Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Spuitkurk gevel

Spuitkurk als gevelbekleding

Heb jij al van spuitkurk gehoord als gevelbekleding? Dat is een decoratief en milieuvriendelijk product dat je woning beschermt en prima isoleert. Ontdek er snel meer over!

Spuitkurk: renoveren en isoleren ineen

Alles verslijt, het is een harde waarheid. Je favoriete broek, het kraakbeen in onze knieën of dat voornemen om dit jaar echt eens meer te sporten. De voorgevel van je huis vormt daar geen uitzondering op. Na jarenlang weer en wind te trotseren, dringt een renovatie zich op. Spuitkurk kan wel eens het ideale middel zijn. Als gevelbekleding biedt het isolatie, is het snel aan te brengen en duurzaam. Door pigmenten toe te voegen, kan je een kleur kiezen die je het liefste wil.

Spuitkurk heeft veel gemeen met de bekendere variant: crepi. Beide types bepleistering gebruik je om een voorgevel volledig te bedekken. Ze geven een mooie en egale afwerking en beschermen je huis tegen de weersinvloeden.

Wat is spuitkurk?

Gespoten kurk of spuitkurk is een mengeling van kurkkorrels, acrylaathars, olie en pigmenten om de kleur te bepalen. Je spuit dus een mengsel met stukjes kurk tegen de muur, poorten of ramen. Voor je gespoten kurk kan aanbrengen, moet het oppervlak stofvrij en onbeschadigd zijn. Kleine barsten wegwerken, de voorgevel reinigen en al laatste alles afplakken. Eens de voorbereiding klaar is, gaat het aanbrengen van de spuitkurk wel als een sneltrein. Je hoeft enkel de korrelgrootte en de kleur waarin je jouw gevel wil spuiten te bepalen.

gespoten kurk
Spuitkurk prijs

Waarom spuitkurk gebruiken?

Door wisselende temperatuur en regen zet je huis uit of krimpt het wat. Slecht nieuws voor de verf, de voegen en het hout in en rond je huis, want na verloop van tijd raken die beschadigd. Een gevelbekleding met spuitkurk heeft dat probleem niet. Het is een flexibel materiaal dat mee uitzet en krimpt met je huis. Er komen geen scheuren in en het brokkelt niet af. Wie tussen de regels door leest, heeft al door dat kurk en een renovatie van je gevel hand in hand gaan. Enkele voorbeelden van renovaties met spuitkurk vind je hier.

Kurk heeft van nature goede isolerende eigenschappen. Het product helpt dus de isolerende waarde van je huis op te krikken. Je legt als het ware een extra laag rondom je huis. Maar vergis je niet: spuitkurk blijft in de eerste plaats een materiaal om je huis mee te renoveren en dient dus niet louter om te isoleren. Kurk dient als een buffer en slaat warmte op, maar is niet te vergelijken met volwaardige gevelisolatie zoals isolatieplaten of PUR-schuim. Zulke types isolatie zijn vaak 8 tot 10 centimeter dik, terwijl kurk maar enkele millimeters dik ligt.

De voor- en nadelen van spuitkurk

Voordelen

  • Het aanbrengen van spuitkurk werkt als warmtebuffer: het houdt warmte vast;
  • Flexibel materiaal dat niet scheurt of afbrokkelt;
  • Alle voordelen van een verflaag plus de textuur van een cementafwerking;
  • Kleur verbleekt weinig door de zon;
  • Geluidsisolerende functie;
  • Kurk is een natuurlijk product.

Nadelen

  • Geen volwaardige gevelisolatie;
  • Veel voorbereiding voor je het kan aanbrengen;
  • Niet elke gevel komt in aanmerking.

Wat kost Spuitkurk per vierkante meter?

De staat van je voorgevel zal voor een groot deel bepalen wat het uiteindelijk zal kosten om spuitkurk aan te brengen. Is je façade er niet zo goed aan toe, dan zullen eerst de problemen moeten opgelost worden voor je de spuitkurk kan aanbrengen. Wil je toch een richtprijs? Reken dan op ongeveer € 60 tot € 80 per vierkante meter geplaatste spuitkurk (all-in).

Wil je snel een concrete offerte en spuitkurk prijs van een erkend vakman? Klik dan snel hieronder voor een gratis en vrijblijvende offerte bij enkele van onze ervaren vakmensen. Het is gratis en vrijblijvend!

Is Spuitkurk overschilderbaar?

Na verloop van tijd zin in een ander kleurtje op je gevel? Goed nieuws! Spuitkurk is prima overschilderbaar. Het is wel best om eerste een primer (fixatielaag) aan te brengen. Gebruik zeker ook een ademende gevelverf zodat de vochtbalans in je gevel optimaal blijft. 

Spuitkurk prijs aanvragen

Recente opdrachten:

zaterdag 14 mei 2022

Gevel renoveren met spuitkurk.

Het gaat om 4 gevels die we in spuitkurk willen zetten. De totale oppervlakte is ongeveer 115m².


Gevel- en metselwerken Eernegem
vrijdag 18 maart 2022

Gevel bekleden in crepi of spuitkurk.

Ik ben op zoek naar een vakman voor een gevelrenovatie van ongeveer 2 cm dikte op oude bakstenen (zonder aparte / dikke isolatielaag). Ik zou graag mijn gevel willen bekleden met crepi of spuitkurk. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 60m².


Gevel- en metselwerken Schaarbeek
maandag 07 maart 2022

Buitengevel renovatie met spuitkurk/ crépi

Wij willen een gevelrenovatie doen omwille van scheuren op meerdere plekken. We zouden graag gaan voor spuitkurk


Renovatie Sint-Truiden
dinsdag 22 februari 2022

Spuitkurk plaatsen op de gevels

Vakman gezocht om de gevel te bezetten met spuitkurk. Het gaat over een halfopen bebouwing. Oppervlakte over gelijkvloers en 1e verdiep.


Gevel- en metselwerken Kermt
maandag 21 februari 2022

Gevel bekleden met spuitkurk

Voorgevel + zijgevels bezetten met kurk, iets meer dan 100m²


Gevel- en metselwerken Blankenberge
vrijdag 18 februari 2022

Spuitkurk plaatsen

Ik zoek een vakman voor het plaatsen van buitengevels in spuitkurk. Ik ga de voorbereiding zelf doen maar de vakman moet de spuitkurk plaatsen. Het gaat over 3 gevels met een totale oppervlakte van ongeveer 60m² denk ik zonder aftrok van de ramen en deuren.


Gevel- en metselwerken Desselgem
maandag 14 februari 2022

Gevel bekleden met spuitkurk

Bezetten van vrijstaande garage in cellenbeton. Totale oppervlakte +/- 60 vierkante meter. Dit wordt in snel beton gezet


Gevel- en metselwerken Rotselaar
maandag 07 februari 2022

Zijgevel bekleden

Wij willen graag onze zijgevel laten bekleden (3 verdiepen, ongeveer 30m). Hij staat nu in spuitkurk maar is slecht gedaan. Bekleding is nog niet gekozen.


Gevel- en metselwerken Bissegem
zondag 06 februari 2022

Bedrijfsgebouw en conciërgewoning bekleden in spuitkurk

Bedrijfsgebouw en conciërge woning bekleden met spuitkurk. Enkel de achterzijde, goed voor ongeveer 150 m². Bedrijfsgebouw bestaat uit Ytongpanelen, conciërge is opgebouwd uit betonnen blokken.


Gevel- en metselwerken Lichtaart
woensdag 19 januari 2022

Voorgevel met spuitkurk bezetten

Ik zoek een vakman om mijn voorgevel van de rijwoning in spuitkurk te zetten. Het gaat om een rijwoning met 2 verdiepingen, ik gok zo een 25-35 m² in totaal. Momenteel witte, geglazuurde steen uit de jaren 70.


Pleisterwerken Mechelen
Offertes aanvragen