Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Architecten

Wat doen architecten voor jou?

Hier vind je een overzicht van de voornaamste taken en verantwoordelijkheden van architecten.

Wat doen architecten nu precies?

Als je bouwt of verbouwt, dan doe je dit met een professionele architect. Hij gebruikt zijn kennis om jouw bouwplannen te realiseren, en dit in een wettelijk kader. Van hem kun je een aantal diensten verwachten, maar deze persoon heeft als partner voor jouw bouwproject ook heel wat specifieke verantwoordelijkheden.

Het takenpakket

In principe zorgen architecten ervoor dat jouw bouwplannen in een wettelijk kader gegoten worden en ook uitgevoerd worden volgens de geldende wettelijke normen. Deze taken kunnen in een aantal categorieën ingedeeld worden:

Badkamerontwerp is een vrij specifieke categorie. Het is een ingrijpende wijziging in je verbouwing. Net zoals bij het installeren van een keuken komen hier verschillende vaklui aan te pas. De architect zal je helpen met het ontwerpen en het coördineren van de uitvoering. Verder op deze pagina vind je meer details over de verschillende taken uit het takenpakket van de architect.

De verantwoordelijkheden

Architecten moeten ervoor zorgen dat je renovatie of nieuwbouw volgens de wettelijke normen gerealiseerd worden. Van bij het ontwerp moet hij rekening houden met veiligheid en stabiliteit. Als er hierin fouten gemaakt worden, dan kan hij hiervoor verantwoordelijk gesteld worden. De architect kan namelijk tot 10 jaar na de voltooiing van de bouwwerken in gebreke gesteld worden voor gemaakte fouten. Een gescreende architect zal er dan ook alles aan doen om dit te vermijden. Hij stelt alles in het werk om je bouw tot een goed einde te brengen.

122 Architect Bouwkundig Adviseur

Waarvoor heb ik een architect nodig?

Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie dien je een beroep te doen op een gescreende architect. Je bouwconstructie moet namelijk voldoen aan alle wetgevingen die er op dat moment gelden voor de locatie waar je bouw of renovatie zich bevindt.

Een bouwpartner voor je nieuwbouw

Bij een nieuwbouw zal je je wensen aan de architect kenbaar maken. Welke stijl wil je en wat wil je allemaal voorzien in je bouw of renovatie? Op basis hiervan krijg je een eerste schets. Deze is slechts een voorlopige schets. Je krijgt al een inzicht hoe je constructie er zal uitzien en je kunt op dat moment nog altijd wijzigingen aanbrengen. Als je hiermee akkoord gaat, krijg je een definitief ontwerp. Dit is een zeer uitgebreide en technische schets. En soms krijg je ook een 3D-visualisatie. Met dit laatste kun je als het ware in je toekomstige pand rondlopen. Dit ontwerp wordt aan de gemeente voorgelegd ter goedkeuring. Dan is het wachten op je omgevingsvergunning. Ondertussen laat je het uitvoeringsplan voor afval opmaken. EPB-verslag, veiligheidscoördinatie en stabiliteit worden in orde gebracht. En de meetstaat en het bestek worden afgerond. Eventueel vraag je ook aan de architect dat hij jou bijstaat tijdens de uitvoering van de constructie. Hij zal offertes van verschillende aannemers vergelijken en hij begeleidt de ruwbouw- en andere werkzaamheden.

Of voor je verbouwing

Bij een renovatie komen vaak ingrijpende verbouwingen nodig. Denk maar aan muurdoorbraak of het bijbouwen van een veranda of garage. De architect zal, net als bij nieuwbouw, de plannen tekenen en de technische berekeningen maken. En ook hier zal hij de nodige vergunningen aanvragen.

Hoeveel kost een architect voor het begeleiden van een renovatie? Voor verbouwingen zal een architect een prijs vragen tussen 5.000 en 10.000 Euro. Dit tarief hangt af van wat er precies nodig is en hoeveel werk de vergunningen en stabiliteitsberekening in beslag nemen.

Tekening huis visualisatie

Waarvoor kan ik nog bij een architect terecht?

De taken van architecten zijn hiermee nog niet volledig. Er zijn nog een aantal domeinen waarbij een bouwkundige je kan helpen. Regularisatie van een bouwovertreding bijvoorbeeld. Of beter nog: een goede architect helpt jou om bouwovertredingen te voorkomen. Een professionele architect vraagt bijvoorbeeld vergunningen aan voor als je verschillende wooneenheden wilt splitsen of samenvoegen. Denk ook aan het doorbreken van een muur of werken in de kelder of aan de fundering. Of denk je aan het bouwen van een aanbouw zoals een veranda, carport of garage of wil je tuin- en terrasmuren opbouwen? Andere zaken die onder een bouwvergunning vallen zijn het construeren of het wijzigen van een balkon en wijzigingen aan deur- of raamopeningen. Of wil je een nieuwe badkamer installeren? Ook hiervoor kun je beroep doen op een professionele architect.

Een andere taak is de bestemmingswijziging van een pand. Wil je bijvoorbeeld van een privéwoning een kantoor, restaurant of café maken? Of wil je in je privéwoning je praktijk voor je vrije beroep, je kantoor voor je dienstverlening of bedrijvigheid en industrie oprichten? Dan moet je vrijwel altijd een vergunning aanvragen. Ook hierbij helpt de architect jou.

Hoe een goede bouwpartner vinden?

Het beste zoek je een architect in de regio. Hij is dagdagelijks bezig met vergunningen en wetgevingen die in jouw gemeente gelden en is dan ook volledig op de hoogte van wat er nodig is voor jouw nieuwbouw of renovatie. Misschien ken je een architect van een vorig project of misschien hebben vrienden en familieleden al op een bepaalde architect een beroep gedaan. Dan kun je hem uiteraard aanspreken. Maar als je nog geen ervaring hebt met een architect, dan kan je via Casius offertes opvragen bij architecten uit je regio. Je beschrijft de uit te voeren werken, je voegt documenten toe en je laat weten door hoeveel professionals je wilt gecontacteerd worden. Ben je zelf al in onderhandeling met vakmensen? Dit vormt geen probleem. Je krijgt een aantal offertes van architecten en jij beslist dan met welke architect je in zee gaat.

Tot slot

Als we het even samenvatten: voor renovaties en nieuwbouw heb je een goede architect nodig. Hij is de persoon die jou adviseert en je bouwplannen realiseert en er bovendien voor zorgt dat je wettelijk in orde bent. Meer info over de taken van architecten vind je ook hier. 

Om een goede architect in de regio te vinden doe je eenvoudig een beroep op Casius. Ga alvast eens kijken op onze website naar de veelgestelde vragen (FAQ's) of vraag via onze website verschillende offertes aan. Als je meer informatie wenst of je twijfelt welke architect je zult aanspreken, contacteer ons gerust. Samen realiseren wij je bouwplannen!

Makkelik en snel offertes vergelijken

Zeer snel offertes gekregen van correcte professionals. Voor herhaling vatbaar!

Bart van Vlierberghe

Recente aanvragen architecten

donderdag 30 juni 2022

Plannen voor renovatie halfopenbebouwing

Verbouwing van halfopenbebouwing waarbij totaalrenovatie nodig is (ramen, dak, badkamer, keuken, etc.) en we graag ook enkele (steun)muren zouden uitbreken. Bovendien zouden we eens willen kijken of er mogelijkheid is tot dakterrras (plat dak) incl aanvraag vergunning.


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
donderdag 30 juni 2022

Regularisatie aanbouw + verguning garage

Mijn huis is gebouwd in 1974 plannen van de woning komt niet over met de realiteit. Huis is iets breder geboud en aanbouw staat niet opplan. Volgens de geleende staat deze er meer als 15 jaar. Wij willen ook een garage bouwen van 5 meter breed op 6 diep daar hebben we een vergunning voor nodig.


Bouwtekening en ontwerp Maasmechelen
donderdag 30 juni 2022

Architect voor renovatiewerken

Meergezinswoning. Momenteel zijn er appartementen, we willen deze verbouwen en renoveren naar de normen van nu. Architect nodig voor vergunningen en dergelijke.


Bouwtekening en ontwerp Blankenberge
woensdag 29 juni 2022

Aanbouw regulariseren

We zoeken een architect die de regularisatie van een aanbouw kan verzorgen. Bouwovertreding is pas aan het licht gekomen bij verkoop woning. Er zijn reeds plannen. De gemeente heeft bij de communicatie reeds doorgegeven dat het hoogst waarschijnlijk geen probleem zal zijn om de aanbouw te vergunnen.


Bouwtekening en ontwerp Humbeek
dinsdag 28 juni 2022

Procedure vergund geachte opstarten

Ik zoek een architect die de procedure vergund geacht (handelspand met 4 app) kan opstarten. Geen plannen beschikbaar.


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
maandag 27 juni 2022

Plannen maken renovatie eerste verdiep en zolder

Samen kijken naar de mogelijkheden van de renovatie voor ons huis. De gelijkvloers mag blijven hoe die is maar de eerste verdieping en de zolder die willen wij volledig verbouwen. Samen met de architect willen wij kijken wat er kan. Open bebouwing.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Amandsberg
maandag 27 juni 2022

Plannen bijbouw maken

Ik wil een bijbouw van ongeveer 30 meter tegen achterkant van huis bouwen, als keuken Ik wil hier eerst een plan van om de vergunning in orde te brengen.


Bouwtekening en ontwerp Kuringen
zondag 26 juni 2022

Architect nodig voor renovatie woning

Ik kocht recent de woning en wil graag starten met de renovatie opdat de woning meer functioneel wordt, Dit situeert zich aan de achterzijde van de woning waar vandaag een veranda, wc- en wasruimte en kot niet aan onze eisen voldoet.


Bouwtekening en ontwerp Sint-Pieters-Leeuw
vrijdag 24 juni 2022

Regularisatie bouwovertreding

Ik zoek iemand om de voorgevel die me crepi zonder isolatie behandeld is en geverfd zonder vergunning te regulariseren en een adressplitsing te regulariseren


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
donderdag 23 juni 2022

Bestemmingswijziging

Eengezinswoning opsplitsen in 3 of 4 appartementen. Plan opmaken en omgevingsvergunning aanvragen. Advies bij de stad is reeds ingewonnen.


Bouwtekening en ontwerp Oostende
woensdag 22 juni 2022

Plannen en ondersteuning bijbouw

Mijn vriend en ik willen graag boven onze garage een bijbouw van één verdieping hoog plaatsen en dit over de volledige lengte van de garage. Daarom zijn we op zoek naar een architect die tijd heeft om ons hiermee te ondersteunen. Graag hadden wij nog in 2022 gestart met deze bijbouw. Wij hebben reeds contact opgenomen met de gemeente en we hebben sowieso een opmeting nodig van de gehele woning. Onze originele bouwplannen (anno '50) voldoen (deels) niet meer aan de normen. Daarom hadden wij van u graag een prijsindicatie gehad van volgende zaken: opmeting van het huis Uittekenen bijbouw Ondersteuning bouwaanvraag. Indien gewenst zijn wij zeker ook beschikbaar om fysiek af te spreken en alles samen eens door te nemen, dit zowel bij ons thuis als op een andere door u voorgestelde locatie.


Bouwtekening en ontwerp Liedekerke
woensdag 22 juni 2022

Plannen renovatiewerken appartement

Ik wil een gat in een steunmuur van een appartement maken voor een doorgeefluik. Ook de afbraak van een niet meer gebruikte open haard + schouw. Daarnaast moeten isolatiewerken (binnenmuren;vloeren; kelderplafond), vloerwerken, vloerverwarming + warmtepomp, nieuwe badkamer en keuken gecoördineerd worden. Ik zou graag eerst de plannen laten opmaken met een architect.


Bouwtekening en ontwerp Turnhout
Offertes architecten