Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Vloerverwarming leggen

Vloerverwarming leggen

Niets beter dan wakker worden en je voeten op een heerlijk warme vloer laten neerkomen. Op een paar jaar tijd is vloerverwarming een waardig alternatief geworden voor traditionele radiatoren.

Vloerverwarming leggen: plaatsen volgens opbouw

Hydraulische vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming leggen in chape: nat systeem

Nat of droog heeft niets te maken met de vloeistof in de buizen, maar wel met wat rond de buizen ligt. Wanneer je vloerverwarming in de chape legt, het zogenaamde nat systeem, worden de buizen rechtstreeks in de vloer of chape gelegd. Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Zo'n isolatielaag vertaalt zich al snel in een extra opbouwhoogte die schommelt tussen de 15 en 20 centimeter. Natte systemen installeer je daarom best enkel bij nieuwbouwwoningen of renovaties waar je de vloer kan uitbreken indien nodig. Zo kan je steeds voldoende opbouwhoogte voorzien.

Bij een nat systeem moet je er rekening mee houden dat de verwarmingsbuizen de chape zelf ook doen opwarmen. Vrij vertaald: de chape zet uit en krimpt door de warme buizen die erdoor lopen. Zorg dat je steeds een wapeningsnet in de chape aanbrengt en voorzie een uitzettingsvoeg tussen verschillende ruimtes. Beide beschermen je vloer tegen de veranderende temperatuur. Doe je dat niet, dan kan de vloer beginnen barsten.

Vloerverwarming op bestaande vloer: droog systeem

Bij vloerverwarming met een droog systeem komen de buizen niet rechtstreeks in contact met de chape rondom, maar liggen ze in profielen van aluminium of gegalvaniseerd metaal, die vervolgens in een isolatieplaat van piepschuim of polystyreen worden gelegd. De isolatieplaat is een warmtegeleider en zorgt ervoor dat de warmte die de vloerverwarming opwekt gelijk wordt verspreid. Droge systemen staan bekend voor hun goede warmtegeleiding, korte opwarmtijd en zuinig verbruik. Bovendien is de kans op barsten kleiner.

Dit droge systeem is ideaal voor renovaties waar maar een beperkte vloeropbouw beschikbaar is. Heb je de middelen niet om de oude vloer volledig open te breken, dan is een vloerverwarming op de bestaande vloer je beste optie.

Vloerverwarming infrezen

Kort uitgelegd: in de bestaande vloer worden sleuven geslepen waarin de leidingen van de vloerverwarming worden gelegd. Dat gebeurt met een speciale vloerfrees die sleuven van 15 - 17 mm diep in de vloer snijdt. De breedte van de sleuven is gelijk aan de dikte van de buizen waardoor de vloerverwarming komt te stromen. Je kan de buizen dus gemakkelijk in de sleuven duwen. Daarna hoef je de vloer enkel opnieuw te egaliseren en alles aan te sluiten. Je behoudt dus de bestaande vloer en bovendien kost een vloerverwarming infrezen minder tijd dan de klassieke methodes van hierboven. Je bespaart dus een hoop tijd.

Vloerverwarming prijs

Elektrische vloerverwarming aanleggen

Voor een elektrische vloerverwarming moet je geen vloeren uitbreken. Je kan de verwarming gewoon boven een bestaande vloer leggen. Een elektrisch systeem installeren is dus eenvoudiger dan de natte of droge installaties van hierboven. Bovendien zijn ze heel erg dun. Je hoeft je vloer niet op te hogen om plaats te maken voor een elektrisch systeem.

Elektrische vloerverwarming wordt vooral gebruikt als bijverwarming om extra ruimtes te verwarmen. Een elektrisch systeem verbruikt veel energie voor de ruimte die het opwarmt. Ze worden dus enkel gebruikt in kamers waar je liever geen leidingen naar laat trekken of wanneer je geen volledig nieuwe cv-ketel wil installeren.

Afhankelijk van de ruimte en hoe vaak je de verwarming wil gebruiken, kan je kiezen uit drie verschillende soorten: een verwarming met matten, elektrische kabels of een foliesysteem. Elektrische matten komen het vaakst voor omdat ze heel gemakkelijk te installeren zijn. Voor kleinere, nauwe ruimtes zijn kabels of een foliesysteem beter geschikt.

Op zoek naar een gratis offerte?

Contacteer je liever een vakman om je vloerverwarming te laten leggen? Met ervaring en kennis kan hij je helpen om het type vloerverwarming te kiezen dat het beste past bij jouw wensen en situatie. Zo ben je zeker van een correcte, vlotte plaatsing en een kwalitatief eindresultaat. Contacteer zonder verplichting enkele erkende vakmensen in jouw buurt via onze gratis offertepagina

Wat kost het aanleggen van vloerverwarming?

De prijs verschilt afhankelijk van het type vloerverwarming waar je voor kiest. Elektrische vloerverwarming is niet goedkoop en verbruikt ook nog eens een pak energie. Enkel als bijverwarming is een elektrische vloerverwarming dus een optie die je kan overwegen.

Bij de klassieke vloerverwarming is het infrezen van de vloerverwarming in een bestaande vloer de goedkoopste optie. Gemiddeld liggen de prijzen rond de € 30 à € 50 per vierkante meter. Vloerverwarming installeren met nat systeem kost je ongeveer € 35 à € 60 per vierkante meter. De duurste methode is het plaatsen van vloerverwarming in droog systeem. Reken daar op € 40 à € 60 per vierkante meter.

Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming, dan loopt de prijs extra op. Dat komt omdat de leidingen dichter bij elkaar liggen. De kosten voor materiaal lopen op en ook de arbeidsuren stijgen.

Soort vloerverwarming Richtprijs per vierkante meter
Elektrische vloerverwarming € 50
Vloerverwarming in nat systeem € 35 à € 60
Vloerverwarming in droog systeem € 40 à € 60
Vloerverwarming infrezen € 30 à € 50

Tip: Vergelijk prijsoffertes van meerdere schilders in je buurt. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de kosten voor het schilderen van je deuren.

Wat kost 50 vierkante meter vloerverwarming?

Als je de bovenstaande tabel bekijkt, kom je uit op een bedrag van ongeveer 2.500 euro voor het aanleggen van 50 m² vloerverwarming. Wil je snel, gratis en vrijblijvend ene concrete prijs kennen van een vakman in jouw buurt? Vraag dan meteen een offerte aan op deze website.

Vloerverwarming: hoe werkt het?

Vloerverwarming kan op twee manieren werken: hydraulisch en elektrisch. Hydraulische vloerverwarming werkt op dezelfde manier als traditionele radiatoren en maakt gebruik van leidingen of buizen. Water wordt opgewarmd en komt in de buizen van de vloerverwarming terecht. In plaats van die warmte via verschillende radiotoren door de woning te verspreiden, komt de warmte nu van onder het volledige vloeroppervlak naar boven. De warmte wordt dus veel gelijkmatiger verdeeld over de ruimte. Vloerverwarming is efficiënter, waardoor je de thermostaat enkele graden lager kan zetten, zonder dat je het gevoel hebt dat je woning kouder is.

Hydraulische vloerverwarming - dat zijn de natte en droge systemen - is een inert systeem. Het duurt dus even voor de verwarming op temperatuur is. De combinatie met andere radiatoren of een buitenregeling kan dus helpen om de verwarming optimaal te laten werken.

Elektrische vloerverwarming werkt een pak eenvoudiger. Ze is verkrijgbaar in uitrolbare matten die je onder je bovenvloer uitrolt. Net als bij hydraulische vloerverwarming wordt de warmte gelijk verdeeld over de vloer. Nadeel aan een elektrische vloerverwarming is dat de elektriciteitskosten hoog kunnen oplopen, zeker als hoofdverwarming. Vaak wordt zo'n verwarming enkel gebruikt in een kleine kamer of wanneer het de moeite niet loont om leidingen en een cv-ketel naar die ruimte te trekken. Elektrische verwarming als bijverwarming is dus geen slechte optie, voor hoofdverwarming kijk je beter naar klassieke vloerverwarming.

Zorg voor een goede isolatie als je voor vloerverwarming kiest. Buizen die warmte naar onderen verliezen zijn een ramp voor je rendement en dankzij gepaste wandisolatie vermijd je koudebruggen tussen vloer en muur.

Voor- en nadelen van vloerverwarming

Steeds meer mensen opteren om vloerverwarming te installeren in hun nieuwbouw. Daar moeten ook redenen voor zijn. Vloerverwarming heeft enkele opvallende voordelen, maar er zijn ook bedenkingen bij te maken die je best overweegt voor je tot een aankoop overgaat. Deze opsomming helpt je op weg.

 • Zuiniger dan klassieke radiatoren
 • Constante warmte doorheen de woning
 • Geen plaatsverlies door radiatoren
 • Minder rondvliegend stof, dus beter voor de gezondheid
 • Weinig tot geen onderhoud
 • Installatieprijs ligt hoger
 • Inert systeem, dus opwarmen vergt tijd
 • In bestaande woningen is het soms moeilijk te installeren. Vaak moet een vloer worden uitgebroken.

Ben je overtuigd van de voordelen en wil je graag enkele prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij erkende vakmensen uit jouw buurt!

Vloerverwarming leggen of laten plaatsen?

Hoe moet ik een vloerverwarming leggen?

Zelf je vloerverwarming plaatsen is geen gemakkelijke opgave. Beslis je toch om er zelf aan te beginnen, kan een goede structuur je op weg helpen.

 • Plan op voorhand uit waar je de buizen wil leggen. Kies welk patroon je zal gebruiken en waar je de vloerverwarming wil hebben.
 • Onderaan komt de isolatie: PUR, schuimplaten of andere alternatieven.
 • Naast isolatie onder de vloerverwarming moet je ook voor randisolatie zorgen. Zo voorkom je scheuren in de dekvloer en voorzie je een extra geluidsisolatie.
 • Tijd om vloerverwarming te leggen.
 • Test de aansluiting van je vloerverwarming: op elektriciteit, op de cv-ketel, op de warmtepomp.
 • Kies de vloer die je wenst voor de afwerking.

Vloerverwarming laten leggen

Bij het leggen van vloerverwarming heb je weinig ruimte tot fouten. Plaats je de verwarming niet correct, dan kan de vloer gaan barsten. Het kan dus geen kwaad om een vakman te contacteren om je een voorstel te doen. Wil je nagaan hoeveel een kwalitatieve vloerverwarming je zou kunnen kosten? Vergelijk dan kosteloos enkele offertes van erkende vakbedrijven uit jouw buurt via onze offertepagina.

Hoe maak ik een legplan voor vloerverwarming?

Een legplan is het plan van hoe de buizen van de verwarming zullen lopen. Het voordeel van een patroon te gebruiken, is dat je de buizen zo optimaal mogelijk kan aanleggen. Zo krijg je een gelijkmatige warmteverdeling over het heel vloeroppervlak.  

De afstand tussen de buizen kan variëren. Dat is meestal anders bij vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming. Dient de vloerverwarming als hoofdverwarming, dan liggen de buizen meestal niet meer dan 10 centimeter van elkaar. 

Soorten legpatronen

Er zijn verschillende soorten legpatronen mogelijk. De belangrijkste twee zijn deze:

Slakkenhuispatroon

Slakkenhuispatroon

Het slakkenhuispatroon is het meest gebruikte patroon. Hierbij worden de buizen in de vorm van een slakkenhuis aangelegd. De vloerverwarmingsbuizen voor zowel de aanvoer als de afvoer lopen bij dit patroon naast elkaar.

Meanderpatroon

Meanderpatroon

Als er in de ruimte koude buitenmuren of grote ramen aanwezig zijn, wordt soms gekozen voor een meanderpatroon. Bij dit patroon worden de aanvoer- en afvoerleidingen niet naast elkaar gelegd. Met dit patroon is een betere verwarming mogelijk als je koudere zones hebt in de ruimte. 

Legpatronen: verschil tussen aan- en afvoerleidingen tussen slakkenhuispatroon en meanderpatroon:

Shutterstock 1091726873

Vraag gratis offertes voor vloerverwarming aan

Recente opdrachten vloerverwarming

donderdag 21 september 2023

Watergedragen, traditionele vloerverwarming

we zijn bezig met een totaalrenovatie en willen ons huis zo duurzaam mogelijk maken. We zijn op zoek naar een een vloerverwarming specialist In welk type vloerverwarming heb je interesse?: Traditionele vloerverwarming (watervoerend), Vloerverwarming infrezen Wat is de oppervlakte van de vloer?: Meer dan 100 m²


CV en verwarming Bunsbeek
maandag 18 september 2023

Watergedragen, traditionele vloerverwarming

109m2 In welk type vloerverwarming heb je interesse?: Vloerverwarming infrezen, Elektrische vloerverwarming Wat is de oppervlakte van de vloer?: Meer dan 100 m²


CV en verwarming Halle
maandag 18 september 2023

Watergedragen, traditionele vloerverwarming

In welk type vloerverwarming heb je interesse?: Traditionele vloerverwarming (watervoerend) Wat is de oppervlakte van de vloer?: Tussen 10 en 50 m²


CV en verwarming Baarle-Hertog
zaterdag 16 september 2023

Cv-ketel repareren of uitbreiden

Ik heb een bestaande CV ketel die op ons vloerverwarmingcircuit is aangesloten. Ik zou in het circuit van de vloerverwarming een elektrische doorstromer van 10kW willen toevoegen (die ik overigens al heb liggen). Het doel daarvan is dat als de zonnepanelen injecteren het water in het circuit gaan bijverwarmen, als ondersteuning voor de CV ketel op gas . Ik zoek een aannemer die voor me de doorstromer in het circuit kan monteren inclusief een flow switch en mogelijke andere veiligheden (thermokoppel?/ontluchting?) die gangbaar zijn in zo'n circuit. Voor mij is de klus geklaard als de doorstromer vakbekwaam in het circuit staat. De sturing, koppeling aan injectie/P1 poort/elektrisch aansluiten van de doorstromer, doe ik zelf. Naar welke dienst ben je op zoek?: Cv-ketel repareren Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Berlaar
vrijdag 15 september 2023

Watergedragen, traditionele vloerverwarming

vloerverwarming , woonkamer, keuken en inkomhal In welk type vloerverwarming heb je interesse?: Traditionele vloerverwarming (watervoerend), Vloerverwarming infrezen, Elektrische vloerverwarming, Infrarood vloerverwarming Wat is de oppervlakte van de vloer?: Tussen 50 en 100 m²


CV en verwarming Turnhout
vrijdag 15 september 2023

Watergedragen, traditionele vloerverwarming

Hoeveel vierkante meter moet er geplaatst worden?: tussen 50 en 100 m² In welk type gebouw moeten de werken uitgevoerd worden?: renovatieproject Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


CV en verwarming Lier
Offertes aanvragen