Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Terras of oprit in klinkers

Oprit aanleggen

Oprit aanleggen

Oprit laten aanleggen?

17u30. Einde van een lange werkdag. Je haalt je kinderen af van school en draait je oprit op. ‘Pas op voor het putteke’, roept je jongste nog, maar het is al te laat. Want wat een mooie oprit in tegels, klinkers of een egale vlakte van beton kon zijn, is nu een kale plek van aarde en een paar planken om op te rijden. Je hoofd schokt naar voor en je kinderen kijken je met een beschuldigende blik aan. ‘Tijd voor een deftige oprit aan te leggen’, denk je bij jezelf.

In dit artikel ontdek je info over de meest voorkomende materialen waarmee je je oprit kan aanleggen of vernieuwen en lees je info over het onderhoud, vergunning en prijzen. Hoe vaak moet je reinigen? Heb ik een vergunning nodig? Hoeveel kost zo’n nieuwe oprit aanleggen me? ’t Is hieronder te doen!

Soorten materialen om oprit aan te leggen

Je weet waar je oprit komt, over welk oppervlak je beschikt en hoe alles eruit moet zien. Dan is het tijd om even na te denken welke materialen je wilt gebruiken. Die keuze kan uitgebreid zijn. Je kan gaan voor klinkers, natuursteen, beton, tegels of gewoon voor die goeie, ouwe kiezelsteentjes.

Hoe je het ook draait of keert: de kostprijs blijft een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van jouw oprit. Je geeft geen duizenden euro’s uit als je die niet hebt of als je binnenkort weer verhuist. Eenmaal je een prijs in je hoofd hebt, kan je beginnen selecteren. En daarom: een overzicht!

Klinkers: betonklinkers of natuursteen

Klinkers zijn geschikt voor zowat elke ondergrond. Ze zijn stevig, gaan belachelijk lang mee je hebt keuze uit een groot assortiment. Klinkers zijn nog altijd extreem populair.

Bij klinkers vinden we een paar specifieke soorten. Bekendste zijn ongetwijfeld de betonklinkers. Ze zijn goedkoop en gemakkelijk te produceren en dus zie je ze vaak in opritten of in voetpaden. Betonklinkers zijn bijna niet kapot te krijgen en door hun onopvallende uitzicht passen ze bij zowat elke stijl.

Een oprit in natuursteen is iets duurdere optie. Er zijn honderden soorten natuursteen, maar voor jouw oprit kies je best een steen die voldoende hard is. Basalt, graniet, hardsteen of zelfs sommige kalkstenen komen dan in aanmerking.

Oprit in kasseien

Kasseien krijg je niet kapot. Punt. En hoewel er een resem aan alternatieven zijn, vind je ze nog steeds overal terug in het Belgische landschap. Kasseien stralen rust uit en zijn een deel van de charme van de oude dorpjes.

Porfier, Zweeds graniet, grès, hardsteen of recuperatiekassei zijn de populairste soorten. Allemaal zijn ze steenhard en gemakkelijk in onderhoud.

Kasseien Leggen 2

Tegels

Tegels zijn misschien wel het populairste materiaal om een oprit mee aan te leggen. Je vindt ze in alle mogelijke materialen, maar door hun dunne oppervlak is de manier van plaatsen heel belangrijk. Je hebt een stevige ondergrond in de vorm van stabilisé nodig. Welke tegels je kiest, hangt deels van je budget af. Wil je niet te veel uitgeven, kies dan voor betontegels of keramische tegels. Heb je een groter budget, dan kan je voor tegels in natuursteen of de grote tegels.

Grasdallen

Grasdallen of grastegels zijn visgraatpatronen gevuld met gras. Een structuur uit beton of kunststof wordt met aarde opgevuld waarna je er gras tussen kan zaaien. Dankzij die structuur kan het water veel gemakkelijker de grond binnendringen. En je tuin lijkt even groen!

Betonnen grasdallen zie je steeds vaker bij parkeerzones langs de weg. Tenzij je van plan bent om elke dag met een tientonner over je grasdallen te rijden, heb je in principe altijd genoeg aan grasdallen uit kunststof.

Grind of split

Grind en split zijn vaak voorlopige oplossingen, maar zijn perfect mogelijk als volwaardige oprit. Het is een goedkoop alternatief en past perfect als aan- of opvulling rond andere types verharding in je tuin en rondom het huis.

Grind en split worden vaak met elkaar vergist. Grind is gladder dan split omdat het uit rivieren komt. Split is een breuksteen dat ontstaat in steengroeves. Het is dus hoekiger.

Beton

Laatste optie en meteen de gemakkelijkste: beton gieten. Stijlvol, oerdegelijk en aan een scherpe prijs. Beton gaat heel lang mee en je hebt er amper onderhoud aan. Grootste gevaar is een glad oppervlak bij regenweer of ijzel. Door het beton correct te polieren of door er granulaten in te verwerken kan je dit probleem verhelpen

Betonplaat gieten

Prijzen om een oprit aan te leggen

Een oprit aanleggen of vernieuwen zal nooit goedkoop zijn. Het gaat meestal over grote oppervlaktes waar je liefst een dikke tien of twintig jaar geen werk meer aan hebt. Je zal dus altijd een serieuze som uitgeven, maar dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn. In onderstaande tabel vind je een aantal richtprijzen voor de verschillende materialen.

Type materiaal Richtprijs per m²
Grasdallen beton €35 - €45
Grasdallen kunststof €30 - €40
Beton €35 - €55
Kasseien €40
Betonklinkers €35 - €45
Grind of split €10
Dolomite €45

Tip: Vergelijk altijd een aantal prijsoffertes voor het aanleggen van je oprit. Via het groene formulier kan je meerdere offertes van vakmannen uit de buurt aanvragen. Gratis en 100% vrijblijvend.

Hoe de oprit onderhouden?

De meeste types opritten hebben weinig onderhoud nodig. Klinkers, beton, grind, kasseien en zelfs tegels kan je gerust maanden laten liggen zonder ernaar om te moeten kijken. De eerste maanden na het aanleggen van je oprit blijf je er best zo veel mogelijk van. Het voegwerk en de stabiliserende onderlaag moet voldoende kunnen uitharden. Als je er elke week water over kapt, lukt dat niet.

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, moet je op een paar dingen letten.

  • Gebruik voor bij oprit in natuursteen geen zuur maar liever een natuurlijk schoonmaakmiddel. Om je tegel minder poreus te maken en beter te beschermen tegen water en vocht kan je die impregneren.
  • Let altijd op met een hogedrukreiniger, vooral bij natuursteen. Maar zelfs bij beton kan je de bovenste lagen beschadigen als je de straal te hard afstelt.
  • Grind hoef je in principe niet te onderhouden, maar je zal toch af en toe onkruid moeten uittrekken. Vooral waar je oprit aan een bloemenperk of grasstuk grenst, zal je af en toe op de knieën moeten gaan.

Vergunning nodig voor een oprit?

In principe heb je een vergunning nodig om een oprit aan te leggen, maar je moet die zelden of nooit aanvragen want de vrijstelling is zeer ruim. Is de oprit noodzakelijk voor de toegang naar de woning of het huis? Dan val je onder die vrijstelling. Is het niet noodzakelijk, dan ben je nog altijd vrijgesteld voor opritten kleiner dan 80 vierkante meter.

Enkel een parkeerplaats in jouw voortuin valt niet onder de vrijstelling. Wil je dus een deel van je voortuin weghalen en een extra parkeerstrook aanleggen, dan moet je wel een vergunning aanvragen.

Alle info over het al dan niet moeten aanvragen van een vergunning vind je op deze pagina. https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/oprit-vijver-zwembad

Offertes oprit aanleggen

Recente opdrachten voor oprit aanleggen

donderdag 10 juni 2021

Afgraven en aanleggen 'kinderkoppen' - oprit 30 m²

Op zoek naar een aannemer voor volgende werken aan oprit: 30 m² afgraven van bestaande gras en aarde, +/- 30 cm diep plaatsen van stabilisé en kinderkoppen + inborstelen met split


Terras- en bestratingswerken Zandvliet
donderdag 10 juni 2021

Aanleggen rustiek terras 20m²

We willen in de achtertuin graag een terras laten aanleggen van een 20-tal m². Momenteel ligt er gewoon aarde/grond met een soort kunstmatten. We zouden graag iets rustieks hebben qua tegel, t is ene vrij grote tuin, landelijk en dat past wel bij de stijl. Tuin is makkelijk bereikbaar via de brede oprit.


Terras- en bestratingswerken Sint-Niklaas
dinsdag 08 juni 2021

Oprit aanleggen met kasseien

Wij zouden graag onze oprit laten aanleggen. Het gaat om een oprit/parkeerplaats van 9x14m ongeveer. Momenteel ligt er enkel grind, maar we willen graag kasseien of iets anders in landelijke stijl aanleggen.


Terras- en bestratingswerken Luingne
donderdag 03 juni 2021

Aanleggen oprit in dolomiet/grasdallen - 150 m²

Er moet een oprit komen van een 150 m². Wij willen graag een offerte met dolomiet en met grasdallen. Oprit moet worden uitgegraven (gras) en voorzien worden van de nodige stevigheid onder de eindafwerking.


Terras- en bestratingswerken Balegem
dinsdag 01 juni 2021

Heraanleggen oprit 45m²

Graag wens ik de oprit te laten heraanleggen. Graag een voorstel inclusief uitbraak en afvoer van bestaande verharding. + aanleg kasseien voor carport. Totaaloppervlakte bedraagt ongeveer 46 m²


Terras- en bestratingswerken Grobbendonk
dinsdag 01 juni 2021

Aanleggen oprit (100 m²)

Wij hebben een oprit van een 100 m² die we graag wensen te laten aanleggen. Betreft een oprit waarbij de 'inrit' vooraan smaller is dan het achterliggende deel en nog een stukje dat langs de zijkant van de woning loopt. We zoeken een waterdoorlatende oplossing, en dachten aan een combinatie van grasdallen (thv parkeerplaatsen wagens), klinkerwerken en langs het zijpaadje boordstenen om de beplanting (wilde grassoorten) die we wensen te planten, in te perken. We staan zeker ook open voor advies en eventueel een alternatieve uitvoering (materiaal/inplanting) van de aannemer.


Terras- en bestratingswerken Knesselare
dinsdag 01 juni 2021

Oprit verharden en heraanleggen

Wij zouden graag onze oprit vernieuwen en verharden als ondergrond voor de carport. Het gaat om ongeveer 15 m² Wij zouden graag dolomiet willen of klei klinkers. Nu ligt er nog gewoon steenpuin


Terras- en bestratingswerken Izegem
dinsdag 01 juni 2021

Oprit heraanleggen : tegels/beton/klinkers

Ik zou graag mijn oprit willen heraanleggen, maar zit met een maximum budget. Ik zou dus graag enkele opties krijgen op vlak van materialen. Tegels, klinkers, beton, alles mag in principe. Het gaat om een oprit van 25 - 30 m² die nog moet worden uitgegraven.


Terras- en bestratingswerken Edegem
vrijdag 28 mei 2021

Oprit en terras aanleggen

Oprit en terras leggen. Oprit: 10 m². Terras: 25m². Materiaal weet ik nog niet zeker, tegels of klinkers... Terras liefst zo strak mogelijk.


Terras- en bestratingswerken Tielt (Vl-Br)
vrijdag 28 mei 2021

Afgraven en leggen oprit

Leggen van oprit en pad naar voordeur. Om en bij de 90 vierkante meter.


Terras- en bestratingswerken Nazareth
vrijdag 28 mei 2021

Kasseien oprit + parking in dolomiet leggen

Heraanleg oprit met deels kasseien recup (20m2) en deels nieuw aan te kopen: 2 sporenpad aanleg, aanleg parkingplek (dolemiet) en direct ook graafwerken voor riolering en gas aan te leggen (vanuit mazoet tank +/- 60m nr straatkant)


Terras- en bestratingswerken Zoersel
donderdag 27 mei 2021

Oprit heraanleggen

Ik zou graag mijn oprit laten heraanleggen. Ongeveer 150m². Dat zou in klinkers geplaatst moeten worden. Nu ligt daar asfalt op.


Terras- en bestratingswerken Haaltert
donderdag 27 mei 2021

Heraanleggen oprit 80 m²

Oprit is nu in steentjes. In deze oprit zit een afvoer- en een beerput. We willen een egale en liefst waterdoorlatende oprit (80 m²). In eerste instantie dachten we aan betonplaten, maar dat is niet waterdoorlatend lijkt ons. Dus we zijn benieuwd naar het budgetvriendelijke advies van de aannemer.


Terras- en bestratingswerken Brasschaat
maandag 24 mei 2021

Aanleggen oprit met klinkers

De huidige klinkers op de oprit moeten weggehaald worden en er zouden nieuwe klinkers gelegd moeten worden. De oprit bedraagt ongeveer 30 m².


Terras- en bestratingswerken Kessel-Lo
zondag 23 mei 2021

Heraanleggen oprit in betonplaten en steenslag (100m²)

We zouden een deel van de oprit (ong. 50 m² ) in grote betonplaten willen. De rest in steenslag. Een aantal jaar geleden hebben we steengruis laten voorzien, maar ondertussen ligt er al veel aarde en zand tussen, dus willen we het graag laten heraanleggen.


Terras- en bestratingswerken Zandbergen
woensdag 19 mei 2021

Oprit vernieuwen met asfalt of ander materiaal

Momenteel ligt er asfalt oprit en achterzijde van het huis. Maar dit is toe aan vernieuwing, door felle slijtage en putten in het asfalt. Volledig nieuwe asfalt of andere bestrating, daar zijn we nog niet uit. Het is >100m²


Terras- en bestratingswerken Genk
dinsdag 18 mei 2021

Leggen klinkers oprit

Op een oprit moeten de kiezel stenen vervangen worden door klinkers. De oppervlakte van de oprit bedraagt ongeveer 110 vierkante meter.


Terras- en bestratingswerken Houwaart
maandag 17 mei 2021

Oprit heraanleggen

De huidige oprit zou heraangelegd moeten worden met een nieuwe laag asfalt of de huidige oprit zou vervangen moeten worden met klinkers. De oprit is ongeveer 60 m².


Terras- en bestratingswerken Eeklo
zaterdag 15 mei 2021

Oprit aanleggen

Oprit van wegdek tot garage in porfier kasseien (10x16cm) leggen 160m² Aan de zijkant van het huis is er ook nog een padje van 12m² Nu ligt daar steengeruis.


Terras- en bestratingswerken Bellem
vrijdag 14 mei 2021

Oprit met klinkers aanleggen

Ik zou graag de oprit aanleggen met klinkers. Het zou rond de 190 vierkante meter bedragen. Momenteel is de oprit een deel aangelegd met steentjes, die zijn er al af gedaan.


Terras- en bestratingswerken Vlimmeren
vrijdag 14 mei 2021

Kasseien oprit aanleggen

Oprit langs het huis tot aan de straat maken. De oprit 3m breed ong 30m lang. Momenteel is de oprit enkel aangepland, ik zal de beplanting zelf wegnemen. Eventueel ook door vakman, is te bespreken. Er moet puin gestort worden en stabiliser. Graag had ik kasseinen gelegd, grote rechthoekige.


Terras- en bestratingswerken Lommel
woensdag 12 mei 2021

Oprit aanleggen met platines

Ik wil mijn oprit laten aanleggen met platines. Oprit is ongeveer 3m breed en 20m lang. Momenteel liggen er kiezels op de oprit die ook weggehaald moeten worden. Op de oprit ligt er ook een regenwaterput en graag willen we hier ook een deksel voor.


Terras- en bestratingswerken Geel
woensdag 12 mei 2021

Oprit in klinkers leggen

De bestaande oprit zou uitgebroken moeten worden. Daarna zouden er nieuwe klinkers geplaatst moeten worden. De oprit is 15 à 20 m².


Terras- en bestratingswerken Wilrijk
dinsdag 11 mei 2021

Molgoten plaatsen

Molgoten plaatsen langs private weg voor m'n oprit, afstand 17 m Molgoten zijn 1m x30cm x 20 cm.


Terras- en bestratingswerken Lichtervelde
woensdag 05 mei 2021

Vernieuwen voegen van oprit in silexdallen - 65 m²

We zoeken iemand voor de voegen van onze oprit in Silex-dallen (65 m²) te vernieuwen: oude voegen uitslijpen en leeg maken, vervolgens ontstane spouw herinvoegen met Compaktuna-specie. Dit mag ingepland worden van zodra de specialist een vrij moment in zijn planning ziet, van mij mag dat zo snel mogelijk aan bod komen.


Terras- en bestratingswerken Berchem (Antwerpen)
zaterdag 01 mei 2021

Oprit in klinkers leggen

Wij zouden graag onze oprit laten beklinkeren. Nu ligt daar gewoon zand. Het gaat om een 50 tot 70m²


Terras- en bestratingswerken Turnhout
donderdag 29 april 2021

Oprit heraanleggen met basalt split

Momenteel bestaat onze oprit (6m x 10m) uit zand/steentjes/aarde, na aanleg van de tuin. Dit zou deels uitgegraven moeten worden (we schatten zo'n 10 cm) en nadien hadden we hier graag basaltsplit op gehad. Oppervlakte is +/- 60m2


Terras- en bestratingswerken Aalst
woensdag 14 april 2021

Kasseien oprit leggen

De oprit zou aangelegd moeten worden, tussen de 85 m² en 90 m³. De kasseien hebben we al.


Terras- en bestratingswerken Buizingen
woensdag 14 april 2021

Heraanleggen hellende oprit 40 m²

We willen onze hellende oprit opnieuw laten aanleggen omdat de klinkers nu beginnen los te komen. We willen bekijken om dit (deels) waterdoorlatend te maken, maar we weten niet goed wat onze opties zijn, hoe we het meest water (eventueel) kunnen recupereren enzovoort. We zijn dus actief op zoek naar onderbouwd advies voor deze heraanleg. betreft een oppervlakte van een 40-tal m². Helling in functie van ondergrondse garage. Woning dateert van '66.


Terras- en bestratingswerken Lovendegem
dinsdag 13 april 2021

Oprit heraanleggen met asfalt

Ik zou graag asfalt willen op mijn oprit. De oppervlakte ervan is +/-160m2. Momenteel zijn er kiezels en die moeten worden weggehaald worden.


Terras- en bestratingswerken Herk-de-Stad
Offertes oprit aanleggen