Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Een zonneboiler als verwarming

Zonneboiler plaatsen

Als je een zonneboiler op je dak installeert, kan je een deel of al jouw warm water gratis produceren. 't Is dus een bonus voor het milieu en je portemonnee.

Hoe werkt een zonneboiler?

Werking van een zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water op te warmen. Het zonlicht valt op de boiler en wordt opgevangen door enkele collectoren die de warmte afgeven. Daarna transporteert een circulatiepomp het warme water door enkele buizen tot in een reservoir waar het wordt opgeslagen. Wanneer je warm water nodig hebt of wanneer je de verwarming aanlegt, is er dus permanent water beschikbaar.

Verschillende types zonneboilers

Standaard zonneboiler

Een standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een apart voorraadvat om het water op te slaan. Het water in de collector wordt voortdurend rondgepompt en geeft zijn warmte in het voorraadvat af aan het water in je leidingen.

Kies je voor een standaard zonneboiler, dan moet je die altijd combineren met een klassieke boiler omdat de capaciteit niet hoog genoeg is om het water voor je volledige woning te verwarmen.

Compacte boiler

Bij een compacte boiler is er geen apart voorraadvat nodig. Het water komt onmiddellijk in een speciaal geïsoleerde collector terecht, waardoor een voorraadvat overbodig is.

Compacte boilers hebben, net als een standaard zonneboiler, niet genoeg capaciteit om alleen voor de verwarming van je water in te staan. Je moet ze - net als een standaard zonneboiler - combineren met een klassieke boiler.

Centrale verwarming-zonneboiler

Het nadeel van een standaard- of compacte boiler is dat je altijd beroep moet doen op een afzonderlijke naverwarming. Als je dit niet wil, kan je voor een koppeling tussen centrale verwarming en een zonneboiler gaan. Deze systemen hebben een extra warmtewisselaar in het voorraadvat die op een centrale verwarming is aangesloten. Naverwarming is dus overbodig.

Zonneboilercombi

Bij een koppeling centrale verwarming-zonneboiler helpt je bestaande cv-installatie het water op een constante temperatuur houden zodat het altijd beschikbaar is. Een zonneboilercombi maakt de omgekeerde beweging en kan je - naast het verwarmen van je leidingwater -  ook gebruiken voor het verwarmen van je woning.

Prijs en premies voor zonneboilers

De prijs van een zonneboiler hangt af van het type en de capaciteit van die boiler. Hoe groter het gezin of hoe meer mensen in de woning leven, hoe groter het volume van de boiler en hoe hoger de kostprijs. Alles bijeen kost een boiler met een volume van 150 tot 300 liter je ongeveer € 3.000 à € 6.000.

Er zijn ook premies beschikbaar voor wie een zonneboiler wil installeren. Zowel de Vlaamse overheid, je netbeheerder als jouw gemeente bieden of kunnen premies aanbieden. Je kan even polsen bij het loket of op de website van jouw gemeente om te ontdekken wat mogelijk is. De premies van de Vlaamse overheid en van Fluvius kan je op deze pagina vinden. 

Gratis offertes aanvragen?

Recente opdrachten zonneboiler plaatsen

woensdag 22 juni 2022

Zonneboiler voor warm water en verwarming

ik heb reeds zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit. Er is nog plaats op het dak voor een zonneboiler. Is een combinatie sanitair + verwarming mogelijk? Voor sanitair is een opslagcapaciteit van 150liter zeker voldoende. Het gaat om een schuin dak, beperkte plaats zowel op NO als op ZW kant.


CV en verwarming Evere
zondag 19 juni 2022

Zonneboiler installeren

Op ons dak willen we een zonneboiler laten instaleren. Nu hebben we een oude boiler op gas voor cv en warm water.


CV en verwarming Dendermonde
zaterdag 18 juni 2022

Zonneboiler herstellen

Ik zoek een vakman die mijn zonneboiler kan herstellen. Ik heb geen warm water meer. Het is een zonneboiler van vaillant van 300L van 2013. De drukmeter geeft "no" aan.


CV en verwarming Keerbergen
vrijdag 17 juni 2022

Zonneboiler onderhouden

Volledige controle installatie na overname. Zonneboiler geschakeld met gasketel, opslagtank.


CV en verwarming Lede
woensdag 15 juni 2022

Zonneboiler onderhouden

Ik zoek iemand die mijn zonneboiler kan onderhouden. Koelvloeistof vervangen en leidingen ervan nakijken. Magnesium anode vervangen.


CV en verwarming Sint-Niklaas
vrijdag 10 juni 2022

Zonneboiler onderhouden

Ik zoek een vakman voor de onderhoud van mijn zonneboiler. Ik denk dat er een druklek is.


CV en verwarming Genk
Offertes aanvragen