Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
energie besparen tips

Met welke renovaties kan je de meeste energie besparen?

Bespaar energie door te renoveren!

Met de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen zoeken veel mensen naar oplossingen om te besparen op hun energiefactuur. De beste manier om veel geld en energie te besparen zijn energiebesparende renovaties. Maar met welke renovaties kan je nu het meest besparen? Het energievergelijkingsplatform Tariefchecker.be zet ze op een rij.

1. Condensatieketel

Bij nieuwbouw zijn ze al standaard geworden, maar wie nog over een oude verwarmingsinstallatie beschikt, kan deze beter vervangen door een hoogrendementscondensatieketel. Waar bij oudere installaties de warmte van de verbrandingsgassen worden afgevoerd via de schoorsteen, hergebruikt een gascondensatieketel de warmte in de rookgassen om het verwarmingswater te verwarmen. Hierdoor kan je tot wel 35 à 40% besparen op je energiefactuur.

Weet dat vanaf 2022 enkel ketels op aardgas en niet meer op stookolie zijn toegelaten, tenzij er in je straat geen aansluiting op het gasnet is. Om nog meer te besparen met je gascondensatieketel kan je bovendien de verschillende gasleveranciers in België vergelijken.

De kostprijs van een condensatieketel schommelt tussen de € 2.000 en € 7.500, inclusief btw en plaatsing.

Meer informatie over dit topic lees je op onze pagina condensatieketel plaatsen.

2. Warmtepomp

In plaats van een hoogrendementscondensatieketel kan je ook voor een warmtepomp kiezen. Het is hierbij wel belangrijk dat je woning al goed geïsoleerd is. Het is een van de meest milieuvriendelijke warmtesystemen, want het haalt energie uit natuurlijke bronnen zoals de aardbodem, de lucht of het grondwater om vervolgens sanitair warm water te produceren en je woning te verwarmen en te koelen.

De kostprijzen van warmtepompen zijn zeer uiteenlopend en enorm afhankelijk van het type dat je kiest. De bedragen schommelen tussen de € 1.000 en € 15.000, exclusief plaatsing en btw.

Lees meer over warmtepompen op onze pagina warmtepomp plaatsen.

warmtepomp plaatsen

3. Raamisolatie

Als je in een ouder huis woont, is de kans groot dat je nog enkele of dubbele beglazing hebt. Jammer genoeg gaat er via slecht of matig geïsoleerde ramen zo’n 40% aan warmte verloren. Dat kan je vermijden door je oude ramen te vervangen door hoogrendementsglas (HR++) of driedubbel glas (HR+++). Hoogrendementsglas isoleert zo’n vijf tot zes keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan dubbelglas. Driedubbel glas isoleert zelfs twaalf keer beter dan enkel glas en zes keer beter dan dubbel glas.

Het voordeel van raamisolatie is natuurlijk dat je enkele honderden euro’s op je energiefactuur bespaard. Daarnaast blijft de koude in de winter buiten en blijft jouw huis koeler in de zomer. Ten slotte houdt het ook geluid van buiten tegen.

De kostprijs van een raamisolatie schommelt tussen de € 85 en € 95 per m² voor HR++ glas en € 150 en € 180 per m² voor HR+++ glas.

4. Dakisolatie

Je dak laten isoleren verhoogt het wooncomfort en de waarde van je woning, en laat je energiefactuur dalen. De meeste warmte in huis gaat immers verloren via het dak, maar met een goede dakisolatie kan je 25 tot 30% aan energiekosten besparen.

De kostprijs van een dakisolatie schommelt tussen € 20 en € 100 per m², inclusief plaatsing, exclusief btw. Wel zijn er enorm veel verschillende factoren die de werkelijke prijs beïnvloeden zoals het type dak, de oppervlakte, het isolatiemateriaal en de dikte ervan, de methode en de keuze of je zelf de isolatie uitvoert of het laat uitvoeren door een vakman.

5. Vloerisolatie

Vloerisolatie heeft verschillende voordelen. Eerst en vooral geniet je van meer comfort in jouw woning. Het verhoogt onder andere de gemiddelde temperatuur van de vloer, het vermijd vocht en je huis blijft langer warm. Uiteraard verlaag je ook jouw energiefactuur, en dat met ongeveer een 10 à 15%.

De kostprijs van vloerisolatie schommelt tussen de € 15 en € 40 per m², afhankelijk van het soort waarvoor je kiest. Ook hier beïnvloeden de oppervlakte, de methode, het gebruikte isolatiemateriaal en de moeilijkheidsgraad het totale kostenplaatje.

Vloerisolatie

6. Muurisolatie

Met muurisolatie ga je het warmtecomfort in je huis verhogen, de kans op vochtproblemen verkleinen en een hoop energie besparen. Bij een vrijstaande woning gaat er immers zo’n 20% van de warmte verloren via de muren. Je kan je muren isoleren langs binnen of langs buiten, of je kan de spouwmuur isoleren (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur).

 De kostprijs van muurisolatie is afhankelijk van het soort isolatie en het isolatiemateriaal. Voor een spouwmuurisolatie betaal je gemiddeld tussen de € 15 en € 30 per m², voor een buitenmuurisolatie gemiddeld tussen de € 100 en € 150 per m² en voor een binnenmuurisolatie gemiddeld tussen de € 40 en € 50 per m².

Premies van de overheid

Zowel de Vlaamse, Brusselse als Waalse overheid willen energiebesparende renovaties stimuleren. Daarom kan je voor elk van deze renovatiewerken aankloppen bij jouw lokale overheid voor een premie of subsidie. Er hangen heel wat voordelen aan, dus je kijkt dit best na op de desbetreffende website.

Vakman gezocht voor je renovatiewerken?

Heb je besliste welke energiebesparende renovatie(s) je wil laten uitvoeren? Als je geen handige harry bent schakel je dan best een goede vakman uit de buurt in. Via Casius laten wij je meerdere prijsoffertes van gescreende vakmannen vergelijken. Gratis en zonder verplichtingen!

Vraag gratis prijsoffertes aan

Casius is een eenvoudig en effectief platform om prijzen te vergelijken. Dit is de tweede keer dat ik met dit bedrijf samenwerk en telkens kreeg ik een correcte prijs die overeen kwam met wat ik in gedachten had. Zeer praktisch voor personen die de juiste keuze willen maken.

Masure Julien

Offertes aanvragen