Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Parket of laminaat leggen in je woning

Parket & laminaat

Droom je van die nieuwe vloer uit parket? Of ga je toch voor laminaat? Hier vind je handige tips, prijslijsten en kan je gratis offertes aanvragen bij vakmensen uit je regio.

Soorten parketvloer

Massief parket

Een massieve parketvloer bestaat uit massieve stukken hout die worden verzaagd in lange planken of kleine stroken. Hout is een natuurlijk product, dus het is gevoelig aan uitzetten en krimpen afhankelijk van de temperatuur. Je moet er dus vrede mee nemen dat het hout "leeft".

Meerlagig of halfmassief parket

Meerlagig parket wordt het meest verkocht. Het bestaat uit minstens drie lagen hout die haaks op elkaar geplaatst zijn. De onderste twee lagen zijn gemaakt van goedkopere houtsoorten zoals multiplex, terwijl de bovenste laag uit hardhout bestaat. Die toplaag is tussen de 2.5mm en 6mm dik. Je kan, net als bij een massieve parket, nog gaan afschuren. Door verschillende lagen die haaks op elkaar staan te gebruiken, komt kromtrekken, uitzetten en krimpen bij dit soort parket veel minder frequent voor.

Laminaat

Laminaat is eigenlijk geen houten vloer. Het is, net als meerlagig parket, uit verschillende lagen opgebouwd, maar bij laminaat bestaan die lagen uit kunststof. Je kan kiezen voor een toplaag die lijkt op echte parket, maar je kan ook voor totaal andere motieven kiezen.

Laminaat is goedkoper dan zijn houten tegenhangers en heel onderhoudsvriendelijk. Vlekken kuis je gemakkelijk af en de kunststof biedt goed weerstand aan beschadigingen. Nadeel is wel dat er iets meer lawaaihinder is dan met een echte houten vloer.

Casius helpt je!

Casius helpt je!

Gebruik onze gratis dienst en vergelijk snel verschillende offertes van erkende vakmannen uit je regio.

Maak kennis met Leentje

Maak kennis met Leentje

Leentje uit Gijsegem doet al jaren beroep op Casius. Ze vertelt over haar ervaringen.

Gratis offertes aanvragen

Wat is de prijs van parket en laminaat?

De kostprijs van parket en laminaat hangt af van de manier waarop je die legt en het type hout dat je kiest. De tabel hieronder geeft je een indicatie van de prijzen die je mag verwachten. Een uitgebreid overzicht voor laminaat vind je hier. Meer info over parket vind je hier.

Legwijze Richtprijs per m²
Zwevend leggen € 8 - € 15
Verlijmen € 14 - € 21
Laminaat € 6 - € 12

Wil je graag een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk de prijzen van erkende vakmannen uit je regio. Bovendien is onze dienst gratis en zonder verplichtingen.

Parket schuren? Een stappenplan!

Stap 1: voorbereiding

Zorg dat je vloer kraaknet is. Stofzuig grondig en kijk of er geen nagels, spijkers of ander materiaal rondslingert. Is jouw parket vastgemaakt met spijkers, controleer dan of die niet uitsteken. Klop ze een drietal millimeter onder het oppervlak zodat ze je schuurpapier of machines niet beschadigen.

Zijn er tips?

Om alle spijkers in je parketvloer op te sporen, kan je een lat of een breed schildersmes gebruiken. Ga de vloer af en sla de spijkers waar je tegenstoot iets dieper.

Stap 2: kanten schuren

Eerst de kanten schuren heeft als voordeel dat je een mooi afgeschuurde rand krijgt. Met de bandschuurmachine hoef je achteraf dan niet meer in de buurt van de muur te komen en kan je dus beschadigingen vermijden.

Tip voor kantschuren

Kies voor een korrel 40. Als je merkt dat het allemaal wat te lang duurt, kan je overschakelen naar een grovere korrel 24.

Stap 3: vloer grof schuren

Begin met je vloer diagonaal te schuren in een hoek van 45° op de lengterichting. Doe dit in beide richtingen. Start met grof schuurpapier: korrel 24 of 40. Wanneer je de tweede keer diagonaal afschuurt, haaks op de eerste richting, gebruik je een fijner schuurpapier. Om te eindigen schuur je best een derde keer in de lengterichting van de parketlatten. Hiervoor gebruik je een heel fijne korrel: 80 of 120. Ben je klaar? Stofzuig de ruimte zodat de vloer klaar is voor de afwerking.

Tip voor grofschuren

Gebruik bij het grofschuren geen eenschijfsmachine, want het is niet zwaar genoeg en draait te traag. Een eenschijfsmachine dient enkel om af te werken.

Stap 4: afwerken

Tijd om de kleine onvolmaaktheden weg te schuren met de befaamde Woodboy. Schuur het hele oppervlak een laatste keer af. Je mag tot heel dicht bij de muur gaan, uiteraard zonder die te beschadigen.

Tip voor de afwerking

Plaats de handvaten van de Woodboy op heuphoogte.

Parketvloer schuren leggen

Op zoek naar een vakman?

Casius brengt je in contact met de beste vakmannen uit de buurt.

Offertes aanvragen

Recente opdrachten parket en laminaat

donderdag 01 juni 2023

Nieuwe laminaatvloer leggen

Er dient in mijn nieuw kapsalon een nieuwe vloer gelegd te worden na het verwijderen oude en inslijpen voor de juiste leidingen. Grotendeels gaan we alles zelf doen, vloer dienen we uiteraard aan te kopen. 75 m² in totaal


Vloerwerken Gavere
donderdag 01 juni 2023

Nieuwe laminaatvloer leggen

Zolderverdieping voorbereiding op enerzijds badkamer en anderzijds ontspanningsruimte. Het gaat om een oppervlakte van 60 m²


Vloerwerken Humbeek
maandag 29 mei 2023

Nieuwe laminaatvloer leggen

Er is keramiek tegels gelegd maar dit is slecht gedaan en moeten er terug uit . Deze tegels zijn los op kurk gelegd en de voegen komen na een paar weken er gewoon uit.


Vloerwerken Lier
woensdag 24 mei 2023

Laminaat en ondervloer leggen

Ik ben op zoek naar iemand om ondervloer en laminaat te komen plaatsen op mijn huidige vinyl vloer, deuren moeten aangepast worden en plinten moeten vernieuwd worden. Het is in totaal ongeveer een 90 vierkante meter oppervlakte


Vloerwerken Geel
dinsdag 16 mei 2023

Verwijderen oude plinten, vervangen door nieuwe.

* Hoofdopdracht: Vakman gezocht om zeer slecht geplaatste plinten (door vorige eigenaar van woning geïnstalleerd) in de hele woning te vervangen door nieuwe, correct geïnstalleerde plinten. Ruim geschat: 60m plinten. Werk kan pas binnen enkele maanden uitgevoerd worden, aangezien er vocht in één van de muren van de living zit. Dit probleem wordt ondertussen door een andere firma opgelost. * Andere kleinere werken die ook moeten uitgevoerd worden: - Vastmaken loszittend stuk laminaat. - Ontbrekende stukjes mouluren plaatsen in verschillende kamers. - Trapleuning (momenteel wat wankel) verstevigen door enkele extra verbindingen te maken met muur.


Vloerwerken Harelbeke
dinsdag 16 mei 2023

Vloer uitbreken

In onze woning hebben we op 18,5 m2 grond (verdeeld in 2 stukken van 14 m2 en 4,5m2) tegels liggen (niet oud, anno 2020) die we graag zouden willen laten verwijderen om laminaat/vinyl op te plaatsen. Ter info, onder deze vloer zit ook vloerverwarming. Wat ik niet weet is of de vloer dan opnieuw moet ge-egaliseerd worden na de verwijdering van de tegels zodat wij onze nieuwe vloer kunnen plaatsen. Indien dit een vereiste is dan graag offerte voor verwijdering + egalisatie.


Vloerwerken Sint-Job-in-'t-Goor
Offertes schrijnwerk aanvragen