Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Parket of laminaat leggen in je woning

Parket & laminaat

Droom je van die nieuwe vloer uit parket? Of ga je toch voor laminaat? Hier vind je handige tips, prijslijsten en kan je gratis offertes aanvragen bij vakmensen uit je regio.

Soorten parketvloer

Massief parket

Een massieve parketvloer bestaat uit massieve stukken hout die worden verzaagd in lange planken of kleine stroken. Hout is een natuurlijk product, dus het is gevoelig aan uitzetten en krimpen afhankelijk van de temperatuur. Je moet er dus vrede mee nemen dat het hout "leeft".

Meerlagig of halfmassief parket

Meerlagig parket wordt het meest verkocht. Het bestaat uit minstens drie lagen hout die haaks op elkaar geplaatst zijn. De onderste twee lagen zijn gemaakt van goedkopere houtsoorten zoals multiplex, terwijl de bovenste laag uit hardhout bestaat. Die toplaag is tussen de 2.5mm en 6mm dik. Je kan, net als bij een massieve parket, nog gaan afschuren. Door verschillende lagen die haaks op elkaar staan te gebruiken, komt kromtrekken, uitzetten en krimpen bij dit soort parket veel minder frequent voor.

Laminaat

Laminaat is eigenlijk geen houten vloer. Het is, net als meerlagig parket, uit verschillende lagen opgebouwd, maar bij laminaat bestaan die lagen uit kunststof. Je kan kiezen voor een toplaag die lijkt op echte parket, maar je kan ook voor totaal andere motieven kiezen.

Laminaat is goedkoper dan zijn houten tegenhangers en heel onderhoudsvriendelijk. Vlekken kuis je gemakkelijk af en de kunststof biedt goed weerstand aan beschadigingen. Nadeel is wel dat er iets meer lawaaihinder is dan met een echte houten vloer.

Casius helpt je!

Casius helpt je!

Gebruik onze gratis dienst en vergelijk snel verschillende offertes van erkende vakmannen uit je regio.

Maak kennis met Leentje

Maak kennis met Leentje

Leentje uit Gijsegem doet al jaren beroep op Casius. Ze vertelt over haar ervaringen.

Gratis offertes aanvragen

Wat is de prijs van parket en laminaat?

De kostprijs van parket en laminaat hangt af van de manier waarop je die legt en het type hout dat je kiest. De tabel hieronder geeft je een indicatie van de prijzen die je mag verwachten. Een uitgebreid overzicht voor laminaat vind je hier. Meer info over parket vind je hier.

Legwijze Richtprijs per m²
Zwevend leggen € 8 - € 15
Verlijmen € 14 - € 21
Laminaat € 6 - € 12

Wil je graag een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk de prijzen van erkende vakmannen uit je regio. Bovendien is onze dienst gratis en zonder verplichtingen.

Parket schuren? Een stappenplan!

Stap 1: voorbereiding

Zorg dat je vloer kraaknet is. Stofzuig grondig en kijk of er geen nagels, spijkers of ander materiaal rondslingert. Is jouw parket vastgemaakt met spijkers, controleer dan of die niet uitsteken. Klop ze een drietal millimeter onder het oppervlak zodat ze je schuurpapier of machines niet beschadigen.

Zijn er tips?

Om alle spijkers in je parketvloer op te sporen, kan je een lat of een breed schildersmes gebruiken. Ga de vloer af en sla de spijkers waar je tegenstoot iets dieper.

Stap 2: kanten schuren

Eerst de kanten schuren heeft als voordeel dat je een mooi afgeschuurde rand krijgt. Met de bandschuurmachine hoef je achteraf dan niet meer in de buurt van de muur te komen en kan je dus beschadigingen vermijden.

Tip voor kantschuren

Kies voor een korrel 40. Als je merkt dat het allemaal wat te lang duurt, kan je overschakelen naar een grovere korrel 24.

Stap 3: vloer grof schuren

Begin met je vloer diagonaal te schuren in een hoek van 45° op de lengterichting. Doe dit in beide richtingen. Start met grof schuurpapier: korrel 24 of 40. Wanneer je de tweede keer diagonaal afschuurt, haaks op de eerste richting, gebruik je een fijner schuurpapier. Om te eindigen schuur je best een derde keer in de lengterichting van de parketlatten. Hiervoor gebruik je een heel fijne korrel: 80 of 120. Ben je klaar? Stofzuig de ruimte zodat de vloer klaar is voor de afwerking.

Tip voor grofschuren

Gebruik bij het grofschuren geen eenschijfsmachine, want het is niet zwaar genoeg en draait te traag. Een eenschijfsmachine dient enkel om af te werken.

Stap 4: afwerken

Tijd om de kleine onvolmaaktheden weg te schuren met de befaamde Woodboy. Schuur het hele oppervlak een laatste keer af. Je mag tot heel dicht bij de muur gaan, uiteraard zonder die te beschadigen.

Tip voor de afwerking

Plaats de handvaten van de Woodboy op heuphoogte.

Parketvloer schuren leggen

Op zoek naar een vakman?

Casius brengt je in contact met de beste vakmannen uit de buurt.

Offertes aanvragen

Recente opdrachten parket en laminaat

zondag 22 januari 2023

Vloer egaliseren als voorbereiding van laminaat

Ik zoek een vakman die onze vloeren in ons renovatie-project kunnen realiseren. Het betreft enkele kamer die naar hetzelfde niveau moeten gebracht worden om laminaat te kunnen leggen. Het betreft om ongeveer 100m² meestal iets van een 5 a 6 mm dikte op beton, maar in het salon is er een in het midden van de kamerverzakking van 2 a 3 cm en liggen er tegels op de vloer die we liever niet uitbreken.


Vloerwerken Blankenberge
maandag 16 januari 2023

Laminaat leggen

Wij zouden in twee slaapkamers van onze woonst nieuwe laminaat willen laten leggen. Gaat om twee ruime slaapkamers, ik gok een 40m2 in totaal.


Vloerwerken Aartselaar
zondag 15 januari 2023

Plaatsen van laminaat en vinyl

Verschillende vloerwerken: Gelijkvloers: Laminaat Quickstep SIG4750 Unisound ondervloer (Is dit de beste keuze?) Eerste verdieping: Laminaat Quickstep SIG4750 Unisound ondervloer (Is dit de beste keuze?) Zolder: Vinyl Quickstep AVSP(T?)40277 Wat raadt u aan als ondervloer? De volledige oppervlakte van 42m2 -> Wat is het verschil tussen de AVSP en AVSPT?


Vloerwerken Rumst
maandag 09 januari 2023

Chapewerken nieuwbouw

Een lichtgewapende cement chapelaag van 7cm (eventueel met akoestische ontkoppeling) op de eerste verdieping van onze houtskelet nieuwbouw. De vloeropbouw op het verdiep bedraagt maximaal 9cm boven op de OSB-plaats (2cm) en wordt afgewerkt met laminaat (en eventueel een akoestische mat van 7mm). Er komt geen vloerverwarming op de verdieping en slechts een beperkt aantal elektrische leidingen. De verdieping bestaat uit 3 slaapkamers, de badkamer, een toilet + kast en een nachthal. Zou 44 m² zijn.


Vloerwerken Mariakerke
donderdag 29 december 2022

Vloeren op bovenverdieping op gelijke hoogte brengen

We hebben op onze bovenverdieping 2 kamers en een gang die allemaal op een verschillende hoogte liggen, deze zouden we graag gelijk laten lopen omdat we zo onze laminaat kunnen laten doorlopen zonder met dorpels te zitten. De totale oppervlakte van de verdieping bedraagt ongeveer 40m2. De grootste kamer (25m2) ligt het laagste, diepste punt is ongeveer 4 cm tegenover de gang die het hoogste ligt en als referentiepunt dient. De tweede kleinere kamer (15m2) ligt ongeveer 1,5 cm lager dan de gang. De chape in de 2 kamers die er nu ligt is uitgezakt en lijkt op een diep soepbord met dus een put in het midden en hoger naar de muren toe.


Vloerwerken Lier
woensdag 14 december 2022

Vloer renoveren op bovenverdiep

Op de volledige bovenverdieping een nieuwe vloer leggen. Nu zijn het tegels, maar ik wil liever laminaat of parket. In de badkamer wel tegels leggen. Het gaat om een grote oppervlakte maar weet geen afmetingen.


Vloerwerken Kermt
Offertes schrijnwerk aanvragen