Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Architecten

Wat doen architecten voor jou?

Hier vind je een overzicht van de voornaamste taken en verantwoordelijkheden van architecten.

Wat doen architecten nu precies?

Als je bouwt of verbouwt, dan doe je dit met een professionele architect. Hij gebruikt zijn kennis om jouw bouwplannen te realiseren, en dit in een wettelijk kader. Van hem kun je een aantal diensten verwachten, maar deze persoon heeft als partner voor jouw bouwproject ook heel wat specifieke verantwoordelijkheden.

Het takenpakket

In principe zorgen architecten ervoor dat jouw bouwplannen in een wettelijk kader gegoten worden en ook uitgevoerd worden volgens de geldende wettelijke normen. Deze taken kunnen in een aantal categorieën ingedeeld worden:

Badkamerontwerp is een vrij specifieke categorie. Het is een ingrijpende wijziging in je verbouwing. Net zoals bij het installeren van een keuken komen hier verschillende vaklui aan te pas. De architect zal je helpen met het ontwerpen en het coördineren van de uitvoering. Verder op deze pagina vind je meer details over de verschillende taken uit het takenpakket van de architect.

De verantwoordelijkheden

Architecten moeten ervoor zorgen dat je renovatie of nieuwbouw volgens de wettelijke normen gerealiseerd worden. Van bij het ontwerp moet hij rekening houden met veiligheid en stabiliteit. Als er hierin fouten gemaakt worden, dan kan hij hiervoor verantwoordelijk gesteld worden. De architect kan namelijk tot 10 jaar na de voltooiing van de bouwwerken in gebreke gesteld worden voor gemaakte fouten. Een gescreende architect zal er dan ook alles aan doen om dit te vermijden. Hij stelt alles in het werk om je bouw tot een goed einde te brengen.

122 Architect Bouwkundig Adviseur

Waarvoor heb ik een architect nodig?

Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie dien je een beroep te doen op een gescreende architect. Je bouwconstructie moet namelijk voldoen aan alle wetgevingen die er op dat moment gelden voor de locatie waar je bouw of renovatie zich bevindt.

Een bouwpartner voor je nieuwbouw

Bij een nieuwbouw zal je je wensen aan de architect kenbaar maken. Welke stijl wil je en wat wil je allemaal voorzien in je bouw of renovatie? Op basis hiervan krijg je een eerste schets. Deze is slechts een voorlopige schets. Je krijgt al een inzicht hoe je constructie er zal uitzien en je kunt op dat moment nog altijd wijzigingen aanbrengen. Als je hiermee akkoord gaat, krijg je een definitief ontwerp. Dit is een zeer uitgebreide en technische schets. En soms krijg je ook een 3D-visualisatie. Met dit laatste kun je als het ware in je toekomstige pand rondlopen. Dit ontwerp wordt aan de gemeente voorgelegd ter goedkeuring. Dan is het wachten op je omgevingsvergunning. Ondertussen laat je het uitvoeringsplan voor afval opmaken. EPB-verslag, veiligheidscoördinatie en stabiliteit worden in orde gebracht. En de meetstaat en het bestek worden afgerond. Eventueel vraag je ook aan de architect dat hij jou bijstaat tijdens de uitvoering van de constructie. Hij zal offertes van verschillende aannemers vergelijken en hij begeleidt de ruwbouw- en andere werkzaamheden.

Of voor je verbouwing

Bij een renovatie komen vaak ingrijpende verbouwingen nodig. Denk maar aan muurdoorbraak of het bijbouwen van een veranda of garage. De architect zal, net als bij nieuwbouw, de plannen tekenen en de technische berekeningen maken. En ook hier zal hij de nodige vergunningen aanvragen.

Hoeveel kost een architect voor het begeleiden van een renovatie? Voor verbouwingen zal een architect een prijs vragen tussen 5.000 en 10.000 Euro. Dit tarief hangt af van wat er precies nodig is en hoeveel werk de vergunningen en stabiliteitsberekening in beslag nemen.

Tekening huis visualisatie

Waarvoor kan ik nog bij een architect terecht?

De taken van architecten zijn hiermee nog niet volledig. Er zijn nog een aantal domeinen waarbij een bouwkundige je kan helpen. Regularisatie van een bouwovertreding bijvoorbeeld. Of beter nog: een goede architect helpt jou om bouwovertredingen te voorkomen. Een professionele architect vraagt bijvoorbeeld vergunningen aan voor als je verschillende wooneenheden wilt splitsen of samenvoegen. Denk ook aan het doorbreken van een muur of werken in de kelder of aan de fundering. Of denk je aan het bouwen van een aanbouw zoals een veranda, carport of garage of wil je tuin- en terrasmuren opbouwen? Andere zaken die onder een bouwvergunning vallen zijn het construeren of het wijzigen van een balkon en wijzigingen aan deur- of raamopeningen. Of wil je een nieuwe badkamer installeren? Ook hiervoor kun je beroep doen op een professionele architect.

Een andere taak is de bestemmingswijziging van een pand. Wil je bijvoorbeeld van een privéwoning een kantoor, restaurant of café maken? Of wil je in je privéwoning je praktijk voor je vrije beroep, je kantoor voor je dienstverlening of bedrijvigheid en industrie oprichten? Dan moet je vrijwel altijd een vergunning aanvragen. Ook hierbij helpt de architect jou.

Hoe een goede bouwpartner vinden?

Het beste zoek je een architect in de regio. Hij is dagdagelijks bezig met vergunningen en wetgevingen die in jouw gemeente gelden en is dan ook volledig op de hoogte van wat er nodig is voor jouw nieuwbouw of renovatie. Misschien ken je een architect van een vorig project of misschien hebben vrienden en familieleden al op een bepaalde architect een beroep gedaan. Dan kun je hem uiteraard aanspreken. Maar als je nog geen ervaring hebt met een architect, dan kan je via Casius offertes opvragen bij architecten uit je regio. Je beschrijft de uit te voeren werken, je voegt documenten toe en je laat weten door hoeveel professionals je wilt gecontacteerd worden. Ben je zelf al in onderhandeling met vakmensen? Dit vormt geen probleem. Je krijgt een aantal offertes van architecten en jij beslist dan met welke architect je in zee gaat.

Tot slot

Als we het even samenvatten: voor renovaties en nieuwbouw heb je een goede architect nodig. Hij is de persoon die jou adviseert en je bouwplannen realiseert en er bovendien voor zorgt dat je wettelijk in orde bent. Meer info over de taken van architecten vind je ook hier. 

Om een goede architect in de regio te vinden doe je eenvoudig een beroep op Casius. Ga alvast eens kijken op onze website naar de veelgestelde vragen (FAQ's) of vraag via onze website verschillende offertes aan. Als je meer informatie wenst of je twijfelt welke architect je zult aanspreken, contacteer ons gerust. Samen realiseren wij je bouwplannen!

Makkelik en snel offertes vergelijken

Zeer snel offertes gekregen van correcte professionals. Voor herhaling vatbaar!

Bart van Vlierberghe

Recente aanvragen architecten

vrijdag 02 juni 2023

Ondersteuning omgevingsvergunning

Wij starten een secundaire school in Ranst en zoeken een architect om onze omgevingsvergunning in te dienen. We hebben een heel goed contact met de gemeente en zijn goed voorbereid met een ontwerp door een permanente modulaire systeembouwer. Er zijn wel nog infiltratie studies nodig, dat kunnen we zelf regelen of met jullie contacten.


Bouwtekening en ontwerp Ranst
donderdag 01 juni 2023

Vergunning voor extra raam

Ik had graag een raam laten bijsteken aan mijn voorgevel. Hiervoor heb ik waarschijnlijk een architect nodig.


Bouwtekening en ontwerp Haacht
donderdag 01 juni 2023

architect bouwaanvraag

Ik zoek een architect die zal zorgen voor mijn bouwaanvraag.


Bouwtekening en ontwerp Kontich
woensdag 31 mei 2023

Schuifraam plaatsen waar veranda stond

Bestaande veranda vervangen door een groot schuifraam en een plat dak met lichtstraat. Dus een deel van de bestaande veranda zal vervangen worden door een muur.


Bouwtekening en ontwerp Kermt
woensdag 31 mei 2023

Vergunning om hellend dak vlak maken

We voeren grotendeels de werken zelf maar de vergunning moet door een architect worden geregeld


Bouwtekening en ontwerp Geraardsbergen
dinsdag 30 mei 2023

Regularisatie: vermoeden van vergunning

ik zoek iemand die mij kan helpen met een regularisatie van een gebouw naar 4 appartementen. een vermoeden van vergunning zou moeten ingediend worden


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
dinsdag 30 mei 2023

Verhogen van muren voor plat dak

Ik graag muren van slaapkamers (eerste verdieping) verhogen en plat dak maken. Hiervoor hebben we een vergunning nodig.


Bouwtekening en ontwerp Nieuwerkerken (Aalst)
dinsdag 30 mei 2023

Vergunning voor draagbalk

Er moet een poutrel gestoken worden om extra ruimte te creëren in huis. Daarvoor hebben we een architect nodig.


Bouwtekening en ontwerp Oostende
dinsdag 30 mei 2023

Bouwarchitect voor plaatsen garage

Ik wil een garage bouwen tegen het huis aan van ongeveer 40 vierkante meter


Bouwtekening en ontwerp Lommel
dinsdag 30 mei 2023

Bouwplan + uitbreiding

Een bouwplan tekenen van een bestaand huis + uitbreiding aangebouw op bestaand huis


Bouwtekening en ontwerp Brasschaat
maandag 29 mei 2023

Vergunning voor uitbouw

Uitbouw bestaande woning. Vergunning en plannen nodig.


Bouwtekening en ontwerp Houthalen
vrijdag 26 mei 2023

Architect voor woning

We zoeken een architect om ons te helpen bij de constructie van een nieuwe woning.


Bouwtekening en ontwerp Balen
Offertes architecten