Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Boomwortels Verwijderen Frees

Boomstronk verwijderen

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten voor het verwijderen of uitfrezen van boomwortels en boomstronken.

Boomstronk verwijderen, niet zo'n makkelijke klus

Een boomstronk verwijderen is geen gemakkelijke taak. Op die paar boompjes na die je zo uit de grond kan trekken, is het uitgraven en verwijderen van boomstronken en boomwortels een serieuze uitdaging. Ofwel probeer je het zelf en loop je risico je hand te breken, ofwel slik je je ego in en laat je het gewoon door een tuinman doen.

Want, eerlijk, grote bomen vellen vereist vakmanschap en ook het verwijderen van de wortels uit je tuin is geen sinecure. En inderdaad, als je de omvang van sommige boomwortels bekijkt, dan sta je je gewoon af te vragen: hoe begin ik hier zelf aan? Het antwoord is eenvoudig: in veel gevallen begin je er best niet zelf aan!

Zoek je meteen een aannemer voor om een boomstronk te verwijderen? Klik dan op de groene knop en wij brengen je snel, gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmensen uit jouw buurt.

Waarom boomstronk- en wortels laten frezen?

Je hebt misschien een bouwterrein gekocht waar nog oude boomstronken in de grond steken. Bij grondwerken komen die stronken of wortels naar boven en zorgen ze voor een pak hinder. Zelfde probleem bij het plaatsen van afsluitingen of bij het aanleggen van een terras. Elke boomstronk verwijderen is nodig om je terrein egaal te krijgen. Zelfs wanneer je gewoon aarde wil uitgraven om een waterput te steken, zijn die verdomde wortels een doorn in het oog. In feite komt het altijd op hetzelfde neer. Wil je een effen grond of ben je van plan aarde uit te graven voor werken in de tuin? Dan zal je bijna altijd een aantal stronken moeten uitgraven.

Hoe krijg je een boomstronk uit de grond?

Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Zoals hierboven al aangegeven, is de aard en de grootte van de boomstronk bepalend voor de aanpak.

Let op, sommige van deze methoden maken gebruik van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de ondergrond en je tuin. Als je het ietwat ecologisch wil aanpakken, pas je die dus beter niet toe.

Zelf boomstronk verwijderen

 1. Zaag de boom af tot op een bepaalde hoogte, laat voldoende stam over om de boom goed te kunnen vastgrijpen.
 2. Steek met handmateriaal (bijtel, schop...) zoveel mogelijk grond van tussen de wortels weg.
 3. Spuit met een hogedrukreiniger of tuinslang zoveel mogelijk aarde van tussen de wortels.
 4. Als de wortels bloot komen te liggen, snijd ze af of zaag ze door.
 5. Duw tegen de stam en probeer de boom los te wringen.
 6. Als dit niet lukt: wring dan nog meer aarde van tussen de wortels en spuit terug met de tuinslang of hogedrukreiniger.
 7. Als je de boom niet handmatig kunt uittrekken, maak hem dan met een ketting vast aan een 4x4 terreinwagen of een tractor.
 8. Trek en rijd terug achteruit totdat de boom helemaal los komt.

 

Boomwortels verdelgen met chemisch product

De wortels van bomen kan je ook verwijderen met boomwortels roundup. Dit is een manier van chemisch verwijderen.

 1. Zaag de boomstronk zo laag mogelijk af.
 2. Boor gaten in de stronk zowel horizontaal als verticaal.
 3. Giet het product in de gaten, eventueel vul je de gaten met water zodat het product zich beter verspreidt.
 4. De stronk zal na een tijd zeer poreus worden.
 5. Met een bijl kap je de stronk uit.
 6. Deze methode werkt ook met stookolie of kerosine.

 

Meerdere Boomstronken

De boomstronk in brand steken

Giet stookolie of kerosine over de boomstronk en steek hem in brand. Laat hem smeulen en op die manier langzaam verdwijnen. Het kan zijn dat je dit een paar keer moet herhalen tot de boomstronk helemaal weg is. Wanneer je klein hout, een gedeelte van je sloophout bijvoorbeeld, tijdens het branden rond de stronk legt, helpt dit om de stronk beter te laten branden.

Laten verrotten van de boomstronk

Als je lang genoeg wacht, zal de boomstronk uiteindelijk wel verrotten, maar meestal heb je hier de tijd niet voor. Je kunt het proces versnellen. Boor gaten in de stronk en giet er stikstof van hoge graad in. De stronk zal na een tijd zachter worden. Je kunt de stronk in stukken wegkappen.

Boomstronk verwijderen

Boomstronk klieven

Laatste optie is om de boomstronk te klieven, maar hier hoort toch een serieuze ‘maar’ bij. Met een bijl kan je de stronk te lijf gaan en de proberen de stronken te zagen of te kappen, maar echt klieven lukt bij wortels niet. Die zitten vaak zo in elkaar gedraaid dat mooi klieven volgens de 'draad' van het hout niet lukt.

Als je dit leest, denk je waarschijnlijk: “Al die moeite …” Chemische stoffen, brand stichten, een tractor op je terrein ... eigenlijk is het allemaal wel omslachtig en - laten we eerlijk zijn - best gevaarlijk ook. Gelukkig zijn er nog professionele tuinmannen. Niet enkel voor het verwijderen van boomwortels maar ook voor je tuinaanleg, tuinonderhoud of bestrating kan je via het groene formulier gratis prijsoffertes aanvragen.

Met het juiste materiaal kan je wortels simpelweg gaan uitfrezen en dat kost niet eens zo heel erg veel . Een stronkenfrees is krachtig materiaal dat zeer snel en efficiënt werkt. Je stronken laten frezen kost vaak minder dan wanneer je er zelf aan begint. Je moet misschien zelf materiaal huren, de boomwortels afvoeren en hiervoor betalen. Bovendien zijn deze werken zeer tijdrovend en gevaarlijk.

Hoe gebeurt het uitfrezen van stronken?

Tuiniers kunnen met een kleine of grote stronkenfrees toch op moeilijk bereikbare plaatsen geraken. Als het moet, gaan ze gewoon via je voordeur naar je tuin. Het uitfrezen van stronken heeft heel wat voordelen:

 • Het gaat snel: je moet de stronk niet uitgraven.
 • Een stronkenfrees is een lichtgewicht en beschadigt het terrein rond je boomstronk niet.
 • Er blijft alleen zaagsel over. Dit kun je als voedsel tussen je planten strooien.
 • Frezen gaat snel, zodat je minder werkuren moet betalen.
 • Je kan achteraf andere planten of bestrating aanbrengen. Een stronkfrees gaat namelijk tot 45 cm diep.
Stronkenfrees

Prijs om wortels uit te frezen?

Voor boomwortels verwijderen met een frees wordt simpelweg de uurprijs gerekend. De kosten liggen gemiddeld tussen de 60 en 90 euro per uur. Hierin zijn alle kosten verrekend: benzine, onderhoud en slijtage van de machine en het uurloon van de tuinier. Huur je een tuinman in om de boomwortels en stronken manueel te verwijderen? Reken dan op een gemiddeld uurtarief tussen de 30 en 50 euro.

Offertes boomstronk en -wortels verwijderen

Recente tuinopdrachten

donderdag 21 september 2023

Overkapping plaatsen

Ik ben op zoek wie mijn overkapping kan plaatsen


Tuinaanleg en -onderhoud Merksem
donderdag 21 september 2023

Tuinaanleg

grote huismuur vrij van planten maken


Tuinaanleg en -onderhoud Koekelberg
woensdag 20 september 2023

Tuinafsluiting plaatsen

Draadafsliuting met buis bovenaan +zichrafsluiting. 25m.


Tuinaanleg en -onderhoud Tielen
Gratis offertes vergelijken