Waarom kurkvloer plaatsen?
Een kurkvloer heeft een aantal uitgesproken troeven. Tegenwoordig vind je deze vloeren in allerlei prints, vergelijkbaar met laminaat. Maar de warmte en het comfort van kurk zijn grote troeven van dit soort vloer.
Al eens aan een vloer uit kurk gedacht?
Je kan kiezen uit tegels, laminaat, parket, natuursteen, gepolierde beton en ga zo maar door. Jawel, het aanbod materialen om een vloer mee aan te leggen is immens. Kurk is misschien een vreemd materiaal om aan dit lijstje toe te voegen, maar toch een interessante optie om wat grondiger te bekijken. Het ecologische karakter en de duurzaamheid van een kurkvloer zijn slechts twee van de vele redenen om eentje te overwegen.
Je kan de kurkvloeren opdelen in twee categorieën. Enerzijds de traditionele kurktegels die je op de ondervloer gaat verlijmen of plakken. Anderzijds kan je kiezen voor klikvloeren. Ze bezitten een functionele klikverbinding, waardoor je ze vlotter kan leggen. Deze zwevende kurkvloeren staan bij producent en vloerders bekend als kurklaminaat, omdat het systeem exact hetzelfde is al bij een gewone laminaatvloer
Wat zijn de voordelen van een vloer uit kurk?
Een kurkvloer is onderhoudsvriendelijk. Nee, serieus, we menen het. Een kurkvloer is écht onderhoudsvriendelijk. Het materiaal werkt vuil-, stof- en waterafstotend en voorkomt dat schimmels en bacteriën kunnen aanhechten aan je vloer. Meer nog, de beschermende laag zorgt ervoor dat stof en vuil er gewoon bovenop blijven liggen. Je moet het natuurlijk nog schoonvegen, maar dat gebeurt in een wip.
Kurk heeft verschillende isolerende eigenschappen. Het isoleert thermisch en heeft een geluiddempend karakter, waardoor geluiden van harde voetstappen op het verdiep boven je worden afgezwakt. Bovendien wordt de warmte in de woning dankzij de kurkvloer goed bijgehouden. Je kan een kurkvloer ook combineren met vloerverwarming, maar dan boet die verwarming wel iets in aan efficiëntie in vergelijking met andere vloeren.
Een van de grootste voordelen is de verhouding prijs - kwaliteit. Zeker bij aanzienlijke oppervlaktes kan een kurkvloer al snel enkele honderden euro’s goedkoper uitvallen dan pakweg een parketvloer. Leuk extraatje: het aanbod in kurkvloeren is enorm en breidt nog elke dag uit. Vroeger had je enkel de natuurlijke bruine afwerking, maar het aanbod kleuren en structuren is intussen stevig vergroot. Trek je de lijn door en wil je kurk ook op andere oppervlaktes aanbrengen? Leef je uit! Je vindt kurk steeds meer terug op wanden en trappen.
Een kurkvloer is flexibel. Het rekbare en elastische materiaal heeft een hoge draagkracht. Dit zorgt ervoor dat zware meubels geen permanente druksporen zullen nalaten.
En de nadelen?
Beslis je om een kurkvloer te leggen, dan moet de ondergrond perfect egaal zijn. Klinkt logisch en dat geldt natuurlijk voor elk type vloer, maar een kurkvloer is een dunne vloer, vaak niet meer dan een paar millimeter dik. Kleine onvolmaaktheden kunnen dus grote gevolgen hebben. Als het nodig is, laat je je vloer dus beter eerst egaliseren door een goede vakman.
Langdurige blootstelling aan zon blijft een pijnpunt voor kurk. Vooral bij goedkopere kurksoorten kan verkleuring ontstaan, waardoor de kurkvloer verbleekt. Nieuwe vloeren zijn wel beter bestand tegen de schadelijke UV-stralen.
Kan een kurkvloer ook in mijn badkamer?
Kurk werd vroeger bijna uitsluitend gebruikt in kantoren of grote winkelruimtes, maar wint intussen aan populariteit bij particulieren. Grootste reden hiervoor is het groot aantal toepassingen. Trappen, wanden, vloeren in living, keuken, slaapkamers of toilet. Ook in de badkamer vind je kurk terug. Lijkt wat vreemd, want de meeste natuurlijke producten horen daar normaal niet echt thuis.
Kurk heeft het grote voordeel om van nature waterafstotend te zijn, waardoor het zijn plaats in badkamers of keukens niet gestolen heeft. Naast waterafstotend is kurk een isolerend materiaal. Het neemt warmte op uit de omgeving en dempt scherpe geluiden zoals voetstappen. Vrij vertaald: kurk biedt een beetje akoestische en warmte-isolatie. Geen fan van het uitzicht van kurk, maar wel van de isolerende en dempende eigenschappen? Dan kan je kurk altijd gebruiken als ondervloer bij pakweg laminaat of parket.
Verlijmen en vernissen
Kurk plaatsen doe je door te verlijmen met een speciale lijm. Na verlijming moet de vloer nog worden afgewerkt met een beschermende afwerkingslaag. Die beschermt het kurk shampoo en andere producten die in de badkamer wel al eens in het rond vliegen. Bovendien is de vloer hierna extra bestand tegen water en vocht.
Als laatste kan je jouw vloer van enkele vernislagen voorzien. Deze laag krijgt wel wat te verduren, dus vervang je die best van tijd tot tijd.
Wat kost een kurkvloer?
De kosten om een kurkvloer te laten leggen kunnen variëren. De kwaliteit van de kurk heeft het meeste invloed op de kostprijs. Ook de verschillende plaatsingsmethodes, lijmen of klikken, beïnvloeden de prijs. Gemiddeld mag je voor het plaatsen van een kurkvloer door een erkende vakman rekenen op prijs van 30 à 65 euro per m².
Recente opdrachten vloeren
Leggen van kurkvloer
Ik zoek iemand die een kurkvloer kan leggen op onze badkamer en de eerste verdieping.
Kurken vloer leggen
het plaatsen van kurkenvloer type Merida (bij voorkeur gelijmd) in een kleine ruimte van ca. 2,5m op 2,m die als bureau gebruikt wordt. Te vernissen (wordt intensief gebruikt met bureaustoel met wieltjes). Tevens dient bestaande (versleten) kurkvloer weggenomen te worden (is niet gelijmd, dus eenvoudig te verwijderen) en vloer licht te egaliseren.
Kurkvloer vervangen na waterschade
Ik zoek een vloerder die in een kamer (+- 30 m2) de kurkvloer wil vervangen nadat deze beschadigd geweest is door waterschade.