Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Vloer egaliseren parket of cement

Vloer egaliseren

Hulp nodig om je vloer te egaliseren? Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten.

Vloer egaliseren?

Waarom vloer egaliseren?

Voor je een nieuwe vloerbedekking laat leggen, is het handig om eerst de ondergrond te egaliseren. Vooral wanneer je parket, laminaat of tapijt wil leggen of de ruimte opnieuw wil betegelen. Doe je dit niet, dan zit je in de toekomst misschien met een scheve vloer opgezadeld. Je kan dus stellen dat je vloer egaliseren het belangrijkste aspect is van een vloer leggen. Een egale vloer is de basis. En dan kijk je al snel naar egaline. Dat is een egalisatiemortel die vanzelf nivelleert en in geen tijd voor een effen vloer zorgt.

Dit kan je zelf laten doen, maar fouten zullen later zichtbaar zijn. Is je budget voldoende en wil je zeker zijn dat alles goed wordt uitgevoerd? Dan kan je op zeker spelen en een paar prijsoffertes vergelijken voor je het egaliseren van je vloer.

Vul het groene formulier in en wij bezorgen je een aantal offertes van professionele vloerders in de regio. Gratis en zonder verplichtingen.

Wanneer vloer egaliseren?

Om ervoor te zorgen dat je vloer mooi afgewerkt is, moet je zorgen dat je ondergrond mooi effen en vlak is. Door je vloer te egaliseren zorg je voor een resultaat zonder niveauverschil waar je later de vloer op kan leggen.

Egaliseren met egaline of egalisatiemortel help om niveauverschillen uit je ondervloer te krijgen, maar het is geen wondermiddel. Egaliseren wordt vooral gedaan:

  • Wanneer je een klein verschil hebt in niveau tussen twee delen van je vloer. Alles tot 2 à 3 centimeter kan je oplossen met egaline.
  • Wanneer je een deel van je vloer wilt ophogen tot de hoogte van de rest van de ruimte.
  • Om een dunne ondervloer te creëren bij het plaatsen van parket of laminaat.

Hoe dik vloer egaliseren?

Egaline of andere producten om je vloer te egaliseren zijn vooral bedoeld als ondergrond. Je hoeft ze dus niet dik aan te leggen, want er komt nog een vloer bovenop. Bovendien is egaline een duur product. Je kan het in theorie opgieten tot een dikte van 2 à 3 centimeter, maar dat kost je handenvol geld. Meestal zal je kiezen voor een dikte van 1 à 2 millimeter.

Zit je toch met een aanzienlijk hoogteverschil dat je moet overbruggen? Dan kan je de oude chape beter laten uitbreken en een nieuwe chape gieten.

Egaline aanbrengen: vloer egaliseren

Egaline is een vloeibaar middel dat bestaat uit een kunsthars en cement. Je kan het uitgieten over je ondergrond en is op dit moment misschien wel het populairste egalisatiemiddel. Het is sterk, flexibel en ziet eruit als beton. Daarom zie je het steeds vaker als uiteindelijke vloerbedekking voorkomen.

Welk type egaline kiezen?

Welk type egaline je kiest hangt af van het soort ondergrond waar je op werkt en de dikte van de laag egaline die je nodig hebt. Klinkt ingewikkeld, maar in principe vast het onderscheid gemakkelijk te maken. Zit je met een betonnen ondergrond of eentje op basis van cement, dan kan je kiezen voor egaline op basis van cement. Kalkondergronden behandel je dan weer met een egaline op kalkbasis. 

Egaline als afwerking?

Egaline is eigenlijk bedoeld als ondergrond, niet echte vloerafwerking om later op te lopen. Je kan egaline op elk soort ondergrond aanbrengen. Tegels, hout, betonvloer of laminaat, maakt weinig uit. Maar als afwerkingsvloer is het niet aan te raden. Egaline is gevoelig aan scheurvorming omdat het snel uitdroogt. Verder blijven onregelmatigheden duidelijk zichtbaar, zelfs na afwerking en aanbrengen van een coating. Je gebruikt het dus beter niet als afwerking voor je vloer.

Vloer egaliseren, hoeveel kost het?

Hoe dikker de laag egaline die je wil leggen, hoe duurder de prijs om je vloer te laten egaliseren, dat is logisch. Aangezien je egaline meestal maar legt tot een dikte van 3 millimeter, kan je de kosten dus gaan opdelen per extra millimeter die erbij komt.

Egaliseren van vloeren tot 1 millimeter kost je gemiddeld rond de € 6 per m². Doe je daar een extra millimeter bij, dan betaal je een dikke € 10 per m² vloer egaliseren. De prijzen om een vloer te egaliseren tot diktes van 3 millimeter schommelen tussen de € 15 - € 20 per m².

De prijzen in onderstaande tabel zijn gemiddelde richtprijzen, geen exacte cijfers. Het loont dus de moeite om offertes van een paar vakmannen te vergelijken om zo de beste deal te vinden. Op zoek naar enkele erkende vakmensen uit jouw buurt? Vul het groene formulier in en wij bezorgen je een aantal offertes van professionele vloerders in de regio. Gratis en zonder verplichtingen.

Vloer laten egaliseren Prijs per m²
tot 1 millimeter € 6 - € 8
tot 2 millimeter € 8 - € 11
tot 3 millimeter € 17 - € 20

Stappenplan: egaliseren op parket of cement

Houten vloer

Stap 1: voorbereiden

Kijk of je uitstekende planken kan vastschroeven. Hoe vlakker de ondergrond, hoe gemakkelijker je later het egalisatiemiddel kan verdelen over de vloer.

Stap 2: reinigen en opvullen

Als de planken goed vast liggen, is het tijd om de ondergrond te reinigen door te stofzuigen, te vegen en de vetvlekken te verwijderen. Breng ook een hechtmiddel aan.

Vul grote gleuven en diepe kloven op met een sneldrogend plamuurmiddel.

Stap 3: egaliseren

Controleer goed of je een zelfnivellerend egalisatiemiddel voor houten vloeren hebt. Meng water met het poeder en giet het uit op de vloer in stroken van één meter. Met een trekker of een spaan kan je het mengsel over de hele vloer verdelen. Maak je geen zorgen als het niet perfect glad ligt. Egalisatiemiddelen komen vanzelf waterpas te liggen.

Stap 4: uitdrogen

Laat één à twee dagen uitdrogen.

Betonvloer

Stap 1: reinigen en opvullen

Reinig de ondergronden zorg dat die droog, vet- en stofvrij is. Informeer ook of je een fixeermiddel nodig hebt.

Vul grote gleuven en diepe kloven op met een sneldrogend plamuurmiddel.

Stap 2: egaliseren

Meng water met het poeder en giet het uit op de vloer in stroken van één meter. Kijk op de verpakking om te zien hoeveel egalisatiemiddel je nodig hebt. Gemiddeld mag je rekenen op 2 à 3 kilogram per vierkante meter.

Met een trekker of een spaan kan je het mengsel over de hele vloer verdelen. Maak je geen zorgen als het niet perfect glad ligt. Egalisatiemiddelen komen vanzelf waterpas te liggen.

Stap 3: uitdrogen

Laat een dag of twee uitdrogen en werk af met een primer. Daarna kan je de vloerbedekking aanbrengen.

Vraag gratis offertes aan

Recente opdrachten vloer egaliseren

dinsdag 19 september 2023

Egaliseren vloer

Op zoek naar iemand die op de reeds gelegde chappe kan egaliseren


Vloerwerken Genk
zaterdag 16 september 2023

Ruwe betonnen vloer zolder egaliseren

Wij zoeken een kundig bedrijf voor de Egalisatie van onze ruwe betonnen zoldervloer met als doel laminaat leggen, slaapkamer maken. Oppervlakte is tussen de 35 en 40m2. De vloer heeft ongelijkheden waarvan het grootste verschil rond 2 tot 3cm. Wij willen liever geen chape storten i.v.m. het extra gewicht die op de draagmuren komen te rusten.


Vloerwerken Werchter
maandag 04 september 2023

Vloer egaliseren

Welke dikte moet geëgaliseerd worden?: tussen 1 en 5 cm Wat is de totale oppervlakte?: 60 voor chape en 80 egalisieren Wat is de gewenste dikte van de chape?: 5 cm Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Vloerwerken Antwerpen
Offertes aanvragen