

Bij appartementen krijg je enkel een premie als je een B of A-label haalt. Voor een B-label heb je recht op 2.500. Wie verder investeert tot een A-label, kan tot 3.750 euro ophalen.

Label behaald Woning Appartement
A €5.000 €3.750
B €3.750 €2.500
C €2.500 /

Woning laten renoveren?

Ben je op zoek naar een goede vakman in de regio voor bouw- of renovatiewerken? Bij Casius brengen brengen we je graag in contact met professionele vakmannen uit de buurt. Jij vult het onderstaande formulier in en wij brengen je in contact. Dit alles uiteraard 100% gratis en zonder verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken

Recente bouw- en verbouwopdrachten

vrijdag 30 september 2022

Badkamer renoveren

Gedeeltelijke badkamer renovatie Afvoerleidingen douche en lavabo vervangen Nieuwe douche en vloer douche Nieuwe vloer badkamer Nieuwe lavabo Muur weet ik nog niet wat ik daarmee wil


Badkamer Tremelo
donderdag 29 september 2022

Grote elektriciteitswerken uitvoeren

Elektriciteitskast plaatsen voor renovatieproject


Elektriciteit Kortessem
woensdag 28 september 2022

Bouwaanvraag renovatie en uitbreiding

Ik zoek een architect voor een bouwaanvraag om mijn woning te renoveren en uit te breiden. Het gaat om een alleenstaande woning gebouwd in 1962. 1 Slaapkamer, living, badkamer (met wc), keuken, gastenwc, garage, waskot en serre. Het doel is om te isoleren en de huidige ruimtes wat bruikbaarder te maken. De volgende zaken zou ik graag willen aanpassen: * Opmetsen garage tot onder het dak. * Opmetsen serre en waskot tot onder het dak. * Verlengen van de achtergevel met +-1 meter. (hangt af van wat het beste is kwa oppervlakte) * Gevelisolatie rondom het huis (crepi + blauwe steen plint). * Openbreken muur tussen keuken en living. * Openbreken muur tussen keuken en serre (niet volledig, van deur tot raam).


Bouwtekening en ontwerp Lier
woensdag 28 september 2022

Renovatie plannen

Ik ben op zoek naar een architect om mijn renovatie plan te maken, voor mijn woning. Het is een alleenstaand huis van 200 m2, en lig in een landelijke omgeving .


Bouwtekening en ontwerp Ottenburg
woensdag 28 september 2022

Badkamer renoveren

Renoveren badkamer. Volledige renovatie: Nieuwe douche, nieuwe badmeubel, nieuwe vloer, muren, ... De oppervlakte van de badkamer is ongeveer 9m²


Badkamer Poperinge
woensdag 28 september 2022

Elektrische installatie aanpassen

Renovatie van de elektriciteit. Ik overweeg om zonnepanelen te plaatsen en daarom ben ik op zoek nar iemand die mijn elektriciteit kan conform maken. Het gebouw is nog van 1976.


Elektriciteit Koersel
woensdag 28 september 2022

Badkamer renovatie

Vervangen van douche, toilet en tegels in de badkamer. Graag een volledige renovatie


Badkamer Staden
dinsdag 27 september 2022

Totale badkamerrenovatie uitvoeren

Totale renovatie van een kleine badkamer. * Leidingen verleggen (kruipkelder beschikbaar, geen leidingen in de vloeren) * Tegels/vloer plaatsen en/of Acryl wanden, of dergelijke. Of eventueel werken met gyproc. * Inloopdouche met douchebak en glas * Douchekraan * Nieuwe radiator (handdoekradiatior) Eventueel ook de ruimte van de aparte wc aankleden ( eventueel tegels?) Wc zelf hoeft niet vervangen te worden Alle materialen kunnen in overleg besteld worden door de vakman. Alleen het badkamer meubel is al ter beschikking, kan door ons zelf geplaatst worden, of door de vakman aan een schappelijke prijs. Bezichtigen voor een offerte is iedere ochtend mogelijk na afspraak.


Badkamer Hasselt
dinsdag 27 september 2022

Elektrische renovatie

We zijn op zoek naar een vakman voor de renovatie van onze elektriciteit. Ik kan een keuringsverslag doorsturen.


Elektriciteit Scherpenheuvel
dinsdag 27 september 2022

Badkamer renovatie

Ik zoek een vakman voor de volledige renovatie van een badkamer. Ik heb een oude keuken waarvan ik een badkamer zou willen maken. Er is water en een wasbak die ik nog kan verwijderen. De badkamer moet betegeld worden, er moet een inloopdouche en een dubbele wasbak in komen. En er moet ook een deuropening in komen. De oppervlakte van de badkamer is 5 à 6m².


Badkamer Sint-Pieters-Kapelle (Vl-Br)
Gratis offertes aanvragen