Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Een zonneboiler als verwarming

Zonneboiler plaatsen

Als je een zonneboiler op je dak installeert, kan je een deel of al jouw warm water gratis produceren. 't Is dus een bonus voor het milieu en je portemonnee.

Hoe werkt een zonneboiler?

Werking van een zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water op te warmen. Het zonlicht valt op de boiler en wordt opgevangen door enkele collectoren die de warmte afgeven. Daarna transporteert een circulatiepomp het warme water door enkele buizen tot in een reservoir waar het wordt opgeslagen. Wanneer je warm water nodig hebt of wanneer je de verwarming aanlegt, is er dus permanent water beschikbaar.

Verschillende types zonneboilers

Standaard zonneboiler

Een standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een apart voorraadvat om het water op te slaan. Het water in de collector wordt voortdurend rondgepompt en geeft zijn warmte in het voorraadvat af aan het water in je leidingen.

Kies je voor een standaard zonneboiler, dan moet je die altijd combineren met een klassieke boiler omdat de capaciteit niet hoog genoeg is om het water voor je volledige woning te verwarmen.

Compacte boiler

Bij een compacte boiler is er geen apart voorraadvat nodig. Het water komt onmiddellijk in een speciaal geïsoleerde collector terecht, waardoor een voorraadvat overbodig is.

Compacte boilers hebben, net als een standaard zonneboiler, niet genoeg capaciteit om alleen voor de verwarming van je water in te staan. Je moet ze - net als een standaard zonneboiler - combineren met een klassieke boiler.

Centrale verwarming-zonneboiler

Het nadeel van een standaard- of compacte boiler is dat je altijd beroep moet doen op een afzonderlijke naverwarming. Als je dit niet wil, kan je voor een koppeling tussen centrale verwarming en een zonneboiler gaan. Deze systemen hebben een extra warmtewisselaar in het voorraadvat die op een centrale verwarming is aangesloten. Naverwarming is dus overbodig.

Zonneboilercombi

Bij een koppeling centrale verwarming-zonneboiler helpt je bestaande cv-installatie het water op een constante temperatuur houden zodat het altijd beschikbaar is. Een zonneboilercombi maakt de omgekeerde beweging en kan je - naast het verwarmen van je leidingwater -  ook gebruiken voor het verwarmen van je woning.

Prijs en premies voor zonneboilers

De prijs van een zonneboiler hangt af van het type en de capaciteit van die boiler. Hoe groter het gezin of hoe meer mensen in de woning leven, hoe groter het volume van de boiler en hoe hoger de kostprijs. Alles bijeen kost een boiler met een volume van 150 tot 300 liter je ongeveer € 3.000 à € 6.000.

Ben je benieuwd naar de voordelen van een zonneboiler in verhouding tot andere boilers? Bekijk dan het artikel boiler installeren en lees er alles over inclusief de bijkomende kosten. 

Er zijn ook premies beschikbaar voor wie een zonneboiler wil installeren. Zowel de Vlaamse overheid, je netbeheerder als jouw gemeente bieden of kunnen premies aanbieden. Je kan even polsen bij het loket of op de website van jouw gemeente om te ontdekken wat mogelijk is. De premies van de Vlaamse overheid en van Fluvius kan je op deze pagina vinden. 

Gratis offertes aanvragen?

Recente opdrachten zonneboiler plaatsen

woensdag 20 september 2023

Warmtepomp lucht - lucht

We zijn aan het kijken naar een vrijstaand huis van 215m² dat momenteel met elektrische convectoren verwarmd wordt. We zouden graag volledig het huis met een warmtepomp met radiatoren verwarmen. Er is reeds een zonneboiler voor warm water en zonnepanelen aanwezig. In welk type warmtepomp heb je interesse?: Lucht-lucht warmtepomp Budget: vanaf €4.000 - 7.000, Lucht-water warmtepomp Budget: vanaf €5.000 - 9.000, Grond-water warmtepomp Budget: vanaf €20.000 - 30.000, Water-water warmtepomp Budget: vanaf €15.000 - 20.000 Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: Warmtepomp plaatsen Waarvoor wil je de warmtepomp gebruiken?: Verwarming Ben je eigenaar van de woning?: Nee, ik overweeg een pand te kopen


CV en verwarming Bornem
dinsdag 29 augustus 2023

Herstellen zonneboiler merk Regess

ik zoek een firma die mijn zonneboiler kan herstellen


CV en verwarming Melsele
maandag 28 augustus 2023

Zonneboiler voor warm water en verwarming

Waarvoor wil je de zonneboiler gebruiken?: Verwarmen van water & verwarmen van mijn woning Naar welke diensten ben je op zoek?: Zonneboiler plaatsen Ben je eigenaar van het pand?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Berchem-Sainte-Agathe
maandag 07 augustus 2023

Nieuwe CV-ketel plaatsen

Door een fout in de zonne boiler is deze blijven verwarmen. Omdat de druk te hoog is geworden zou het water reservoir van de zonneboiler en van de CV installatie niet meer veilig zijn om te gebruiken. Als dit na een 2de opinie zo blijft zal het nodig zijn om de volledige verwarmings installatie te vervangen. Als dit het geval is zou ik graag een efficiënte oplossing voorzien die op lange termijn ook voordelig is. Aangezien we nu zonder warm water zitten zou ik graag op korte termijn informatie krijgen zodat we dit goed kunnen oplossen. Welke aanpassingen moeten gebeuren?: CV-ketel vervangen, Anders Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: CV-installatie aanpassen / uitbreiden Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Essen
woensdag 19 juli 2023

Zonneboiler herstelling.

Ik ben op zoek naar een vakman voor de onderhoud en het herstellen van een regess zonneboiler. De pomp werkt niet meer. Misschien vervangen van het volledig systeem die de glucoll doet rond draaien.


CV en verwarming Oeselgem
woensdag 28 juni 2023

onderhoud Zonneboiler regess SU300

De firma die mijn 2 jaarlijks onderhoud van de zonneboiler zou doen heeft afgehaakt wegens te grote verplaatsingen.


CV en verwarming Rumst
Offertes aanvragen