Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Architect Houtskeletbouw

Architect

Architect

Architect voor een renovatie of nieuwbouw? Bij Casius vind je inspiratie, richtprijzen en de beste architecten in de regio.

Erkend Vakwerk

Gescreende architecten
Meer dan 20 jaar ervaring
Gratis en 100% vrijblijvend
250.000+ uitgevoerde opdrachten

Zoek je een architect?

Een goede architect in de regio vinden is geen sinecure maar een architect is wel van vitaal belang voor het bouwen of verbouwen van je woning. Ben je op zoek naar een architect voor de renovatie van je woning? Of schakel je liever een architectenbureau in voor plannen op te maken van je nieuwbouw? Een ding is zeker, het is de dag van vandaag zo goed als onmogelijk om grotere bouw- of renovatiewerken zonder architect aan te vatten.

Wat doet een architect?

Je weet dat architecten met een ereloon werken en dat de ene zich specialiseert in landelijke- en de andere in de moderne stijl. Maar voor welke zaken ben ik nu eigenlijk bij een architect aan het juiste adres? In onderstaande lijst kan je een kort overzicht vinden van de voornaamste taken van een architect of een architectenbureau. Klik gerust door voor meer informatie over een van de topics.

Kostprijs architect

Hoeveel kost een architect?

Elke architect of architectenbureau bepaalt zijn eigen prijs. Het eerste contact met een architect is vaak een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is normaal vrijblijvend en zal je in de meeste gevallen niks kosten. Speel op zeker en vraag dit op voorhand aan de specialist, zo kom je niet voor verassingen te staan. Bij het kennismakingsgesprek moet je nog geen schets of voorontwerp verwachten. In dit gesprek kom jij meer te weten over werkwijze van de architect en krijgt de architect een idee van jouw project.

Op zoek naar een architect? Via Casius bezorgen we je 3 offertes van erkende architecten in de regio.

Wat kost een architect?

Een architect werkt met een ereloon. Concreet wil dit zeggen dat hij of zij vrij is om het eigen loon te bepalen. Architecten en architectenbureaus hebben ook verschillende methodes om hun prijzen te bepalen. Zo stelt de ene architect zijn prijs op per vierkante meter en werkt de andere met een uurloon. Er kan ook gewerkt worden met een percentage of een vast bedrag.

Kosten architect renovatie

De kosten van een architect voor een verbouwing zijn moeilijk op voorhand in te schatten. Gaat het om een totaalrenovatie van een grote open bebouwing of een kleinere verbouwing in een rijwoning? Of zoek je meer informatie over de kostprijs van een architect voor het plaatsen van een aanbouw of bijgebouw? Zoals je ziet is het moeilijk om een bedrag op de kosten van de architect te plakken.

Reken voor het inschakelen van een architect voor een renovatie op een bedrag tussen de €5.000 en €10.000.

Kosten architect nieuwbouw

In tegenstelling tot bij een verbouwing hebben de meeste architecten meer ervaring bij het ontwerpen of begeleiden van een nieuwbouwproject. Hier kan de architect of het architectenbureau ook van “scratch” beginnen en moet er geen rekening worden gehouden met de bestaande constructie.

Bij de constructie van een nieuwe woning zal de architect of het architectenbureau je vaak van begin tot einde begeleiden in het bouwproces. De architect speelt een cruciale rol in het ontwerp, de opvolging en begeleiding van de werken. Als je dat wenst kan de architect ook instaan voor de keuze van de aannemer(s) voor de ruwbouw. Het is ook mogelijk om de architect elke vakman te laten selecteren, van ruwbouw tot afwerking. Architecten en architectenbureaus hebben vaak een paar vaste aannemers of bouwbedrijven waar ze regelmatig met samenwerken. Dit speelt in iedereen zijn voordeel omdat er dan een goede verstandhouding is en de gemaakte afspraken gerespecteerd worden.

De kosten van een architect voor een nieuwbouw worden meestal in percentage van het totale bouwbudget berekend. Reken gemiddeld op 7 à 15% van het voorziene budget. In België kost een architect voor een nieuwbouw je gemiddeld tussen de €15.000 en €22.500.

Prijzen architect

Zoals reeds aangegeven is de prijs van een architect moeilijk op voorhand te bepalen aangezien er verschillende manieren zijn om de kosten in kaart te brengen. Voor een gemiddelde prijs per uur van een architect kunnen we je wel een indicatie geven. Gemiddeld betaal je voor een architect een prijs tussen de €75 en €100 per uur.

Tekeningen regularisatie

Factoren die de prijs van de architect beïnvloeden

De ervaring van de architect. Een architect of architectenbureau met tientallen jaren ervaring kan zich permitteren een hogere prijs te zetten dan een beginnende architect zonder referenties.

De omvang van je bouw- of renovatieproject. Ben je op zoek naar een architect om een aanbouw te regulariseren? Dan zal dit een eenvoudigere taak zijn dan het van a tot z begeleiden en ontwerpen van een nieuwbouwwoning. Denk ook aan extra taken zoals het opstellen van een 3D schets of werfcoördinatie. Deze opties zijn niet verplicht maar vergen wel extra inspanningen van de architect.

De begeleiding van de architect. Een architect die meer uren besteedt aan je project zal logischerwijze een hogere prijs hanteren. Denk hier ook aan bijvoorbeeld werfbezoeken en overleg met de aannemer of vakmannen die instaan voor de constructie of renovatie van je woonst.

Tips om een architect te vinden

Inspiratie is key

Keuzestress is een vies beestje. Het ideale scenario is dat je met een uitgebreid plan naar je architect stapt zodat deze meteen weet waar je naar toe wilt. Het gebruik van foto’s of eventueel een moodboard zijn handige tools. Uiteraard zal de architect ook zijn of haar eigen inbreng hebben voor de opmaak van de effectieve plannen. Denk hierbij ook meer aan de praktische kant zoals het indelen van de verschillende ruimtes van de woning.

Kies een architect die zich specialiseert in jouw opdracht

Ben je van plan een nieuwbouw te zetten en wil je graag een landelijke stijl? Ga dan niet in zee met een architect die zich voornamelijk toespitst op de moderne stijl. Deze keuze beperkt zich niet enkel tot de stijl van de woning. Je hebt bijvoorbeeld ook architecten die extra diensten zoals bouwcoördinatie aanbieden. Alles hangt uiteraard af van je bouw- of verbouwproject en je persoonlijke voorkeur.

Vergelijk meerdere architecten

Ga niet meteen met de eerste de beste architect in zee. Iedere architect of architectenbureau stelt namelijk zijn eigen prijs. Wij adviseren om voor elke bouw- of verbouwopdracht toch bij minstens 2 architecten een kennismakingsgesprek aan te vragen. Je kan uiteraard ook meer architecten aanspreken.

Het is uiteraard ook niet enkel de prijs die een invloed heeft op je keuze. Twijfel je tussen twee architecten maar heb je een veel beter gevoel bij de duurdere architect? Dan lijkt het ons toch verstandiger om op je gevoel af te gaan. Bouwen en renoveren is een werk van de lange adem en je architect of architectenbureau speelt een cruciale rol. Fouten of misrekeningen van de architect zullen er voor zorgen dat het totale kostenplaatje van je bouw- of renovatieproject een pak hoger is dan initieel geschat.

Architect gezocht?

Casius helpt je de beste architect in de buurt te vinden. In ons landelijke netwerk zitten enkel en alleen gescreende architecten. Gescreend? Dit wil zeggen dat elke architect de nodige ervaring en expertise kan voorleggen. Ben je al een tijdje tevergeefs een architect aan het zoeken? Laat ons via het groene formulier weten wat er moet gebeuren en wij brengen je in contact met professionele architecten in de regio! Gratis en zonder verplichtingen uiteraard.

Offertes architecten aanvragen

Een vakman via Casius vinden is snel en eenvoudig. Wij hadden snel een reactie het was onmiddellijk de juiste. De werken zijn prima uitgevoerd!

Jos Vandervoort

Recent ontvangen opdrachten

zondag 19 september 2021

Aanvragen omgevingsvergunning aanpassingen woning

Ik zoek een architect voorde reeds gemaakte aanpassingen aan de woning in een omgevingsvergunningsaanvraag te bundelen.


Bouwtekening en ontwerp Schilde
vrijdag 17 september 2021

Berekeningen uitbreken draagmuur

Ik zoek een architect om een draagmuur van enkel 3 meter met een deur inbegrepen uit te breken om een nieuwe keuken te plaatsen. Het is een verbindingsmuur tussen de living en de keuken. We moeten weten of hier een vergunning voor nodig is. We zouden graag weten of we dit kunnen doen of niet.


Bouwtekening en ontwerp Rumbeke
donderdag 16 september 2021

vergunningsdossier opstellen ivm keukenuitbreiding door muuruitbraak

Wij willen graag tekeningen laten maken om een renovatie uit te voeren dmv het doorbreken van drie muren tussen keuken, bijkeuken en woonkamer.


Bouwtekening en ontwerp Veldwezelt
woensdag 15 september 2021

Vergunningen voor renovatieproject

Op zoek naar een architect voor advies en aanvragen van vergunningen voor een renovatieproject.


Bouwtekening en ontwerp Wilsele
woensdag 15 september 2021

Ontwerpen van verdieping op achterbouw met plat dak.

Ik ben op zoek naar een architect voor advies en plannen voor de verhoging van een achterbouw, deze achterbouw is ongeveer 25m² groot. Momenteel is de achterbouw enkel gelijkvloers en voorzien van een plat dak, hij is gebouwd in 2005. Het is de bedoeling dat de extra verdieping zou aansluiten op de verdieping van het huis zelf om zo de achterste slaapkamer te vergroten. In eerste instantie gaat het om advies en opstellen van plannen.


Bouwtekening en ontwerp Pulderbos
woensdag 15 september 2021

Puntdak vernieuwen en plat dak plaatsen: vergunning en plannen

Ik wil mijn puntdak vernieuwen en plat dak van maken zo dat ik een groot ruimte heb waar ik extra slaapkamers wil. Gaat om een grondoppervlakte van 45 m². We hebben een vergunning nodig en plannen voor de verbouwing.


Bouwtekening en ontwerp Antwerpen
vrijdag 10 september 2021

Plannen opmaken voor aanvraag aanbouw

Op zoek naar een iemand om de plannen te tekenen voor aanvraag van een aanbouw bij halfopen bebouwing We mogen tot 20 meter in de lengte bouwen van aan de gevel. We zouden dan van ons huidig tuinhuis een slaapkamer willen maken.


Bouwtekening en ontwerp Eeklo
vrijdag 10 september 2021

Nieuwbouwwoning ontwerpen

Nieuwbouwwoning 12 m diep en (13,5 m) breed (als dit mag?) een simpele rechthoekige bouw, goed geïsoleerd met gelijkvloers en 1 verdiep. Onder: voorkant huis links - Garage voor 2 wagens (indien mogelijk) voorkant huis rechts - Ruimte voor bv: bureau of eigen zaak (ong. 4 x 5 meter) achterkant huis links - Keuken (met eiland) met groot raam achterkant huis rechts - Living met groot raam - berging - Douche - Wc eigen gebruik - Wc voor gasten Boven: achterkant huis rechts - Master slaapkamer met inloopkast - Badkamer met douche, bad, wc. (Dit mag redelijk groot worden en liefst boven de berging met gat in de vloer voor vuile was) - 2 of meer extra (slaap) kamers Graag ontwerp en aanvraag vergunningen.


Bouwtekening en ontwerp Ham
donderdag 09 september 2021

Bouwvergunning en plannen nieuwbouw

Wij zouden graag onze nieuwbouw laten zetten maar we hebben nog plannen en een bouwvergunning nodig Het zou gaan om een woning van 130m².


Bouwtekening en ontwerp Middelkerke
donderdag 09 september 2021

Plan opmaken voor ons renovatieproject

Wij zoeken een architect voor de renovatie van onze woning. Het betreft een gesloten woning. Er staat momenteel een oude veranda die we willen afbreken en een aanbouw in de plaats bouwen. We willen ook zoveel mogelijk open ruimte creëren, hiervoor zullen verschillende draagmuren volledig of gedeeltelijk verwijderd moeten worden. Voor de aanbouw moeten we een bouwvergunning aanvragen, dit hebben we al nagevraagd.


Bouwtekening en ontwerp Varsenare
woensdag 08 september 2021

Aanbouw regulariseren

Ik zoek een architect om de aanbouw (40m²) uit te tekenen en de nodige vergunning aan te vragen. Er zijn reeds bestaande tekeningen van een interieurarchitect waarop je verder kan werken.


Bouwtekening en ontwerp Oostende
dinsdag 07 september 2021

Architect nodig voor verbouwingen

Wij wensen een woning te verbouwen. Ook gevelvernieuwing en plaatsen van isolatie.


Bouwtekening en ontwerp Lombardsijde
dinsdag 07 september 2021

Ontwerptekening voor zolderrenovatie

Ik wil graag een plan laten uittekenen voor een zolder renovatie (circa 140m²). Ik zou hiervoor een trapgat willen laten maken waardoor ik de stabiliteit moet laten berekenen door een architect en ik zoek ook wat extra advies voor de planning.


Bouwtekening en ontwerp Tongeren
maandag 06 september 2021

Aanvraag omgevingsvergunning en in orde brengen van documenten

Ik heb onlangs een woning gekocht (het is een alleenstaande meergezinswoning, met een bewoonbare oppervlakte van om en bij 650m2. Er zijn reeds heel wat slaapkamers, keukens, toiletten, douches etc. Er was tot 10 jaar geleden ook twee huisnummers aanwezig. Vorige eigenaars hebben dit toen laten schrappen. Het huis in zijn huidige vorm is reeds goed verdeeld in 4 a 5 woonunits (mits her en der kleine aanpassingen). We zouden hierbij liefst 5 volledige woonunits van maken. We willen nadien 4 van 5 units verhuren en 1 houden voor onszelf.


Bouwtekening en ontwerp Tienen
maandag 06 september 2021

Ontwerptekening bijbouw en opvolging van de ruwbouw

We willen een tekening voor een bijbouw aan de voorkant van onze woning. Momenteel staat er een carport(gemetst), deze zou plaats moeten maken voor de bouw van een volwaardige ruimte en een verdiep daarboven, elk verdiep zou een oppervlakte moeten hebben van zo'n 40-50m². Dit zou zowel voor de bouwvergunning zijn als de verdere opvolging van de ruwbouw.


Bouwtekening en ontwerp De Pinte
Offertes aanvragen