Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
mazoutketels vervangen

Verwarming radiatoren

Radiatoren gaan al eeuwen mee en daar zijn goede redenen voor. Ontdek de juiste vakman om je te helpen bij jouw project.

Hoeveel radiatoren moet ik aansluiten?

Hoe bereken ik zoiets?

Een installateur zal het aantal radiatoren afstemmen op de warmteafgiftecapaciteit van je huis: hoe hoger de warmteafgifte, hoe meer of hoe krachtiger de radiatoren moeten zijn. Die afgifte is afhankelijk van enkele factoren. De grootte van de ruimte, het aantal ramen, de oppervlakte van die ramen en de isolatiegraad van jouw woning.

Lagetemperatuurradiatoren

Goed isoleren is de nieuwe norm, dus ligt de isolatiegraad van nieuwe woningen een pak hoger dan die van oude huizen. Hogere isolatiegraad bekent minder verwarmen, dus heb je minder radiatoren nodig in een nieuw huis. Combineer dat met een steeds hoger rendement en je krijgt een nieuwe generatie radiatoren die ook op lage temperatuur werken.

Lagetemperatuurradiatoren zijn heel zuinig. Het water dat door de radiator stroomt moet minder hoog worden opgewarmd om de ruime op temperatuur te houden. Je combineert ze dus best met een ketel die op lage temperaturen werkt, zoals een warmtepomp. Enige nadeel aan deze radiatoren is dat ze groot zijn en veel ruimte innemen. Gelukkig zijn de designopties ruim.

Waar zet ik mijn radiatoren?

Aan de buitenmuur ...

Stel, je plaatst de radiator aan de andere kant van de kamer, ver weg van het raam. De ruimte rond het venster koelt sowieso sneller af, omdat het raam een koudebrug vormt en je daar warmte verliest. Bovendien wordt die ruimte niet extra opgewarmd door de radiator, omdat die tegen de andere muur staat. Daar is de lucht gemiddeld genomen al warmer - er is geen venster in de buurt -  en wordt ze nog eens opgewarmd door de radiator. Je creëert dus een kamer met een zeer warme kant en een zeer koude kant.

... of toch de binnenmuur?

Plaats je de radiator onder of naast het venster, dan warm je de koudere lucht daarrond op. Aan de andere kant van de ruimte heb je geen radiator die opwarmt, maar daar is de lucht gemiddeld genomen al iets warmer. Je krijgt dus ongeveer dezelfde temperatuur in de hele kamer.

Wat is de prijs van radiatoren?

Prijs van een enkele radiator

Je hebt radiatoren in alle maten en kleuren. Van klassieke uit gietijzer over moderne wandradiatoren tot alles daartussenin. Ook de prijzen variëren dus sterk. De tabel hieronder geeft je een richtprijs, die ook afhankelijk is van het tarief van de vakman waarmee je samenwerkt.

Opdracht Richtprijs
Radiator vervangen € 200 - € 350
Radiator aansluiten € 150 - € 200
Radiator verwijderen € 100 - € 150
Radiator verplaatsen € 200 - € 400

Prijs van een volledige installatie

Wil je - naast radiatoren - je volledige installatie vervangen? Dan mag je op een veel grotere kost rekenen. Afhankelijk van de grootte van je woning zal je ergens tussen de €7.000 à €14.000 uitkomen voor een standaard centrale verwarming.

Ga je voor modernere technieken zoals een zonneboiler of een combinatie met zonnepanelen, dan licht de prijs nog een pak hoger. Dankzij de lagere energiekosten verdien je die investering op termijn terug.

Vraag gratis offertes voor radiatoren aan

Radiator ontluchten

Lucht in de radiator?

Je loopt altijd kans dat er lucht in je radiator komt. Gassen kunnen vrijkomen tijdens het verwarmen, er kan een lek zitten in de leidingen of er kan lucht in je installatie geslopen zijn tijdens het opvullen. Als je jouw radiator niet tijdig ontlucht, kunnen de luchtbellen vreemde geluiden veroorzaken of kan je radiator uitvallen. Jaarlijks je installatie laten ontluchten is dus geen overbodige luxe.

Hoe ontluchten?

Draai alle radiatoren in je huis helemaal open en zet je thermostaat aan. Kies voor een temperatuur van pakweg 25°C, zodat je verwarmingsketel zeker aanslaat. Hierdoor zal de lucht zich gaan verzamelen rond de ontluchtingsventielen bovenaan je radiatoren. Na een minuut of 10 kan je de thermostaat op een lage temperatuur zetten zodat je centrale verwarming afslaat. Na nog eens 10 minuten kan je dan de radiatoren terug dichtdraaien. Nu is het tijd om te ontluchten.

Begin beneden in je huis en werk zo stapsgewijs alle radiatoren af naar boven toe. Met een ontluchtingssleutel kan je het ventiel van je radiator opendraaien om de lucht eruit te laten. Wanneer er water uit komt, draai je het ventiel terug dicht. Dit water kan smerig zijn, dus houd een handdoek klaar. Nadat je alle radiatoren hebt ontlucht, mag je de radiatoren weer opendraaien en de verwarming aanleggen. Controleer nog even de waterdruk in je ketel: die moet minimum op 1.6 bar staan.

Kan ik het zelf doen?

In principe kan je jouw radiatoren zelf ontluchten. Op het web vind je instructiefilmpjes en met de tekst hierboven komt je al een heel eind. Wil je het risico toch niet lopen en doe je liever beroep op een vakman? Combineer je jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud met een ontluchting om onmiddellijk van alle zorgen af te zijn.

Recente opdrachten radiatoren

woensdag 20 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

We zijn aan het kijken naar een vrijstaand huis van 215m² dat momenteel met elektrische convectoren verwarmd wordt. We zouden graag volledig het huis met een warmtepomp met radiatoren verwarmen. Er is reeds een zonneboiler voor warm water en zonnepanelen aanwezig. In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000, Lucht-water warmtepomp Budget: vanaf €5.000 - 9.000, Grond-water warmtepomp Budget: vanaf €20.000 - 30.000, Water-water warmtepomp Budget: vanaf €15.000 - 20.000 Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: Warmtepomp plaatsen Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Ben je eigenaar van de woning?: Nee, ik overweeg een pand te kopen


CV en verwarming Bornem
dinsdag 12 september 2023

Plaatsen vloerverwarming bestaande woning

We zijn op zoek naar een bedrijf wat een vloerverwarming op de benedenverdieping (ongeveer 40 m2) en de badkamer op de eerste verdieping (5 m2) van ons nieuwe huis kan plaatsen. Op dit moment wordt de woonkamer verwarmd door 2 radiatoren, de badkamer door 1. Het huis en de bestaande cv-ketel zijn van 2015, de cv-ketel zal behouden blijven. Er ligt op dit moment in beide ruimtes een tegelvloer, die we tenminste op de benedenverdieping willen vervangen (voor een PVC vloer).


CV en verwarming Gent
maandag 04 september 2023

CV ketel en radiatoren vervangen

Geheel appartement in opbouw radiatoren + voorzien van ketel Moeten er ook radiatoren vervangen worden?: Ja, ik wil ook radiatoren laten vervangen Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: Nieuwe CV-installatie plaatsen Op welke brandstof moet de cv ketel werken?: Aardgas (condensatieketel) Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Antwerpen
Offertes aanvragen