Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Energie besparen tips

Minder energie verbruiken: tips en stappenplan!

De energieprijzen gaan door het dak. Maar hoe kan je energie besparen? Wat kan je snel doen? Wat kan je op iets langere termijn aanpakken? Lees verder en doe iets aan je hoge energiefactuur.

Minder energie verbruiken doe je zo!

Het zijn onzekere tijden! De onheilsberichten over de energieprijzen merken we steeds meer in onze portemonnee. Niet enkel stijgt ons eigen verbruik, ook producten in de winkel worden duurder omdat ook de productiekosten voor bedrijven stijgen. Het is een illusie te denken dat energie ooit weer spotgoedkoop zal worden. Energie zal een schaars goed blijven en daarom fors geprijsd.

Beter is om er zelf voor te zorgen dat je zo weinig mogelijk energie verbruikt. En dat kan! Er zijn tal van 'quick wins' die je meteen kan doen. Maar ook een plan maken om op langere termijn je woning zuiniger te maken, is een goed idee. Het is een investering die zich bijna altijd vlot terugverdient.

Hoe besparen op stroom en gas: enkele quick wins!

Energie besparen is makkelijker gezegd dan gedaan. Je verwarming een graadje minder zetten lukt misschien nog, maar enorme winsten zijn daar niet van te verwachten. Geen lichten laten branden terwijl er niemand in de ruimte is, is een must... maar ook daar zijn geen gigantische winsten mee te halen.

Toch zijn er enkele 'quick wins' te scoren die niet veel moeite kosten en toch wel een aanzienlijk verschil maken in je energieverbruik. Zeker als de energieprijzen door het dak gaan zijn deze heel nuttig en zelfs als ze iets kosten ook snel terugverdiend. Ze zijn de eerste stap in de strijd tegen je hoge energiefactuur!

energie besparen tips

1. Beperk sluipverbruik

Een toestel dat op stand-by staat verbruikt nog heel wat energie. Gemiddeld zou een apparaat in stand-by nog 75% van zijn energie verbruiken! Dat kan stevig oplopen. Een televisie in stand-by kan je zo ongeveer op een jaar €40 kosten. Het is dus echt wel een goede zaak om zoveel mogelijk sluipverbruik te vermijden.

2. Koop energiezuinige toestellen

Ook al zijn ze in aankoop iets duurder, een toestel met een A+++ energielabel zal zijn meerprijs snel terugverdienen. Zeker als de energieprijzen pieken, is het verschil in een mum van tijd terugverdiend. 

Weet ook dat de indeling van energielabels soms misleidend is. Een wasmachine, vaatwasser of koelkast met een A+ energielabel is het laagste dat je tegenwoordig in de winkel vindt. Ook al laat de A+ beter vermoeden, er zijn nog veel zuinigere toestellen te koop.

Een goede elektricien kan je helpen bij het beperken van je energieverbruik. Klik op de groene knop, laat je plannen weten en een erkende vakman uit jouw buurt kan je helpen om je energieverbruik te minderen.

Led lampen gebruiken spaart energie

3. Ga voor LED-lampen

Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen die perfect werken? Zelfs dan is het een goed idee om deze te vervangen door LED-lampen. Ook al kosten die lampen een stuk meer, je verdient die zeker terug. Begin met de lampen die het meeste branden, daar is het meeste winst te boeken. 

LED-lampen zijn een must in het energiezuinig maken van je woning. Het verschil in verbruik is immers heel groot. Een ledlamp is maar liefst 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. En dat is de bezuiniging bij dezelfde lichtopbrengst!

Bovendien gaan led-lampen tot 10x langer mee dan hun energievretende alternatieven. Ook daarmee zal je portemonnee op termijn blij mee zijn. Twijfel dus niet: LED-verlichting is dé manier om snel heel wat euro's in verbruik te minderen.

Meer info  over verlichting vind je hier

4. Gebruik een spaardouchekop

Een goede tip is ook om je douchekop te vervangen door een energiezuinig exemplaar. Je bespaart hiermee water... maar ook energie. Je zal minder warm water nodig hebben en dat wordt vaak opgewarmd met een gasinstallatie. 

Om nog meer water en energie te besparen laat je ook wasmachines en vaatwassers slechts draaien als ze vol zijn. Een energiezuiniger exemplaar kopen kan zeker nuttig zijn als deze al enkele jaren ouder zijn.

5. Spleten en kieren dichten

Je woning verwarmen kost handenvol geld, laat de warmte dan ook niet zomaar ontsnappen uit je huis. Zijn er ramen of deuren die (zelfs maar een beetje) tochtig aanvoelen, dan kan je ze snel, eenvoudig en goedkoop afdichten met eenvoudige producten uit de doe-het-zelfzaak. Laat deze quick win zeker niet liggen, want het zou je verbazen hoeveel zelfs een kleine kier onder een deur al voor energieverlies zorgt. 

 

Tekst wordt verder aangevuld!

Offertes aanvragen