Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Terras of oprit in klinkers

Oprit aanleggen

Oprit aanleggen

Oprit laten aanleggen?

17u30. Einde van een lange werkdag. Je haalt je kinderen af van school en draait je oprit op. ‘Pas op voor het putteke’, roept je jongste nog, maar het is al te laat. Want wat een mooie oprit in tegels, klinkers of een egale vlakte van beton kon zijn, is nu een kale plek van aarde en een paar planken om op te rijden. Je hoofd schokt naar voor en je kinderen kijken je met een beschuldigende blik aan. ‘Tijd voor een deftige oprit aan te leggen’, denk je bij jezelf.

In dit artikel ontdek je info over de meest voorkomende materialen waarmee je je oprit kan aanleggen of vernieuwen en lees je info over het onderhoud, vergunning en prijzen. Hoe vaak moet je reinigen? Heb ik een vergunning nodig? Hoeveel kost zo’n nieuwe oprit aanleggen me? ’t Is hieronder te doen!

Soorten materialen om oprit aan te leggen

Je weet waar je oprit komt, over welk oppervlak je beschikt en hoe alles eruit moet zien. Dan is het tijd om even na te denken welke materialen je wilt gebruiken. Die keuze kan uitgebreid zijn. Je kan gaan voor klinkers, natuursteen, beton, tegels of gewoon voor die goeie, ouwe kiezelsteentjes.

Hoe je het ook draait of keert: de kostprijs blijft een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van jouw oprit. Je geeft geen duizenden euro’s uit als je die niet hebt of als je binnenkort weer verhuist. Eenmaal je een prijs in je hoofd hebt, kan je beginnen selecteren. En daarom: een overzicht!

Klinkers: betonklinkers of natuursteen

Klinkers zijn geschikt voor zowat elke ondergrond. Ze zijn stevig, gaan belachelijk lang mee je hebt keuze uit een groot assortiment. Klinkers zijn nog altijd extreem populair.

Bij klinkers vinden we een paar specifieke soorten. Bekendste zijn ongetwijfeld de betonklinkers. Ze zijn goedkoop en gemakkelijk te produceren en dus zie je ze vaak in opritten of in voetpaden. Betonklinkers zijn bijna niet kapot te krijgen en door hun onopvallende uitzicht passen ze bij zowat elke stijl.

Een oprit in natuursteen is iets duurdere optie. Er zijn honderden soorten natuursteen, maar voor jouw oprit kies je best een steen die voldoende hard is. Basalt, graniet, hardsteen of zelfs sommige kalkstenen komen dan in aanmerking.

Oprit in kasseien

Kasseien krijg je niet kapot. Punt. En hoewel er een resem aan alternatieven zijn, vind je ze nog steeds overal terug in het Belgische landschap. Kasseien stralen rust uit en zijn een deel van de charme van de oude dorpjes.

Porfier, Zweeds graniet, grès, hardsteen of recuperatiekassei zijn de populairste soorten. Allemaal zijn ze steenhard en gemakkelijk in onderhoud.

Kasseien Leggen 2

Tegels

Tegels zijn misschien wel het populairste materiaal om een oprit mee aan te leggen. Je vindt ze in alle mogelijke materialen, maar door hun dunne oppervlak is de manier van plaatsen heel belangrijk. Je hebt een stevige ondergrond in de vorm van stabilisé nodig. Welke tegels je kiest, hangt deels van je budget af. Wil je niet te veel uitgeven, kies dan voor betontegels of keramische tegels. Heb je een groter budget, dan kan je voor tegels in natuursteen of de grote tegels.

Grasdallen

Grasdallen of grastegels zijn visgraatpatronen gevuld met gras. Een structuur uit beton of kunststof wordt met aarde opgevuld waarna je er gras tussen kan zaaien. Dankzij die structuur kan het water veel gemakkelijker de grond binnendringen. En je tuin lijkt even groen!

Betonnen grasdallen zie je steeds vaker bij parkeerzones langs de weg. Tenzij je van plan bent om elke dag met een tientonner over je grasdallen te rijden, heb je in principe altijd genoeg aan grasdallen uit kunststof.

Grind of split

Grind en split zijn vaak voorlopige oplossingen, maar zijn perfect mogelijk als volwaardige oprit. Het is een goedkoop alternatief en past perfect als aan- of opvulling rond andere types verharding in je tuin en rondom het huis.

Grind en split worden vaak met elkaar vergist. Grind is gladder dan split omdat het uit rivieren komt. Split is een breuksteen dat ontstaat in steengroeves. Het is dus hoekiger.

Beton

Laatste optie en meteen de gemakkelijkste: beton gieten. Stijlvol, oerdegelijk en aan een scherpe prijs. Beton gaat heel lang mee en je hebt er amper onderhoud aan. Grootste gevaar is een glad oppervlak bij regenweer of ijzel. Door het beton correct te polieren of door er granulaten in te verwerken kan je dit probleem verhelpen

Betonplaat gieten

Prijzen om een oprit aan te leggen

Een oprit aanleggen of vernieuwen zal nooit goedkoop zijn. Het gaat meestal over grote oppervlaktes waar je liefst een dikke tien of twintig jaar geen werk meer aan hebt. Je zal dus altijd een serieuze som uitgeven, maar dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn. In onderstaande tabel vind je een aantal richtprijzen voor de verschillende materialen.

Type materiaal Richtprijs per m²
Grasdallen beton €35 - €45
Grasdallen kunststof €30 - €40
Beton €35 - €55
Kasseien €40
Betonklinkers €35 - €45
Grind of split €10
Dolomite €45

Tip: Vergelijk altijd een aantal prijsoffertes voor het aanleggen van je oprit. Via het groene formulier kan je meerdere offertes van vakmannen uit de buurt aanvragen. Gratis en 100% vrijblijvend.

Hoe de oprit onderhouden?

De meeste types opritten hebben weinig onderhoud nodig. Klinkers, beton, grind, kasseien en zelfs tegels kan je gerust maanden laten liggen zonder ernaar om te moeten kijken. De eerste maanden na het aanleggen van je oprit blijf je er best zo veel mogelijk van. Het voegwerk en de stabiliserende onderlaag moet voldoende kunnen uitharden. Als je er elke week water over kapt, lukt dat niet.

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, moet je op een paar dingen letten.

  • Gebruik voor bij oprit in natuursteen geen zuur maar liever een natuurlijk schoonmaakmiddel. Om je tegel minder poreus te maken en beter te beschermen tegen water en vocht kan je die impregneren.
  • Let altijd op met een hogedrukreiniger, vooral bij natuursteen. Maar zelfs bij beton kan je de bovenste lagen beschadigen als je de straal te hard afstelt.
  • Grind hoef je in principe niet te onderhouden, maar je zal toch af en toe onkruid moeten uittrekken. Vooral waar je oprit aan een bloemenperk of grasstuk grenst, zal je af en toe op de knieën moeten gaan.

Vergunning nodig voor een oprit?

In principe heb je een vergunning nodig om een oprit aan te leggen, maar je moet die zelden of nooit aanvragen want de vrijstelling is zeer ruim. Is de oprit noodzakelijk voor de toegang naar de woning of het huis? Dan val je onder die vrijstelling. Is het niet noodzakelijk, dan ben je nog altijd vrijgesteld voor opritten kleiner dan 80 vierkante meter.

Enkel een parkeerplaats in jouw voortuin valt niet onder de vrijstelling. Wil je dus een deel van je voortuin weghalen en een extra parkeerstrook aanleggen, dan moet je wel een vergunning aanvragen.

Alle info over het al dan niet moeten aanvragen van een vergunning vind je op deze pagina. https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/oprit-vijver-zwembad

Offertes oprit aanleggen

Recente opdrachten voor oprit aanleggen

woensdag 22 september 2021

Oprit beklinkeren

We willen graag een oprit laten aanleggen (in klinkerwerken). Ik schat dat het een 100 m² is in totaal. Momenteel is er 'niks' voorzien, ttz: we hebben recent de tuin opnieuw aangelegd, alle grond omgedaan, dus momenteel bestaat de 'oprit' dus enkel uit aarde en kleine stenen.


Terras- en bestratingswerken Putte
maandag 20 september 2021

Oprit heraanleggen in kasseien - 450 m²

Graag een voorstel om onze oprit te heraanleggen met kasseien. Het betreft een rechte lijn van ongeveer 150 m x 3 meter. Momenteel , zijn beide zijden voorzien van een betonnen boordsteen met daartussen een grondlaag en daarop honingraatmatten in kunststof met steenslag erop. Dit zou dus eerst moeten worden verwijderd.


Terras- en bestratingswerken Ruddervoorde
zondag 19 september 2021

Bestaande kasseien van de oprit heraanleggen

Heraanleg van een bestaande oprit. De kasseien zijn dus aanwezig en moeten herlegd worden. Het gaat om +/- 120m²


Terras- en bestratingswerken Tielrode
zaterdag 18 september 2021

Oprit nieuwbouw aanleggen met kasseien in wildverband

Aanleggen oprit nieuwbouw woning graag met kasseien in wildverband. Ongeveer 150m² + omboorden. Nu ligt er gewoon grond.


Terras- en bestratingswerken Heist-op-den-Berg
maandag 13 september 2021

Oprit heraanleggen: beton gieten

Heraanleg oprit die nu gedeeltelijk in kasseien ligt. Ik zou hem graag volledig in beton laten leggen. Het gaat om ongeveer een 40m²


Terras- en bestratingswerken Oostduinkerke
zaterdag 11 september 2021

Oprit aanleggen in betonvloer

Plaatsen van een nieuwe oprit en toegang naar de voordeur . Wij hebben een nieuwe woning en kiezen voor een betonvloer. Tussen de 50 en 100m² Nu ligt er nog gewone grond.


Terras- en bestratingswerken Kaggevinne
donderdag 09 september 2021

Oprit en terras aanleggen

Wij wensen onze oprit en terras te heraanleggen met hardsteenklinkers. Nu liggen er klinkers los in het zand en die beginnen uit te zakken In totaal ongeveer 70m² (dit loopt in 1 geheel)


Terras- en bestratingswerken Vrasene
donderdag 09 september 2021

asfalt vervangen door klinkers van oprit

Huidige oprit (+/-55m) is in asfalt -boven een steenlaag-, maar dit wil ik laten vervangen door betonklinkers of kasseien. Graag iemand die dus ook de uitbraakwerken en het afvoeren van de asfalt voor zijn rekening kan nemen


Terras- en bestratingswerken Meerhout
donderdag 09 september 2021

Asfalt uitbreken en nieuwe, waterdoorlatende oprit aanleggen

De geasfalteerde oprit zouden wij willen vernieuwen met een waterdoorlatend alternatief. Bij vrienden liggen betonklinkers met kiezels ertussen en dat interesseert ons wel. Meter of 3 breed en 12tal meter diep. Oude oprit moet nog worden uitgebroken.


Terras- en bestratingswerken Sint-Andries
dinsdag 07 september 2021

Oprit heraanleggen

We hebben een oude oprit uit asfalt liggen (100m²) Deze is helemaal aan het doorzakken. De keuzes die wij in gedachten hebben is: - Reparatie van onze huidige asfalt oprit plus een nieuwe toplaag. - Of de oude oprit er uit en een nieuwe asfalt oprit. - Of de oude oprit eruit en klinkers in de plaats. + er zit nog geen soort klein putje onder het asfalt waarvan wij niet precies weten waardoor het dient, kan zijn dat dit ook vernieuwd moet worden.


Terras- en bestratingswerken Overpelt
donderdag 02 september 2021

Oprit heraanleggen en beerputbuizen vervangen

Ik zoek iemand voor het aanleggen van een nieuwe oprit (formaat: grote steen), maar eerst moet de beerputspecialist langs om de oude buizen te vervangen want deze is verouderd. Op de oprit passen in totaal ongeveer 4 auto's.


Terras- en bestratingswerken Hoboken (Antwerpen)
woensdag 01 september 2021

Oprit heraanleggen: kasseien, grind of asfalt

Ik heb een oprit en een strook (ongeveer 1.6m breed) voor mijn voortuin die zouden moeten herdaan worden. Een ruwe meting geeft me een totale oppervlakte van ongeveer 210 m². Op de stroken ligt grint (en groeit veel onkruid), op de oprit zelf lag dolomiet (denk ik) die zo goed als volledig kapot gereden is met zelfs een paar ondiepe kuiltjes waar de auto veel gereden heeft. Ook al veel onkruid ertussen. Ik twijfel tussen asfalt, kasseien en grind.


Terras- en bestratingswerken Ophasselt
woensdag 01 september 2021

Terras en oprit en heraanleggen

Mijn terras moet heraangelegd worden (6 meter x 3,50 meter). Hier ligt gegoten beton. In de plaats wil ik betondallen of klinkers. De oprit moet eveneens heraangelegd worden (6 meter x 5 meter). Deze bestaat uit tegels/klinkers en zijn ongeveer 10 cm dik. Hier wil ik grotendeels klinkers en een stukje groen.


Terras- en bestratingswerken Berchem (Antwerpen)
woensdag 01 september 2021

Oprit aanleggen

Graag had ik mijn oprit laten aanleggen in Indische kandla Grey, in rechthoekig formaat. Momenteel is onze oprit deel opgesplitst in een deel asfalt en een deel stabilisé, deze doe ik zelf volledig weg. De oppervlakte van de oprit is +/- 35 vierkante meter. Eventueel kan na bespreking met de buur, ook het deel van de buur meegenomen worden. Dan spreken we over een oppervlakte van 70 vierkante meter.


Terras- en bestratingswerken Heule
vrijdag 27 augustus 2021

Steentapijt op kasseien aanleggen

We hebben een oprit in kasseien die we willen bedekken met steentapijt of iets dergelijks. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 100 à 120m².


Terras- en bestratingswerken Evergem
donderdag 26 augustus 2021

Oprit aanleggen

Oprit en zijwaarts gaanpad in grijze betonnen klinkers 20/20 aanleggen Ongeveer een 30m² Nu ligt er blauwe steen


Terras- en bestratingswerken Aartselaar
woensdag 25 augustus 2021

Oprit en gangpad aanleggen in stenen of kasseien

Oprit inclusief een stuk aan voor- en achtergevel aan te leggen. Er moet eerst nog een stuk stenen worden uitgebroken. Nieuwe oprit in stenen/ kasseien. Oppervlakte van ongeveer 45 m².


Terras- en bestratingswerken Mortsel
zaterdag 21 augustus 2021

Oprit aanleggen in siergrind

De oprit is tijdelijk 'afgewerkt' met betonpuin, dit mag dus worden verwijderd. Graag willen we een oprit in siergrind (+/- 60 m²) (honinggraatmatten) met een aantal stapstenen - tot aan de voordeur of zo - nog te bekijken ter plekken.


Terras- en bestratingswerken Begijnendijk
vrijdag 20 augustus 2021

Asfalt gieten

Aansluitend aan de oprit zou er een 20-tal m² asfalt gegoten mogen worden. Er zijn graafwerken geweest ivm gasaansluiting en dus is er een heel deel grond opengelegd, dat we nu - ifv veiligheid en weersomstandigheden graag willen laten afwerken. a


Terras- en bestratingswerken Zele
donderdag 19 augustus 2021

Hervoegen oprit en terras

Gezocht: vakman om het terras hervoegen - rockstone klinkers van verschillende formaten- 71 m²


Terras- en bestratingswerken Kortrijk
woensdag 18 augustus 2021

Oprit aanleggen met kasseien

Oprit ligt momenteel in steentjes en hieronder een soort verharding. De oprit moet men opnieuw aanleggen in kasseien. Het gaat om een oppervlakte van 75 m².


Terras- en bestratingswerken Bilzen
woensdag 18 augustus 2021

Oprit aanleggen

We zijn op zoek naar iemand die onze oprit kan plaatsen. Er mag slechts 30% verhard zijn, dus alle mogelijkheden hierin zijn welkom. Het gaat om een 70 m².


Terras- en bestratingswerken Erembodegem
maandag 16 augustus 2021

Oprit heraanleggen met kasseien

Ik zou graag mijn oprit laten heraanleggen. Op dit moment liggen er kiezeltjes en betonstenen. Ik wil graag kleine kasseien in een boogvorm. Het zou een 150m² zijn ongeveer.


Terras- en bestratingswerken Melle
maandag 16 augustus 2021

Oprit heraanleggen in kasseien

Momenteel liggen er kleistenen aan de oprit (100m²). Deze zouden moeten worden verwijderd en nadien dient er nog een 20-tal cm dieper uitgegraven te worden aangezien we kasseien willen laten liggen en deze hoger zijn en dus dieper dienen komen te liggen.


Terras- en bestratingswerken Hasselt
maandag 16 augustus 2021

Aanleg oprit

Ik zou graag onze oprit laten aanleggen. Er zijn klinkerwerken of andere bestrating nodig (hierover zouden wij graag nog wat advies hebben) 8,5x6m voortuin


Terras- en bestratingswerken Woluwe-Saint-Lambert
zondag 15 augustus 2021

Oprit aanleggen inclusief afwatering

1. Afwateringsbuizen van regenwater in grond te vernieuwen + idem voor vuil water met aansluiting aan straat. (+/- 15m) 2. Hiervoor dienen klinkers te worden opgebroken in de voortuin (+/- 10m2). Deze klinkers dienen niet opnieuw te worden gelegd. Wel op een andere manier nieuwe klinkers (+/- 10m2), .. meer eenvoudig. Samen hiermee ook de bestaande geklinkerde dubbele parkeerplaats opbreken, en hier een nieuwe, enkele parkeerplaats met nieuwe klinkers leggen. Ongeveer 15m²


Terras- en bestratingswerken Tessenderlo
zaterdag 14 augustus 2021

Oprit heraanleggen

Ik zou graag mijn oprit opnieuw laten aanleggen. Qua materiaal zijn we er nog niet uit, dus dar mag de vakman ons zeker wat advies over geven. Ongeveer 150m² of meer. Nu ligt de oprit in betonklinkers.


Terras- en bestratingswerken Schellebelle
donderdag 12 augustus 2021

Oprit aanleggen

- Uitvoeren van nodige grondwerken voor voldoende stabilisatie - Afvoeren van overschot en afval - Leveren en plaatsen van ondergrond - Leveren en plaatsen van waterdoorlatende betonnen klinkers (met poriën, geen brede voeg) Dit alles over een rechthoekige oppervlakte van 12,6 m² (7m op 1,8m)


Terras- en bestratingswerken Landen
woensdag 11 augustus 2021

Oprit heraanleggen

Rond het huis zijn de klinkers gedeeltelijk verzakt, ik zou dit willen laten herstellen. Volledige oprit aanleggen ook. In totaal 100 m².


Terras- en bestratingswerken Maasmechelen
maandag 09 augustus 2021

Oprit in betontegels/ betonwerkers en siergrind aanleggen

Ik zoek iemand voor de renovatie van mijn oprit. Deze is nu in steenslag met doek en grind. Na renovatie in grote betonwerkers met daartussen siergrind. het perceel kent twee opritten: U-vorm aan de voorzijde en ook een deel aan de linkerkant van de woning. In totaal 150 m² en 70 lm boord


Terras- en bestratingswerken Laarne
Offertes oprit aanleggen