Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Spuitkurk

Spuitkurk als gevelbekleding

Spuitkurk als gevelbekleding

Heb jij al van spuitkurk gehoord als gevelbekleding? Dat is een decoratief en milieuvriendelijk product dat je woning beschermt en prima isoleert. Ontdek er snel meer over!

Spuitkurk: renoveren en isoleren ineen

Alles verslijt, het is een harde waarheid. Je favoriete broek, het kraakbeen in onze knieën of dat voornemen om dit jaar echt eens meer te sporten. De voorgevel van je huis vormt daar geen uitzondering op. Na jarenlang weer en wind te trotseren, dringt een renovatie zich op. Spuitkurk kan wel eens het ideale middel zijn. Als gevelbekleding biedt het isolatie, is het snel aan te brengen en duurzaam. Door pigmenten toe te voegen, kan je een kleur kiezen die je het liefste wil.

Spuitkurk heeft veel gemeen met de bekendere variant: crepi. Beide types bepleistering gebruik je om een voorgevel volledig te bedekken. Ze geven een mooie en egale afwerking en beschermen je huis tegen de weersinvloeden.

Wat is spuitkurk?

Gespoten kurk of spuitkurk is een mengeling van kurkkorrels, acrylaathars, olie en pigmenten om de kleur te bepalen. Je spuit dus een mengsel met stukjes kurk tegen de muur, poorten of ramen. Voor je gespoten kurk kan aanbrengen, moet het oppervlak stofvrij en onbeschadigd zijn. Kleine barsten wegwerken, de voorgevel reinigen en al laatste alles afplakken. Eens de voorbereiding klaar is, gaat het aanbrengen van de spuitkurk wel als een sneltrein. Je hoeft enkel de korrelgrootte en de kleur waarin je jouw gevel wil spuiten te bepalen.

gespoten kurk
Spuitkurk prijs

Waarom spuitkurk gebruiken?

Door wisselende temperatuur en regen zet je huis uit of krimpt het wat. Slecht nieuws voor de verf, de voegen en het hout in en rond je huis, want na verloop van tijd raken die beschadigd. Een gevelbekleding met spuitkurk heeft dat probleem niet. Het is een flexibel materiaal dat mee uitzet en krimpt met je huis. Er komen geen scheuren in en het brokkelt niet af. Wie tussen de regels door leest, heeft al door dat kurk en een renovatie van je gevel hand in hand gaan. Enkele voorbeelden van renovaties met spuitkurk vind je hier.

Kurk heeft van nature goede isolerende eigenschappen. Het product helpt dus de isolerende waarde van je huis op te krikken. Je legt als het ware een extra laag rondom je huis. Maar vergis je niet: spuitkurk blijft in de eerste plaats een materiaal om je huis mee te renoveren en dient dus niet louter om te isoleren. Kurk dient als een buffer en slaat warmte op, maar is niet te vergelijken met volwaardige gevelisolatie zoals isolatieplaten of PUR-schuim. Zulke types isolatie zijn vaak 8 tot 10 centimeter dik, terwijl kurk maar enkele millimeters dik ligt.

De voor- en nadelen van spuitkurk

Voordelen

  • Het aanbrengen van spuitkurk werkt als warmtebuffer: het houdt warmte vast;
  • Flexibel materiaal dat niet scheurt of afbrokkelt;
  • Alle voordelen van een verflaag plus de textuur van een cementafwerking;
  • Kleur verbleekt weinig door de zon;
  • Geluidsisolerende functie;
  • Kurk is een natuurlijk product.

Nadelen

  • Geen volwaardige gevelisolatie;
  • Veel voorbereiding voor je het kan aanbrengen;
  • Niet elke gevel komt in aanmerking.

Wat kost Spuitkurk per vierkante meter?

De staat van je voorgevel zal voor een groot deel bepalen wat het uiteindelijk zal kosten om spuitkurk aan te brengen. Is je façade er niet zo goed aan toe, dan zullen eerst de problemen moeten opgelost worden voor je de spuitkurk kan aanbrengen. Wil je toch een richtprijs? Reken dan op ongeveer € 60 tot € 80 per vierkante meter geplaatste spuitkurk (all-in).

Wil je snel een concrete offerte en spuitkurk prijs van een erkend vakman? Klik dan snel hieronder voor een gratis en vrijblijvende offerte bij enkele van onze ervaren vakmensen. Het is gratis en vrijblijvend!

Is Spuitkurk overschilderbaar?

Na verloop van tijd zin in een ander kleurtje op je gevel? Goed nieuws! Spuitkurk is prima overschilderbaar. Het is wel best om eerste een primer (fixatielaag) aan te brengen. Gebruik zeker ook een ademende gevelverf zodat de vochtbalans in je gevel optimaal blijft. 

Spuitkurk prijs aanvragen

Recente opdrachten:

woensdag 19 januari 2022

Voorgevel met spuitkurk bezetten

Ik zoek een vakman om mijn voorgevel van de rijwoning in spuitkurk te zetten. Het gaat om een rijwoning met 2 verdiepingen, ik gok zo een 25-35 m² in totaal. Momenteel witte, geglazuurde steen uit de jaren 70.


Pleisterwerken Mechelen
maandag 10 januari 2022

Spuitkurk plaatsen of kaleien zijgevel en achtergevel

Zij- en achtergevel moeten hersteld worden + behandeld met kalei OF spuitkurk om weersomstandigheden te trotseren. Gesloten bebouwing.


Andere / klussen Dendermonde
woensdag 29 december 2021

Gevelbekleding plaatsen

Wij zouden graag de voor en zijgevel bekleden met spuitkurk of gevelpanelen en zou een 80 m2 zijn


Gevel- en metselwerken Erembodegem
woensdag 08 december 2021

Spuitkurk plaatsen op onze gevel

Spuitkurk voor half open bebouwing. Ongeveer 160 vierkante meter. Graag bekijken wij de mogelijkheden.


Gevel- en metselwerken Kapellen (Antwerpen)
vrijdag 26 november 2021

Crepi of spuitkurk plaatsen

crepi of spuitkurk aanbrengen op bijbouw


Gevel- en metselwerken Tessenderlo
dinsdag 23 november 2021

Opstellen bouwaanvraag geplande en te regulariseren renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden

Sinds de aankoop van de woning, hebben wij meerdere werken laten uitvoeren, waarvan het merendeel zonder bouwaanvraag/vergunning. Oa: bijgebouwen: tuinhuis, terrasoverkapping, berging remorque (combi opp. >40 m²) Ook verharding: oprit, terras, vijver (combi opp. >150m²) Enkel de carport is vergund. Volgend jaar april/mei hebben we werken gepland (reeds bevestigd bij de firma's): vervangen carport (kleiner als huidige) en aanbrengen van spuitkurk gevels. Blijkbaar moeten we voor beide zaken een bouwaanvraag indienen. Daar wij niet in orde zijn met vorige werken, vrezen we problemen. Graag hadden wij een regularisatie gedaan, samen met de aanvraag van de nieuwe vergunningen. Wat zijn de mogelijkheden?


Bouwtekening en ontwerp Roeselare
dinsdag 06 april 2021

Spuitkurk plaatsen

Wij zouden graag onze gevel willen bekleden met spuitkurk zonder isolatie. De oppervlakte ervan is 45m2. Hoogte 8m20 op 6 meter. Het is makkelijk bereikbaar. Maar aan de onderkant is er natuursteen dit moet eerst verwijderd worden en na de bekleding moet het opnieuw worden geplaatst.


Gevel- en metselwerken Deurne
maandag 22 maart 2021

Gevel renoveren

Gevelrenovatie 100m² verwijderen oude crepi, plaatsen boordsteen, isoleren 1ste en 2de verdiep, volledige gevel afwerken in crepi/spuitkurk


Gevel- en metselwerken Gent
zaterdag 13 maart 2021

Crêpi of spuitkurk voorgevel

Ik zou graag mijn voorgevel willen renoveren met Crepi of Spuitkurk. De oppervlakte die aangepakt moet worden is ongeveer 15 vierkante meter.


Gevel- en metselwerken Zelzate
Offertes aanvragen