Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Premie om te isoleren, verwarmen of verbouwen

Premies verwarming

Er blijven premies beschikbaar om jouw verbouwingskosten te drukken. Alle info over premies voor jouw centrale verwarming vind je hier.

Renovatiepremie: Vlaanderen en Brussel

Renovatiepremie in Vlaanderen

De nieuwe renovatiepremie is sinds 1 februari 2019 van kracht en vervangt de oude renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Je kan deze premie aanvragen via Wonen Vlaanderen. Vooraleer je in aanmerking komt voor deze premie, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Er wordt gekeken naar het totale gezinsinkomen van het 2de jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum.
  • Het gebouw, deel van het gebouw of de woning moet minstens 30 jaar oud zijn en moet hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande.
  • De eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben.
  • De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar.

Voldoe je aan die voorwaarden, dan heb je recht op een premie van 20% of 30% van je totale factuur, als die minstens € 2.500 euro bedraagt. Een volledig overzicht van alle voorwaarden van de renovatiepremie vind je op deze website.

Totaalrenovatiebonus in Vlaanderen

Als je investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, kan je in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen een periode van 5 jaar, hoe groter de bonus wordt. Let op: je moet de werken door een aannemer laten uitvoeren. Doe-het-zelvers komen niet in aanmerking voor deze premie.

Een volledig overzicht van voorwaarden en hoeveel jij kan ontvangen, vind je hier.

Renovatiepremie in Brussel

Ook in Brussel bestaat een overkoepelende renovatiepremie. Je komt enkel in aanmerking als je woning minstens 30 jaar oud is. De premie omvat thermische isolatie van vloeren, muren en het dak, ventilatie, behandelingen tegen vocht, de installatie van verwarming en sommige sanitairtoestellen.

Een overzicht van alle renovatiepremies in Brussel vind je hier.

Premie voor warmtepomp: Vlaanderen en Brussel

Premie warmtepomp in Vlaanderen

Voor je de premie in Vlaanderen kan aanvragen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

  • Je woning ligt in het Vlaamse Gewest en moet voor 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
  • Je laat de warmtepomp installeren door een aannemer.
  • De datum op de eindfactuur bepaalt wanneer je jouw premie moet aanvragen. Als die datum in 2020 ligt, moet je jouw premie ook in 2020 aanvragen.
  • Het aanvraagformulier moet uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum aankomen bij jouw netbeheerder.
  • De warmtepomp moet voldoende zuinig zijn en voldoen aan alle technische eisen.

Voldoe je aan deze eisen, dan komt het leuke deel: de premie ontvangen. Die premie bedraagt maximaal 40% van de eindfactuur en verschilt per type warmtepomp.

Met een beetje geluk kom je in aanmerking voor een dubbele premie. De voorwaarden daarvoor vind je op deze pagina.

Premie warmtepomp in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt ook premies aan. Ze gelden voor de types: water-water, lucht-water en grond-water.

Ben je van plan om je warmtepomp te gebruiken voor de verwarming van een gebouw, dan schommelen de premies rond de € 4.250 à € 4.750. Dient de warmtepomp enkel om warm water voor sanitair te voorzien, dan mag je rekenen op een premie tussen € 1.400 à € 1.600, afhankelijk van je inkomen

Brussel biedt nog andere premies aan voor verwarmingsinstallaties. Alle info over premies voor verwarming in Brussel vind je hier.

Ben je niet zeker welke premies je allemaal kan aanvragen of is deze pagina gewoon veel te onduidelijk? Contacteer dan gratis en vrijblijvend een erkende vakman uit je regio aan wie je al jouw vragen kwijt kan.

Gratis offertes aanvragen

Premie condensatieketel: Vlaanderen en Brussel

Premie condensatieketel in Vlaanderen

De premie voor een condensatieketel kan nooit meer dan 40% van de totale factuur bedragen. Bovendien ligt de maximumbegrenzing van het bedrag op 1800 euro. Voor je die premie kan aanvragen moet je - hoe kan het ook anders - aan enkele voorwaarden voldoen.

Meer uitleg over de premie voor condensatieketels vind je op deze website van de Vlaamse overheid.

Premie condensatieketel in Brussel

De premie geldt enkel voor de renovatie van een woning die minstens 10 jaar oud is. Wie een condensatieketel wil plaatsen in een nieuwere woning of een nieuwbouw komt niet in aanmerking. De condensatieketel moet altijd over een CE-markering beschikken en toestellen met een vermogen gelijk aan of lager dan 70 kW moeten tot de A-klasse behoren.

Het bedrag dat je terugkrijgt verschilt afhankelijk van je inkomen, het vermogen van de ketel en of je al dan niet verbuizing wil aanleggen.

Een overzicht van alle info en de grootte van de premie vind je op deze website.

Premie zonneboiler: Vlaanderen en Brussel

Premie zonneboiler in Vlaanderen

In Vlaanderen is er geen aparte premie voor zonneboilers. De enige manier om wat geld terug te krijgen voor de installatie van zo'n boiler is door een beroep te doen op de totaalrenovatiepremie. Meer uitleg daarover vind je bovenaan deze pagina.

Premie zonneboiler in Brussel

Brusselaars hebben meer geluk want voor hen is er wel een aparte premie voor zonneboilers. Als je de zonneboiler uitsluitend gebruikt voor het verwarmen van een zwembad kom je niet in aanmerking. Andere doeleinden worden wel toegestaan.

De premie bedraagt maximaal 50% van de factuur en schommelt gemiddeld rond de € 2.500 en € 3.500. Alle info over de premie voor een zonneboiler vind je hier.

Andere premies voor verwarming in Brussel

Overige premies voor verwarming in Brussel

Naast de premie voor een warmtepomp, zonneboiler en condensatieketel biedt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog enkele premies aan. Een overzicht vind je terug in de tabel hieronder. Extra info over premies voor verwarming in Brussel vind je op deze pagina.

Werken Premie
Thermostaat of optimalisator € 25 - € 100
Radiatorkraan € 10 - € 30 per kraan
Verbuizing 30 - 40 % van het bedrag

Premies van steden, gemeenten of provincies

Het kan zijn dat je een extra premie kan aanvragen bij je gemeentebestuur of jouw provincie. Op de premiezoeker van de Vlaamse overheid kan je op zoek gaan naar de premies die voor jou van toepassing zijn. Vind je daar niets, dan kan je nog eens proberen op deze website.

Recente opdrachten verwarming

donderdag 21 september 2023

Watergedragen, traditionele vloerverwarming

we zijn bezig met een totaalrenovatie en willen ons huis zo duurzaam mogelijk maken. We zijn op zoek naar een een vloerverwarming specialist In welk type vloerverwarming heb je interesse?: Traditionele vloerverwarming (watervoerend), Vloerverwarming infrezen Wat is de oppervlakte van de vloer?: Meer dan 100 m²


CV en verwarming Bunsbeek
woensdag 20 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

We zijn aan het kijken naar een vrijstaand huis van 215m² dat momenteel met elektrische convectoren verwarmd wordt. We zouden graag volledig het huis met een warmtepomp met radiatoren verwarmen. Er is reeds een zonneboiler voor warm water en zonnepanelen aanwezig. In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000, Lucht-water warmtepomp Budget: vanaf €5.000 - 9.000, Grond-water warmtepomp Budget: vanaf €20.000 - 30.000, Water-water warmtepomp Budget: vanaf €15.000 - 20.000 Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: Warmtepomp plaatsen Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Ben je eigenaar van de woning?: Nee, ik overweeg een pand te kopen


CV en verwarming Bornem
woensdag 20 september 2023

Cv-ketel repareren of uitbreiden

CV ketel springt soms aan, soms niet. Ontsteking slaat niet altijd aan. Naar welke dienst ben je op zoek?: Cv-ketel repareren Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Merksem
woensdag 20 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

Opwarmen van leefruimte 34 vierkante meter,hebben38 zonnepanelen liggen In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000 Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Uitgevoerde isolatiemaatregelen: Spouwmuurisolatie, Isolatieglas Type woning: Vrijstaande woning


CV en verwarming Ingelmunster
dinsdag 19 september 2023

Cv-ketel repareren of uitbreiden

soms geen warm water Naar welke dienst ben je op zoek?: Cv-ketel repareren Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Antwerpen
maandag 18 september 2023

CV-ketel onderhouden

Naar welke dienst ben je op zoek?: Cv-ketel onderhoud Ben je eigenaar van de woning?: Nee, ik huur


CV en verwarming Zaffelare
Offertes aanvragen