Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Premie om te isoleren, verwarmen of verbouwen

Premies verwarming

Er blijven premies beschikbaar om jouw verbouwingskosten te drukken. Alle info over premies voor jouw centrale verwarming vind je hier.

Renovatiepremie: Vlaanderen en Brussel

Renovatiepremie in Vlaanderen

De nieuwe renovatiepremie is sinds 1 februari 2019 van kracht en vervangt de oude renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Je kan deze premie aanvragen via Wonen Vlaanderen. Vooraleer je in aanmerking komt voor deze premie, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Er wordt gekeken naar het totale gezinsinkomen van het 2de jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum.
  • Het gebouw, deel van het gebouw of de woning moet minstens 30 jaar oud zijn en moet hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande.
  • De eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben.
  • De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar.

Voldoe je aan die voorwaarden, dan heb je recht op een premie van 20% of 30% van je totale factuur, als die minstens € 2.500 euro bedraagt. Een volledig overzicht van alle voorwaarden van de renovatiepremie vind je op deze website.

Totaalrenovatiebonus in Vlaanderen

Als je investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, kan je in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen een periode van 5 jaar, hoe groter de bonus wordt. Let op: je moet de werken door een aannemer laten uitvoeren. Doe-het-zelvers komen niet in aanmerking voor deze premie.

Een volledig overzicht van voorwaarden en hoeveel jij kan ontvangen, vind je hier.

Renovatiepremie in Brussel

Ook in Brussel bestaat een overkoepelende renovatiepremie. Je komt enkel in aanmerking als je woning minstens 30 jaar oud is. De premie omvat thermische isolatie van vloeren, muren en het dak, ventilatie, behandelingen tegen vocht, de installatie van verwarming en sommige sanitairtoestellen.

Een overzicht van alle renovatiepremies in Brussel vind je hier.

Premie voor warmtepomp: Vlaanderen en Brussel

Premie warmtepomp in Vlaanderen

Voor je de premie in Vlaanderen kan aanvragen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

  • Je woning ligt in het Vlaamse Gewest en moet voor 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
  • Je laat de warmtepomp installeren door een aannemer.
  • De datum op de eindfactuur bepaalt wanneer je jouw premie moet aanvragen. Als die datum in 2020 ligt, moet je jouw premie ook in 2020 aanvragen.
  • Het aanvraagformulier moet uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum aankomen bij jouw netbeheerder.
  • De warmtepomp moet voldoende zuinig zijn en voldoen aan alle technische eisen.

Voldoe je aan deze eisen, dan komt het leuke deel: de premie ontvangen. Die premie bedraagt maximaal 40% van de eindfactuur en verschilt per type warmtepomp.

Met een beetje geluk kom je in aanmerking voor een dubbele premie. De voorwaarden daarvoor vind je op deze pagina.

Premie warmtepomp in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt ook premies aan. Ze gelden voor de types: water-water, lucht-water en grond-water.

Ben je van plan om je warmtepomp te gebruiken voor de verwarming van een gebouw, dan schommelen de premies rond de € 4.250 à € 4.750. Dient de warmtepomp enkel om warm water voor sanitair te voorzien, dan mag je rekenen op een premie tussen € 1.400 à € 1.600, afhankelijk van je inkomen

Brussel biedt nog andere premies aan voor verwarmingsinstallaties. Alle info over premies voor verwarming in Brussel vind je hier.

Ben je niet zeker welke premies je allemaal kan aanvragen of is deze pagina gewoon veel te onduidelijk? Contacteer dan gratis en vrijblijvend een erkende vakman uit je regio aan wie je al jouw vragen kwijt kan.

Gratis offertes aanvragen

Premie condensatieketel: Vlaanderen en Brussel

Premie condensatieketel in Vlaanderen

De premie voor een condensatieketel kan nooit meer dan 40% van de totale factuur bedragen. Bovendien ligt de maximumbegrenzing van het bedrag op 1800 euro. Voor je die premie kan aanvragen moet je - hoe kan het ook anders - aan enkele voorwaarden voldoen.

Meer uitleg over de premie voor condensatieketels vind je op deze website van de Vlaamse overheid.

Premie condensatieketel in Brussel

De premie geldt enkel voor de renovatie van een woning die minstens 10 jaar oud is. Wie een condensatieketel wil plaatsen in een nieuwere woning of een nieuwbouw komt niet in aanmerking. De condensatieketel moet altijd over een CE-markering beschikken en toestellen met een vermogen gelijk aan of lager dan 70 kW moeten tot de A-klasse behoren.

Het bedrag dat je terugkrijgt verschilt afhankelijk van je inkomen, het vermogen van de ketel en of je al dan niet verbuizing wil aanleggen.

Een overzicht van alle info en de grootte van de premie vind je op deze website.

Premie zonneboiler: Vlaanderen en Brussel

Premie zonneboiler in Vlaanderen

In Vlaanderen is er geen aparte premie voor zonneboilers. De enige manier om wat geld terug te krijgen voor de installatie van zo'n boiler is door een beroep te doen op de totaalrenovatiepremie. Meer uitleg daarover vind je bovenaan deze pagina.

Premie zonneboiler in Brussel

Brusselaars hebben meer geluk want voor hen is er wel een aparte premie voor zonneboilers. Als je de zonneboiler uitsluitend gebruikt voor het verwarmen van een zwembad kom je niet in aanmerking. Andere doeleinden worden wel toegestaan.

De premie bedraagt maximaal 50% van de factuur en schommelt gemiddeld rond de € 2.500 en € 3.500. Alle info over de premie voor een zonneboiler vind je hier.

Andere premies voor verwarming in Brussel

Overige premies voor verwarming in Brussel

Naast de premie voor een warmtepomp, zonneboiler en condensatieketel biedt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog enkele premies aan. Een overzicht vind je terug in de tabel hieronder. Extra info over premies voor verwarming in Brussel vind je op deze pagina.

Werken Premie
Thermostaat of optimalisator € 25 - € 100
Radiatorkraan € 10 - € 30 per kraan
Verbuizing 30 - 40 % van het bedrag

Premies van steden, gemeenten of provincies

Het kan zijn dat je een extra premie kan aanvragen bij je gemeentebestuur of jouw provincie. Op de premiezoeker van de Vlaamse overheid kan je op zoek gaan naar de premies die voor jou van toepassing zijn. Vind je daar niets, dan kan je nog eens proberen op deze website.

Recente opdrachten verwarming

woensdag 22 maart 2023

Nieuwe CV-ketel plaatsen

vervangen doorstromer Moeten er ook radiatoren vervangen worden?: Nee, de radiatoren zijn in orde Naar welke dienst ben je op zoek?: Cv-ketel kopen Op welke brandstof moet de cv ketel werken?: Aardgas Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Sint-Pauwels
woensdag 22 maart 2023

Nieuwe CV-ketel plaatsen

Ik wil een offerte voor een doorstomer voor in de badkamer ,2 lavabo, douche, badkuip En ik wil graag weten wat best past Doorstromers op gas of Elektrische doorstromers. Momenteel heb ik gas doorstromer van junkers maar er zit een gaslekje op en ik weet niet of het moeite is om nog te herstellen omdat toestel al meer dan 15jaar oud is . Moeten er ook radiatoren vervangen worden?: Nee, de radiatoren zijn in orde Naar welke dienst ben je op zoek?: Cv-ketel kopen Op welke brandstof moet de cv ketel werken?: Aardgas Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Sint-Pauwels
woensdag 22 maart 2023

CV-ketel onderhouden

Van welk merk is de CV-ketel?: Ik weet het niet Op welke brandstof werkt de ketel?: elektriciteit Ben je eigenaar?: Nee, ik huur Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


CV en verwarming Erpe-Mere
woensdag 22 maart 2023

CV-ketel onderhouden

Tweejaarlijks onderhoud Ben je op zoek naar CV-ketel onderhoud of reparatie?: CV-ketel onderhoud Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: CV ketel onderhoud / reparatie Wat is het merk van je cv-ketel?: Vaillant Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Aalter
woensdag 22 maart 2023

Centraal ventilatiesysteem plaatsen

Naar welke ventilatieproduct ben je op zoek?: Centraal ventilatiesysteem (nieuwbouw of complete renovatie) Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Destelbergen
woensdag 22 maart 2023

Split airco particulier

Het gaat om een verhuur appartementHangtoestel in de keuken +/- 2000 watt vloertoestel in de woonkamer +/- 5000 watt.Buitenunit +/- 7000 à 7500 wattVoorkeur voor LG panasonic of mitsubishi Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren?: Ja, na het vergelijken van offertes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split airco), Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 2 ruimtes


CV en verwarming Gent
Offertes aanvragen