Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Centrale verwarming onderhoud ketel

Ketel onderhoud

Is het tijd voor het jaarlijks onderhoud van de verwarming in je huis? Hier ontdek je alle info of kan je erkende vakmensen uit je regio contacteren.

Verplicht onderhoud of niet?

Centrale verwarming

In Vlaanderen maakt het niet uit of je particulier of een bedrijf bent: je moet verplicht jouw centrale verwarming onderhouden. Afhankelijk van welke installatie je hebt, gelden er andere regels.

  • Centrale stooktoestellen op gas (aardgas, butaan, propaan) moeten elke twee jaar een onderhoudsbeurt krijgen.
  • Centrale stooktoestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, ...) moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.

Als gebruiker van het centrale stooktoestel ben je verantwoordelijk voor het onderhoud. Dat betekent dat je als huurder zelf een onderhoud moet regelen bij een erkende technicus. Na afloop van het onderhoud krijg je een attest waar de naam, het erkenningsnummer en de handtekening van de persoon die je toestel controleerde op staat.

Niet-centrale verwarming

Kachels, radiatoren, geisers of andere toestellen die niet aangesloten zijn op je centrale verwarming hoef je niet elk jaar of tweejaarlijks te controleren. Maar als je dan toch iemand laat langskomen voor je cv, kan je even goed deze toestellen ook aan een controle onderwerpen. De toestellen gaan langer mee en het rendement blijft hoog.

Verwarmingsketel onderhouden mazout gas

Gratis offertes?

Vergelijk offertes bij erkende vakmensen uit jouw buurt

Offertes aanvragen

Wat hoort bij een onderhoud?

Het verloop van een controle verschilt hangt af van het type ketel in jouw woning. Toch komen bij elk soort ketel vaak dezelfde punten naar voren. Het gaat om:

  • reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer,
  • controle van de algemene staat van het stooktoestel,
  • controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht,
  • controle van de verbrandingswaarden.

Benieuwd naar de prijs van het onderhouden of plaatsen van een CV ketel? Lees dan het artikel kosten CV ketel. Wie een installatie op mazout heeft, moet de ketel ook laten controleren. Meer info over mazoutketels vind je op deze pagina. Een volledig overzicht van wat aan bod komt tijdens een controle door een erkend technicus vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Wat kost een onderhoud?

De prijzen voor een onderhoud verschillen per type ketel, maar algemeen genomen liggen die prijzen tussen € 120 en € 170, inclusief btw.

Gratis offertes aanvragen?

Recente aanvragen voor onderhoud

maandag 18 september 2023

CV-ketel onderhouden

Naar welke dienst ben je op zoek?: Cv-ketel onderhoud Ben je eigenaar van de woning?: Nee, ik huur


CV en verwarming Zaffelare
maandag 18 september 2023

Cv-ketel mazout

onderhoud van de mazoutketel


CV en verwarming Melsbroek
maandag 18 september 2023

CV-ketel onderhouden

Ben je op zoek naar CV-ketel onderhoud of reparatie?: CV-ketel onderhoud Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: CV ketel onderhoud / reparatie Wat is het merk van je cv-ketel?: Vaillant Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Gent
Offertes aanvragen