Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
aanbouw

Aanbouw plaatsen

Aanbouw plaatsen

Aanbouw laten plaatsen? Alle nodige informatie lees je hier.

Je woning uitbreiden met een aanbouw

Twijfel je om je huis uit te breiden met een aanbouw? Zo’n bijgebouw laten plaatsen is geen goedkope verbouwing, maar het verhoogt onmiddellijk de waarde van je woning. Bij een eventuele verkoop van een huis is een aanbouw geen slechte investering

Er wordt vaak getwijfeld tussen een aanbouw en een veranda. Het grootste verschil vind je in de bouwmaterialen. Een veranda bevat veel meer glas in de wanden of het dak. Die bestaan uit glaspartijen om licht binnen te laten. Bij een klassieke aanbouw zie je vooral materialen als baksteen, crépi, een houten gevelbekleding terug bij de muren. De daken zijn vooral bezet met EPDM of roofing.

Is een vergunning verplicht voor een aanbouw?

Bij het plaatsen van een aanbouw is een vergunning niet altijd verplicht. In sommige gemeenten volstaat het om de werken aan de gemeente te melden. Dat heet kortweg meldingsplicht en verschilt dus van een ingewikkelde vergunningplicht. Bij een bijgebouw volstaat de meldingsplicht als de oppervlakte maximaal 40 m² bedraagt. Je hoeft enkel het dossier van de werken in te dienen via het omgevingsloket.

Als je toch een vergunning moet aanvragen, kan je hiervoor beroep doen op een architect. De kosten verschillen per gemeente maar reken hier op een bedrag van 600 à 1.000 euro. de regels in verband met vergunningen en eventuele regularisaties vind je hier.

constructie aanbouw

Waar kan ik een aanbouw plaatsen?

Eigenlijk overal, maar een logische plek om een bijbouw aan te bouwen is aan de achterzijde van de woning. Meestal zal de aannemer de muur achteraan de gevel uitbreken om de constructie mogelijk te maken. Let op: zorg bij een muurdoorbraak altijd dat de stabiliteit van de constructie in orde blijft. Als de aannemer dit niet kan garanderen, schakel je best een architect in om een stabiliteitsberekening uit te laten voeren. Bij een groot aantal woningen is de achterzijde ook net de plaats waar de keuken gelegen is. Een aanbouw is dus de ideale manier om de keuken te vergroten of te verplaatsen.

Geen plaats achteraan de woning om heb je gewoon andere plannen? Dan kan je altijd een aanbouw voor of naast de woning te plaatsen. Iets minder populair omdat de de woning dan vaak een vreemde vorm krijgt. Bij veel huizen is het bovendien niet mogelijk om een extensie voor de woning te plaatsen omdat er niet voldoende ruimte is. Een andere optie is om de aanbouw op een plat dak te plaatsen. Hier spreken we dan ook eerder van een opbouw.

De verschillende materialen voor een aanbouw

De materiaalkeuze bij een aanbouw wordt altijd bepaald door de smaak van de bewoner en stijl van de woning. Een bijgebouw van een landelijke woning vraagt nu eenmaal een andere stijl dan een moderne woning. Dit geldt zowel voor het interieur als het exterieur van de aanbouw. Bij woningen in België twee materialen populair om de ruwbouw van de uitbreiding op te bouwen: bakstenen en hout.

Aanbouw uit bakstenen

De baksteen blijft het populairste materiaal om een aanbouw mee te zetten. Het zorgt voor extra isolatie, maar vereist wel een stevige fundering. Het spreekt voor zich dat de meeste mensen hetzelfde type baksteen kiezen als de woning om zo een mooi geheel te vormen. Maar we leven in een vrije wereld, dus kan je altijd kiezen om de bakstenen met een ander type gevelbekleding te bezetten.

Of een aanbouw uit hout

De andere optie is kiezen voor een aanbouw uit houtskelet. Het grootste argument om voor hout te kiezen, is ongetwijfeld de kostprijs. Een constructie uit hout kost minder dan eentje uit bakstenen en wordt ook sneller geplaatst. Je spaart dus aan werkuren en de arbeidskost daalt. Verder schommelt de prijs afhankelijk van de houtsoort die je kiest. De ene houtsoort is duurder dan de andere, dus vergelijk de opties om de prijs in jouw voordeel uit te laten draaien.

Andere materialen voor een aanbouw

Hout en bakstenen zijn lang niet de enige materialen om een aanbouw mee te bouwen. Panelen in aluminium, crépi, een opbouw met Ytong of andere klassiekers als glas of staal. Je kan combineren zoveel je wil. Ga je voor een ontwerp met veel glas, dan kom je uiteraard al snel bij een veranda uit.

Wat is de prijs van een aanbouw?

De kosten voor het plaatsen van een aanbouw zijn afhankelijk van een aantal factoren. De materiaalkeuze weegt het meest door in de kostprijs. Ook het uurtarief van de vakman heeft een grote invloed. Kies je voor maatwerk in plaats van prefab? Dan mag je ook meteen een hoger kostenplaatje verwachten. Maar dan de hamvraag: hoeveel kost een aanbouw? Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 15.000 à 25.000 euro.

Offertes aanbouw aanvragen

Op zoek naar een professionele aannemer om een aanbouw te zetten? Bij Casius brengen we je in contact met een aantal erkende vakmannen in de regio. Zo kan jij meerdere prijsoffertes vergelijken en de beste vakman kiezen.

Offertes aanbouw vergelijken

Recente opdrachten aanbouw plaatsen

woensdag 19 januari 2022

Uitvoering graafwerk, riolering en storten funderingsplaat

Ik zoek een aannemer voor het uitgraven funderingssleuven, plaatsen riolering, en plaatsen en storten van plaat voor de uitbreiding aan de woning en tuinberging.


Aan-, uit en opbouw Leopoldsburg
woensdag 19 januari 2022

Oud bijgebouw met asbest afbreken en nieuwe bijbouw plaatsen

Een hoop werken gepland rond onze bijbouw. Oude moet worden afgebroken en een nieuwe bijbouw met zelfde afmetingen (gelijkvloers) moet worden gebouwd. Momenteel liggen er golfplaten met asbest op.


Aan-, uit en opbouw Linden
zaterdag 15 januari 2022

Renovatie huis: aanbouw, lichtkoepen, gevel doortrekken

Ik zoek een aannemer voor civiele werken in mijn huis. 2 balken steken, een aanbouw metsen met lichtkoepel, doortrekken gevel, etc. De meetstaat van de dakwerken en ruwbouw + alle uitvoeringsplannen zijn beschikbaar.


Aan-, uit en opbouw Kessel-Lo
donderdag 13 januari 2022

Leefveranda aanbouwen

Wij zouden graag een leefveranda laten aanbouwen. Onze veranda aanbouw (leefveranda) zou in een Lvorm zijn aangezien het smalle gedeelte de keuken gewoon breder zou maken. De L-vorm heeft de afmetingen 90cm, 17m,4,60m,6m, 3,70m,11m. De wanden van 6m,3,70m,11m zijn bestaande muren (deze blijven ook staan). De overige wanden zouden we vaste ramen willen behalve de wand van 4,60m deze zou maximaal open moeten kunnen. Hier zou een schuifraam moeten komen. Qua dak zouden we iets willen dat goed isoleert.


Aan-, uit en opbouw Zelzate
vrijdag 17 december 2021

Woning uitbreiden aan achterkant

Ik zoek een aannemer om mijn woning aan de achterkant uit te breiden met een totale oppervlakte van 67m2 (enkel ruwbouw).


Aan-, uit en opbouw Oudenburg
dinsdag 14 december 2021

Achterbouw woning plaatsen

Wij zouden graag een achterbouw laten plaatsen. Ongeveer 20m². Wij willen eens zien wat mogelijk is en dit dan ineens laten uitvoeren.


Aan-, uit en opbouw Sint-Niklaas
zaterdag 11 december 2021

Aanbouw tegen woning van carport

Ik wil een aanbouw van een carport of garage van ca 42 m2, met daarin een afsluitbare ruimte om dingen op te bergen. De grondwerken en fundering is nodig want op de plaats waar de garage of carport moet komen ligt nu een helling in de tuin. Er moet een plat groen dak op komen. Materiaal steen of hout in overleg met vakman te bepalen.


Aan-, uit en opbouw Tervuren
zaterdag 04 december 2021

Magazijn/ Tuinhuis bouwen als opslagplaats

Een magazijn/tuinhuis bouwen dat gebruikt zal worden als opslagplaats voor mijn bedrijf. Het zou gaan om een 40m². Opbouw in hout of steen. Er staat nu nog een muurtje maar dat kan makkelijk weggedaan worden.


Aan-, uit en opbouw Boortmeerbeek
vrijdag 03 december 2021

Afbreken van oude achterbouw

Achterbouw afbreken. Rond de 8 vierkante meter. Daarna willen we een nieuwe achterbouw zetten met nieuwe keuken.


Aan-, uit en opbouw Sint-Truiden
zondag 14 november 2021

Garage naast huis bouwen

Naast het huis willen de een garage bouwen van 3M breed en 8m lang. Belangrijkste vragen zijn dakstructuur en hoe die goed aan te laten sluiten met de huidige buitenmuur. De vergunningen zijn al in orde Alles is klaar qua water en elektriciteitsaansluitingen. We hebben crepi afwerking op onze gevels, dus we zouden dit graag mooi laten aansluiten


Aan-, uit en opbouw Sint-Katelijne-Waver
zondag 14 november 2021

Trapgat maken door welfsels

Bestaand gelijkvloers wordt opgetopt met nieuwe 1ste verdieping. De verbinding zou gebeuren via een trapgat, hiervoor zoeken we een vakbedrijf met ervaring. Het huidig plafond/nieuwe vloer zijn welfsels. Werken zouden op korte termijn dienen uitgevoerd te worden. Graag de tegels van de benedenverdieping vrijwaren van eventuele schade door de werken. Staalwerk ter ondersteuning wordt na het openmaken geplaatst door eigenaar.


Aan-, uit en opbouw Duffel
woensdag 03 november 2021

Uitbouw achterzijde plaatsen

Wij zouden eigenlijk een uitbouw willen van 4 bij 4m en ongeveer 3 meter hoog met aan de achterkant openslaande deuren. Het gaat om een vrijstaande woning, plannen zijn reeds opgemaakt.


Aan-, uit en opbouw Kemzeke
donderdag 14 oktober 2021

Structurele werken aan een bestaand gebouw en een nieuwe uitbouw.

Structurele werken aan een bestaand gebouw en een nieuwe uitbouw. Plannen zijn al opgesteld door de architect.


Aan-, uit en opbouw Westende
dinsdag 05 oktober 2021

Aanbouw plaatsen

Wij zouden graag een aanbouw laten zetten op het eerste verdiep om de leefruimte te vergroten. Het zou ongeveer 4x6m zijn. De vakman mag mij voor alles advies geven.


Aan-, uit en opbouw Loppem
donderdag 23 september 2021

Aanbouw plaatsen aan huis

Wij zouden graag een aanbouw zetten aan een huis dat we net gekocht hebben. Het zou over 30m² gaan. De muur zou dus verplaatst worden, zodat de hele achtergevel één rechte lijn wordt. Er komt waarschijnlijk een plat dak op.


Aan-, uit en opbouw Rotselaar
Offertes aanbouw aanvragen