Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
renuveren

ReNUveren

Duurzaam renoveren is nog interessanter vanaf 2021!

Wat is reNUveren?

Goed nieuws voor Vlamingen die een huis kopen en willen investeren in isolatie en duurzaam renoveren. Wie vanaf 2021 een woning met slechte energieprestatie koopt en binnen de 5 jaar het energielabel verbetert, kan een renteloze lening aangaan bij de Vlaamse overheid. Want onze overheid lanceert de campagne ‘reNUveren’, waarmee je renteloos een krediet tot 60.000 euro kan afsluiten. Het gaat om een premie en een krediet die als aanvulling gelden op de bestaande premies en kredieten.

Bedoeling van deze renteloze lening is energiezuinige woningen voor iedereen betaalbaar maken. Dit maakt van 'NU' het ideale moment om te renoveren. Waar wacht je dus nog op? Het is goed voor het klimaat en voor je eigen portemonnee. Bij energiezuinige gebouwen wint namelijk iedereen!

Benieuwd naar andere premies voor isoleren en renoveren? Ontdek hier alle info over andere isolatiepremies.

Renoveren met renteloos renovatiekrediet

Beginnen doen we met het renovatiekrediet. Als je vanaf 2021 eigenaar wordt van een woning die je grondig gaat renoveren, kan je tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie waarbij de aandacht ligt op isoleren, energiezuinig en duurzaamheid.

Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, kan aansluitend bij het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand dit renteloos renovatiekrediet afsluiten. Handig om weten: je kan het renteloze renovatiekrediet ook aanvragen voor de renovatie van een tweede verblijf of een pand dat u later gaat verhuren.

Door te renuveren kan je dus extra voordelig een woning met een slechte epc-score energiezuiniger maken bij een grondige renovatie. Kijk dus zeker na of je voldoet aan alle voorwaarden. Alle info over renuveren vind je hier

Hangen er voorwaarden vast aan de premie?

Wanneer je het renovatiekrediet aanvraagt, moet je je als eigenaar wel aan enkele voorwaarden houden. Binnen een periode van 5 jaar moet je het energielabel van je woning van EPC-label E of F naar label A,B of C brengen. Om te bewijzen dat jouw woning een slechte energieprestatie had wanneer je die aankocht, moet je een Energieprestatiecertificaat of EPC voorleggen.

Enkel EPC’s opgemaakt vanaf 2019 komen in aanmerking voor het renteloze renovatiekrediet. Voor appartementen zijn de voorwaarden iets anders. Daar moet je een verbetering van label D, E of F naar label A of B kunnen voorleggen.

Op welk bedrag heb ik recht?

Het renovatiekrediet is onderverdeeld in enkele categorieën. Die hangen af van de inspanning die je levert om je huis of appartement te isoleren of renoveren. Hoe beter je renoveert en hoe hoger het EPC-label dat je na de renovatie hebt, hoe groter het krediet waar je recht op hebt.

Wie een woning wil renoveren en opwaarderen naar label C, kan tot 30.000 euro lenen. Breng je de EPC-waarde tot het label B, dan loopt dat bedrag op tot 45.000 euro. Voor een A-label kan je tot 60.000 euro renteloos lenen.

Bij appartementen gelden er andere regels. In tegenstelling tot bij een gewone woning, heb je geen recht op een premie of krediet als je het appartement renoveert tot een C-label. Voor een B-label heb je recht op 30.000 euro. Wie verder investeert tot een A-label, kan tot 45.000 euro renteloos lenen.

Behaalde label Woning Appartement
A €60.000 €45.000
B €45.000 €30.000
C €30.000 /
Isolatie Minerale Wol

Renoveren met EPC labelpremie tot € 5.000

Naast het renovatiekrediet is er ook een éénmalige premie, voluit de epc labelpremie. Dit is een renovatiepremie tot 5.000 euro voor alle eigenaars van een woning of appartement met een slechte energieprestatie. Slecht betekent hier een EPC-label E of F voor woningen of een label D,E of F voor appartementen. Renoveer je die woning of dat appartement grondig binnen een termijn van 5 jaar, dan kom je in aanmerking voor deze epc labelpremie tot € 5.000.

Hangen er voorwaarden vast aan de premie?

Net zoals bij het renteloze krediet moet je ook hier kunnen aantonen dat je woning of appartement een slechte energielabel had. Dat doe je door een geldig energieprestatiecertificaat voor te leggen dat niet ouder is dan 2019. Uit dit certificaat blijkt dan dat je woning een energielabel E of F had. Gaat het over een appartement (wooneenheden), dan moet je een certificaat met energielabel D, E of F kunnen voorleggen. Pas dan heb je recht op de premie om je renovatie mee te financieren.

Pas op, er zijn nog andere premies en bonussen aan te vragen, onder andere bij de Vlaamse Overheid. De EPC-labelpremie is niet cumuleerbaar met de totaalrenovatiebonus. Voor meer info over deze bonus, kan je op deze pagina terecht.

Op welk bedrag heb ik recht?

Ook deze premie is onderverdeeld in 3 categorieën, afhankelijk van welk EPC-label je scoort na afloop van je werken. Net als bij het renovatiekrediet, gelden er andere regels voor de renovatie van een appartement dan voor woningen.

Voor het opwaarderen van een woning naar label C, krijg je een premie van 2.500 euro. Breng je de EPC-waarde tot het label B, dan loopt dat bedrag op tot 3.750 euro. Voor een A-label bedraagt de premie 5.000 euro

Bij appartementen krijg je enkel een premie als je een B of A-label haalt. Voor een B-label heb je recht op 2.500. Wie verder investeert tot een A-label, kan tot 3.750 euro ophalen.

Label behaald Woning Appartement
A €5.000 €3.750
B €3.750 €2.500
C €2.500 /

Woning laten renoveren?

Ben je op zoek naar een goede vakman in de regio voor bouw- of renovatiewerken? Bij Casius brengen brengen we je graag in contact met professionele vakmannen uit de buurt. Jij vult het onderstaande formulier in en wij brengen je in contact. Dit alles uiteraard 100% gratis en zonder verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken

Recente bouw- en verbouwopdrachten

dinsdag 24 mei 2022

PVC ramen en deur plaatsen

Ik ben op zoek naar een schrijnwerker voor de plaatsing van PVC ramen en deuren: 1 deur en 10 ramen. Plannen van architect weldra beschikbaar. Renovatieproject.


Kozijnen, deuren en ramen Roeselare
zondag 22 mei 2022

Verbouwingen in Molenbeek

Recentelijk kocht ik de drie bovenste verdiepingen van een pand uit de jaren 1930 in Molenbeek. Graag zou ik enkele structurele verbouwingen uitvoeren, en ik ben op zoek naar een architect die me hierin kan begeleiden. Concreet gaat het om advies en begeleiding voor de volgende zaken: - Opsplitsing in twee kavels (inclusief aanvraag vergunning van gemeente) - Plaatsen van een deur in de gemeenschappelijke gang (heb reeds toestemming mede-eigenaars) - Verwijderen van een trap en dichten trapgat (indertijd aangelegd om onderste en middelste verdieping te verbinden zonder door gemeenschappelijke gang te moeten) - Bewoonbaar maken van zolderruimte (vermoedelijk inclusief renovatie dak) - Plaatsen van een tweede keuken - Plaatsen van een derde badkamer op de huidige zolderruimte - Plaatsen van een dakterras of groendak - Plaatsen van een brandladder aan de twee huidige terrassen


Bouwtekening en ontwerp Molenbeek-Saint-Jean
zondag 22 mei 2022

Vernieuwen van verschillende vloeren in appartement + kleine renovatie badkamer

Ik wil wat renovatiewerk doen in mijn appartement gelegen op de 3e verdieping. Ik wil dat de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd. Betegelen van de keuken Houten vloer van salon en slaapkamer Renovatie van de badkamer. tegels op de vloer en glazen deur installeren


Renovatie Brussel
donderdag 19 mei 2022

Polybeton plaatsen

Wij zouden graag volgende werken laten uitvoeren: - Plaatsing gespoten PUR 10cm - Plaatsing polybeton 10cm - Verzonken deurmat te voorzien met inspectieluik voor controleputjes - Totale oppervlakte: 46m² (renovatiewoning)


Vloerwerken Gentbrugge
donderdag 19 mei 2022

Totaalrenovatie centrale verwarming

We willen de verwarmingsinstallatie in een oud herenhuis volledig vernieuwen. We hebben op dit moment een mazout installatie. Er staan zijn ook radiatoren en leidingen. Maar de leidingen zijn oud en aan vernieuwing toe. We zouden een luchtwaterwarmtepomp willen laten installeren als het mogelijk is. en anders een andere verwarmingsinstallatie.


CV en verwarming Eeklo
donderdag 19 mei 2022

Totaal renovatie elektriciteit

Ik zoek een vakman voor de totaalrenovatie van de elektriciteit in een oud herenhuis.


Elektriciteit Eeklo
woensdag 18 mei 2022

Keukenboiler installeren + afwerken badkamerrenovatie

Vakman nodig voor het plaatsen van een keukenboiler en het afwerken badkamer. De meubels zijn voornamelijk al gemonteerd, maar de ruimte moet nog worden worden afgewerkt: lavabo, kranen, afwerking. Waarschijnlijk ook een wc uitbreken en afdichten.


Badkamer Koolkerke
dinsdag 17 mei 2022

Renovatie rioleringen: scheiding water + verwijderen oude waterput

Renovatie rioleringen, met scheiding afval- hemelwater, septische put. Momenteel zit er in de keuken een waterput onder de vloer. Waterput moet weg en de volledige riolering tot aan de straat. Huis ligt ongeveer een meter of 20 van de straat.


Loodgieterij Welle
dinsdag 17 mei 2022

Renovatie 1ste verdiep

Eerste verdieping moet gerenoveerd worden. totale ruimte is 55 m2 de huidige status zoals bijgevoegd (foto) Wat moet er gedaan worden: 1- (Laag van isolatie) op de uitsnijding OSB 2- Het verdelen van de ruimte naar slaapkamer en badkamer. (met behulp van hout of een licht materiaal) 3- Spuitpleister op de muren 4- overweging van de fundering op dit moment geen behoefte aan afwerking van een van de plafonds of vloeren


Renovatie Vilvoorde
zondag 15 mei 2022

Totaalrenovatie appartement: keuken, appartement, elektriciteit en sanitair

Wij willen graag een renovatie laten uitvoeren in ons appartement te Blankenberge. Het gaat om een totaalrenovatie. Er moet een open keuken komen, de badkamer moet vernieuwd worden, de elektriciteit en het sanitair waarschijnlijk ook,...


Renovatie Blankenberge
Gratis offertes aanvragen