Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Klinkers leggen

Oprit aanleggen

Oprit aanleggen

Oprit laten aanleggen?

17u30. Einde van een lange werkdag. Je haalt je kinderen af van school en draait je oprit op. ‘Pas op voor het putteke’, roept je jongste nog, maar het is al te laat. Want wat een mooie oprit in tegels, klinkers of een egale vlakte van beton kon zijn, is nu een kale plek van aarde en een paar planken om op te rijden. Je hoofd schokt naar voor en je kinderen kijken je met een beschuldigende blik aan. ‘Tijd voor een deftige oprit aan te leggen’, denk je bij jezelf.

In dit artikel ontdek je info over de meest voorkomende materialen waarmee je je oprit kan aanleggen of vernieuwen en lees je info over het onderhoud, vergunning en prijzen. Hoe vaak moet je reinigen? Heb ik een vergunning nodig? Hoeveel kost zo’n nieuwe oprit aanleggen me? ’t Is hieronder te doen!

Soorten materialen om oprit aan te leggen

Je weet waar je oprit komt, over welk oppervlak je beschikt en hoe alles eruit moet zien. Dan is het tijd om even na te denken welke materialen je wilt gebruiken. Die keuze kan uitgebreid zijn. Je kan gaan voor klinkers, natuursteen, beton, tegels of gewoon voor die goeie, ouwe kiezelsteentjes.

Hoe je het ook draait of keert: de kostprijs blijft een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van jouw oprit. Je geeft geen duizenden euro’s uit als je die niet hebt of als je binnenkort weer verhuist. Eenmaal je een prijs in je hoofd hebt, kan je beginnen selecteren. En daarom: een overzicht!

Klinkers: betonklinkers of natuursteen

Klinkers zijn geschikt voor zowat elke ondergrond. Ze zijn stevig, gaan belachelijk lang mee je hebt keuze uit een groot assortiment. Klinkers zijn nog altijd extreem populair.

Bij klinkers vinden we een paar specifieke soorten. Bekendste zijn ongetwijfeld de betonklinkers. Ze zijn goedkoop en gemakkelijk te produceren en dus zie je ze vaak in opritten of in voetpaden. Betonklinkers zijn bijna niet kapot te krijgen en door hun onopvallende uitzicht passen ze bij zowat elke stijl.

Een oprit in natuursteen is iets duurdere optie. Er zijn honderden soorten natuursteen, maar voor jouw oprit kies je best een steen die voldoende hard is. Basalt, graniet, hardsteen of zelfs sommige kalkstenen komen dan in aanmerking.

Oprit in kasseien

Kasseien krijg je niet kapot. Punt. En hoewel er een resem aan alternatieven zijn, vind je ze nog steeds overal terug in het Belgische landschap. Kasseien stralen rust uit en zijn een deel van de charme van de oude dorpjes.

Porfier, Zweeds graniet, grès, hardsteen of recuperatiekassei zijn de populairste soorten. Allemaal zijn ze steenhard en gemakkelijk in onderhoud.

Kasseien Leggen 2

Tegels

Tegels zijn misschien wel het populairste materiaal om een oprit mee aan te leggen. Je vindt ze in alle mogelijke materialen, maar door hun dunne oppervlak is de manier van plaatsen heel belangrijk. Je hebt een stevige ondergrond in de vorm van stabilisé nodig. Welke tegels je kiest, hangt deels van je budget af. Wil je niet te veel uitgeven, kies dan voor betontegels of keramische tegels. Heb je een groter budget, dan kan je voor tegels in natuursteen of de grote tegels.

Grasdallen

Grasdallen of grastegels zijn visgraatpatronen gevuld met gras. Een structuur uit beton of kunststof wordt met aarde opgevuld waarna je er gras tussen kan zaaien. Dankzij die structuur kan het water veel gemakkelijker de grond binnendringen. En je tuin lijkt even groen!

Betonnen grasdallen zie je steeds vaker bij parkeerzones langs de weg. Tenzij je van plan bent om elke dag met een tientonner over je grasdallen te rijden, heb je in principe altijd genoeg aan grasdallen uit kunststof.

Grind of split

Grind en split zijn vaak voorlopige oplossingen, maar zijn perfect mogelijk als volwaardige oprit. Het is een goedkoop alternatief en past perfect als aan- of opvulling rond andere types verharding in je tuin en rondom het huis.

Grind en split worden vaak met elkaar vergist. Grind is gladder dan split omdat het uit rivieren komt. Split is een breuksteen dat ontstaat in steengroeves. Het is dus hoekiger.

Beton

Laatste optie en meteen de gemakkelijkste: beton gieten. Stijlvol, oerdegelijk en aan een scherpe prijs. Beton gaat heel lang mee en je hebt er amper onderhoud aan. Grootste gevaar is een glad oppervlak bij regenweer of ijzel. Door het beton correct te polieren of door er granulaten in te verwerken kan je dit probleem verhelpen

Betonplaat gieten

Prijzen om een oprit aan te leggen

Een oprit aanleggen of vernieuwen zal nooit goedkoop zijn. Het gaat meestal over grote oppervlaktes waar je liefst een dikke tien of twintig jaar geen werk meer aan hebt. Je zal dus altijd een serieuze som uitgeven, maar dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn. In onderstaande tabel vind je een aantal richtprijzen voor de verschillende materialen.

Type materiaal Richtprijs per m²
Grasdallen beton €35 - €45
Grasdallen kunststof €30 - €40
Beton €35 - €55
Kasseien €40
Betonklinkers €35 - €45
Grind of split €10
Dolomite €45

Tip: Vergelijk altijd een aantal prijsoffertes voor het aanleggen van je oprit. Via het groene formulier kan je meerdere offertes van vakmannen uit de buurt aanvragen. Gratis en 100% vrijblijvend.

Hoe de oprit onderhouden?

De meeste types opritten hebben weinig onderhoud nodig. Klinkers, beton, grind, kasseien en zelfs tegels kan je gerust maanden laten liggen zonder ernaar om te moeten kijken. De eerste maanden na het aanleggen van je oprit blijf je er best zo veel mogelijk van. Het voegwerk en de stabiliserende onderlaag moet voldoende kunnen uitharden. Als je er elke week water over kapt, lukt dat niet.

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, moet je op een paar dingen letten.

  • Gebruik voor bij oprit in natuursteen geen zuur maar liever een natuurlijk schoonmaakmiddel. Om je tegel minder poreus te maken en beter te beschermen tegen water en vocht kan je die impregneren.
  • Let altijd op met een hogedrukreiniger, vooral bij natuursteen. Maar zelfs bij beton kan je de bovenste lagen beschadigen als je de straal te hard afstelt.
  • Grind hoef je in principe niet te onderhouden, maar je zal toch af en toe onkruid moeten uittrekken. Vooral waar je oprit aan een bloemenperk of grasstuk grenst, zal je af en toe op de knieën moeten gaan.

Vergunning nodig voor een oprit?

In principe heb je een vergunning nodig om een oprit aan te leggen, maar je moet die zelden of nooit aanvragen want de vrijstelling is zeer ruim. Is de oprit noodzakelijk voor de toegang naar de woning of het huis? Dan val je onder die vrijstelling. Is het niet noodzakelijk, dan ben je nog altijd vrijgesteld voor opritten kleiner dan 80 vierkante meter.

Enkel een parkeerplaats in jouw voortuin valt niet onder de vrijstelling. Wil je dus een deel van je voortuin weghalen en een extra parkeerstrook aanleggen, dan moet je wel een vergunning aanvragen.

Alle info over het al dan niet moeten aanvragen van een vergunning vind je op deze pagina. https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/oprit-vijver-zwembad

Offertes oprit aanleggen

Recente opdrachten voor oprit aanleggen

maandag 10 januari 2022

Oprit aanleggen in grindsteentjes / tegels / waterdoorlatende dallen

Nu oprit van gras en dallen. Ong 12 m lang op 3M breed + pad naar voordeur. Graag vergelijken uitgraven, verschillende materialen en plaatsing.


Terras- en bestratingswerken Sint-Andries
vrijdag 07 januari 2022

Oprit aanleggen

Ik heb een terras op 2 niveaus en ik zou hiervan 1 helemaal uitbreken en opnieuw leggen. De tuin zou ik ook helemaal willen laten heraanleggen. We zouden ook ineens graag een waterput laten plaatsen.


Terras- en bestratingswerken Schepdaal
vrijdag 07 januari 2022

Kleiklinkers leggen

Belestraten van oprit met kleiklinkers oppervlakte 40m² (10/3.5m) DE huidige oprit is gewoon zand


Terras- en bestratingswerken Elewijt
woensdag 05 januari 2022

Klinkers leggen op oprit

We willen klinkers leggen op onze oprit. Momenteel bestaat die uit kiezelstenen die nog moeten worden verwijderd. Rechthoekige oprit met een oppervlakte van 50 m².


Terras- en bestratingswerken Wavre
dinsdag 04 januari 2022

Aanleggen van tuinpad en oprit

Oprit 30m2 in platines. Overige bestrating: padjes langs voorkant, zijkant en achterkant woning in kleiklinkers of mooie betonklinkers ca. 60 m2. Verwijderen oude bestrating: klinkers en kasseien ca. 90m2.


Terras- en bestratingswerken Mortsel
maandag 03 januari 2022

Oprit en parking aanleggen

Oprit met aangrenzende parkeerstrook in blauwe steen 20x20, geschatte oppervlakte 70-80m². Doelstelling is de werken te beeindingen voor de zomer.


Terras- en bestratingswerken Deftinge
maandag 27 december 2021

Oprit aanleggen met mozaïek kasseien

Aanleggen mozaïek kasseien oprit met parking oprit breedte 3m x 27m diep Bestaande alleenstaande woning - vroeger was die in witte dolomiet Nu ligt daar gewoon aarde met betonelementen die nog in de grond zitten Ik zou met 2 sporen willen werken en daartussen gras Ik zou ze graag opcementeren.


Terras- en bestratingswerken Marke (Kortrijk)
maandag 27 december 2021

Oprit aanleggen ni klinkers

Oprit van 14m x 4m op onverhard tuingrond. Deze zou moeten aangelegd worden in klinkers


Terras- en bestratingswerken Sint-Niklaas
zondag 26 december 2021

Oprit aanleggen

We zouden rondom het huis een oprit willen laten aanleggen +/- 50 m². Deels aan de voorzijde en aan beide zijkanten te verharden. Momenteel is er geen verharding voorzien, enkel aardegrond. -


Terras- en bestratingswerken Moorslede
zondag 26 december 2021

Oprit met bocht heraanleggen met klinkers of kiezels

Oprit laten heraanleggen Er zit een bocht in de oprit ook Ongeveer 30m² Er moet helemaal van 0 begonnen worden (het is een nieuwbouw) We zouden graag betonklinkers gebruiken. (of eventueel kiezels) We zouden graag eens jullie advies hebben hierover Ons terras zou ook voorbereid moeten worden (5m60x1m - 6m30x1m - 4x1m + 5m60x1m)


Terras- en bestratingswerken Turnhout
dinsdag 21 december 2021

Oprit aanleggen

Ongeveer 80m² . HOB - naast het huis is oprit en voor het huis is een grasveld dat eigenlijk weg moet en ook bij de oprit moet horen Ik zou graag platines gehad en liefst dichtgegoten. Nu liggen er klinkers en een voetpad naar de voordeur toe. De stabilisé was toen niet zwaar genoeg. Dus nu wil ik zeker kwaliteit.


Terras- en bestratingswerken Hofstade (O-Vl)
vrijdag 17 december 2021

Waterdoorlatende oprit plaatsen

Oprit wordt samen met die van de buren heraangelegd.We willen een waterdoorlatende oplossing.Momenteel ligt aan mijn kant dolomiet en aan hun kant beton.We willen hetzelfde materiaal gebruiken.Er wordt dagelijks met een camionette overgereden.


Terras- en bestratingswerken Melle
zaterdag 11 december 2021

Plaatsen van oprit in kasseien

Het betreft een oude hoeve die werd afgebroken. Er is dus steenpuin aanwezig. Plaatsen van een kasseiverharding als oprit. Opbouw: onderfundering in aangetrild betonpuin 15 cm dik, fundering in gestabiliseerd zand waar de kasseien in geplaatst worden en de kasseien worden opgevoegd met een mortelvoeg. Vermoedelijke hoeveelheid: 818,80 m2


Terras- en bestratingswerken Sint-Andries
vrijdag 10 december 2021

Oprit en terras heraanleggen

Oprit en terras te renoveren met nieuwe klinkers. Oppervlakte ken ik niet.


Terras- en bestratingswerken Machelen (Vl-Br)
donderdag 09 december 2021

Kasseien oprit aanleggen

Oprit voor het huis(garage) en verder naast het huis tot bijgebouw garage. Ongeveer 200 m². Er liggen nu kiezels.


Terras- en bestratingswerken Westerlo
dinsdag 07 december 2021

Keiklinkers plaatsen

Plaatsen van kleiklinkers (of betonklinkers) op een fundering van 20 cm gestabiliseerd zand t.p.v. inkompad (6 m²) en hellende oprit (22 m²).


Terras- en bestratingswerken Ekeren (Antwerpen)
maandag 06 december 2021

Oprit aanleggen met tegels

Wij zouden graag onze oprit (+/- 45 vierkante meter) aanleggen met tegels van 100 x 100. Hierbij zouden wij ook ons terras (+/- 36 vierkante meter) willen laten aanleggen met tegels van 60 x 60.


Terras- en bestratingswerken Evergem
dinsdag 30 november 2021

Oprit en gangpad aanleggen in klinkers

Klinkers aanleggen op oprit en de zijkant van het huis. Oppervlakte van ongeveer 20 meter op 3 meter voor de oprit. Voor de voordeur moet er een stuk van 1m80 op 8 meter komen. Zijkant van het huis eventueel ook. Nieuwbouw dus niets uit te breken.


Terras- en bestratingswerken Heffen
dinsdag 23 november 2021

Aanleggen terras en oprit met beton/ terrazzo

Aanleggen van een oprit en een terras, beide 30 m² rondom een nieuwbouw. Momenteel ligt er gewoon betonpuin. Voorkeur voor betonterras/ terrazzo/ betontegel, maar gemakkelijk onderhoud is heel belangrijk voor ons.


Terras- en bestratingswerken Kontich
zondag 21 november 2021

Heraanleggen oprit in klinkers

We zouden de oprit willen laten heraanleggen. Afmetingen:14 m x 4 m. Er liggen nu betonklinkers, deze zullen worden verwijderd voorafgaand aan de werken en dan zouden er kleine zwarte zwarte klinkers moeten worden gelegd.


Terras- en bestratingswerken Koersel
donderdag 18 november 2021

Twee terrassen en oprit vernieuwen: keramische tegel

110 m² terras, oprit en wandelpad rond huis vernieuwen. Momenteel liggen er klinkers, die haal ik er zelf uit. Graag nieuwe bestrating met keramische tegel.


Terras- en bestratingswerken Oudenburg
woensdag 17 november 2021

Oprit heraanleggen met belgische porfier kasseien

Oprit in Belgische porfier (14 x 14m) in spoorvorm met tussenin gras. Moet sterk genoeg zijn om twee tot drie weken per jaar landbouwvoertuigen over te laten rijden. Totale oppervlakte is ongeveer 200m² Momenteel ligt er steenpuin en dolomiet van 30à40cm Daaronder is het heel drassig .


Terras- en bestratingswerken Geel
woensdag 17 november 2021

Opritten heraanleggen in betonklinkers

Opritten heraanleggen in betonnen klinkers. Het gaat om 4 toegangen van appartementsgebouw. De helft met trappen en de andere helft is hellend (rolstoelhulp). Momenteel leistenen die los komen. Het zijn 4 opritten van ongeveer 3x6m per oprit.


Terras- en bestratingswerken Berchem (Antwerpen)
dinsdag 16 november 2021

Bestrating herdoen van oprit en voortuin

We willen bij onze bestaande oprit en voortuin bestrating laten vervangen door nieuwe. Het gaat om ongeveer 200 m2.


Terras- en bestratingswerken Maasmechelen
maandag 15 november 2021

Terras en oprit aanleggen

Ik wil graag een terras in polybeton met antislip afwerking. Dit voor ongeveer 7.5m op 3.7m. Daarnaast wil ik een oprit in polybeton met antislipafwerking voor 57m² (12.00m op 3.00m en 7.00m op 3.00m). Deze moeten telkens gelijkgetrokken worden met de deuren.


Terras- en bestratingswerken Lokeren
zondag 14 november 2021

Doorsijpelende parking maken

Graag wil ik de oprit aan de voorgevel laten heraanleggen in klinkers, grasdallen of een ander type grondbedekking, met doorsijpelend vermogen - tot tegen de woning aan, zodat er parking beschikbaar is voor 3 wagens (+/- m²). Aan de zijkant zou een zachte strook van een 80 cm moeten worden gevrijwaard om iets van beplanting te voorzien. De huidige situatie (klinkers en kiezelstenen) zal worden uitgebroken en gerecupereerd door mezelf.


Terras- en bestratingswerken Tongerlo
zaterdag 13 november 2021

Oprit heraanleggen

Bestaande oprit met kasseien Moet vervangen worden door kleiklinkers Ongeveer een 120m².


Terras- en bestratingswerken Sleidinge
zaterdag 13 november 2021

Oprit in klinkers leggen

Aanleggen van een oprit voor een nieuwbouwwoning: Oprit (6m breed, 10m lang) + zijgevel huis (3m breed, 8m lang) + enkele padjes richting voordeur etc. = +-100m².


Terras- en bestratingswerken Willebringen
donderdag 11 november 2021

Oprit en pad aanleggen

Aanleg van nieuwe oprit en pad naar de voordeur - materiaal te bekijken. 50 - 100 m² ong.


Terras- en bestratingswerken Koersel
woensdag 10 november 2021

Oprit plaatsen

Ik wil een oprit en staanplaatsen voor auto's, momenteel voorzien van kiezel. Dit zal tussen de 50 en 100m² zijn. Ik sta open voor suggesties op vlak van welk materiaal er wordt gebruikt.


Terras- en bestratingswerken Ellikom
Offertes oprit aanleggen