Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman

Oprit laten aanleggen?

17u30. Einde van een lange werkdag. Je haalt je kinderen af van school en draait je oprit op. ‘Pas op voor het putteke’, roept je jongste nog, maar het is al te laat. Want wat een mooie oprit in tegels, klinkers of een egale vlakte van beton kon zijn, is nu een kale plek van aarde en een paar planken om op te rijden. Je hoofd schokt naar voor en je kinderen kijken je met een beschuldigende blik aan. ‘Tijd voor een deftige oprit aan te leggen’, denk je bij jezelf.

In dit artikel ontdek je info over de meest voorkomende materialen waarmee je opritten kan aanleggen of vernieuwen en lees je info over het onderhoud, vergunning en prijzen. Hoe vaak moet je reinigen? Heb ik een vergunning nodig? Hoeveel kost zo’n nieuwe oprit aanleggen me? ’t Is hieronder te doen!

Zoek je een vakman voor oprit aanleg?

Bij Casius brengen we je snel, gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen uit jouw buurt. Vergelijk prijzen en doe tot 30% voordeel!

Wat is het beste voor een oprit?

Je weet waar je oprit komt, over welk oppervlak je beschikt en hoe alles eruit moet zien. Dan is het tijd om even na te denken welke materialen je voor de aanleg van je oprit wil gebruiken. Die keuze is uitgebreid. Je kan gaan voor klinkers, natuursteen, beton, tegels of gewoon voor die goeie, ouwe kiezelsteentjes.

Hoe je het ook draait of keert: de kostprijs blijft een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van opritten. Je geeft geen duizenden euro’s uit als je die niet hebt of als je binnenkort weer verhuist. Eenmaal je een prijs in je hoofd hebt, kan je beginnen selecteren. En daarom: een overzicht!

Tip: Je kan natuurlijk ook meteen een offerte vragen bij verschillende erkende vakmannen uit jouw buurt die oprit aanleg doen. Zo krijg je meteen een concreet idee van de prijs van jouw oprit.

Klinkers: betonklinkers of natuursteen

Klinkers zijn geschikt voor zowat elke ondergrond. Ze zijn stevig, gaan belachelijk lang mee je hebt keuze uit een groot assortiment. Klinkers zijn nog altijd extreem populair.

Bij klinkers vinden we een paar specifieke soorten. Bekendste zijn ongetwijfeld de betonklinkers. Ze zijn goedkoop en gemakkelijk te produceren en dus zie je ze vaak in opritten of in voetpaden. Betonklinkers zijn amper kapot te krijgen en door hun onopvallende uitzicht passen ze bij zowat elke stijl.

Een oprit in natuursteen is iets duurdere optie. Er zijn honderden soorten natuursteen, maar voor jouw oprit kies je best een steen die voldoende hard is. Basalt, graniet, hardsteen of zelfs sommige kalkstenen komen dan in aanmerking.

Oprit met kasseien

Kasseien krijg je niet kapot. Punt. En hoewel er een resem aan alternatieven zijn, vind je ze nog steeds overal terug in het Belgische landschap. Kasseien stralen rust uit en zijn een deel van de charme van de oude dorpjes.

Porfier, Zweeds graniet, grès, hardsteen of recuperatiekassei zijn de populairste soorten. Allemaal zijn ze steenhard en gemakkelijk in onderhoud.

Kasseien plaatsen

Tegels

Tegels zijn misschien wel het populairste materiaal om een oprit mee aan te leggen. Je vindt ze in alle mogelijke materialen, maar door hun dunne oppervlak is de manier van plaatsen heel belangrijk. Je hebt een stevige ondergrond in de vorm van stabilisé nodig. Welke tegels je kiest, hangt deels van je budget af. Wil je niet te veel uitgeven, kies dan voor betontegels of keramische tegels. Heb je een groter budget, dan kan je voor tegels in natuursteen of de grote tegels.

Grasdallen

Grasdallen of grastegels zijn visgraatpatronen gevuld met gras. Een structuur uit beton of kunststof wordt met aarde opgevuld waarna je er gras tussen kan zaaien. Dankzij die structuur kan het water veel gemakkelijker de grond binnendringen. En je tuin lijkt even groen!

Betonnen grasdallen zie je steeds vaker bij parkeerzones langs de weg. Tenzij je van plan bent om elke dag met een tientonner over je grasdallen te rijden, heb je in principe altijd genoeg aan grasdallen uit kunststof.

Grind of split

Grind en split zijn vaak voorlopige oplossingen, maar zijn perfect mogelijk als volwaardige oprit. Het is een goedkoop alternatief en past perfect als aan- of opvulling rond andere types verharding in je tuin en rondom het huis.

Grind en split worden vaak met elkaar vergist. Grind is gladder dan split omdat het uit rivieren komt. Split is een breuksteen dat ontstaat in steengroeves. Het is dus hoekiger.

Beton

Laatste optie en meteen de gemakkelijkste: beton gieten. Stijlvol, oerdegelijk en aan een scherpe prijs. Beton gaat heel lang mee en je hebt er amper onderhoud aan. Grootste gevaar is een glad oppervlak bij regenweer of ijzel. Door het beton correct te polieren of door er granulaten in te verwerken kan je dit probleem verhelpen

Asfalt

Asfalt is ook zo'n materiaal dat uitermate geschikt is voor het aanleggen van je oprit. Het is een sterk materiaal dat makkelijk en snel aan te brengen is door een vakman. het is zeker een goede keuze als je een vlot rijdend materiaal wil voor je oprit.

Betonplaat gieten

Wat kost een oprit aanleggen?

Een oprit aanleggen of vernieuwen zal nooit goedkoop zijn. Het gaat meestal over grote oppervlaktes waar je liefst een dikke tien of twintig jaar geen werk meer aan hebt. Je zal dus altijd een serieuze som uitgeven, maar dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn. In onderstaande tabel vind je een aantal richtprijzen voor de verschillende materialen voor oprit aanleg.

Type materiaal Richtprijs per m²
Grasdallen beton €35 - €45
Grasdallen kunststof €30 - €40
Beton €35 - €55
Kasseien €40
Betonklinkers €35 - €45
Grind of split €10
Dolomite €45
Asfalt €40 - €60

Tip: Vergelijk altijd een aantal prijsoffertes voor het aanleggen van je oprit. Via het groene formulier kan je meerdere offertes van vakmannen uit de buurt aanvragen. Gratis en 100% vrijblijvend.

Wat is de goedkoopste oprit?

Uit bovenstaande tabel kan je afleiden dat een oprit in grind de goedkoopste piste is. Wel gebruiken veel mensen dit als een 'eerste' soort oprit, net na de bouw van de woning. Een grindlaag is immers al een goede verharding voor de latere definitieve oprit in bv. grasdallen, klinkers, ...

Hoe de oprit onderhouden?

De meeste types opritten hebben weinig onderhoud nodig. Klinkers, beton, grind, kasseien en zelfs tegels kan je gerust maanden laten liggen zonder ernaar om te moeten kijken. De eerste maanden na het aanleggen van je oprit blijf je er best zo veel mogelijk van. Het voegwerk en de stabiliserende onderlaag moet voldoende kunnen uitharden. Als je er elke week water over kapt, lukt dat niet.

Vergunning nodig voor een oprit?

In principe heb je een vergunning nodig om een oprit aan te leggen, maar je moet die zelden of nooit aanvragen want de vrijstelling is zeer ruim. Is de oprit noodzakelijk voor de toegang naar de woning of het huis? Dan val je onder die vrijstelling. Is het niet noodzakelijk, dan ben je nog altijd vrijgesteld voor opritten kleiner dan 80 vierkante meter.

Enkel een parkeerplaats in jouw voortuin valt niet onder de vrijstelling. Wil je dus een deel van je voortuin weghalen en een extra parkeerstrook aanleggen, dan moet je wel een vergunning aanvragen.

Alle info over het al dan niet moeten aanvragen van een vergunning vind je op deze pagina. https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/oprit-vijver-zwembad

Offertes aanvragen

Recente opdrachten voor oprit aanleggen

vrijdag 22 september 2023

Bestraten / Kasseien / Klinkerwerken

beton oprit 12 x 8 meter In welke afwerking heb je interesse?: Asfalt, Bestraten / Kasseien / Klinkerwerken


Terras- en bestratingswerken Hoeilaart
woensdag 20 september 2023

Oprit + voortuin aanleggen

Ik wens mijn oprit en voortuin opnieuw aan te leggen. Oprit van circa 25m2 in klinkers maar wens nu betonplaten (zoals ongeveer op foto in bijlage) Voortuin van circa 30 m2 in groen en wens gedeeltelijk groen te houden.


Terras- en bestratingswerken Willebroek
woensdag 20 september 2023

Vervanging putdeksels oprit

Vervangen van 3 putdeksels 60X60 alsook 1 kleinere 30X30 op mijn oprit (kiezelstenen). Ze zijn nu meer dan 10 jaar oud en redelijk al verroest alsook niet meer goed geplaatst. Ik heb ze 2 jaar geleden terug vaster gemaakt met cement maar blijven dus niet meer op hun plaats. In bijlage heb ik ook enkele foto's van de huidige deksels.


Terras- en bestratingswerken Melsbroek
Offertes oprit aanleggen