Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Laminaat plaatsen

Laminaat plaatsen

Overweeg je laminaat te plaatsen? Hier ontdek je de voor- en nadelen van laminaat en vind je een overzicht van richtprijzen.

Verschil tussen laminaat en parket?

Laminaat is geen hout

Afgaand op het uitzicht zou je denken dat laminaat en parket identiek zijn, maar dat is niet zo. Laminaat is eigenlijk geen houten vloer, maar bestaat uit verschillende lagen kunststof. Elke laag heeft zijn functie.

  • De onderlaag zorgt voor stevigheid en en zorgt dat de planken recht blijven.
  • Daarna komt de basislaag. Deze laag bestaat uit samengeperste houtvezels en lijm.
  • Met de decorlaag kies je het uiterlijk van je vloer. Op deze papieren laag kan je in principe eender welk motief printen.
  • De toplaag beschermt het laminaat. Hoe dikker, hoe steviger je vloer en hoe beter die bestand is tegen beschadigingen of slijtage.

Parket is wel hout

Parket is daarentegen wel gemaakt uit hout. Je kan kiezen uit twee types: massief parket of meerlagig parket. Een massieve parketvloer bestaat uit massieve stukken hout die in lange planken worden verzaagd. Meerlagig parket bestaat uit drie lagen hout die haaks op elkaar zijn geplaatst. Vaak zijn de onderste lagen uit iets goedkoper hout gemaakt.

 

Wil je snel, gratis en vrijblijvend tot 3 offertes ontvangen voor het plaatsen van laminaat? Bij Casius brengen we je in contact met erkende vakmensen uit jouw buurt!

Voor- en nadelen van laminaat

Laminaat heeft enkele opvallende voordelen, waardoor het een van de populairste vloeren is bij verbouwingen. De prijs van laminaat is in verhouding met andere vloeren laag. Voor een euro of 10 per vierkante meter ben je er meestal al vanaf.

Laminaat is bovendien onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk te plaatsen. Zeker als je kiest voor kliklaminaat, is jouw laminaatvloer in geen tijd geplaatst. Laminaat is afgewerkt met een slijtvaste toplaag, dus je mag er water of vochtige doeken op gebruiken. Handig om eventuele vlekken snel op te ruimen.

Grootste nadeel bij het plaatsen van laminaat is de krasbestendigheid. Laminaat is beschermd met een slijtvaste toplaag. Die beschermt de lagen eronder, maar krassen zal je er nog lange tijd in kunnen zien. Dat komt omdat de toplaag gemaakt is uit plastic. Je krijgt de krassen er dus niet meer uit.

De opvallendste voordelen van laminaat

  • Behoudt zijn kleur en is vochtbestendig
  • Grote variatie
  • Installatie is kinderspel dankzij het kliksysteem
  • Prijs-kwaliteit misschien wel de beste keuze

En de nadelen van laminaat

  • Krassen en andere vormen van beschadiging krijg je moeilijk weg
  • Laminaat biedt weinig akoestische isolatie

Plaatsing van een laminaatvloer

Ondervloer laminaat

Geen kat die laminaat droogweg op de chape legt. Neen, er komt altijd een beschermende onderlaag onder. Deze laag beschermt het laminaat tegen vocht en oneffenheden en helpt je vloer isoleren.

Welk soort ondervloer of -laag je kiest, hangt af van wat je belangrijk vindt. Sommige ondervloeren hebben een beter vochtscherm, andere types isoleren beter tegen geluid. Denk voor je een ondervloer koopt na over het gebruik van je ruimte. Komt het laminaat op een zolder te liggen waar je amper komt? Ga dan voor een goedkope onderlaag.

Laminaatvloer

Kliksysteem laminaat

Zowat elke laminaatvloer werkt met een kliksysteem. Vroeger kwam daar nog een lijmlaag aan te pas, maar dat is verleden tijd. Je hoeft laminaat enkel maar in te passen en vast te klikken.

Laminaat is vrij eenvoudig te leggen, dus met een beetje ervaring kan je dit zelf proberen. Twijfel je toch aan je kunnen, dan kan je altijd beroep doen op een erkende vakman om je te helpen.

Houten vloer

Prijs van laminaat

Laminaat plaatsen is budgetvriendelijk, zoveel is zeker. Je kan al snel een hele ruimte afwerken zonder je bankrekening in brand te zetten. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van rond de € 10 per vierkante meter laminaat. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden.

Werkzaamheid Prijs per m²
Laminaat plaatsen € 6
Laminaat en ondervloer plaatsen € 7
Laminaat, ondervloer en plakplinten plaatsen € 8
Laminaat, ondervloer en overzetplinten plaatsen € 10
Laminaat, ondervloer en hoge MDF plinten plaatsen € 11
Laminaat diagonaal leggen € 4 extra

Gratis offertes vergelijken

Recente opdrachten laminaat

woensdag 20 september 2023

Laminaat terug herleggen in een kleine omgeving wegens vochtschade

Onze laminaat heeft vochtschade op gelopen wegens onze wasmachine dat heeft gelekt . En we de vloer is nu aan het zweven. En aan loskomen van elkaar . We hebben hier nog nieuwe laminaat die daar dan vervangen kan worden. Als het kan via mail


Vloerwerken Turnhout
zaterdag 16 september 2023

Ruwe betonnen vloer zolder egaliseren

Wij zoeken een kundig bedrijf voor de Egalisatie van onze ruwe betonnen zoldervloer met als doel laminaat leggen, slaapkamer maken. Oppervlakte is tussen de 35 en 40m2. De vloer heeft ongelijkheden waarvan het grootste verschil rond 2 tot 3cm. Wij willen liever geen chape storten i.v.m. het extra gewicht die op de draagmuren komen te rusten.


Vloerwerken Werchter
dinsdag 12 september 2023

Laminaatvloer vervangen

Ik zoek een laminaatlegger om vervangen van bestaande laminaat in nieuw. Gaat om rechthoekige ruimtes, samen ongeveer 60m2


Vloerwerken Kortrijk
Offertes aanvragen