Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
vinylvloer pvc vloerbekleding

Vinylvloer plaatsen

Vinyl is een slijtvaste vloer met heel wat voordelen? Benieuwd naar de prijs of de mogelijkheden van vinylvloeren? Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten.

Op zoek naar een vakman voor jouw vinylvloer?

Als je het even gehad hebt met tegels of natuursteen en ben je op zoek naar een vloer die gemakkelijker te onderhouden is? Dan is een vinylvloer uit kunststof misschien iets voor je. Weinig onderhoud, slijtvast en gemakkelijk te plaatsen. Het zijn voordelen die velen overtuigen.

Op zoek naar een erkende vakman die je wat meer uitleg kan geven of vergelijk je liever eerst wat prijzen? Vraag snel gratis offertes voor het plaatsen van vinyl vloeren bij experten uit jowu buurt.

Casius helpt je!

Casius helpt je!

Gebruik onze gratis dienst en vergelijk snel verschillende offertes van erkende vakmannen uit je regio.

Vinylvloer plaatsen: werkwijze

Vinyl op rol plaatsen

Je kan een vinyl vloer gemakkelijk zelf leggen, maar dan moet je wel op een paar zaken letten als je prutswerk wil vermijden. Of je nu vinyl wil plaatsen op een houten vloer zoals parket, een betonnen ondergrond of chape of een andere ondergrond. De werkwijze blijft ongeveer dezelfde: Ondergrond voorbereiden, lijm kiezen en vinyl leggen.

1. Ondergrond voorbereiden

De ondervloer moet vlak zijn en mag geen scheuren vertonen. Hoe gladder de vloer, hoe mooier het vinyl die erop zal liggen. Ligt er nog een oude vinylvloer? Dan haal je die best weg om doordruk te vermijden. Lijkt dat te veel werk, dan kan je de oude vloer bedekken met enkele platen om zo een effen, harde ondergrond te maken. Let wel op dat je de vloer niet te veel verhoogt. Je kan dit controleren door bij de deuren en kieren te gaan kijken of je niets zal moeten inkorten.

Een betonnen vloer of een oude chape kan al eens scheuren vertonen die je op voorhand moet opvullen met een vulmiddel. Bij een houten vloer schuilt het grootste gevaar in uitstekende nagels of de groeven tussen de individuele planken. Je kan die groeven opvullen voor een effen resultaat.

2. Vinyl vloer plaatsen

De vinyl vloer zelf leggen kost eigenlijk niet zoveel moeite. Rol klaarleggen, een trap tegen geven en tadaaa ... de vinylvloer is gelegd. Rol de vinyl ver genoeg uit zodat die tegen de rand naar boven komt. Later kan je het teveel afsnijden. Is de kamer breder dan de rol vinyl? Dan kan je twee rollen over elkaar leggen en aansluitend met elkaar afsnijden.

Eens je de vinyl mooi rond deurposten, radiatoren en andere oneffenheden hebt uitgesneden, kan je alles op maat gaan bijsnijden. In kleine ruimtes hoef je niet per se de hele vinylvloer vast te lijmen op de houten of betonnen ondergrond. Dubbel klevende tape aan de randen zou voldoende moeten zijn. In grotere ruimtes kies je er beter wel voor om alles vast te lijmen. Druk alles goed aan en rol de vinylvloer systematisch uit.

vinyl vloer

Waarom kies ik voor vinyl plaatsen?

Vinyl is een veerkrachtige vloerbedekking uit kunststof die uit verschillende lagen bestaat: een stevige onderlaag, een glasvezellaag, een patroon of tekening en een toplaag. Die toplaag beschermt de vinylvloer tegen vocht, vuil en krassen. Een dikke toplaag biedt dus een grotere bescherming. Let wel op bij de goedkopere varianten. Een lagere prijs betekent vaak dat de vloer minder krasbestendig is.

Extra bonus: vinyl is goed bestand tegen vocht, dus is het gemakkelijk schoon te maken. Bovendien dempt een vinylbekleding geluid. Voetstappen op de bovenverdieping klinken een pak minder hard dan bij pakweg tegelvloeren.

  • Goed bestand tegen vocht, vuil en krassen
  • Krasbestendig
  • Geluidsdempend
  • Grote kwaliteitsverschillen afhankelijk van prijs

Wat kost het om vinyl te laten leggen?

De prijs van een vinyl vloer hangt van enkele factoren af. De kwaliteit van het vinyl, de oppervlakte en de vorm van de vloer en het tarief van jouw installateur. Een klikvloer kost je heel weinig. Gemiddeld mag je rekenen op € 10 per vierkante meter. Vinylvloer met patroon of in stroken is duurder en daarbij mag je rekenen op prijzen rond de € 15 à € 30 per vierkante meter.

In de tabel vind je enkele richtprijzen die je op weg kunnen helpen.

Type vloer Prijs per m²
Pvc-vloer leggen en lijmen in stroken € 18 - € 21
Pvc-vloer leggen en lijmen in een patroon € 25 - € 30
Pvc-klikvloer leggen € 7 - € 10

Wat is beter PVC of vinyl vloer?

Vloeren uit vinyl bestaan net zoals pvc vloeren uit verschillende stevige lagen. Het enige verschil zit in de bovenste en de onderste laag. Die zijn bij vinyl vloeren net iets flexibeler. Bij PVC is het materiaal stijver en daarom iets steviger. Daardoor zal je op een pvc-vloer minder snel beschadigingen zien dan bij een vinyl vloer. Anderzijds is vinyl doorgaans goedkoper dan pvc. Is PVC beter dan vinyl? Dat hangt vooral af van jouw eigen voorkeur.

Hoe dik is vinyl vloer?

Ben je op zoek naar een vinyl van goede kwaliteit? Ga dan voor vinyl met een dikte van 2 tot 3 mm. Belangrijk is ook de slijtlaag die op het vinyl is aangebracht. Die moet minstens 0,2 mm dik zijn, maar vinyl met een langere levensduur heeft eerder een slijtlaag met een dikte van 0,7 mm. Vraag dus zeker niet enkel de totale dikte, maar ook de dikte van de slijtlaag. Die maakt het grootste verschil in de levensduur van je vloer.

Vraag gratis offertes aan.

Recente opdrachten vinyl plaatsen

maandag 14 augustus 2023

Chapewerken

Oude chape is uitgebroken en ligt klaar om te worden opnieuw gechapt. Is voor een badkamer. Er komt klikvinyl boven op de chape. Hoeveel vierkante meter chape moet er geplaatst worden?: 8,5 Wat is de gewenste dikte van de chape?: 10 cm Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Vloerwerken Kuurne
woensdag 09 augustus 2023

Vinylvloer in keuken

k ben op zoek naar iemand die kwalitatief een vinyl vloer kan leggen in mijn keuken. De keuken is +- 10 m2, en ik zou graag een vinyl vloer hebben met een hout patroon of een patroon van grijze stenen. De huidige ondervloer zijn houten planken, en de vinyl die momenteel ligt is niet egaal. Ik ben niet zeker of dit komt door de vinyl of door de houten vloer. Het kan dus zijn dat er nog egaal moet worden gemaakt ook.


Vloerwerken Gent
dinsdag 01 augustus 2023

Vloer leggen - Floorify

Recent heb ik een vloer aangekocht van het merk Floorify (Vinyl). Graag zoeken we een deskundige om deze visgraat vloer te plaatsen. Dit werk houdt in het plaatsen van deze vloer gelijkvloers (100m²) als voor een trap.


Vloerwerken Kontich
Offertes aanvragen