Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Zekeringkast elektriciteit

Keuring elektriciteit

Keuring elektriciteit

Wil je een elektrische keuring laten uitvoeren? Ontdek meer info over de regelgeving of vraag gratis offertes aan bij erkende elektriciens uit jouw buurt.

Wanneer moet ik een elektrische keuring laten uitvoeren?

De conformiteit van een elektrische installatie moet altijd in orde zijn. Als dit niet het geval is, is de kans op elektrocutie en brand reëel en moet je de elektriciteit conform laten maken. Ons land heeft regels voor het keuren van elektrische installaties. Een keuring is verplicht in de volgende gevallen.

  • Bij het plaatsen van een nieuwe installatie (ingebruikstelling).
  • Wanneer je een woning verkoopt die een installatie heeft van voor 1 oktober 1981, moet je een gelijkvormigheidsattest kunnen voorleggen. Heb je dat niet, dan moet je de installatie laten keuren.
  • Als je de huidige elektrische installatie wil verzwaren of uitbreiden.
  • Een voorlopige installatie op een werf.

In België geldt het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Het is een verzameling van regels waaraan elke elektrische installatie in België moet voldoen. Dit reglement stelt dat elke woning eens om de 25 jaar gecontroleerd moet worden.

Op 1 juni 2020 trad het nieuwe AREI in werking. Het is van toepassing op alle nieuwe installaties en op bestaande installaties waar het oude reglement voor gold. Meer info vind je op de website FOD Economie.

Welke documenten heb ik nodig?

Bij een elektrische installatie horen enkele documenten. Ze tonen aan dat jouw installatie voldoet aan de eisen van het AREI. Je houdt die best goed bij, want wie zijn huis wil verkopen, moet die documenten afgeven aan de nieuwe eigenaar.

  • Het keuringsrapport. Dit krijg je na afloop van een keuring door een erkend keuringsorganisme.
  • Het eendraadschema is een schema van de elektrische installatie in de woning.
  • Een situatieschema is een grondplan van de hele woning waarop alle elektrische punten staan. Samen met het eendraadschema vormt dit plan het elektrisch schema van jouw huis.
  • De EAN-code is onmisbaar bij alle communicatie met je energieleverancier of netbeheerder. Je hebt de code bijvoorbeeld nodig om online je meterstanden door te geven of om een energiepremie of een werfaansluiting aan te vragen. De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en begint altijd met het nummer 54.

Vooral wie een woning wil verkopen waarvan de elektrische installatie dateert van voor 1 oktober 1981 zijn deze documenten belangrijk. Samen vormen ze het keuringsrapport of gelijkvormigheidsattest. Ontbreken deze documenten, dan kan je onmogelijk verkopen.

We ontvingen heel snel offertes voor de werken die we wilden uitvoeren. Altijd tevreden over de geleverde diensten van vakmensen die ons kwamen helpen.

Galerie Ludwig Trossaert

Casius helpt je!

Casius helpt je!

Gebruik onze gratis dienst en vergelijk snel verschillende offertes van erkende vakmannen uit je regio.

Vraag gratis offertes aan

Offertes aanvragen