Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Tuinaanleg hovenier tuinhuis

Tuin aanleggen

Tuin aanleggen

Een mooi aangelegde tuin is de kers op de taart van een woning.
Klaar om ook jouw droomtuin aan te leggen? Hier lees je alles wat je moet weten over het aanleggen van jouw droomtuin.

Prijzen tuinaanleg

Hoeveel kost het om een tuin aan te leggen? In de tabel hieronder ontdek je enkele richtprijzen die je op weg kunnen bij het aanleggen van jouw tuin.

Element Richtprijs
Afsluiting € 15 - € 200 per lopende meter
Beregeningsinstallatie € 350 - € 750
Bestrating € 25 - € 75 per m²
Bomen vellen € 350 - € 750
Grondwerken € 3 - € 10 per m³
Terras € 35 - € 120 per m²
Terrasoverkapping € 1.100 - € 3000
Tuinhuis € 700 - € 4.000
Tuinonderhoud (dagprijs groot onderhoud) € 500 - € 800
Waterput € 800 - € 2.500
Zwembad € 10.000 - € 25.000
Zwemvijver € 25.000 - € 35.000
Uurloon hovenier € 35 - € 45 per uur

Een stappenplan voor tuinaanleg

Je droomtuin aanleggen in enkele stappen!

Stap 1 : een tuinontwerp of niet?

Voor je een hovenier inhuurt vraag je je best even af of je al dan niet een tuinontwerp nodig hebt. Een tuinontwerp dwingt je op voorhand na te denken over de indeling, oriëntatie en de materialen van je toekomstige tuin.

Voor dit plan kan je beroep doen op een tuinarchitect. Voor een tuin kleiner dan 300 m² mag je rekenen op een richtprijs van €200 - €400. De prijs voor een grotere tuin ligt boven de €400. Wie dat wil, kan ook een beplantingsplan laten opstellen. Zoals de term doet vermoeden kies je hier hoe en waar de planten in de tuin zullen komen. Een beplantingsplan kost ongeveer €100.

Vind je een tuinarchitect overbodig, dan kan je de indeling gewoon met een hovenier bespreken. Die maakt geen vast plan op, maar de ervaring van een hovenier kan je ook al een heel eind brengen.

tuinaanleg tuinontwerp hovenier

Stap 2 : de tuin opmeten

Voor je een tuinaannemer laat opdraven, kan je nadenken over wat je allemaal zelf kan doen. Dat kan de eindrekening een flink stuk naar beneden halen. Oude planten verwijderen, het terras uitgraven of een deel van de planten zelf aankopen? Overleg met je hovenier en ontdek wat mogelijk is. 

Eerste werk: de tuin opmeten. Dit is noodzakelijk om een duidelijk beeld te scheppen van de verschillende afmetingen van de tuin. Heb je een tuinontwerp? Dan baseert de tuinman zich hierop om de werken aan te vatten.

Op zoek naar een professionele hovenier om de tuin aan te leggen? Gebruik onze gratis dienst en wij brengen je in contact met de beste vakmannen uit de buurt!

Stap 3 : oppervlakte voorbereiden

Voor je nieuwe planten aanvoert en de tuin begint aan te planten, controleer je best eerst of je tuin er goed bij ligt. Ligt er nog een oud gazon dat weg moet of zijn er een hoop struiken die je moet verwijderen? Als je van plan bent om veel nieuwe planten in de tuin te verwerken, dan is het een goed idee om nieuwe grond aan te voeren. Moet je de tuin nog egaliseren of wil je een zwembad of zwemvijver aanleggen? Dan zal de vakman eerst grondwerken moeten uitvoeren.

Stap 4 : de grotere werken

Na het egaliseren en voorbereiden van de grond, kunnen de werken beginnen. Intensieve werken die veel arbeid vragen krijgen voorrang. Denk aan:

Dit zijn geen gemakkelijke opdrachten. Je hebt er best wat expertise voor nodig. Je doet dus best beroep op een professionele vakman.

Stap 5 : beplanting

Machines aan de kant, de putten zijn gegraven en het terras ligt er. 't Is tijd voor de laatste fase van de tuinaanleg: je tuin met leven injecteren. Bomen en struiken krijgen wortel, bloemen trekken bijen aan en grasmatten of nieuwe gazons worden aangelegd. In deze fase moet je rekening houden met het seizoen en de weersomstandigheden. Wil je graag een moestuin aanleggen? Informeer je goed over welke groenten je wanneer moet planten.

Tuin tuinaanleg hovenier

Vraag gratis offertes aan voor jouw tuinaanleg

Al een paar keer beroep gedaan op hun diensten en altijd tevreden geweest. Een aanrader alleen al omdat het gratis is. Op de website zeg je wat er moet gebeuren en zij doen de rest.

Manuel Lootens

Recente opdrachten tuin aanleggen

zondag 23 januari 2022

Voortuin aanleggen

Voor de voortuin van het huis, waar nu grasplein (10X10m) is zoeken we naar iets dat waterdoorlatend is, maar toch minder onderhoud vraagt.


Tuinaanleg en -onderhoud Kerksken
zaterdag 22 januari 2022

Oprit aanleggen

Momenteel is onze oprit in kasseien. We willen deze uitbreken en iets anders in de plaats. Liefst waterdoorlatend en makkelijk om over te fietsen, de oprit moet ook de wagen kunnen dragen met remorque. Het gaat over een oppervlakte van 70 à 110 m2. er mag ook een deksel voor een sceptische put vervangen worden (ligt in de oprit) Wij willen budgetvriendelijk, ecologisch en waterdoorlatend.


Tuinaanleg en -onderhoud Lebbeke
dinsdag 18 januari 2022

Parking aanleggen met grasdallen

We hebben een stuk grond liggen dat we graag volledig zouden willen verharden. Het ligt aan de straatkant en is ongeveer 11X 12meter. Wij zouden mss opteren voor grasdallen. Het stuk zou moeten dienen als parking voor personenauto's.


Tuinaanleg en -onderhoud Zottegem
maandag 17 januari 2022

Petanquebaan aanleggen

Ik zoek een vakman die een petanquebaan kan aanleggen. De ruimte is er is verharde ondergrond.


Tuinaanleg en -onderhoud Sint-Eloois-Winkel
maandag 17 januari 2022

Dolomiet uitgraven en nieuwe oprit aanleggen

Oprit opnieuw aanleggen. Momenteel ligt die nog in dolomiet. Moet worden afgeschraapt en eventueel uitgegraven, maar ik vermoed dat de ondergrond er nog heel goed bij ligt. De dolomiet willen we vervangen. Graag voorstellen van opties, maar sowieso geen tegels of beton. Verder moet de 40 meter aan boordsteen vervangen.


Tuinaanleg en -onderhoud Mariakerke
zondag 16 januari 2022

Tuinaanleg grasmatten

Graag grasmat aanleggen voor tuin van 36m² Gaat over nieuwbouw gelijksvloers appartement. Grond is wat ingezakt en moet gelijkgetrokken worden.


Tuinaanleg en -onderhoud Halle (Kempen)
zondag 16 januari 2022

Oprit aanleggen

We willen graag een oprit/parking laten asfalteren van 150m² of met klinkers.


Tuinaanleg en -onderhoud Temse
zaterdag 15 januari 2022

Petanquebaan aanleggen en keerwanden plaatsen

Wij willen een aantal keerwanden plaatsen in de tuin en om in hetzelfde materiaal de afboording van een petanquebaan aan te leggen. Hiernaast ook petanquebaan aanleggen met split of grid.


Tuinaanleg en -onderhoud Sint-Niklaas
dinsdag 11 januari 2022

Aanleggen van oprit

vervangen van een bestaande oprit (20jaar oud, dolomiet op grond gestort) door een oprit uit grind met evntueel boordstenen waarop met een auto kan gereden worden en die onkruid vrij kan gehouden worden. Afmetingen +/- 20 m lengte op 4 m breedte.


Tuinaanleg en -onderhoud Gijzegem
maandag 10 januari 2022

Groendak aanleggen

we zoeken een aannemer voor het aanleggen van een groendak , ongeveer 40 m² woonhuis met platdak en uitbouw. Renovatie. Gesloten bebouwing. Makkelijk bereikbaar


Tuinaanleg en -onderhoud Oostduinkerke
woensdag 05 januari 2022

Terras en tuinpad heraanleggen

Ik zoek iemand om het bestaande terras en pad rond het huis te vervangen / her aan te leggen. Keuze van het materiaal moet nog gemaakt worden: gegoten beton, tegels, of kleiklinkers. Oppervlakte terras = 17-18m2 (trapezium: breedte=343cm; grootste zijde=522cm; kortste zijde=470cm) Oppervlakte pad = 35-36m2 (2927x90cm + 865x105cm)


Tuinaanleg en -onderhoud Koolkerke
dinsdag 04 januari 2022

Petanquebaan aanleggen

We zoeken een vakman om van een oude groetentuin een petanquebaan aan te leggen. Ernaast zou ook een +-5m2 klinkers aangelegd moeten worden als terras.


Tuinaanleg en -onderhoud Outgaarden
maandag 03 januari 2022

Gras zaaien, wandelpad aanleggen, terras uitbreiden en struiken verwijderen

Verschillende werken in de tuin. Paar struiken die weggehaald moeten worden en nieuw stuk gras dat we willen aanleggen (geen kunstgras). Oppervlakte valt nog op te meten. Langs de zijkant van het huis willen we een wandelpas aanleggen met tegels. Graag voorstellen ivm soort tegels. Tegen de zomer volgt de 2e fase van de werken: terras aanleggen/ bijbouwen. We mogen uitbreiden over een diepte van 4 meter, ofwel het volledige terras heraanleggen.


Tuinaanleg en -onderhoud Schelle
zaterdag 01 januari 2022

Betonplaat voor tuinhuis aanleggen

Aanleggen van de betonplaat voor tuinhuis / tuinkamer 24m2 + 13m2 https://www.biohort.com/nl/3d-konfigurator/init/C7A722 https://www.biohort.com/nl/3d-konfigurator/init/A657F9


Tuinaanleg en -onderhoud Keerbergen
maandag 27 december 2021

Graszoden aanleggen om tuin te renoveren

Bestaande tuin heraanleggen. Idee is om graszoden/ grasdallen aan te leggen. Het gaat om een oppervlakte van 12 meter op 5


Tuinaanleg en -onderhoud Gentbrugge
maandag 20 december 2021

Oprit en terras aanleggen in gepolierd beton

Terras en oprit aan te leggen. Momenteel denken we aan een terras en oprit in gepolierd beton. Terras is ongeveer 30 m2; de oprit is 38 m2. Nu is dat gewoon nog aarde.


Tuinaanleg en -onderhoud Eke
maandag 20 december 2021

Tuin heraanleggen

Onze tuin moet volledig gerenoveerd worden. Daar ik een fysisch letsel heb kan ik niets meer doen, vandaar hulp nodig. Ter plaatse komen kijken lijkt me het beste.


Tuinaanleg en -onderhoud Heers
zaterdag 11 december 2021

Tuin nivelleren na aanleg zwemvijver

De grond in de tuin nivelleren na aanleg zwemvijver. De grond rondom is inmiddels verzakt door regenbuien maar tegelijk is de grond in de hele tuin ongelijk. De oppervlakte bedraagt ongeveer 400m²


Tuinaanleg en -onderhoud Zulte
maandag 06 december 2021

Tuin van een nieuwbouw aanleggen

Ik zoek een tuinaannemer die voor onze nieuwbouwwoning het volgende kan opnemen: Oprit en terras aanleggen. Er moet ook een houten tuinhuis gebouwd worden.


Tuinaanleg en -onderhoud Sint-Lambrechts-Herk
maandag 06 december 2021

Parkeerplaats maken

Extra parkeerplaats voor 1 auto aanleggen in het gras - materiaal te bespreken


Tuinaanleg en -onderhoud Onkerzele
woensdag 24 november 2021

Aanleg tuin inclusief oprit en terras met beton/ terrazzo

Aanleggen van een oprit en een terras, beide 30 m² rondom een nieuwbouw inclusief de tuin errond. Momenteel ligt er gewoon betonpuin. Voorkeur voor betonterras/ terrazzo/ betontegel, maar gemakkelijk onderhoud is heel belangrijk voor ons. Er is al een gedeeltelijk plan voor de beplanting


Tuinaanleg en -onderhoud Kontich
vrijdag 19 november 2021

Voortuin heraanleggen

Voor de voortuin (10 m²) willen we graag een kleine renovatie: afbreken en afvoeren van muurtjes in metselwerk (40 cm h x 20 cm b x 500 cm l) - voortuin zelf ontdoen van beplanting, worteldoek plaatsen en afwerken met boordstenen en keien (type dolomiet bv, niet te grote afmetingen) + plantenbakken (eventueel ook in boordsteen) plaatsen met siergras


Tuinaanleg en -onderhoud Deurne
zaterdag 13 november 2021

Oprit aanleggen met grasdallen

Oprit aanleggen in grasdallen over een oppervlakte van 3 x 6,5m. Het gaat om een nieuwbouwwoning met een oprit in gras. Oprit mag verbreed worden van de gemeente.


Tuinaanleg en -onderhoud Schoten
zaterdag 13 november 2021

Grasmatten aanleggen

We willen graag grasmatten laten aanleggen voor een gazon (+/- 50m²) nadat ons zwembad is geplaatst. HOB, makkelijk toegankelijk - de grond zal nog deels gelijkgetrokken moeten worden


Tuinaanleg en -onderhoud Hechtel
donderdag 11 november 2021

Kunstgras aanleggen

Graag wil ik kunstgras laten plaatsen op een bestaande gazon (zandgrond). Momenteel wordt het zwembad geplaatst, en veel grasveld rest er niet echt, dus lijkt kunstgras (3 x 5 m) me een onderhoudsvriendelijke oplossing. HOB, toegang langs 2 poortjes mogelijk


Tuinaanleg en -onderhoud Beveren-Waas
maandag 08 november 2021

Verharde bandensporen in boswegel aanleggen

Ik zou graag de oprit in een bos van verharding laten voorzien. Bij voorkeur enkel ter hoogte van de 'bandensporen'. Stenige ondergrond. Qua verharding gaat mijn voorkeur uit naar kiezelstenen ofwel grasdallen, kwestie van de bossfeer niet teniet te doen. Betreft ongeveer de laatste 10 meter van de boswegel die zou moeten worden verhard.


Tuinaanleg en -onderhoud Stekene
maandag 25 oktober 2021

Houten tuinafsluiting en terras plaatsen

Ben op zoek naar dringende maar toch esthetische tuinafsluiting voor kleine tuin 5m X 8m ongeveer, graag met een deurtje erin verwerkt. Voornaamste doel: vermijden dat hondje buren lastigvalt, dus hoogte omheining +/- 1.20 m. Voorkeur voor een houten schutting, maar ik sta open voor alternatieven, plaatsing in aardegrond. Graag ook een voorstel voor het aanleggen van een houten terras (5 x 2.5 m), gelijktijdig of in een later stadium.


Tuinaanleg en -onderhoud Wijgmaal (Vl-Br)
zaterdag 23 oktober 2021

Grasmatten aanleggen en tuin voorbereiden

Gazon aanleggen in onze tuin wat momenteel braakliggend terrein is. Voorkeur voor grasmatten, leggen over een oppervlakte van 100 m². Vorm is niet rechthoekig: er staan bloembakken centraal in de tuin.


Tuinaanleg en -onderhoud Lommel
vrijdag 22 oktober 2021

Gazon aanleggen met grasmatten

Voorbereidende werk in tuin, gelijk trekken/frezen en het plaatsen van grasmatten. Tuin is ruw geschat zo een 100 m².


Tuinaanleg en -onderhoud Ronse
donderdag 21 oktober 2021

Tuin onderhouden & opnieuw aanleggen voortuin

Wij zijn op zoek naar tuinonderhoud en snoeien van eiken, alsook (deels) nieuwe aanleg. Het gaat om de voortuin die volledig opnieuw moet worden heraangelegd. Beplanting vooral, de oprit en omboording zijn al in orde. Ik gok een 80tal m².


Tuinaanleg en -onderhoud Haacht
Offertes aanvragen