Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Parket of laminaat leggen in je woning

Parket & laminaat

Droom je van die nieuwe vloer uit parket? Of ga je toch voor laminaat? Hier vind je handige tips, prijslijsten en kan je gratis offertes aanvragen bij vakmensen uit je regio.

Soorten parketvloer

Massief parket

Een massieve parketvloer bestaat uit massieve stukken hout die worden verzaagd in lange planken of kleine stroken. Hout is een natuurlijk product, dus het is gevoelig aan uitzetten en krimpen afhankelijk van de temperatuur. Je moet er dus vrede mee nemen dat het hout "leeft".

Meerlagig of halfmassief parket

Meerlagig parket wordt het meest verkocht. Het bestaat uit minstens drie lagen hout die haaks op elkaar geplaatst zijn. De onderste twee lagen zijn gemaakt van goedkopere houtsoorten zoals multiplex, terwijl de bovenste laag uit hardhout bestaat. Die toplaag is tussen de 2.5mm en 6mm dik. Je kan, net als bij een massieve parket, nog gaan afschuren. Door verschillende lagen die haaks op elkaar staan te gebruiken, komt kromtrekken, uitzetten en krimpen bij dit soort parket veel minder frequent voor.

Laminaat

Laminaat is eigenlijk geen houten vloer. Het is, net als meerlagig parket, uit verschillende lagen opgebouwd, maar bij laminaat bestaan die lagen uit kunststof. Je kan kiezen voor een toplaag die lijkt op echte parket, maar je kan ook voor totaal andere motieven kiezen.

Laminaat is goedkoper dan zijn houten tegenhangers en heel onderhoudsvriendelijk. Vlekken kuis je gemakkelijk af en de kunststof biedt goed weerstand aan beschadigingen. Nadeel is wel dat er iets meer lawaaihinder is dan met een echte houten vloer.

Casius helpt je!

Casius helpt je!

Gebruik onze gratis dienst en vergelijk snel verschillende offertes van erkende vakmannen uit je regio.

Maak kennis met Leentje

Maak kennis met Leentje

Leentje uit Gijsegem doet al jaren beroep op Casius. Ze vertelt over haar ervaringen.

Gratis offertes aanvragen

Wat is de prijs van parket en laminaat?

De kostprijs van parket en laminaat hangt af van de manier waarop je die legt en het type hout dat je kiest. De tabel hieronder geeft je een indicatie van de prijzen die je mag verwachten. Een uitgebreid overzicht voor laminaat vind je hier. Meer info over parket vind je hier.

Legwijze Richtprijs per m²
Zwevend leggen € 8 - € 15
Verlijmen € 14 - € 21
Laminaat € 6 - € 12

Wil je graag een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk de prijzen van erkende vakmannen uit je regio. Bovendien is onze dienst gratis en zonder verplichtingen.

Parket schuren? Een stappenplan!

Stap 1: voorbereiding

Zorg dat je vloer kraaknet is. Stofzuig grondig en kijk of er geen nagels, spijkers of ander materiaal rondslingert. Is jouw parket vastgemaakt met spijkers, controleer dan of die niet uitsteken. Klop ze een drietal millimeter onder het oppervlak zodat ze je schuurpapier of machines niet beschadigen.

Zijn er tips?

Om alle spijkers in je parketvloer op te sporen, kan je een lat of een breed schildersmes gebruiken. Ga de vloer af en sla de spijkers waar je tegenstoot iets dieper.

Stap 2: kanten schuren

Eerst de kanten schuren heeft als voordeel dat je een mooi afgeschuurde rand krijgt. Met de bandschuurmachine hoef je achteraf dan niet meer in de buurt van de muur te komen en kan je dus beschadigingen vermijden.

Tip voor kantschuren

Kies voor een korrel 40. Als je merkt dat het allemaal wat te lang duurt, kan je overschakelen naar een grovere korrel 24.

Stap 3: vloer grof schuren

Begin met je vloer diagonaal te schuren in een hoek van 45° op de lengterichting. Doe dit in beide richtingen. Start met grof schuurpapier: korrel 24 of 40. Wanneer je de tweede keer diagonaal afschuurt, haaks op de eerste richting, gebruik je een fijner schuurpapier. Om te eindigen schuur je best een derde keer in de lengterichting van de parketlatten. Hiervoor gebruik je een heel fijne korrel: 80 of 120. Ben je klaar? Stofzuig de ruimte zodat de vloer klaar is voor de afwerking.

Tip voor grofschuren

Gebruik bij het grofschuren geen eenschijfsmachine, want het is niet zwaar genoeg en draait te traag. Een eenschijfsmachine dient enkel om af te werken.

Stap 4: afwerken

Tijd om de kleine onvolmaaktheden weg te schuren met de befaamde Woodboy. Schuur het hele oppervlak een laatste keer af. Je mag tot heel dicht bij de muur gaan, uiteraard zonder die te beschadigen.

Tip voor de afwerking

Plaats de handvaten van de Woodboy op heuphoogte.

Parketvloer schuren leggen

Op zoek naar een vakman?

Casius brengt je in contact met de beste vakmannen uit de buurt.

Offertes aanvragen

Recente opdrachten parket en laminaat

zondag 26 juni 2022

Laminaat plaatsen

Plaatsen van laminaat. Over heel de verdieping. Nu ligt daar gewoon tapijt


Vloerwerken Deurne
woensdag 22 juni 2022

Laminaat leggen

Nieuwe laminaat leggen omwille van waterschade in de keuken van verhuurappartement.


Vloerwerken Turnhout
woensdag 22 juni 2022

Laminaat vervangen

De laminaat vloer is aan vervanging toe. Ik zou dat willen doen met click Vinyl / PVC tegels of platen en ben dus ook op zoek naar gepaste winkel waar dit kan worden gekozen in het Antwerpse. - Verwijderen en afvoeren van de oude laminaat vloer in leefruimte, kleine hall en één slaapkamer; verwijderen oud vast tapijt kleine slaapkamer. - Wellicht ook verwijderen en terugplaatsen bestaande houten plinten; desnoods ook nieuwe plinten. - Bestellen en afhalen van de vinyl vloer (tegels of planken) in een winkel zoals IMPERMO, Carpetright,… waarmee U samen werkt en daar ook eens gaan kijken. - Plaatsen van vinyl vloer in leefruimte, hall en de twee slaapkamers; de keuken WC en badkamer zijn betegeld In bijlage een schets van het appartement met de afmetingen


Vloerwerken Deurne
donderdag 16 juni 2022

Nieuwe laminaatvloer leggen

Verwijderen van oude laminaat, plaatsen onderlaag + nieuw laminaat in living van bestaande woning ca 37 m². Ook nieuwe plinten.


Vloerwerken Lovendegem
zondag 12 juni 2022

Nieuwe laminaatvloer leggen

Ik zou graag een nieuwe laminaatvloer willen laten leggen. Op dit moment ligt er al een bestaande tegelvloer. Als het mogelijk is zou ik de laminaat er gewoon op laten leggen. De oppervlakte is ongeveer 40m².


Vloerwerken Sint-Lambrechts-Herk
donderdag 02 juni 2022

Plaatsen van een vinylvloer in appartement

Plaatsen van vinyl vloer (vloerbekleding) de rol form die op maat wordt gemaakt of laminaatvorm voor een appartement met een oppervlakte van 57m². Da's de oppervlakte van het volledige appartement. Oude vloer is een slechte vinylrol en die willen we bedekken, ofwel mag die verwijderd worden (beton/ tegels onder de oude vloer)


Vloerwerken Anderlecht
Offertes schrijnwerk aanvragen