Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Spuitkurk gevel

Spuitkurk als gevelbekleding

Heb jij al van spuitkurk gehoord als gevelbekleding? Dat is een decoratief en milieuvriendelijk product dat je woning beschermt en prima isoleert. Ontdek er snel meer over!

Spuitkurk: renoveren en isoleren ineen

Alles verslijt, het is een harde waarheid. Je favoriete broek, het kraakbeen in onze knieën of dat voornemen om dit jaar echt eens meer te sporten. De voorgevel van je huis vormt daar geen uitzondering op. Na jarenlang weer en wind te trotseren, dringt een renovatie zich op. Spuitkurk kan wel eens het ideale middel zijn. Als gevelbekleding biedt het isolatie, is het snel aan te brengen en duurzaam. Door pigmenten toe te voegen, kan je een kleur kiezen die je het liefste wil.

Spuitkurk heeft veel gemeen met de bekendere variant: crepi. Beide types bepleistering gebruik je om een voorgevel volledig te bedekken. Ze geven een mooie en egale afwerking en beschermen je huis tegen de weersinvloeden.

Wat is spuitkurk?

Gespoten kurk of spuitkurk is een mengeling van kurkkorrels, acrylaathars, olie en pigmenten om de kleur te bepalen. Je spuit dus een mengsel met stukjes kurk tegen de muur, poorten of ramen. Voor je gespoten kurk kan aanbrengen, moet het oppervlak stofvrij en onbeschadigd zijn. Kleine barsten wegwerken, de voorgevel reinigen en al laatste alles afplakken. Eens de voorbereiding klaar is, gaat het aanbrengen van de spuitkurk wel als een sneltrein. Je hoeft enkel de korrelgrootte en de kleur waarin je jouw gevel wil spuiten te bepalen.

gespoten kurk
Spuitkurk prijs

Waarom spuitkurk gebruiken?

Door wisselende temperatuur en regen zet je huis uit of krimpt het wat. Slecht nieuws voor de verf, de voegen en het hout in en rond je huis, want na verloop van tijd raken die beschadigd. Een gevelbekleding met spuitkurk heeft dat probleem niet. Het is een flexibel materiaal dat mee uitzet en krimpt met je huis. Er komen geen scheuren in en het brokkelt niet af. Wie tussen de regels door leest, heeft al door dat kurk en een renovatie van je gevel hand in hand gaan. Enkele voorbeelden van renovaties met spuitkurk vind je hier.

Kurk heeft van nature goede isolerende eigenschappen. Het product helpt dus de isolerende waarde van je huis op te krikken. Je legt als het ware een extra laag rondom je huis. Maar vergis je niet: spuitkurk blijft in de eerste plaats een materiaal om je huis mee te renoveren en dient dus niet louter om te isoleren. Kurk dient als een buffer en slaat warmte op, maar is niet te vergelijken met volwaardige gevelisolatie zoals isolatieplaten of PUR-schuim. Zulke types isolatie zijn vaak 8 tot 10 centimeter dik, terwijl kurk maar enkele millimeters dik ligt.

De voor- en nadelen van spuitkurk

Voordelen

  • Het aanbrengen van spuitkurk werkt als warmtebuffer: het houdt warmte vast;
  • Flexibel materiaal dat niet scheurt of afbrokkelt;
  • Alle voordelen van een verflaag plus de textuur van een cementafwerking;
  • Kleur verbleekt weinig door de zon;
  • Geluidsisolerende functie;
  • Kurk is een natuurlijk product.

Nadelen

  • Geen volwaardige gevelisolatie;
  • Veel voorbereiding voor je het kan aanbrengen;
  • Niet elke gevel komt in aanmerking.

Wat kost Spuitkurk per vierkante meter?

De staat van je voorgevel zal voor een groot deel bepalen wat het uiteindelijk zal kosten om spuitkurk aan te brengen. Is je façade er niet zo goed aan toe, dan zullen eerst de problemen moeten opgelost worden voor je de spuitkurk kan aanbrengen. Wil je toch een richtprijs? Reken dan op ongeveer € 60 tot € 80 per vierkante meter geplaatste spuitkurk (all-in).

Wil je snel een concrete offerte en spuitkurk prijs van een erkend vakman? Klik dan snel hieronder voor een gratis en vrijblijvende offerte bij enkele van onze ervaren vakmensen. Het is gratis en vrijblijvend!

Is Spuitkurk overschilderbaar?

Na verloop van tijd zin in een ander kleurtje op je gevel? Goed nieuws! Spuitkurk is prima overschilderbaar. Het is wel best om eerste een primer (fixatielaag) aan te brengen. Gebruik zeker ook een ademende gevelverf zodat de vochtbalans in je gevel optimaal blijft. 

Spuitkurk prijs aanvragen

Recente opdrachten:

woensdag 23 november 2022

Nieuwe gevel zetten, isoleren en afwerken

Iemand om ons huis rondom een nieuwe gevel te metselen, crepi of spuitkurk en isoleren. Het gaat om 150 m²


Gevel- en metselwerken Grembergen
maandag 21 november 2022

Gevels isoleren en bekleden

Ik zou graag mijn gevels willen laten isoleren en bekleden. Liefst met iets egaals, eventueel spuitkurk. De totale oppervlakte is ongeveer 200m².


Gevel- en metselwerken Tielen
zondag 13 november 2022

Crepi of spuitkurk voorgevel en isoleren

Wij willen onze voorgevel laten isoleren en afwerken met crepi of spuitkurk. Voorgevel is ruw geschat 4 meter breed op 6 meter.


Gevel- en metselwerken Blankenberge
zondag 30 oktober 2022

Voor- en zijgevels isoleren

Voor en zijgevels bekleden en isoleren met spuitkurk,PVC gevelbekleding of steenstrips gevelbekleding. Het gaat om 40m² ongeveer.


Isolatie Deurne
donderdag 20 oktober 2022

Gevel bekleden en isoleren

Gevelrenovatie voorgevel en achtergevel plus aanbouw eventueel ook muur boven garage buren. Gevels bekleden met spuitkurk, stripsteen of metaal. De totale oppervlakte is tussen de 50 en 70m² ongeveer. Eventueel de garage ook isoleren.


Isolatie Staden
woensdag 19 oktober 2022

2 gevel isoleren en afwerken met crépi

Voor- en achtergevel renoveren. Momenteel baksteen, maar de spouwmuur is te smal om voldoende isolatie te voorzien. Daarom willen we 10 cm te isoleren langs de buitenkant en daarna afwerken met crépi of spuitkurk. Oppervlakte van 96 m² voor beide gevels samen. Telkens met verdieping.


Gevel- en metselwerken Boom
dinsdag 18 oktober 2022

Kurkvloer plaatsen

Ik had graag boven mijn vloerverwarming kurk als vloer gelegd. Is dit mogelijk. De oppervlakte is ongeveer 120m². Ook had ik graag spuitkurk gebruikt langs de wanden.


Vloerwerken Wevelgem
donderdag 13 oktober 2022

Spuitkurk plaatsen op 2 gevels

Voorgevel spuitkurk Achtergevel spuitkurk + isolatie Exacte oppervlakte na te meten (ramen en deuren)


Gevel- en metselwerken Sint-Pauwels
zondag 09 oktober 2022

Spuitkurk voorgevel

Momenteel gewone bakstenen gevel. Ongeveer 50 m2 voorgevel met spuitkurk.


Andere / klussen Gingelom
maandag 03 oktober 2022

Spuitkurk op gevel aanbrengen

Achtergevel te spuiten met kurk. De gevel is ongeveer 5m breed en 2 verdiepingen hoog.


Gevel- en metselwerken Strombeek-Bever
Offertes aanvragen