Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman

Door je huis te isoleren, geniet je van een aangenaam leefklimaat, bespaar je op energiekosten en zorg je ervoor dat je huis langer in goede staat verkeert. Je kan een huis isoleren langs de buitenkant, maar ook langs de binnenkant is dit mogelijk. Wat zijn de verschillende opties in beide gevallen en wat kost het om een huis te isoleren? In dit artikel vind je de antwoorden!

Buitenkant huis isoleren

Je huis van buiten isoleren, doe je in de meeste gevallen d.m.v. de gevel te isoleren langs de buitenkant. Wanneer je je buitengevel isoleert, profiteer je van talrijke, aantrekkelijke voordelen en bovendien heb je de keuze uit meerdere soorten gevelbekleding voor de afwerking na de isolatie.

Buitengevelisolatie: voordelen

 • Je energiefactuur daalt: door de buitenkant van je gevel te isoleren, maak je een definitief einde aan koudebruggen. Bijgevolg houd je de warmte in huis beter vast en hoef je de verwarming niet meer zo hoog te zetten. En dat verschil zie je duidelijk terug op je energiefactuur!
 • Verbeterd wooncomfort: een geïsoleerde gevel zorgt ervoor dat vocht en andere vormen van neerslag niet langer door het metselwerk naar binnen kunnen dringen. Hierdoor heb je geen last (meer) van vochtproblemen, zoals doorslaand vocht of optrekkend vocht.
 • Geen geluidsoverlast meer: een geïsoleerde buitengevel zorgt ervoor dat het geluid afkomstig van buitenaf nauwelijks te horen is binnen. Terzelfdertijd zijn de geluiden van binnen in de woning buiten evenmin hoorbaar. Door te isoleren, krijg je dus ook meer privacy.
 • Mooier uitzicht: door je buitengevel te isoleren, krijgt jouw woning direct een geheel nieuwe, mooie uitstraling. Ben jij de eigenaar van een rustieke woning of heb jij een moderne stadsloft? Er is altijd wel een passende soort gevelbekleding te vinden.
 • Ruimtebesparend: wanneer je langs de buitenkant isoleert, verlies je binnen geen ruimte.

Buitengevelisolatie: mogelijkheden

Wanneer je je woning gaat isoleren langs de buitenkant d.m.v. gevelisolatie heb je twee opties:

Huis isoleren via de spouwmuur

Spouwmuren isoleren is een voordelige oplossing voor het isoleren van een huis, maar kan enkel toegepast worden op voorwaarde dat de spouwmuur in uitstekende staat verkeert. De spouwmuur wordt opgevuld met isolatiemateriaal om jou zo beter te beschermen tegen alle soorten weersinvloeden. De spouwmuur kan zowel met glaswol, met EPS-korrels als met PUR-schuim geïsoleerd worden.

Gevelisolatie langs de buitenkant

Heeft jouw woning geen spouwmuren of zijn jouw spouwmuren zwaar vervuild of beschadigd? Dan biedt gevelisolatie langs de buitenkant een goede oplossing. In dit geval wordt de volledige oppervlakte van je gevel geïsoleerd met glaswolplaten, PUR/PIR-platen, isolatiefolie of EPS/XPS-platen. Nadat de gevel geïsoleerd is, wordt er nieuwe gevelbekleding aangebracht.

huis isoleren langs de buitenkant

Huis isoleren langs de buitenkant: kosten

Hoeveel je precies betaalt om een woning te isoleren langs de buitenkant is afhankelijk van meerdere factoren:

 • Oppervlakte: hoe groter de te isoleren oppervlakte, hoe meer je betaalt.
 • Isolatietechniek: gevelisolatie aanbrengen in de spouwmuur is goedkoper dan gevelisolatie langs de buitenkant.
 • Dikte van de isolatie: voor meer betaal je meer. Dat geldt ook voor de dikte van je isolatie

Soorten afwerkingen na buitengevelisolatie

Wanneer je de isolatie van je woning aan de buitenkant aangebracht hebt, wordt er altijd nieuwe gevelbekleding gezet na het isoleren. Je hebt de keuze uit meerdere soorten afwerkingen:

 • Crepi: pleisterafwerking met een moderne look, keuze uit alle denkbare kleuren. Voor deze afwerking betaal je tussen 70 en 115 euro per vierkante meter. Heb jij gekozen voor minerale crepi? Dan zal je iets minder betalen dan wanneer je kiest voor siliconen gebonden crepi.
 • Gevelbekleding steenstrips: wil jij graag een authentieke bakstenenlook zonder dat je een extra fundering moet plaatsen? Dan zijn steenstrips precies wat jij zoekt! Voor steenstrips moet je rekening houden met een kostenplaatje van 175 tot 225 euro per vierkante meter.
 • Houten gevelbekleding plaatsen: hout heeft een natuurlijke uitstraling en is snel en eenvoudig te plaatsen. Kies uit thermisch behandeld hout of tropisch hardhout en ga voor een duurzame gevelbekleding. Het bijbehorende prijskaartje schommelt tussen 100 en 225 euro per vierkante meter.
 • Gevelbekleding in PVC: een gevelbekleding met een strakke, moderne look die extra lang meegaat en nauwelijks om onderhoud vraagt? Dat is een afwerking in metaal of kunststof. Voor een prijs van 90 tot 125 euro per vierkante meter bekleed je jouw woning met metalen - of kunststofplaten.

Graag een aantal prijsoffertes voor je isolatiewerken vergelijken? Vul het groene formulier in en wij brengen je in contact met de beste lokale isolatiebedrijven!

Binnenkant huis isoleren

Terwijl isolatie van buitenuit zo goed als altijd aangebracht wordt in de spouwmuur of tegen de buitengevel, kan je je huis van binnen isoleren op verschillende manieren. Je kan je muren isoleren, dakisolatie plaatsen of kiezen om het plafond te isoleren. We bespreken hieronder kort de verschillende methodes.

Muren isoleren

Voordelen muurisolatie plaatsen

 • Ideale oplossing wanneer isolatie via de spouw of via de buitengevel niet mogelijk is
 • Biedt goede thermische isolatie
 • Biedt goede akoestische isolatie
 • Maakt een einde aan vochtproblemen en vermijdt toekomstige vochtproblemen

Mogelijkheden voor muurisolatie

De muur isoleren langs de binnenzijde kan op twee manieren: d.m.v. een voorzetwand waarbij de ruimte tussen de echte muur en de voorzetwand met isolatiemateriaal opgevuld wordt of met behulp van isolatieplaten. In het tweede geval worden de platen rechtstreeks op de binnenmuur aangebracht.

Kosten muren isoleren

Voor binnenmuurisolatie betaal je gemiddeld tussen 50 en 90 euro per vierkante meter.

Isolatiebedrijf gezocht

Dakisolatie plaatsen

Voordelen dak isoleren

 • Dakbedekking blijft intact
 • Ideaal wanneer je kist om binnen- en buitenisolatie te combineren voor een optimaal rendement
 • Laatste mogelijkheid wanneer isoleren langs de buitenkant geen optie is

Mogelijkheden dakisolatie plaatsen

Plat dak isoleren: De isolatie wordt van binnenuit tussen de balken geplaatst. Deze methode wordt ook wel "koud dak isoleren" genoemd. Opgepast: wanneer je een oud huis gaat isoleren, wordt deze methode afgeraden omdat de constructie in dit geval onderworpen is aan temperatuurschommelingen. 

Hellend dak isoleren: Er wordt glaswol aangebracht tussen de houten balken van de dakconstructie.

Dakisolatie plaatsen kosten

Reken voor het isoleren van een plat dak op zo een €25 à €40 euro per vierkante meter. Het isoleren van een hellend dak kost je gemiddeld tussen de €20 en €40 per m².

Plafond isoleren

Voordelen plafond isoleren

 • Esthetische meerwaarde: je kan je plafond de dag van vandaag op talloze manieren afwerken. Het is dus helemaal niet moeilijk om een afwerking te vinden die mooi bij jouw plafond past.
 • Voordelig: vaak goedkoper dan muur- of dakisolatie.
 • Biedt uitstekende thermische isolatie
 • Goede akoestische isolator

Mogelijkheden plafond isoleren

Het plafond isoleren is mogelijk in alle ruimtes van je woning of bijgebouw. Zo kan je het plafond van de ruimte vlak onder de muziekkamer isoleren om geen geluidshinder te ervaren of kan je ervoor kiezen om het plafond van je kelder of van je garage te isoleren. Meer informatie lees je op de pagina's: kelder isoleren en garage isoleren.

Kosten plafond isoleren

Hoeveel het je kost om je plafond te isoleren, hangt af van de volgende elementen:

 • Type woning: ga je het plafond van een klein appartementje isoleren of gaat om het plafond van een grote villa?
 • Isolatiemateriaal: bepaalde isolatiematerialen hebben een lagere Lambdawaarde dan anderen en zijn bijgevolg dan ook duurder.
 • Dikte van het isolatiemateriaal: als er een dikke laag isolatiemateriaal aangebracht wordt, kost dat logischerwijze meer dan wanneer het gaat om een relatief dunne laag.
 • Aantal werkuren: een klein, eenvoudig plafond zonder veel hoekjes kan sneller geïsoleerd worden dan een groot plafond met een helling bijvoorbeeld. En hoe meer werkuren, hoe hoger het kostenplaatje voor jouw plafondisolatie.
Type isolatiewerken Gemiddelde prijs per m²
Plafond garage isoleren €20 - €40
Plafond kelder isoleren €30 - €50
Plafond tussenverdieping isoleren €80 - €150
Plafond dak isoleren €30 - €40
Gyproc plafond €55 - €70
Kelderisolatie

Vloer isoleren

Voordelen vloerisolatie

 • Vloerisolatie laat de vloer warmer aanvoelen
 • Je vloer isoleren haalt de energiefactuur omlaag
 • Vloerisolatie is onzichtbaar en heeft dus geen impact op esthetisch vlak
 • Minder last van vocht- of schimmelproblemen

Mogelijkheden vloer isoleren

 • Isolatieplaten: Isolatieplaten vind je in alle verschillende materialen: XPS, EPS, PIR, kurk, Resol, rotswol of houtwol ... Omdat deze platen in fabrieken gemaakt worden, zijn ze heel gemakkelijk te installeren
 • Gespoten PUR: Gespoten PUR is gemakkelijk, snel en zonder onderbrekingen aan te brengen. Het schuim vormt één egaal vlak, waardoor de kans op gaatjes of oneffenheden bijna nul is. Logisch gevolg: de isolatiewaarde van dit PUR-schuim is torenhoog. 
 • Isolerende chape: Isolerende chapes of mortel heeft een groot voordeel: je slaat een stap over. Je plaatst tegelijk zowel de isolatie als de uitvullingschape en bespaart dus een hoop tijd en moeite. 

Kosten vloer isoleren

In onderstaande tabel geven je een aantal richtprijzen mee voor het plaatsen van vloerisolatie.

Type vloerisolaie Prijs per m²
Isolatieplaten €20 - €25
Gespoten PUR €30 - €35
Isolerende chape €30 - €35

Wat is de beste methode om je huis te isoleren?

Er bestaat geen algemeen geldend antwoord op deze vraag. Hoe jij jouw huis beter kunt isoleren, is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe groot is jouw huis, hoe is de indeling van jouw huis, is er een spouwmuur aanwezig, hoe oud is je huis, etc. Het is natuurlijk wel zo dat meer onderdelen isoleren automatisch tot meer wooncomfort leidt.

Huis isoleren: zelf doen of uitbesteden aan een vakman?

Op het internet vind je tegenwoordig honderden filmpjes om zelf je woning te isoleren. Toch vraagt woningisolatie om de nodige vakkennis en expertise. Er bestaan immers zeer veel verschillende isolatiematerialen die allemaal op een andere manier aangebracht moeten worden. Daar komt nog eens bij dat je waarschijnlijk ook niet over al het gereedschap beschikt dat er nodig is om jouw woning op een duurzame manier te isoleren. Zoek via Casius naar de juiste isolatiespecialist voor jouw woning door gratis meerdere, geheel vrijblijvende offertes aan te vragen! Via het groene formulier kan je 100% gratis en zonder verplichtingen een aantal offertes aanvragen.

Offertes huis isoleren aanvragen

Offertes huis isoleren