Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Tuin aanleggen

Tuin aanleggen

Een mooi aangelegde tuin is de kers op de taart van een woning.
Klaar om ook jouw droomtuin aan te leggen? Hier lees je alles wat je moet weten over het aanleggen van jouw droomtuin.

Prijs tuinaanleg

Hoeveel kost het om een tuin aan te leggen? In de tabel hieronder ontdek je enkele richtprijzen die je op weg kunnen bij het aanleggen van jouw tuin.

Element Richtprijs
Afsluiting € 15 - € 200 per lopende meter
Beregeningsinstallatie € 350 - € 750
Bestrating € 25 - € 75 per m²
Bomen vellen € 350 - € 750
Grondwerken € 3 - € 10 per m³
Terras € 35 - € 120 per m²
Terrasoverkapping € 1.100 - € 3000
Tuinhuis € 700 - € 4.000
Tuinonderhoud (dagprijs groot onderhoud) € 500 - € 800
Waterput € 800 - € 2.500
Zwembad € 10.000 - € 25.000
Zwemvijver € 25.000 - € 35.000
Uurloon hovenier € 35 - € 45 per uur

Een stappenplan voor tuinaanleg

Je droomtuin aanleggen in enkele stappen!

Stap 1 : een tuinontwerp of niet?

Voor je een hovenier inhuurt vraag je je best even af of je al dan niet een tuinontwerp nodig hebt. Een tuinontwerp dwingt je op voorhand na te denken over de indeling, oriëntatie en de materialen van je toekomstige tuin.

Voor dit plan kan je beroep doen op een tuinarchitect. Voor een tuin kleiner dan 300 m² mag je rekenen op een richtprijs van €200 - €400. De prijs voor een grotere tuin ligt boven de €400. Wie dat wil, kan ook een beplantingsplan laten opstellen. Zoals de term doet vermoeden kies je hier hoe en waar de planten in de tuin zullen komen. Een beplantingsplan kost ongeveer €100.

Vind je een tuinarchitect overbodig, dan kan je de indeling gewoon met een hovenier bespreken. Die maakt geen vast plan op, maar de ervaring van een hovenier kan je ook al een heel eind brengen.

tuinaanleg tuinontwerp hovenier

Stap 2 : de tuin opmeten

Voor je een tuinaannemer laat opdraven, kan je nadenken over wat je allemaal zelf kan doen. Dat kan de eindrekening een flink stuk naar beneden halen. Oude planten verwijderen, het terras uitgraven of een deel van de planten zelf aankopen? Overleg met je hovenier en ontdek wat mogelijk is. 

Eerste werk: de tuin opmeten. Dit is noodzakelijk om een duidelijk beeld te scheppen van de verschillende afmetingen van de tuin. Heb je een tuinontwerp? Dan baseert de tuinman zich hierop om de werken aan te vatten.

Op zoek naar een professionele hovenier om de tuin aan te leggen? Gebruik onze gratis dienst en wij brengen je in contact met de beste vakmannen uit de buurt!

Stap 3 : oppervlakte voorbereiden

Voor je nieuwe planten aanvoert en de tuin begint aan te planten, controleer je best eerst of je tuin er goed bij ligt. Ligt er nog een oud gazon dat weg moet of zijn er een hoop struiken die je moet verwijderen? Als je van plan bent om veel nieuwe planten in de tuin te verwerken, dan is het een goed idee om nieuwe grond aan te voeren. Moet je de tuin nog egaliseren of wil je een zwembad of zwemvijver aanleggen? Dan zal de vakman eerst grondwerken moeten uitvoeren.

Stap 4 : de grotere werken

Na het egaliseren en voorbereiden van de grond, kunnen de werken beginnen. Intensieve werken die veel arbeid vragen krijgen voorrang. Denk aan:

Dit zijn geen gemakkelijke opdrachten. Je hebt er best wat expertise voor nodig. Je doet dus best beroep op een professionele vakman.

Stap 5 : beplanting

Machines aan de kant, de putten zijn gegraven en het terras ligt er. 't Is tijd voor de laatste fase van de tuinaanleg: je tuin met leven injecteren. Bomen en struiken krijgen wortel, bloemen trekken bijen aan en grasmatten of nieuwe gazons worden aangelegd. In deze fase moet je rekening houden met het seizoen en de weersomstandigheden. Wil je graag een moestuin aanleggen? Informeer je goed over welke groenten je wanneer moet planten.

Tuin tuinaanleg hovenier

Vraag gratis offertes aan voor jouw tuinaanleg

Al een paar keer beroep gedaan op hun diensten en altijd tevreden geweest. Een aanrader alleen al omdat het gratis is. Op de website zeg je wat er moet gebeuren en zij doen de rest.

Manuel Lootens

Recente opdrachten tuin aanleggen

donderdag 21 september 2023

Tuinaanleg

grote huismuur vrij van planten maken


Tuinaanleg en -onderhoud Koekelberg
woensdag 20 september 2023

Tuinaanleg

Gelijk trekken van de tuin


Tuinaanleg en -onderhoud Zolder
woensdag 20 september 2023

Tuinaanleg

-Onderhoud van hagen en struiken (snoeiwerk) -Enkele bomen zouden verwijderd moeten worden omwille van valgevaar en bij andere bomen zouden enkele takken ingekort moeten worden. -Het gedeelte achterin de tuin zou volledig vrijgemaakt moeten worden van onkruid en struiken en idealiter zou hier gras in de plaats komen indien mogelijk. -Aan de zijkanten van de woning liggen stukken grond waarvan we zelf al onkruid en wortels uit de grond hebben getrokken, ook hier zouden we graag gras hebben indien mogelijk.


Tuinaanleg en -onderhoud Kapellen (Antwerpen)
Offertes aanvragen