Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Spuitkurk gevel

Spuitkurk als gevelbekleding

Heb jij al van spuitkurk gehoord als gevelbekleding? Dat is een decoratief en milieuvriendelijk product dat je woning beschermt en prima isoleert. Ontdek er snel meer over!

Spuitkurk: renoveren en isoleren ineen

Alles verslijt, het is een harde waarheid. Je favoriete broek, het kraakbeen in onze knieën of dat voornemen om dit jaar echt eens meer te sporten. De voorgevel van je huis vormt daar geen uitzondering op. Na jarenlang weer en wind te trotseren, dringt een renovatie zich op. Spuitkurk kan wel eens het ideale middel zijn. Als gevelbekleding biedt het isolatie, is het snel aan te brengen en duurzaam. Door pigmenten toe te voegen, kan je een kleur kiezen die je het liefste wil.

Spuitkurk heeft veel gemeen met de bekendere variant: crepi. Beide types bepleistering gebruik je om een voorgevel volledig te bedekken. Ze geven een mooie en egale afwerking en beschermen je huis tegen de weersinvloeden.

Wat is spuitkurk?

Gespoten kurk of spuitkurk is een mengeling van kurkkorrels, acrylaathars, olie en pigmenten om de kleur te bepalen. Je spuit dus een mengsel met stukjes kurk tegen de muur, poorten of ramen. Voor je gespoten kurk kan aanbrengen, moet het oppervlak stofvrij en onbeschadigd zijn. Kleine barsten wegwerken, de voorgevel reinigen en al laatste alles afplakken. Eens de voorbereiding klaar is, gaat het aanbrengen van de spuitkurk wel als een sneltrein. Je hoeft enkel de korrelgrootte en de kleur waarin je jouw gevel wil spuiten te bepalen.

gespoten kurk
Spuitkurk prijs

Waarom spuitkurk gebruiken?

Door wisselende temperatuur en regen zet je huis uit of krimpt het wat. Slecht nieuws voor de verf, de voegen en het hout in en rond je huis, want na verloop van tijd raken die beschadigd. Een gevelbekleding met spuitkurk heeft dat probleem niet. Het is een flexibel materiaal dat mee uitzet en krimpt met je huis. Er komen geen scheuren in en het brokkelt niet af. Wie tussen de regels door leest, heeft al door dat kurk en een renovatie van je gevel hand in hand gaan. Enkele voorbeelden van renovaties met spuitkurk vind je hier.

Kurk heeft van nature goede isolerende eigenschappen. Het product helpt dus de isolerende waarde van je huis op te krikken. Je legt als het ware een extra laag rondom je huis. Maar vergis je niet: spuitkurk blijft in de eerste plaats een materiaal om je huis mee te renoveren en dient dus niet louter om te isoleren. Kurk dient als een buffer en slaat warmte op, maar is niet te vergelijken met volwaardige gevelisolatie zoals isolatieplaten of PUR-schuim. Zulke types isolatie zijn vaak 8 tot 10 centimeter dik, terwijl kurk maar enkele millimeters dik ligt.

De voor- en nadelen van spuitkurk

Voordelen

  • Het aanbrengen van spuitkurk werkt als warmtebuffer: het houdt warmte vast;
  • Flexibel materiaal dat niet scheurt of afbrokkelt;
  • Alle voordelen van een verflaag plus de textuur van een cementafwerking;
  • Kleur verbleekt weinig door de zon;
  • Geluidsisolerende functie;
  • Kurk is een natuurlijk product.

Nadelen

  • Geen volwaardige gevelisolatie;
  • Veel voorbereiding voor je het kan aanbrengen;
  • Niet elke gevel komt in aanmerking.

Wat kost Spuitkurk per vierkante meter?

De staat van je voorgevel zal voor een groot deel bepalen wat het uiteindelijk zal kosten om spuitkurk aan te brengen. Is je façade er niet zo goed aan toe, dan zullen eerst de problemen moeten opgelost worden voor je de spuitkurk kan aanbrengen. Wil je toch een richtprijs? Reken dan op ongeveer € 60 tot € 80 per vierkante meter geplaatste spuitkurk (all-in).

Wil je snel een concrete offerte en spuitkurk prijs van een erkend vakman? Klik dan snel hieronder voor een gratis en vrijblijvende offerte bij enkele van onze ervaren vakmensen. Het is gratis en vrijblijvend!

Is Spuitkurk overschilderbaar?

Na verloop van tijd zin in een ander kleurtje op je gevel? Goed nieuws! Spuitkurk is prima overschilderbaar. Het is wel best om eerste een primer (fixatielaag) aan te brengen. Gebruik zeker ook een ademende gevelverf zodat de vochtbalans in je gevel optimaal blijft. 

Spuitkurk prijs aanvragen

Recente opdrachten:

donderdag 10 augustus 2023

Spuitkurk/ PVC om houten panelen te vervangen

Dakappartement. Nu zijn er houten platen. Maar zijn aan vervanging toe… of Pvc platen of spuitkurk. We zijn er nog niet uit


Gevel- en metselwerken Wenduine
woensdag 21 juni 2023

Muurisolatie met afwerking crepi of spuitkurk

Ik zou de zijgevel van mijn huis willen laten isoleren en afwerken met crepi of spuitkurk. Als mijn budget het toelaat ook de achtergevel. De ramen zijn enkele jaren geleden vernieuwd en in de dagkant geplaatst (dus voorzien dat er muurisolatie zou komen). De dakgoot zou wel nog aangepast moeten worden alsook de dakrand aan de zijgevel. ik schat dat de zijgevel ongeveer 60m2 is (geen rekening gehouden met de ramen) en de achtergevel ongeveer 70 m2 (ook geen rek gehouden met de ramen).


Isolatie Velm
donderdag 08 juni 2023

Aanbrengen spuitkurk

Ik zoek iemand met ervaring en referenties voor het aanbrengen van spuitkurk


Gevel- en metselwerken Zolder
vrijdag 28 april 2023

Bekleden van gevel met spuitkurk of andere

Een gecementeerde zijgevel dient te worden bekleed of beschermd. Deze is 3 verdiepen hoog + kap (dus ong 12 m hoog)


Gevel- en metselwerken Bissegem
dinsdag 25 april 2023

Spuitkurk gevel

Voorgevel laten afwerken met spuitkurk. Exacte oppervlakte moet ik nog opmeten, ik stuur een foto mee voor meer duidelijkheid


Gevel- en metselwerken Essene
dinsdag 11 april 2023

Gevelrenovatie met crepi

Wij zouden graag onze gevel vernieuwen van onze rijwoning, zowel voorkant als achterkant. Momenteel zijn deze gevels bezet met een soort van crepi.... Wij hadden gedacht voor de renovatie van onze gevels aan opnieuw crepi of spuitkurk.


Gevel- en metselwerken Vosselaar
woensdag 29 maart 2023

Spuitkurk of andere gevelbekleding

De gevel moet voor vochtproblemen bekleedt worden langs buiten het is een zijgevel en achtergevel. We denken aan spuitkurk, maar een ander soort bekleding is ook mogelijk


Gevel- en metselwerken Gent
maandag 27 maart 2023

Spuitkurk

Onze jaren 60 woning is helemaal vernieuwd, op de gevel na. Deze bestaat uit baksteen en hout. We willen informeren over isolatiemogelijkheden langs de buitenkant en ook voor onze dakkapel, indien mogelijk.


Isolatie Sint-Denijs-Westrem
maandag 13 maart 2023

Buitengevel renovatie

de gevelstenen kalven af en moet worden hersteld en eventueel bekleed worden met spuitkurk of gevelbekleding van kunststof of andere materialen. opstijgend vocht dient behandeld te worden. Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ja, na het vergelijken van offertes Wat is de oppervlakte van de gevel?: Tussen 50 en 100 m² Uit welk hoofdmateriaal bestaat de gevel?: Geglazuurde bakstenen of tegels Welke herstelwerken moeten worden uitgevoerd?: Algemene gevelrenovatie (scheuren, beschadigingen, ...) Welk type werken moeten worden uitgevoerd?: Gevel herstellen / renoveren Ben je eigenaar van het gebouw?: Ja, ik ben eigenaar


Gevel- en metselwerken Kapellen (Antwerpen)
maandag 27 februari 2023

Kelderplafond isoleren

Ik zoek iemand die met pur isolatie of spuitkurk mijn kelderplafond van een kleine 40 vierkante meter kan isoleren . Er is sta hoogte in de kelder.


Isolatie Gent
Offertes aanvragen