Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Dakterras aanleggen

Dakterras aanleggen

Dakterras aanleggen op je plat dak?

Wonen in de stad. Geen tuin, geen terras of een veel te krap balkon. Dan is een dakterras de ideale oplossing om thuis van het goede weer te kunnen genieten. Dakterrassen vergroten de buitenruimte en je krijgt meteen een mooi uitzicht op je omgeving.

Om een dakterras aan te kunnen leggen, heb je een stevig plat dak nodig dat het gewicht kan dragen. Een houten terras met een aantal meubels zal geen extreme belasting met zich meebrengen. Maar wil je pakweg een jacuzzi op het dak zetten, dan moet de draagconstructie een stuk steviger zijn. De aannemer of schrijnwerker die jouw dakterras aanlegt, zal in de meeste gevallen voor de stabiliteitsberekening zorgen. Wil je dit laten dubbelchecken? Dan kan je nog beroep doen op een architect of een stabiliteitsingenieur.

Benieuwd naar een richtprijs voor jouw dakterras? Vraag gratis offertes aan bij onze erkende vakmensen.

Vergunning verplicht voor dakterras?

Ja, er is een stedenbouwkundige vergunning vereist om een dakterras te mogen plaatsen. Controleer altijd eerst de huidige plannen van je woning. Het is mogelijk dat jouw platte dak als dakterras staat genoteerd op die plannen. Dan moet je geen nieuwe vergunning aanvragen.  Heb je al een dakterras of daktuin aangelegd zonder vergunning? Dan moet je dit laten regulariseren om wettelijk in orde te zijn. Meer informatie over het de regularisatie van een bouwovertreding vind je op deze pagina.

Gouden tip: Ga vooraf in overleg met je buren om jouw plannen te bespreken. Dit voorkomt eventuele problemen die je kan missen eens de constructie van het terras gestart is.

Kan op elk dak een dakterras?

Eerlijk: op bijna elk materiaal kan je een dakterras plaatsen. Net zoals bij het aanleggen van een terras in de tuin heb je tal van keuzes. Maar controleer - voor je van start gaat - altijd eerst de staat van je dakbedekking. Vele dakterrassen komen op roofing of EPDM te liggen. Wil je een dakterras aanleggen op roofing, spoor dan eerst scheuren op en herstel ze. Anders zijn daklekkages bijna onvermijdelijk. Eens het draagvlak in orde is kan je overschakelen naar de materiaalkeuze. Twee populaire materialen steken erbovenuit: hout en tegels.

Aanleg dakterras met tegels

Drainagetegels, rubberen tegels, betontegels maar ook tegels uit natuursteen of keramiek. Net zoals bij een gewoon terras moeten de tegels stevig en kleurvast zijn, omdat ze blootgesteld worden aan de weersomstandigheden. Ben je bezorgd om de afwatering? Denk dan eens aan een dakterras met verstelbare tegeldragers. Leidingen en afwatering lopen onder de tegels door en het regenwater kan wegstromen richting de afvoer.

... of eentje met hout of composiet

Wie al eens keek om een houten terras in een tuin aan te leggen, weet dat het aanbod enorm is. Thermowood, Europees hardhout of tropisch hardhout? Wie iets duurzamer wil, maar toch een houten uitzicht wil hebben, kan voor composiet gaan.

Bij zowel hout als tegels wordt er op een dak vaak gekozen voor een zwevend terras. Zo raakt de onderliggende laag EPDM of roofing niet beschadigd en vermijd je lekken.

Tip: Het is verplicht om bij een dakterras een omheining of balustrade te plaatsen van minstens 110 cm hoog. Het is knap en praktisch om deze afsluiting in hetzelfde houtsoort te laten maken als je terrasplanken. Een andere optie is een glazen wand zetten, maar dit is meteen een pak duurder.

Aanleg dakterras

Wat kost de aanleg van een dakterras?

Hoeveel kost een dakterras? Moeilijke vraag. De kosten hangen voornamelijk af van de gebruikte materialen, het uurloon van de aannemer en de oppervlakte van het terras. Dat zorgt voor sterk schommelende prijzen. Voor een terras van 15 à 20 m² mag je toch al snel rekenen op 15.000 à 20.000 euro.

Inspiratie voor de inrichting

Als het gaat om een dakterras zitten we meestal met een beperkte oppervlakte. Dit zorgt ervoor dat je elke vierkante meter zo efficiënt mogelijk moet benutten. Je hebt de noodzakelijke elementen zoals de verlichting maar wij geven je ook een lijstje van elementen die vaak worden gebruikt:

  • Planten
  • Jacuzzi
  • Kunstgras
  • Plantenbakken
  • Buitenbar
  • Regendouche
  • Moestuin
  • Kleine serre

Kijk online even rond of schuim websites als Pinterest af en ontdek wat het beste past bij jouw smaak. Liever onmiddellijk tips van iemand die er verstand van heeft? Vraag gratis advies en offertes bij enkele erkende vakmensen bij jou in de buurt.

Offertes dakterras aanvragen

Dakterras aanleggen

woensdag 05 oktober 2022

Dakterras vernieuwen

Dakterras bestaande uit zwevend composietmateriaal renoveren! Balustrade vernieuwen. Denk zelf aan keramische tegels, voor de boordwerktuigkundige ben ik nog niet zeker en kan ik zeker advies gebruiken! Moet professioneel verankerd worden! Groot terras +/- 26 m2 (7 meter breed)en apart klein terras 6m2. Het betreft eerste verdiep.


Terras Borgerhout (Antwerpen)
donderdag 29 september 2022

Dakterras heraanleggen

Voor reparaties hebben wij ons dakterras moeten afhalen, nu zoeken we iemand om deze terug op een professionele manier te repareren en te plaatsen.


Terras Waasmunster
maandag 26 september 2022

Dakterras ontwerpen aanleggen

Ik zoek iemand voor een dakterras en groendak op een plat dak van 20-25m² te ontwerpen en te maken. het gaat om een rijwoning en ik zou graag een terras met planken laten aanleggen alsook een omheining errond. Het dak is toegankelijk, maar kan momenteel niet als terras worden gebruikt.


Terras Wetteren
vrijdag 16 september 2022

Houten terras uitbreiden

Ik heb een bestaand houten terras die zou moeten worden uitgebreid met 1m60 op 3m. Het gaat om een dakterras. Langs de ene kant is de poutrel lang genoeg en langs de andere kant zou de poutrel met 1,5m ongeveer uitgebreid moeten worden


Terras Oostduinkerke
maandag 05 september 2022

Houten balustrade voor dakterras

Er is al een dakterras maar wens een balustrade voor om Valley te verkomen. Liefst in hout.


Terras Oostende
zondag 04 september 2022

Oud terras vervangen door houtcomposiet

Mijn terras van 13m² wil ik laten vervangen door houtcomposiet. Dakterras.


Terras Brussel
maandag 29 augustus 2022

Dakterras leggen in hout met omheining

Een dakterras aanleggen van 21 m2 op een vierde verdieping met een omheining in zwart Aluminium.


Terras Berchem (Antwerpen)
zondag 28 augustus 2022

Houten dakterras plaatsen

236x1121 cm, opgedeeld in 3 delen door zwevende betonnen tussenschotten die voor steun zorgen. Ondergrond is oneven (voornamelijk bij de tussenschotten) en er blijft water staan. Ik zou graag 1 geheel willen over de gehele lengte. Voorkeur aan materiaal dat goed tegen volle zon kan.


Terras Lommel
donderdag 18 augustus 2022

Composiet / bankirai terras leggen

We willen op ons dakterras de huidige 22 jaar oude bankirai planken vervangen door composiet tegels of planken


Terras Antwerpen
zaterdag 13 augustus 2022

Kunststof terras leggen

Ik heb een dakterras van bankirai dat ik graag zou willen laten vernieuwen met dakrubber of PVC. De oppervlakte is onegveer 20m².


Terras Stabroek
Offertes aanvragen