Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Een zonneboiler als verwarming

Zonneboiler plaatsen

Als je een zonneboiler op je dak installeert, kan je een deel of al jouw warm water gratis produceren. 't Is dus een bonus voor het milieu en je portemonnee.

Hoe werkt een zonneboiler?

Werking van een zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water op te warmen. Het zonlicht valt op de boiler en wordt opgevangen door enkele collectoren die de warmte afgeven. Daarna transporteert een circulatiepomp het warme water door enkele buizen tot in een reservoir waar het wordt opgeslagen. Wanneer je warm water nodig hebt of wanneer je de verwarming aanlegt, is er dus permanent water beschikbaar.

Verschillende types zonneboilers

Standaard zonneboiler

Een standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een apart voorraadvat om het water op te slaan. Het water in de collector wordt voortdurend rondgepompt en geeft zijn warmte in het voorraadvat af aan het water in je leidingen.

Kies je voor een standaard zonneboiler, dan moet je die altijd combineren met een klassieke boiler omdat de capaciteit niet hoog genoeg is om het water voor je volledige woning te verwarmen.

Compacte boiler

Bij een compacte boiler is er geen apart voorraadvat nodig. Het water komt onmiddellijk in een speciaal geïsoleerde collector terecht, waardoor een voorraadvat overbodig is.

Compacte boilers hebben, net als een standaard zonneboiler, niet genoeg capaciteit om alleen voor de verwarming van je water in te staan. Je moet ze - net als een standaard zonneboiler - combineren met een klassieke boiler.

Centrale verwarming-zonneboiler

Het nadeel van een standaard- of compacte boiler is dat je altijd beroep moet doen op een afzonderlijke naverwarming. Als je dit niet wil, kan je voor een koppeling tussen centrale verwarming en een zonneboiler gaan. Deze systemen hebben een extra warmtewisselaar in het voorraadvat die op een centrale verwarming is aangesloten. Naverwarming is dus overbodig.

Zonneboilercombi

Bij een koppeling centrale verwarming-zonneboiler helpt je bestaande cv-installatie het water op een constante temperatuur houden zodat het altijd beschikbaar is. Een zonneboilercombi maakt de omgekeerde beweging en kan je - naast het verwarmen van je leidingwater -  ook gebruiken voor het verwarmen van je woning.

Prijs en premies voor zonneboilers

De prijs van een zonneboiler hangt af van het type en de capaciteit van die boiler. Hoe groter het gezin of hoe meer mensen in de woning leven, hoe groter het volume van de boiler en hoe hoger de kostprijs. Alles bijeen kost een boiler met een volume van 150 tot 300 liter je ongeveer € 3.000 à € 6.000.

Ben je benieuwd naar de voordelen van een zonneboiler in verhouding tot andere boilers? Bekijk dan het artikel boiler installeren en lees er alles over inclusief de bijkomende kosten. 

Er zijn ook premies beschikbaar voor wie een zonneboiler wil installeren. Zowel de Vlaamse overheid, je netbeheerder als jouw gemeente bieden of kunnen premies aanbieden. Je kan even polsen bij het loket of op de website van jouw gemeente om te ontdekken wat mogelijk is. De premies van de Vlaamse overheid en van Fluvius kan je op deze pagina vinden. 

Gratis offertes aanvragen?

Recente opdrachten zonneboiler plaatsen

maandag 21 november 2022

Warmtepomp lucht - lucht voor koelen en verwarmen

Warmtepomp lucht/lucht voor verwarmen/koelen van het huis en een warmtepompboiler of zonneboiler of een combinatie (zoals de daikin multi split systeem tot 3 Airco’s en 1 boiler) voor sanitair warm water.


CV en verwarming Kleine-Brogel
vrijdag 18 november 2022

Zonneboiler plaatsen

Ik heb een gasketel die15 jaar oud is . Ik zou graag een zonneboiler willen laten plaatsen, eventueel met vernieuwen van de verwarmingsketel. Voor de verwarming en het sanitair warm water.


CV en verwarming Oudenburg
vrijdag 04 november 2022

Zonneboiler plaatsen

Ik overweeg een zonneboiler te plaatsen. Maar omdat het dak op sommige delen van de dag wel wat schaduw heeft van de buren, ben ik onzeker over het nut van de investering.


CV en verwarming Wilrijk
dinsdag 25 oktober 2022

Ketel en zonneboiler onderhouden

Specialist gezocht voor mijn verwarmingsketel en zonneboiler te onderhouden. Merk ketel is Vaillant.


CV en verwarming Linden
woensdag 19 oktober 2022

Warmtepomp plaatsen

Nu is er nog cv verwarming op stookolie, wil alles vervangen door andere warmtebron in combinatie met zonnepanelen en zonneboiler. Ik had gedacht aan het plaatsen van een warmtepomp lucht - water.


CV en verwarming Torhout
zondag 16 oktober 2022

Plaatsen zonneboiler gezin

Wij zouden graag een zonneboiler installeren voor 3 personen.


CV en verwarming Rotselaar
Offertes aanvragen