Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Parketvloer schuren leggen

Parket leggen

Wil je een parketvloer leggen? Of heb er al een die je wil opschuren of renoveren? Casius brengt je in contact met de juiste expert uit je regio.

Soorten parket

Massief parket

Een massieve parketvloer bestaat uit massieve stukken hout die worden verzaagd in lange planken of kleine stroken. Hout is een natuurlijk product, dus het is gevoelig aan uitzetten en krimpen afhankelijk van de temperatuur. Je moet er dus vrede mee nemen dat het hout "leeft".

Meerlagig of halfmassief parket

Meerlagig parket wordt het meest verkocht. Het bestaat uit minstens drie lagen hout die haaks op elkaar geplaatst zijn. De onderste twee lagen zijn gemaakt van goedkopere houtsoorten zoals multiplex, terwijl de bovenste laag uit hardhout bestaat. Die toplaag is tussen de 2.5mm en 6mm dik. Je kan, net als bij een massieve parket, nog gaan afschuren. Door verschillende lagen die haaks op elkaar staan te gebruiken, komt kromtrekken, uitzetten en krimpen bij dit soort parket veel minder frequent voor.

Prijs parket leggen of schuren

De prijs om een nieuwe parketvloer te leggen of om oude parket op te schuren varieert afhankelijk van de opdracht en het type parket. Sowieso schommelt de gemiddelde richtprijs ergens rond de € 35 à € 55 euro per vierkante meter. Massief parket met een grotere dikte kost je uiteraard meer dan een dunnere parketvloer.

Ben je enkel op zoek naar een vakman om je parketvloer op te schuren, dan kost je dat natuurlijk ook minder dan een volledig nieuwe vloer te laten leggen. Gemiddeld mag je dan rekenen op een prijs rond de € 20 à € 35 per vierkante meter. Ga je voor een offerte op basis van uurloon, dan verschilt te totaalprijs uiteraard van vakman tot vakman.

Hieronder zie je in de tabel een kostenoverzicht van de prijs per vierkante meter, voor het laten leggen van een parketvloer.

Werkzaamheid Prijs per m²
Massief eiken parket zonder plaatsing en afwerking € 25 – € 30
Massief eiken parket geschuurd en zonder plaatsing, dikte 10 mm € 30 – € 35
Massief eiken parket geschuurd en zonder plaatsing, dikte 20 mm € 40 – € 45
Fineerparket met houten toplaag € 45 – € 50
Parket laten leggen exclusief materiaal € 30
Ondervloer laten plaatsen € 6
Plinten plaatsen € 3,50 - € 9
Parketvloer schuren € 20 - € 35

Vergelijk altijd offertes van verschillende vakmensen. Zo vind je de expert die de scherpste prijs biedt.

Gratis offertes aanvragen

Parket schuren: een stappenplan

Stap 1: voorbereiding

Zorg dat je vloer kraaknet is. Stofzuig grondig en kijk of er geen nagels, spijkers of ander materiaal rondslingert. Is jouw parket vastgemaakt met spijkers, controleer dan of die niet uitsteken. Klop ze een drietal millimeter onder het oppervlak zodat ze je schuurpapier of machines niet beschadigen.

Tip voor het voorbereiden

Om alle spijkers in je parketvloer op te sporen, kan je een lat of een breed schildersmes gebruiken. Ga de vloer af en sla de spijkers waar je tegenstoot iets dieper.

Stap 2: kanten schuren

Eerst de kanten schuren heeft als voordeel dat je een mooi afgeschuurde rand krijgt. Met de bandschuurmachine hoef je achteraf dan niet meer in de buurt van de muur te komen en kan je dus beschadigingen vermijden.

Tip voor het kantschuren

Kies voor een korrel 40. Als je merkt dat het allemaal wat te lang duurt, kan je overschakelen naar een grovere korrel 24.

Stap 3: vloer grof schuren

Begin met je vloer diagonaal te schuren in een hoek van 45° op de lengterichting. Doe dit in beide richtingen. Start met grof schuurpapier: korrel 24 of 40. Wanneer je de tweede keer diagonaal afschuurt, haaks op de eerste richting, gebruik je een fijner schuurpapier. Om te eindigen schuur je best een derde keer in de lengterichting van de parketlatten. Hiervoor gebruik je een heel fijne korrel: 80 of 120. Ben je klaar? Stofzuig de ruimte zodat de vloer klaar is voor de afwerking.

Tip voor grofschuren

Gebruik bij het grofschuren geen eenschijfsmachine, want het is niet zwaar genoeg en draait te traag. Een eenschijfsmachine dient enkel om af te werken.

Stap 4: afwerken

Tijd om de kleine onvolmaaktheden weg te schuren met de befaamde Woodboy. Schuur het hele oppervlak een laatste keer af. Je mag tot heel dicht bij de muur gaan, uiteraard zonder die te beschadigen.

Tip voor de afwerking

Plaats de handvaten van de Woodboy op heuphoogte.

Offertes voor parket aanvragen

Recente aanvragen parket leggen

zaterdag 03 juni 2023

Steentapijt

Terras uitbreiden in chinese blauwe steen. Ongeveer een 37 m2. Nu is het nog een grasveld dus ondergrond moet ook gelegd worden In welke afwerking heb je interesse?: Steentapijt


Vloerwerken Schellebelle
vrijdag 02 juni 2023

Gepolierde betonvloer

het betreft een werkruimte, een open vlakte. er is 24 cm beschikbaar boven de vloerplaat, daar komt een isolatie laag op waar alle sanitair en elektriciteitsleidingen ingewerkt worden. daarop komt vloerverwarming en daarop de polybeton. wij wenden een offerte voor de isolatielaag en de polybeton. er is een grote puntbelasting. Hoeveel vierkante meter moet er geplaatst worden?: meer dan 100 m² De vrije opbouwhoogte voor de betonvloer is:: Meer dan 10 cm Om welke toepassing gaat het?: industrieel gebruik Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Vloerwerken Kortrijk
vrijdag 02 juni 2023

Steentapijt

graag offerte voor het plaatsen van een steentapijt op een bestaande betonplaat met een zo laag mogelijke dikte, op een terras, oppervlakte is ongeveer 13m². Op welke ondergrond moet de gietvloer geplaatst worden?: vaste, stabiele ondergrond op het juiste niveau (chape, tegels, beton,...) Om welke toepassing gaat het?: terras Welke vlakken wil je bekleden met steentapijt?: vloeren Hoeveel vierkante meter moet er geplaatst worden?: tussen 10 en 50 m² Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Vloerwerken Kalmthout
Offertes aanvragen