Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
aanbouw

Aanbouw plaatsen

Aanbouw laten plaatsen? Alle nodige informatie lees je hier.

Je woning uitbreiden met een aanbouw

Twijfel je om je huis uit te breiden met een aanbouw? Zo’n bijgebouw laten plaatsen is geen goedkope verbouwing, maar het verhoogt onmiddellijk de waarde van je woning. Bij een eventuele verkoop van een huis is een aanbouw geen slechte investering

Er wordt vaak getwijfeld tussen een aanbouw en een veranda. Het grootste verschil vind je in de bouwmaterialen. Een veranda bevat veel meer glas in de wanden of het dak. Die bestaan uit glaspartijen om licht binnen te laten. Bij een klassieke aanbouw zie je vooral materialen als baksteen, crépi, een houten gevelbekleding terug bij de muren. De daken zijn vooral bezet met EPDM of roofing.

Is een vergunning verplicht voor een aanbouw?

Bij het plaatsen van een aanbouw is een vergunning niet altijd verplicht. In sommige gemeenten volstaat het om de werken aan de gemeente te melden. Dat heet kortweg meldingsplicht en verschilt dus van een ingewikkelde vergunningplicht. Bij een bijgebouw volstaat de meldingsplicht als de oppervlakte maximaal 40 m² bedraagt. Je hoeft enkel het dossier van de werken in te dienen via het omgevingsloket.

Als je toch een vergunning moet aanvragen, kan je hiervoor beroep doen op een architect. De kosten verschillen per gemeente maar reken hier op een bedrag van 600 à 1.000 euro. de regels in verband met vergunningen en eventuele regularisaties vind je hier.

constructie aanbouw

Waar kan ik een aanbouw plaatsen?

Eigenlijk overal, maar een logische plek om een bijbouw aan te bouwen is aan de achterzijde van de woning. Meestal zal de aannemer de muur achteraan de gevel uitbreken om de constructie mogelijk te maken. Let op: zorg bij een muurdoorbraak altijd dat de stabiliteit van de constructie in orde blijft. Als de aannemer dit niet kan garanderen, schakel je best een architect in om een stabiliteitsberekening uit te laten voeren. Bij een groot aantal woningen is de achterzijde ook net de plaats waar de keuken gelegen is. Een aanbouw is dus de ideale manier om de keuken te vergroten of te verplaatsen.

Geen plaats achteraan de woning om heb je gewoon andere plannen? Dan kan je altijd een aanbouw voor of naast de woning te plaatsen. Iets minder populair omdat de de woning dan vaak een vreemde vorm krijgt. Bij veel huizen is het bovendien niet mogelijk om een extensie voor de woning te plaatsen omdat er niet voldoende ruimte is. Een andere optie is om de aanbouw op een plat dak te plaatsen. Hier spreken we dan ook eerder van een opbouw.

De verschillende materialen voor een aanbouw

De materiaalkeuze bij een aanbouw wordt altijd bepaald door de smaak van de bewoner en stijl van de woning. Een bijgebouw van een landelijke woning vraagt nu eenmaal een andere stijl dan een moderne woning. Dit geldt zowel voor het interieur als het exterieur van de aanbouw. Bij woningen in België twee materialen populair om de ruwbouw van de uitbreiding op te bouwen: bakstenen en hout.

Aanbouw uit bakstenen

De baksteen blijft het populairste materiaal om een aanbouw mee te zetten. Het zorgt voor extra isolatie, maar vereist wel een stevige fundering. Het spreekt voor zich dat de meeste mensen hetzelfde type baksteen kiezen als de woning om zo een mooi geheel te vormen. Maar we leven in een vrije wereld, dus kan je altijd kiezen om de bakstenen met een ander type gevelbekleding te bezetten.

Of een aanbouw uit hout

De andere optie is kiezen voor een aanbouw uit houtskelet. Het grootste argument om voor hout te kiezen, is ongetwijfeld de kostprijs. Een constructie uit hout kost minder dan eentje uit bakstenen en wordt ook sneller geplaatst. Je spaart dus aan werkuren en de arbeidskost daalt. Verder schommelt de prijs afhankelijk van de houtsoort die je kiest. De ene houtsoort is duurder dan de andere, dus vergelijk de opties om de prijs in jouw voordeel uit te laten draaien.

Andere materialen voor een aanbouw

Hout en bakstenen zijn lang niet de enige materialen om een aanbouw mee te bouwen. Panelen in aluminium, crépi, een opbouw met Ytong of andere klassiekers als glas of staal. Je kan combineren zoveel je wil. Ga je voor een ontwerp met veel glas, dan kom je uiteraard al snel bij een veranda uit.

Wat is de prijs van een aanbouw?

De kosten voor het plaatsen van een aanbouw zijn afhankelijk van een aantal factoren. De materiaalkeuze weegt het meest door in de kostprijs. Ook het uurtarief van de vakman heeft een grote invloed. Kies je voor maatwerk in plaats van prefab? Dan mag je ook meteen een hoger kostenplaatje verwachten. Maar dan de hamvraag: hoeveel kost een aanbouw? Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 15.000 à 25.000 euro.

Offertes aanbouw aanvragen

Op zoek naar een professionele aannemer om een aanbouw te zetten? Bij Casius brengen we je in contact met een aantal erkende vakmannen in de regio. Zo kan jij meerdere prijsoffertes vergelijken en de beste vakman kiezen.

Offertes aanbouw vergelijken

Recente opdrachten aanbouw plaatsen

dinsdag 29 november 2022

Aanbouw afbreken + bijbouwen

Er zou een heel stuk aan het huis afgebroken moeten worden en een bijbouw moeten geplaatst worden van 30 vierkante meter. Ik heb al een klein idee van hoe ik het zou willen hebben maar zou het graag eerst eens overleggen met een vakman.


Aan-, uit en opbouw Renaix
zaterdag 26 november 2022

Veranda/ aanbouw met aluminium plaatsen

veranda is 7m op 3m, in aluminium. Rechter zijkant schuifraam. Linkerkant dicht met hout of aluminium tegen muur. Voorkant isolerend glas met 1 tussen aluminium regel. Bovenkant met zonwerend materiaal. Er is geen vergunning nodig


Aan-, uit en opbouw Torhout
donderdag 24 november 2022

Aanbouw verbouwen

nog te verbouwen ruimte 16m2. Je breekt bestaand vloer kruipzolder af. Je breekt muurtje tussen twee ruimte af. Je creëert 1 grote ruimte. Je plaatst riolering, je plaatst apex leidingen (zowel afvoeren als apex liggen klaar) je plaats isolatiechape en chape, je plaatst de vloer (16m2, tegel).


Aan-, uit en opbouw Leffinge
donderdag 24 november 2022

Aanbouw plaatsen

Ik zoek een aannemer voor een aanbouw van 3,5 op 11m. Ruwbouw, isolatie, afwerking


Aan-, uit en opbouw Evergem
woensdag 16 november 2022

Aanbouw voor passief huis

We wensen een goed geïsoleerde aanbouw te zetten aan ons passief huis van 2012. Grootte 7 x 5 meter met aansluitend terrasoverkapping in dezelfde stijl van 4 x 5 meter. Aanbouw mag klassiek of in houtskelet of prefab. Belangrijk is een goede energetische aansluiting met de woning.


Aan-, uit en opbouw Sint-Katherina-Lombeek
dinsdag 15 november 2022

Nieuwe aanbouw plaatsen en afwerken

Achterbouw volledig plat en opnieuw zetten. Nieuwe aanbouw ongeveer 10 - 15 lang en 6-7 breed. Ik zoek een vakman of bedrijf om niet enkel de ruwbouw maar ook de afwerking uit te voeren.


Aan-, uit en opbouw Hechtel
Offertes aanbouw aanvragen