Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Boomwortels Verwijderen Frees

Boomwortels verwijderen

Boomwortels verwijderen

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten voor het verwijderen of uitfrezen van boomwortels en boomstronken.

Boomwortels verwijderen, niet zo'n makkelijke klus

Boomwortels verwijderen is geen gemakkelijke taak. Op die paar boompjes na die je zo uit de grond kan trekken, is het uitgraven en verwijderen van boomwortels een serieuze uitdaging. Ofwel probeer je het zelf en loop je risico je hand te breken, ofwel slik je je ego in en laat je het gewoon door een tuinman doen. Want, eerlijk, grote bomen vellen vereist vakmanschap en ook het verwijderen van de wortels uit je tuin is geen sinecur. En inderdaad, als je de omvang van sommige boomwortels bekijkt, dan sta je je gewoon af te vragen: hoe begin ik hier zelf aan? Het antwoord is eenvoudig: in sommige gevallen begin je er best zelf niet aan!

Waarom stronken en wortels laten frezen?

Je hebt misschien een bouwterrein gekocht waar nog oude stronken in de grond steken. Bij grondwerken komen die stronken of wortels naar boven en zorgen ze voor een pak hinder. Zelfde probleem bij het plaatsen van afsluitingen of bij het aanleggen van een terras. Je moet nu eenmaal boomstronken verwijderen om je terrein egaal te krijgen. Zelfs wanneer je gewoon aarde wil uitgraven om een waterput te steken, zijn die verdomde wortels een doorn in het oog. In feite komt het altijd op hetzelfde neer. Wil je een effen grond of ben je van plan aarde uit te graven voor werken in de tuin? Dan zal je bijna altijd een aantal stronken moeten uitgraven.

Hoe boomwortels verwijderen?

Boomwortels verwijderen kan op verschillende manieren gebeuren. Zoals hierboven al aangegeven, is de aard en de grootte van de boomstronk bepalend voor de aanpak.

Let op, sommige van deze methoden maken gebruik van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de ondergrond en je tuin. Als je het ietwat ecologisch wil aanpakken, pas je die dus beter niet toe.

Zelf stronken uitdoen

 1. Zaag de boom af tot op een bepaalde hoogte, laat voldoende stam over om de boom goed te kunnen vastgrijpen.
 2. Steek met handmateriaal (bijtel, schop...) zoveel mogelijk grond van tussen de wortels weg.
 3. Spuit met een hogedrukreiniger of tuinslang zoveel mogelijk aarde van tussen de wortels.
 4. Als de wortels bloot komen te liggen, snijd ze af of zaag ze door.
 5. Duw tegen de stam en probeer de boom los te wringen.
 6. Als dit niet lukt: wring dan nog meer aarde van tussen de wortels en spuit terug met de tuinslang of hogedrukreiniger.
 7. Als je de boom niet handmatig kunt uittrekken, maak hem dan met een ketting vast aan een 4x4 terreinwagen of een tractor.
 8. Trek en rijd terug achteruit totdat de boom helemaal los komt.

 

Boomwortels verdelgen met chemisch product

Boomwortels verwijderen kun je doen met boomwortels roundup. Dit is een manier van chemisch verwijderen.

 1. Zaag de boomstronk zo laag mogelijk af.
 2. Boor gaten in de stronk zowel horizontaal als verticaal.
 3. Giet het product in de gaten, eventueel vul je de gaten met water zodat het product zich beter verspreidt.
 4. De stronk zal na een tijd zeer poreus worden.
 5. Met een bijl kap je de stronk uit.
 6. Deze methode werkt ook met stookolie of kerosine.

 

Meerdere Boomstronken

De boomstronk in brand steken

Giet stookolie of kerosine over de boomstronk en steek hem in brand. Laat hem smeulen en op die manier langzaam verdwijnen. Het kan zijn dat je dit een paar keer moet herhalen tot de boomstronk helemaal weg is. Wanneer je klein hout, een gedeelte van je sloophout bijvoorbeeld, tijdens het branden rond de stronk legt, helpt dit om de stronk beter te laten branden.

Laten verrotten van de boomstronk

Als je lang genoeg wacht, zal de boomstronk uiteindelijk wel verrotten, maar meestal heb je hier de tijd niet voor. Je kunt het proces versnellen. Boor gaten in de stronk en giet er stikstof van hoge graad in. De stronk zal na een tijd zachter worden. Je kunt de stronk in stukken wegkappen.

Boomstronk

Boomstronk klieven

Laatste optie is om de boomstronk te klieven, maar hier hoort toch een serieuze ‘maar’ bij. Met een bijl kan je de stronk te lijf gaan en de proberen de stronken te zagen of te kappen, maar echt klieven lukt bij wortels niet. Die zitten vaak zo in elkaar gedraaid dat mooi klieven volgens de 'draad' van het hout niet lukt.

Als je dit leest, denk je waarschijnlijk: “Al die moeite …” Chemische stoffen, brand stichten, een tractor op je terrein ... eigenlijk is het allemaal wel omslachtig en - laten we eerlijk zijn - best gevaarlijk ook. Gelukkig zijn er nog professionele tuinmannen. Niet enkel voor het verwijderen van boomwortels maar ook voor je tuinaanleg, tuinonderhoud of bestrating kan je via het groene formulier gratis prijsoffertes aanvragen.

Met het juiste materiaal kan je wortels simpelweg gaan uitfrezen en dat kost niet eens zo heel erg veel . Een stronkenfrees is krachtig materiaal dat zeer snel en efficiënt werkt. Je stronken laten frezen kost vaak minder dan wanneer je er zelf aan begint. Je moet misschien zelf materiaal huren, de boomwortels afvoeren en hiervoor betalen. Bovendien zijn deze werken zeer tijdrovend en gevaarlijk.

Hoe gebeurt het uitfrezen van stronken?

Tuiniers kunnen met een kleine of grote stronkenfrees toch op moeilijk bereikbare plaatsen geraken. Als het moet, gaan ze gewoon via je voordeur naar je tuin. Het uitfrezen van stronken heeft heel wat voordelen:

 • Het gaat snel: je moet de stronk niet uitgraven.
 • Een stronkenfrees is een lichtgewicht en beschadigt het terrein rond je boomstronk niet.
 • Er blijft alleen zaagsel over. Dit kun je als voedsel tussen je planten strooien.
 • Frezen gaat snel, zodat je minder werkuren moet betalen.
 • Je kan achteraf andere planten of bestrating aanbrengen. Een stronkfrees gaat namelijk tot 45 cm diep.
Stronkenfrees

Prijs om wortels uit te frezen?

Voor boomwortels verwijderen met een frees wordt simpelweg de uurprijs gerekend. De kosten liggen gemiddeld tussen de 60 en 90 euro per uur. Hierin zijn alle kosten verrekend: benzine, onderhoud en slijtage van de machine en het uurloon van de tuinier. Huur je een tuinman in om de boomwortels en stronken manueel te verwijderen? Reken dan op een gemiddeld uurtarief tussen de 30 en 50 euro.

Offertes boomwortels verwijderen

Recente tuinopdrachten

donderdag 10 juni 2021

Recupereren authentieke klinkers 1950 + betonnen L-profielen plaatsen

Ter afscheiding van trottoir en voortuin (niveauverschil 30/40 cm hoger), wil ik betonnen L-profielen plaatsen + daarbovenop een draadafsluiting .Breedte: +/- 10 meter. Op deze manier kan ik ervoor zorgen dat mijn grond niet verder weg/schuin zakt, richting voetpad en ik probleemloos gras kan maaien. Bijkomende wens ik ook de oprit te laten heraanleggen, met recuperatie van huidige klinkers. het huis dateert van 1950 en toen waren er typische grote geel gebakken klinkers gebruikt (15 à 20 cm), maar deze zijn los gelegd. Ondertussen ligt dat al schots en scheef en wil ik het laten rechttrekken en in stabilisé laten 'verankeren'. De tegels zou ik zelf al uithalen en stuk voor stuk proper maken zodat de vakman ze vlot kan herbruiken.


Tuinaanleg en -onderhoud Neerlinter
donderdag 10 juni 2021

English: renovating the garden A-Z

We need our garden to be landscaped, as soon as possible, preferably. We already have the designs and plans made. I don't know the size by heart, but it's quite a quite big garden, it goes all around the house. First of all, everything has to be removed , so the entire garden (trees included) has to be stripped down to ground zero. Then we'll start reconstructing: grass field: 2 terraces - plants, herbs,.... the works... NL: We willen dat onze tuin zo snel mogelijk wordt aangelegd, liefst. We hebben de ontwerpen en plannen al gemaakt. Ik weet de grootte niet uit mijn hoofd, maar het is een vrij grote tuin, hij loopt helemaal rond het huis. Allereerst moet alles verwijderd worden, dus de hele tuin (inclusief bomen) moet gestript worden tot op het nulpunt. Dan beginnen we met de heraanleg: grasveld: 2 terrassen - planten, kruiden,


Tuinaanleg en -onderhoud Hoogstraten
dinsdag 08 juni 2021

Toegangspoort plaatsen

Poort voor de oprit plaatsen: metaal / staal, 3m breed, liefst geautomatiseerd.


Tuinaanleg en -onderhoud Duffel
Gratis offertes vergelijken