Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Architecten

Wat doen architecten voor jou?

Hier vind je een overzicht van de voornaamste taken en verantwoordelijkheden van architecten.

Wat doen architecten nu precies?

Als je bouwt of verbouwt, dan doe je dit met een professionele architect. Hij gebruikt zijn kennis om jouw bouwplannen te realiseren, en dit in een wettelijk kader. Van hem kun je een aantal diensten verwachten, maar deze persoon heeft als partner voor jouw bouwproject ook heel wat specifieke verantwoordelijkheden.

Het takenpakket

In principe zorgen architecten ervoor dat jouw bouwplannen in een wettelijk kader gegoten worden en ook uitgevoerd worden volgens de geldende wettelijke normen. Deze taken kunnen in een aantal categorieën ingedeeld worden:

Badkamerontwerp is een vrij specifieke categorie. Het is een ingrijpende wijziging in je verbouwing. Net zoals bij het installeren van een keuken komen hier verschillende vaklui aan te pas. De architect zal je helpen met het ontwerpen en het coördineren van de uitvoering. Verder op deze pagina vind je meer details over de verschillende taken uit het takenpakket van de architect.

De verantwoordelijkheden

Architecten moeten ervoor zorgen dat je renovatie of nieuwbouw volgens de wettelijke normen gerealiseerd worden. Van bij het ontwerp moet hij rekening houden met veiligheid en stabiliteit. Als er hierin fouten gemaakt worden, dan kan hij hiervoor verantwoordelijk gesteld worden. De architect kan namelijk tot 10 jaar na de voltooiing van de bouwwerken in gebreke gesteld worden voor gemaakte fouten. Een gescreende architect zal er dan ook alles aan doen om dit te vermijden. Hij stelt alles in het werk om je bouw tot een goed einde te brengen.

122 Architect Bouwkundig Adviseur

Waarvoor heb ik een architect nodig?

Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie dien je een beroep te doen op een gescreende architect. Je bouwconstructie moet namelijk voldoen aan alle wetgevingen die er op dat moment gelden voor de locatie waar je bouw of renovatie zich bevindt.

Een bouwpartner voor je nieuwbouw

Bij een nieuwbouw zal je je wensen aan de architect kenbaar maken. Welke stijl wil je en wat wil je allemaal voorzien in je bouw of renovatie? Op basis hiervan krijg je een eerste schets. Deze is slechts een voorlopige schets. Je krijgt al een inzicht hoe je constructie er zal uitzien en je kunt op dat moment nog altijd wijzigingen aanbrengen. Als je hiermee akkoord gaat, krijg je een definitief ontwerp. Dit is een zeer uitgebreide en technische schets. En soms krijg je ook een 3D-visualisatie. Met dit laatste kun je als het ware in je toekomstige pand rondlopen. Dit ontwerp wordt aan de gemeente voorgelegd ter goedkeuring. Dan is het wachten op je omgevingsvergunning. Ondertussen laat je het uitvoeringsplan voor afval opmaken. EPB-verslag, veiligheidscoördinatie en stabiliteit worden in orde gebracht. En de meetstaat en het bestek worden afgerond. Eventueel vraag je ook aan de architect dat hij jou bijstaat tijdens de uitvoering van de constructie. Hij zal offertes van verschillende aannemers vergelijken en hij begeleidt de ruwbouw- en andere werkzaamheden.

Of voor je verbouwing

Bij een renovatie komen vaak ingrijpende verbouwingen nodig. Denk maar aan muurdoorbraak of het bijbouwen van een veranda of garage. De architect zal, net als bij nieuwbouw, de plannen tekenen en de technische berekeningen maken. En ook hier zal hij de nodige vergunningen aanvragen.

Hoeveel kost een architect voor het begeleiden van een renovatie? Voor verbouwingen zal een architect een prijs vragen tussen 5.000 en 10.000 Euro. Dit tarief hangt af van wat er precies nodig is en hoeveel werk de vergunningen en stabiliteitsberekening in beslag nemen.

Tekening huis visualisatie

Waarvoor kan ik nog bij een architect terecht?

De taken van architecten zijn hiermee nog niet volledig. Er zijn nog een aantal domeinen waarbij een bouwkundige je kan helpen. Regularisatie van een bouwovertreding bijvoorbeeld. Of beter nog: een goede architect helpt jou om bouwovertredingen te voorkomen. Een professionele architect vraagt bijvoorbeeld vergunningen aan voor als je verschillende wooneenheden wilt splitsen of samenvoegen. Denk ook aan het doorbreken van een muur of werken in de kelder of aan de fundering. Of denk je aan het bouwen van een aanbouw zoals een veranda, carport of garage of wil je tuin- en terrasmuren opbouwen? Andere zaken die onder een bouwvergunning vallen zijn het construeren of het wijzigen van een balkon en wijzigingen aan deur- of raamopeningen. Of wil je een nieuwe badkamer installeren? Ook hiervoor kun je beroep doen op een professionele architect.

Een andere taak is de bestemmingswijziging van een pand. Wil je bijvoorbeeld van een privéwoning een kantoor, restaurant of café maken? Of wil je in je privéwoning je praktijk voor je vrije beroep, je kantoor voor je dienstverlening of bedrijvigheid en industrie oprichten? Dan moet je vrijwel altijd een vergunning aanvragen. Ook hierbij helpt de architect jou.

Hoe een goede bouwpartner vinden?

Het beste zoek je een architect in de regio. Hij is dagdagelijks bezig met vergunningen en wetgevingen die in jouw gemeente gelden en is dan ook volledig op de hoogte van wat er nodig is voor jouw nieuwbouw of renovatie. Misschien ken je een architect van een vorig project of misschien hebben vrienden en familieleden al op een bepaalde architect een beroep gedaan. Dan kun je hem uiteraard aanspreken. Maar als je nog geen ervaring hebt met een architect, dan kan je via Casius offertes opvragen bij architecten uit je regio. Je beschrijft de uit te voeren werken, je voegt documenten toe en je laat weten door hoeveel professionals je wilt gecontacteerd worden. Ben je zelf al in onderhandeling met vakmensen? Dit vormt geen probleem. Je krijgt een aantal offertes van architecten en jij beslist dan met welke architect je in zee gaat.

Tot slot

Als we het even samenvatten: voor renovaties en nieuwbouw heb je een goede architect nodig. Hij is de persoon die jou adviseert en je bouwplannen realiseert en er bovendien voor zorgt dat je wettelijk in orde bent. Meer info over de taken van architecten vind je ook hier. 

Om een goede architect in de regio te vinden doe je eenvoudig een beroep op Casius. Ga alvast eens kijken op onze website naar de veelgestelde vragen (FAQ's) of vraag via onze website verschillende offertes aan. Als je meer informatie wenst of je twijfelt welke architect je zult aanspreken, contacteer ons gerust. Samen realiseren wij je bouwplannen!

Makkelik en snel offertes vergelijken

Zeer snel offertes gekregen van correcte professionals. Voor herhaling vatbaar!

Bart van Vlierberghe

Recente aanvragen architecten

zaterdag 03 december 2022

Architect voor vergunning uitbreiding

Wil mijn keuken vergroten en zoek een architect om de vergunning te krijgen.


Bouwtekening en ontwerp Mol
vrijdag 02 december 2022

Regularisatie trapgat + samenvoegen wooneenheden

Ik zoek een architect die een gemaakt trapgat tussen 2 wooneenheden (appartement op eerste verdieping en de conciergerie) zal laten regulariseren alsook één wooneenheid van deze 2 eenheden laat maken.


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
woensdag 30 november 2022

Plan en vergunning renovatie en aanbouw

Ik ben op zoek naar een architect die mij kan helpen bij een vergunning. Ik wil graag de benedenverdieping van mijn rijhuis renoveren. Dit betreft de vervanging van de bestaande veranda door een volwaardige aanbouw, waarbij de doorgang van leefruimte naar nieuwe aanbouw opengetrokken moet worden. Er zal dus een draagmuur (waar momenteel een schuifdeur in staat) afgebroken moeten worden. Ondanks dat er naar mijn mening geen groots plan moet uitgetekend worden heb ik wel hulp nodig van een architect voor de aanvraag van een vergunning. Nadien zal ik met een aannemer de verdere werken bekijken.


Bouwtekening en ontwerp Turnhout
woensdag 30 november 2022

Functiewijziging aangepast van woning naar horecaruimte

Wij zoeken een architect die een functiewijziging moet aanvragen om van onze woning een horecaruimte te maken ( soepen af te leveren )


Bouwtekening en ontwerp Sint-Job-in-'t-Goor
maandag 28 november 2022

Bouwovertreding regulariseren

Ik zoek hulp met bouwovertreding te regulariseren


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
maandag 28 november 2022

Plannen aanpassingen keuken

We gaan de bestaande keuken aanpassen en er is “deel” muur die weg moet. We gaan ervan geen steun muur is maar op de grondplan dat we hebben is niet echt duidelijk. Om veiligheidsredenen willen we via arichitect laten controleren indien nodig om opnieuw te laten tekenen.


Bouwtekening en ontwerp Merksem
vrijdag 25 november 2022

Plannen renovatie kleine boerderij

Renovatie van+/-150 jaar oude kleine boerderij. Eventueel indien mogelijk het 2 de verdiep te verhogen. Is momenteel 1,5 stok. Ook zouden we een stuk groter, dieper naar achter willen bouwen. Dit allemaal in landelijke stijl gelegen in Ophoven.


Bouwtekening en ontwerp Kessenich
woensdag 23 november 2022

Aanpassen plan renovatie en indienen bouwvergunning

Huidige verbouwvergunning dient aangepast te worden van bestaand zadeldak naar vlak dak. Vorige architect op pensioen.


Bouwtekening en ontwerp Linden
woensdag 23 november 2022

Plannen en vergunningen wooncontainer

Boven op een bestaande garage had ik graag 2 zeecontainers naast elkaar gezet doormiddel van een metalen boomstructuur, Zou dus gaan om 2x12m zeecontainers Garage staat op een funderingsplaat van +-20cm dikke polybeton


Bouwtekening en ontwerp Renaix
maandag 21 november 2022

Uitbreidingsplan woning

We zoeken een architect om de plannen en de nodige documentatie voor bouwvergunningen te maken. Het gaat om een uitbreiding van de woning


Bouwtekening en ontwerp Nossegem
maandag 21 november 2022

Vergunning voor dakkapel

Planning maken voor de installatie van een dakkapel


Bouwtekening en ontwerp Burcht
zondag 20 november 2022

Regularisatie van een aanbouw

Ik verkoop mijn woning. Een deel van de woning is 33 jaar geleden aangebouwd geweest zonder vergunning, nu zouden we dit graag laten regulariseren naar verkoop toe. De gemeente laat het volgende weten: De woning waarvoor u informeert is gelegen binnen het RUP “Koningslo-Hoogveld-Tangebeek”, meer bepaald artikel 10 Zone voor geïsoleerd wonen. In dit artikel staat uitdrukkelijk dat nieuwbouw en uitbreidingen van de bestaande woningen niet zijn toegelaten. De overige oppervlakte van het perceel is gelegen in een zone voor landbouw (artikel 6). Het oprichten van bijgebouwen bij een woning is in deze zone niet toegelaten. Gelet op bovenstaande komt de regularisatie van de uitbouw en de losstaande bijgebouwen niet in aanmerking voor vergunning. Kan een expert dit dossier alsnog herbekijken?


Bouwtekening en ontwerp Vilvoorde
Offertes architecten