Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman

Eigen woning kopen, verbouwen of verhuren: woningpas delen

Ben jij van plan om binnenkort je huis te verbouwen of wil jij je appartement te koop zetten? Dan is het vaak nodig om betrokken partijen te informeren over allerhande kenmerken van je woning. Wist je dat het nu mogelijk is om anderen toegang te geven tot de gegevens in jouw woningpas? Dit is ideaal voor bouwbedrijven die je huis verbouwen, potentiële kopers, een huurder, een makelaar en een notaris. De woningpas is een digitaal overzicht met alle belangrijke informatie van jouw woning. Deze pas is via je eID online te raadplegen op een website van de overheid.

Digitale woningpas: alle certificaten en attesten

Bij een verbouwing of verkoop komt veel papierwerk kijken. Denk aan een energieprestatiecertificaat (epc), een EPB-aangifte, een bodemattest en een elektriciteitskeuring. Deze documenten staan centraal en overzichtelijk in de digitale woningpas van de overheid. Iedere woning heeft zo’n paspoort en deze wordt gratis aangemaakt. Dit doet de overheid automatisch voor je. Als je inlogt met je eID zie je online welke attesten en certificaten je woning heeft. Daarnaast is er een overzicht met diverse kenmerken van jouw appartement of huis, zoals de energiescore. Sinds kort is het mogelijk om anderen toegang te geven tot jouw woningpas.

Hoe kan ik mijn woningpas delen?

Dankzij de nieuwe functie ‘publiek delen’ is het mogelijk om geïnteresseerde kopers of nieuwe huurders inzicht te geven in de staat van jouw woning. Dit zal hun helpen bij hun besluit om al dan niet te kopen of te huren. Als je ingelogd bent op je woningpas maak je een publieke link of een activeringscode aan. Deze kun je eenvoudig delen met personen en bedrijven die de informatie nodig hebben. Je hoeft dus niet meer al die verschillende documenten bij elkaar te zoeken en op te sturen. Hiermee bespaar je een boel gedoe en tijd. Het publiek delen van de woningpas stel je in voor een beperkte tijd en kun je op ieder moment weer ongedaan maken. Ook het verlengen van de periode dat iemand toegang heeft is een optie.

Handig bij verbouwingen en verbeteringen

Dankzij de informatie uit de woningpas krijg je een goed beeld op welke vlakken je jouw huis of appartement kunt verbeteren. Ook zie je hoe je hoe de woning presteert in verhouding tot andere woningen in je buurt, je gemeente of de rest van het land. Dergelijke informatie komt bijvoorbeeld goed van pas als je de woning beter wilt laten isoleren. Bij het plannen van een verbouwing deel je de woningpas nu gemakkelijk met een architect of een energieadviseur. Met de informatie kunnen zij je veel beter en sneller van dienst zijn.

dakramen

Bouw-of verbouwplannen?

Vraag 3 gratis offertes aan

Documenten en informatie in mijn woningpas

Je woningpas is een goed startpunt als je jouw huis wilt renoveren of isoleren. Zo vind je er informatie over het energielabel, de isolatie, de installaties en verkregen vergunningen. Andere handige informatie die in het dossier staat:

 • Het zonnepotentieel van je dak en of het geschikt is voor zonnepanelen;
 • Vergelijking van de energiescore met andere woningen in Vlaanderen;
 • Het bouwjaar, de indeling, de aanpassingen en de ligging van de woning;
 • De bodem waar je huis op staat, de bestemming en de omgeving, zoals overstromingsgevoeligheid;
 • Attesten, bijvoorbeeld technisch verslag woningkwaliteit en keuringen;
 • Overzicht van premies die relevant zijn;
 • Stappenplannen voor de verkoop, verbouwing en verhuur van de woning

Hoeveel gegevens er beschikbaar zijn, wisselt per woning. Er komt steeds meer informatie beschikbaar en deze wordt door de overheid continue aangevuld.

Handreiking voor renoveren

In de woningpas vind je ook een woningkwaliteitswijzer. Deze digitale tool bevat alle punten die je nog aan de woning kunt verbeteren. De volgende kwaliteitsaspecten komen hierin aan de orde:

 • De stabiliteit van de woning;
 • De functionaliteit van de ramen en deuren;
 • Het vochtvrij zijn van de woning;
 • De veiligheid van de installaties;
 • De brandveiligheid;
 • De afwerking van plafonds, muren en vloeren;
 • De veiligheid van overlopen en trappen;
 • Het binnenklimaat;
 • De toegankelijkheid;
 • De energiezuinigheid;
 • Vloeroppervlakte versus aantal bewoners;
 • Het gebruik van materialen;
 • Het gebruik van regenwater.

Alle onderdelen van de woning ga je hierbij langs, dus van de kelder tot het dak. Hierbij wordt per vertrek informatie getoond over de minimale woningkwaliteit en als je de test doet kun je de resultaten voor jouw woning bekijken.

Tips voor energiebesparende maatregelen

Om de klimaatdoelstellingen te halen is het belangrijk dat er in iedere woning energiebesparende maatregelen worden toegepast. Dankzij de woningpas zie je gauw wat er op dit vlak al aan jouw huis of appartement is gedaan. Ook ontdek je waar nog kansen liggen. Met behulp van de tips uit de woningpas weet je bijvoorbeeld of de muren nog beter geïsoleerd kunnen worden en welke ramen nog niet voorzien zijn van dubbel of drievoudig glas. Na het implementeren van de verbeteringen zul je meer wooncomfort ervaren, meer energie besparen en zal de woningpas epc een stuk beter scoren. De energierekening valt lager uit en het lagere verbruik is goed voor het milieu. Jouw woning wordt bovendien een stuk aantrekkelijker op de woningmarkt. De kans is groot dat je een hogere verkoopprijs krijgt.

Voordelen woningpas

Voor iedereen heeft de woningpas kortom veel voordelen. De belangrijkste pluspunten op een rij:

 • Alle belangrijke informatie over je woning op één plek;
 • Snel inzicht in de staat van de woning;
 • Mogelijkheid om toegang te delen met belanghebbenden;
 • Suggesties voor maatregelen die energie besparen;
 • Mogelijkheid om zelf uitgevoerde renovaties toe te voegen aan de historie.

Wellicht ontdek je middels de woningpas dat een nieuwe verwarmingsketel, een betere isolatie van het dak of een bepaalde verbouwing aan jouw huis erg waardevol kan zijn. Wil je een bouwkundig adviseur en/of een echte vakman voor de uitvoering van jouw project inschakelen? Dan geef je deze nu eenvoudig toegang tot de gewenste informatie.

Ben je op zoek naar prijsoffertes voor je bouw- of renovatiewerken? Via Casius brengen wij de particulier al meer dan 20 jaar in contact met gescreende vakmannen in de regio. Plaats je opdracht via onderstaand formulier en wij bezorgen je 3 vrijblijvende prijsoffertes!

Vergelijk gratis prijsoffertes

Gratis offertes vergelijken