Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
vakman plaatsing dampscherm

Dampscherm plaatsen

Wat is een dampscherm?

Voor we beginnen uit te leggen over het al dan niet plaatsen van een bepaald type dampscherm, is het handig om kort even te schetsen wat een dampscherm precies is. Een dampscherm bestaat meestal uit een folie op een rol die je op het isolatiemateriaal gaat plaatsen. Het dampscherm komt altijd aan de warme zijde van de isolatie, dus aan de kant die je in de woning wilt gaan verwarmen. De folie kan uit verschillende materialen bestaan. Aluminiumpapier is een optie maar meestal bestaat de folie van een dampscherm uit polyethyleen.

Bij sommige isolatiematerialen is er al een dampremmende folie of dampscherm in het isolatiemateriaal zelf verwerkt. Kies je bijvoorbeeld voor isolatiepanelen uit kunststof? Bij dit materiaal is er reeds een aluminium dampscherm aanwezig. Indien dit het geval is hoef je dus geen extra dampscherm meer te voorzien.

Moet je eerst nog isoleren maar twijfel je over welk materiaal je gaat gebruiken of welke ruimte je best kan isoleren? Lees er alles over op de pagina's soorten isolatiemateriaal en isolatie plaatsen.

Waarom een dampscherm plaatsen?

Dakwerken uitgevoerd en je nieuwe dakisolatie gestoken? Perfect, maar het plaatsen van een dampscherm is de figuurlijke en in dit gevel onmisbare kers op de taart. Wat is het nut van dit scherm? De plaatsing van een dampscherm zorgt ervoor dat dat je luchtlekken en condensatie vermijdt. Op deze manier voorkom je dat vocht of water de isolerende eigenschappen van je isolatiematerialen aantasten. Bij het isoleren van het dak voorkomt het scherm ook dat je houten balken gaan rotten door waterinfiltratie. Het spreekt voor zich dat het aanbrengen van een dampscherm stukken goedkoper is dan op termijn je houten dakstructuur te moeten vervangen. Het dampscherm heeft ook een positieve invloed op de luchtdichtheid van de woning.

dampscherm plaatsen

Is een dampscherm noodzakelijk?

Het plaatsen van een dampscherm hangt altijd af van de specifieke situatie van de woning in kwestie. In het algemeen kunnen we 2 scenario’s schetsen waar een dampscherm ten zeerste aan te raden is:

Isolatiewerken in de woning. Denk hierbij voornamelijk aan platte en hellende daken. Vaak dringt er damp door het onderdak, met een dampscherm voorkom je dat dit vocht zich gaat opstapelen en schade aanricht.
Ruimtes waar veel vocht aanwezig is, en voornamelijk als deze ruimte niet over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt. De keuken en de badkamer zijn hier perfecte voorbeelden van.

Wanneer een dampscherm plaatsen?

Klinkt misschien vrij logisch maar het dampscherm plaats je na je de isolatie hebt gestoken. Het grootste aandachtspunt is dat je het dampscherm vakkundig en met oog voor detail aanbrengt. Plaats je dit dampscherm niet correct dan heeft de condens vrij spel om je isolatiemateriaal aan te tasten.

Tip: Laat het dampscherm aanbrengen door een erkende vakman. Zo ben je zeker van een correcte en efficiënte plaatsing. Via het groene formulier kan je een aantal vrijblijvende offertes aanvragen.

Hoe dampscherm plaatsen of aanbrengen?

Plan je een dampscherm te plaatsen voor een plat of hellend dak maar heb je geen idee hoe je aan deze klus begint? In onderstaand stappenplan bezorgen wij je een overzicht hoe je best te werk gaat.

  1. Controleer eerst of er een onderdak en isolatie aanwezig is en of deze in goede staat zijn. Indien hier gaten of kieren in zitten heeft het weinig of geen zin om aan een dampscherm te denken.
  2. Kies het juiste dampscherm. Zoals eerder vermeld kan je ook kiezen voor isolatiemateriaal dat reeds voorzien is van een dampscherm of je kan gaan voor een dampscherm dat niet in je isolatie is verwerkt.
  3. Zorg ervoor dat je het dampscherm nauwkeurig en strak aanbrengt, gebruik voldoende nietjes om het goed aan te spannen. Gebruik hier ook een marge van minstens 10 cm zodat de verschillende stukken dampscherm elkaar voldoende overlappen.
  4. Als je nadien nog extra (leiding)werken gaat doen, let er dan op dat er geen gaten in het dampscherm komen. De aanwezigheid van 1 klein gaatje kan het nut van het dampscherm teniet doen. Heb je toch een kleine opening? Gebruik dan voldoende tape of een nieuw stuk dampscherm om dit dicht te maken.

 

dampscherm aanbrengen

Dampscherm plaatsen prijs

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een dampscherm? Als je het dampscherm laat aanbrengen door een professionele vakman ligt de prijs per m² voor het plaatsen van een dampscherm tussen de €5 en €7. Plaats je het dampscherm zelf? Dan zal het materiaal je gemiddeld tussen de €2 en €3 per m² kosten. De prijs voor een Isover dampscherm zal je als voorbeeld gemiddeld €3 bedragen.

Tip: Vergelijk altijd een paar prijsoffertes voor je bouw- of renovatiewerken. Op deze manier kies je altijd voor de beste prijsofferte!

Offertes dampscherm plaatsen

Prijsoffertes vergelijken