Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman

Isolatie voor je plat dak?

Een plat dak isoleren is iets totaal anders dan een schuin dak isoleren. Een plat dak kan zowel langs binnen als langs buiten geïsoleerd worden en er kan gebruikgemaakt worden van verschillende materialen. In dit artikel lichten we de verschillende mogelijkheden en prijzen voor plat dak isolatie toe.

Isolatie plat dak: de mogelijkheden

Er bestaan drie verschillende methodes om een plat dak te isoleren. Welke methode het best aansluit op jouw plat dak is afhankelijk van de beschikbare ruimte en van de aanwezige constructie.

1) Warm dak isoleren (plat dak isoleren aan de buitenzijde)

De isolatie wordt langs buiten aangebracht met het oog op het mee-isoleren van de constructiematerialen. Vaak wordt er gekozen om eerst een dampscherm te plaatsen onder het dak om condensatievocht geen kans te geven om tot in het isolatiemateriaal te trekken. Van zodra het plat dak geïsoleerd is, wordt er een waterkerende laag aangebracht in de vorm van roofing, EPDM of PVC. Een warm dak bestaat uit de volgende elementen:

 • Plafond
 • Balklaag
 • Dakbeschot
 • Dampscherm
 • Isolatie
 • Dakbedekking

2) Omgekeerd dak isoleren (plat dak isoleren aan de buitenzijde)

Een omgekeerd dak, ook wel alternatief warm dak genoemd, is een dak met grind of tegels. Bij het omgekeerde dak wordt er gebruikgemaakt van de bestaande dakbedekking om het plat dak te isoleren. Het kan hier gaan om een plat dak te isoleren bovenop roofing of om de isolatie van een plat dak op epdm. Omdat de bestaande dakbedekking niet verwijderd hoeft te worden, wordt er in de praktijk vaak voor deze eenvoudige en betaalbare methode gekozen, vooral wanneer het gaat om daken die dikwijls belopen worden. De reeds bestaande dakbedekking doet in dit geval dienst als waterkerende laag en een bijkomende ballastlaag (bestaande uit grind, tegels of hout) biedt extra bescherming en ondersteuning aan de isolatie. Een alternatief warm dak bestaat uit de volgende elementen:

 • Plafond
 • Balklaag
 • Dakbeschot
 • Dakbedekking
 • Isolatie
 • Ballastlaag
Plat dak in epdm

Plat dak isoleren langs buiten: materialen

Voor het isoleren van een plat dak langs de buitenkant heb je de keuze uit verschillende materialen, elk met een andere isolatiewaarde.

 • XPS-platen: XPS-platen zijn harde polystreenplaten die gewonnen worden uit aardolie. Ze zijn bestand tegen hoge belasting en kunnen daardoor probleemloos zeer veel gewicht dragen. Ze hebben een goede isolatiewaarde en vertonen uitstekende vochtwerende eigenschappen.

 • EPS-platen: EPS-platen zijn isolatieplaten uit geëxpandeerd polystyreen waarop er makkelijk gelopen kan worden. De voordelen van deze platen zijn dat ze licht en milieuvriendelijk zijn, gemakkelijk te plaatsen zijn en een vochtwerende werking hebben. Nadelig aan dit materiaal is dat ze iets minder goed isoleren dan het geval is voor PUR-, PIR-, en XPS-platen.

 • PIR-platen: PIR-platen, oftewel polyisocyanaat-isolatieplaten, hebben een bijzonder hoge isolatiewaarde waardoor een dunne laag volstaat. Bovendien zijn ze meestal voorzien van een dampscherm en zijn ze volkomen brandveilig.

 • PUR-platen: PUR (polyurethaan-platen) is milieuvriendelijk, heeft een hoog isolatierendement en is verkrijgbaar in verschillende diktes. Er bestaat geen risico op verzakkingen of verschuivingen en het materiaal is voor de volle 100% luchtdicht.

Graag advies over de materiaalkeuze van een goede vakman? Via het groene formulier kan je een aantal offertes voor isolatiewerken aanvragen.

3) Koud dak isoleren (plat dak isoleren langs binnen)

In tegenstelling tot bij een warm dak, wordt de draagconstructie in dit geval niet mee geïsoleerd. De dakisolatie voor het plat dak wordt langs de binnenkant aangebracht, rechtstreeks onder het dakbeschot. Op deze manier wordt de constructie met de waterkerende laag (met PVC, EPDM, roofing, etc.) dus niet geïsoleerd. Een koud dak bestaat uit de volgende elementen:

 • Plafond
 • Dampscherm
 • Balklaag met isolatie
 • Dakbeschot
 • Dakbedekking

Plat dak isoleren langs binnen: materialen

Om een plat dak langs binnen te isoleren, kan er gebruikgemaakt worden van diverse materialen:

Isolatieplaten: net zoals dat het geval is wanneer er langs de buitenzijde geïsoleerd wordt, zijn isolatieplaten (XPS-, EPS-, PUR- en PIR-platen) dankzij hun geringe dikte ook uiterst geschikt om van binnenuit te isoleren.

Minerale wol: minerale wol, bij sommigen beter gekend als “isolatiedekens”, is erg flexibel en laat zich bijgevolg gemakkelijk aanbrengen tussen de spanten van het dak. Meestal kiest men voor glas- of rotswol omdat deze varianten zowel thermische als akoestische isolatie bieden.

vakman isoleert plafond

Warm dak isoleren: toepassingen

Deze vorm van dakisolatie wordt het meeste gebruikt. Het warm-dakisolatieprincipe zorgt ervoor dat jij het hele jaar door van een aangenaam leefklimaat geniet. Deze methode is weinig onderhevig aan temperatuurschommelingen en functioneert perfect als warmtebuffer. Dat komt omdat het hier in feite gaat om een plat dak dubbel te isoleren. Houd rekening met extra kosten voor het verwijderen van de reeds aanwezige dakbedekking wanneer het gaat om het isoleren van een bestaand plat dak. Daarna kan je roofing plaatsen of epdm plaatsen met het oog op een waterkerende laag.

Omgekeerd dak isoleren: toepassingen

Een omgekeerd dak, of een alternatief warm dak, zien we vooral terug bij dakterrassen, platte daken die vaak belopen worden en balkons. Een plat dak isoleren op roofing of op een andere reeds bestaande dakbedekking is enkel een goed idee wanneer de dakbedekking in zeer goede staat verkeert. Houd er rekening mee dat eventuele herstelkosten aan je huidige dakbedekking soms zo hoog kunnen oplopen dat je beter direct voor een warm dak kiest.

Koud dak isoleren: toepassingen

Een plat dak isoleren langs binnen is meestal niet zo’n goed idee. Dat komt omdat de dakconstructie niet mee geïsoleerd wordt. Hierdoor is de constructie extra gevoelig voor temperatuurschommelingen en zal ze gemakkelijker uitzetten en/of krimpen. En dat leidt dan op zijn beurt weer tot mogelijke barsten en scheuren. Daarnaast is het risico op vocht- en schimmelproblemen veel groter wanneer je ervoor kiest om je plat dak op deze manier te isoleren. En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten van de kap- en breekwerken aan de binnenafwerking. Je begrijpt dat een dak langs binnen isoleren enkel nuttig is wanneer langs buiten isoleren onmogelijk is of wanneer je kiest voor een combinatie van binnen- en buitenisolatie.

Mineraalwol

Prijs plat dak met isolatie

Voordat je je plat dak gaat isoleren, wil je natuurlijk ook weten hoeveel je dit gaat kosten. De prijs voor een plat dak te isoleren, is afhankelijk van meerdere factoren. De meest bepalende factor is de isolatiemethode. Daarnaast spelen andere zaken, zoals de te isoleren oppervlakte een rol. Hoe groter de te isoleren oppervlakte, hoe hoger de prijs. Wel is het zo dat je soms een extra korting per vierkante meter kunt krijgen vanaf een bepaalde oppervlakte. Hiernaast heeft de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken een invloed op de kosten om je plat dak te isoleren. De tijd die de isolatie voor een plat dak in beslag neemt, wordt ook bepaald door de moeilijkheidsgraad van de werken. Is jouw plat dak tot in alle hoeken gemakkelijk bereikbaar? Dan zal de isolatiespecialist of vakman minder werkuren aanrekenen.

Plat dak isoleren prijs

In onderstaande tabel geven wij je een aantal richtprijzen voor het isoleren van je plat dak. Dit zijn richtprijzen om je een idee te geven van de prijs per m² voor de isolatie van je plat dak. Heb je liever meteen een aantal offertes met concrete prijzen voor jouw situatie? Via ons groen formulier bezorgen wij je er 3!

Isolatiemethode Prijs plat dak isoleren per m²
Warm dak isolatie langs buiten € 70 tot € 100
Omgekeerd dak isolatie langs buiten € 45 tot € 50
Koud dak isolatie langs binnen € 25 tot € 40

Welke isolatiemethode moet ik kiezen?

Waarschijnlijk vraag je je nu af wat de beste isolatiemethode voor jouw plat dak is. Je kan niet zomaar eender welke dakisolatie plaatsen op eender welk plat dak. Voor een optimale bescherming, kies je best voor de warme-dakisolatiemethode, maar dan moet je natuurlijk ook wel rekening houden met een hoger prijskaartje. Verkeert jouw dakbedekking in goede staat en is hij nog volledig waterdicht? Dan is het ook mogelijk om voor een alternatief warm dak te kiezen. Isoleren langs binnen raden we minder aan, maar het is nog steeds beter als helemaal geen isolatie te voorzien. Weet je zelf niet goed wat de beste keuze is voor de isolatie van jouw plat dak? Onze vakmannen staan elke dag opnieuw klaar om jou te helpen met jouw dakisolatie!

Plat dak isoleren: zelf doen of uitbesteden aan een vakman?

Wellicht heb je op internet al tientallen video’s gezien over het isoleren van een plat dak. Hoewel dit hier dikwijls als een heel eenvoudige klus afgeschilderd wordt, moet je er toch niet te licht overheen gaan. Het gebrek aan voldoende isolatie of de keuze van een verkeerd isolatiemateriaal voor jouw woning zal leiden tot koudebruggen, vocht- en schimmelproblemen, geluidsoverlast, etc. Daarom is het hoe dan ook beter dat je de isolatie van jouw plat dak overlaat aan een bekwame vakman met jarenlange ervaring. Via onze gratis dienst kan je meteen een aantal prijsoffertes voor de dakisolatie van je plat dak aanvragen!

Offertes plat dak isoleren

Offertes plat dak isoleren