Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Dakterras aanleggen

Dakterras aanleggen

Dakterras aanleggen op je plat dak?

Wonen in de stad. Geen tuin, geen terras of een veel te krap balkon. Dan is een dakterras de ideale oplossing om thuis van het goede weer te kunnen genieten. Dakterrassen vergroten de buitenruimte en je krijgt meteen een mooi uitzicht op je omgeving.

Om een dakterras aan te kunnen leggen, heb je een stevig plat dak nodig dat het gewicht kan dragen. Een houten terras met een aantal meubels zal geen extreme belasting met zich meebrengen. Maar wil je pakweg een jacuzzi op het dak zetten, dan moet de draagconstructie een stuk steviger zijn. De aannemer of schrijnwerker die jouw dakterras aanlegt, zal in de meeste gevallen voor de stabiliteitsberekening zorgen. Wil je dit laten dubbelchecken? Dan kan je nog beroep doen op een architect of een stabiliteitsingenieur.

Benieuwd naar een richtprijs voor jouw dakterras? Vraag gratis offertes aan bij onze erkende vakmensen.

Vergunning verplicht voor dakterras?

Ja, er is een stedenbouwkundige vergunning vereist om een dakterras te mogen plaatsen. Controleer altijd eerst de huidige plannen van je woning. Het is mogelijk dat jouw platte dak als dakterras staat genoteerd op die plannen. Dan moet je geen nieuwe vergunning aanvragen.  Heb je al een dakterras of daktuin aangelegd zonder vergunning? Dan moet je dit laten regulariseren om wettelijk in orde te zijn. Meer informatie over het de regularisatie van een bouwovertreding vind je op deze pagina.

Gouden tip: Ga vooraf in overleg met je buren om jouw plannen te bespreken. Dit voorkomt eventuele problemen die je kan missen eens de constructie van het terras gestart is.

Kan op elk dak een dakterras?

Eerlijk: op bijna elk materiaal kan je een dakterras plaatsen. Net zoals bij het aanleggen van een terras in de tuin heb je tal van keuzes. Maar controleer - voor je van start gaat - altijd eerst de staat van je dakbedekking. Vele dakterrassen komen op roofing of EPDM te liggen. Wil je een dakterras aanleggen op roofing, spoor dan eerst scheuren op en herstel ze. Anders zijn daklekkages bijna onvermijdelijk. Eens het draagvlak in orde is kan je overschakelen naar de materiaalkeuze. Twee populaire materialen steken erbovenuit: hout en tegels.

Aanleg dakterras met tegels

Drainagetegels, rubberen tegels, betontegels maar ook tegels uit natuursteen of keramiek. Net zoals bij een gewoon terras moeten de tegels stevig en kleurvast zijn, omdat ze blootgesteld worden aan de weersomstandigheden. Ben je bezorgd om de afwatering? Denk dan eens aan een dakterras met verstelbare tegeldragers. Leidingen en afwatering lopen onder de tegels door en het regenwater kan wegstromen richting de afvoer.

... of eentje met hout of composiet

Wie al eens keek om een houten terras in een tuin aan te leggen, weet dat het aanbod enorm is. Thermowood, Europees hardhout of tropisch hardhout? Wie iets duurzamer wil, maar toch een houten uitzicht wil hebben, kan voor composiet gaan.

Bij zowel hout als tegels wordt er op een dak vaak gekozen voor een zwevend terras. Zo raakt de onderliggende laag EPDM of roofing niet beschadigd en vermijd je lekken.

Tip: Het is verplicht om bij een dakterras een omheining of balustrade te plaatsen van minstens 110 cm hoog. Het is knap en praktisch om deze afsluiting in hetzelfde houtsoort te laten maken als je terrasplanken. Een andere optie is een glazen wand zetten, maar dit is meteen een pak duurder.

Aanleg dakterras

Wat kost de aanleg van een dakterras?

Hoeveel kost een dakterras? Moeilijke vraag. De kosten hangen voornamelijk af van de gebruikte materialen, het uurloon van de aannemer en de oppervlakte van het terras. Dat zorgt voor sterk schommelende prijzen. Voor een terras van 15 à 20 m² mag je toch al snel rekenen op 15.000 à 20.000 euro.

Inspiratie voor de inrichting

Als het gaat om een dakterras zitten we meestal met een beperkte oppervlakte. Dit zorgt ervoor dat je elke vierkante meter zo efficiënt mogelijk moet benutten. Je hebt de noodzakelijke elementen zoals de verlichting maar wij geven je ook een lijstje van elementen die vaak worden gebruikt:

  • Planten
  • Jacuzzi
  • Kunstgras
  • Plantenbakken
  • Buitenbar
  • Regendouche
  • Moestuin
  • Kleine serre

Kijk online even rond of schuim websites als Pinterest af en ontdek wat het beste past bij jouw smaak. Liever onmiddellijk tips van iemand die er verstand van heeft? Vraag gratis advies en offertes bij enkele erkende vakmensen bij jou in de buurt.

Offertes dakterras aanvragen

Dakterras aanleggen

maandag 20 juni 2022

Houten dakterras plaatsen

Ik zou graag een dakterras willen aanleggen Enkel omheining, grond , en opening van uit appartement naar dak. Ongeveer 110m²


Terras Geel
vrijdag 20 mei 2022

Composiet terras

Ik zou graag een composiet dakterras willen laten aanleggen van 8 meter op 3 meter.


Terras Heist-op-den-Berg
vrijdag 20 mei 2022

Dakterras aanleggen

Ik zoek een vakman die ons kan helpen met het aanleggen van een dakterras. Het platte dak heeft een oppervlakte van 24 m2 en is heel makkelijk toegankelijk. We dachten aan composiet/kunststof tegels aangezien deze heel makkelijk in onderhoud zijn. Ook dient er een balustrade voorzien te worden voor de veiligheid.


Terras Antwerpen
vrijdag 20 mei 2022

Houten dakterras plaatsen

Dakterras op plat dakgedeelte, met leuning en installatie draaitrap


Terras Herentals
donderdag 05 mei 2022

Houten terras Vervangen.

Ik heb een bestaand dakterras in hout en wil het vervangen door een ander houten terras. De oppervlakte is ongeveer 50m². Er zitten ook van die houten plantenbakken op die ook afhebroken moeten worden en vernieuwd worden. Eventueel in een ander materiaal.


Terras Antwerpen
maandag 02 mei 2022

Kunststof dakterras plaatsen.

Er moet Bekeken worden of het dak stabiel genoeg is en om kunststof vlonderplaten te leggen. Het is enkel om er daarna een tafel en een paar stoelen op te zetten. Op dit moment liggen er rubberen maten en ik zou die willen vervangen door een kunststof terras. De oppervlakte is ongeveer 24m².


Terras Deurne
vrijdag 29 april 2022

Houten dakterras plaatsen.

Ik zoek een vakman voor de aanleg van een dakterras in hout. Op dit moment zijn er stenen tegels waarvan er een paar loszitten. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 12m².


Terras Oostende
dinsdag 26 april 2022

Houten terras op plat dak installeren

Ik zou graag een houten dakterras van 12 m² op mijn plat dak willen laten plaatsen door een vakman.


Terras Wilsele
dinsdag 26 april 2022

Dakterras aanleggen.

Wij willen een dakterras laten aanleggen van ongeveer 25m². Ik weet nog niet in welk materiaal ik het wil. Er moet ook een schutting rond het terras komen.


Terras Rupelmonde
zaterdag 23 april 2022

Dakterras heraanleggen

Ik ben op zoek naar een aannemer die mijn huidig dakterras kan heraanleggen. Het appartement zal worden verhuurd: veiligheid en minimaal onderhoud zijn de belangrijkste vereisten. De oppervlakte van het terras is ca. 11 vierkante meter en bevindt zich op de derde verdieping. Het volgende zou er moeten gebeuren 1/ Verwijderen huidig terras, onderbalken en balustrade 2/ Controle van de roofing en reparatie of vervanging indien nodig (er zijn momenteel geen lekken gesignaleerd) 3/ Plaatsen nieuw terras en balustrade Terras: Rubberen ondertegels Nieuwe houten of kunststoffen onderbalken leggen Houten of kunstoffen terrasplanken leggen in een materiaal dat weinig tot geen onderhoud vergt B. Balustrade In glas Volgens de Brusselse wetgeving (zie http://homegrade.brussels/wp-content/uploads/Publications_internes/brochures/Homegrade_broNL_TerrasAanleggenOpPlatDak.pdf - deel borstwering - min. 1m20 hoog) 4/ Vastmaken afvoerpijp die loskomt 5/ Alle drie muren bekleden met kunststof in houtlook (verticaal geplaatst) (de delen die nu oranjge/zalmkleur geverfd zijn)


Terras Brussel
Offertes aanvragen