Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Dakterras aanleggen

Dakterras aanleggen

Dakterras aanleggen op je plat dak?

Wonen in de stad. Geen tuin, geen terras of een veel te krap balkon. Dan is een dakterras de ideale oplossing om thuis van het goede weer te kunnen genieten. Dakterrassen vergroten de buitenruimte en je krijgt meteen een mooi uitzicht op je omgeving.

Om een dakterras aan te kunnen leggen, heb je een stevig plat dak nodig dat het gewicht kan dragen. Een houten terras met een aantal meubels zal geen extreme belasting met zich meebrengen. Maar wil je pakweg een jacuzzi op het dak zetten, dan moet de draagconstructie een stuk steviger zijn. De aannemer of schrijnwerker die jouw dakterras aanlegt, zal in de meeste gevallen voor de stabiliteitsberekening zorgen. Wil je dit laten dubbelchecken? Dan kan je nog beroep doen op een architect of een stabiliteitsingenieur.

Benieuwd naar een richtprijs voor jouw dakterras? Vraag gratis offertes aan bij onze erkende vakmensen.

Vergunning verplicht voor dakterras?

Ja, er is een stedenbouwkundige vergunning vereist om een dakterras te mogen plaatsen. Controleer altijd eerst de huidige plannen van je woning. Het is mogelijk dat jouw platte dak als dakterras staat genoteerd op die plannen. Dan moet je geen nieuwe vergunning aanvragen.  Heb je al een dakterras of daktuin aangelegd zonder vergunning? Dan moet je dit laten regulariseren om wettelijk in orde te zijn. Meer informatie over het de regularisatie van een bouwovertreding vind je op deze pagina.

Gouden tip: Ga vooraf in overleg met je buren om jouw plannen te bespreken. Dit voorkomt eventuele problemen die je kan missen eens de constructie van het terras gestart is.

Kan op elk dak een dakterras?

Eerlijk: op bijna elk materiaal kan je een dakterras plaatsen. Net zoals bij het aanleggen van een terras in de tuin heb je tal van keuzes. Maar controleer - voor je van start gaat - altijd eerst de staat van je dakbedekking. Vele dakterrassen komen op roofing of EPDM te liggen. Wil je een dakterras aanleggen op roofing, spoor dan eerst scheuren op en herstel ze. Anders zijn daklekkages bijna onvermijdelijk. Eens het draagvlak in orde is kan je overschakelen naar de materiaalkeuze. Twee populaire materialen steken erbovenuit: hout en tegels.

Aanleg dakterras met tegels

Drainagetegels, rubberen tegels, betontegels maar ook tegels uit natuursteen of keramiek. Net zoals bij een gewoon terras moeten de tegels stevig en kleurvast zijn, omdat ze blootgesteld worden aan de weersomstandigheden. Ben je bezorgd om de afwatering? Denk dan eens aan een dakterras met verstelbare tegeldragers. Leidingen en afwatering lopen onder de tegels door en het regenwater kan wegstromen richting de afvoer.

... of eentje met hout of composiet

Wie al eens keek om een houten terras in een tuin aan te leggen, weet dat het aanbod enorm is. Thermowood, Europees hardhout of tropisch hardhout? Wie iets duurzamer wil, maar toch een houten uitzicht wil hebben, kan voor composiet gaan.

Bij zowel hout als tegels wordt er op een dak vaak gekozen voor een zwevend terras. Zo raakt de onderliggende laag EPDM of roofing niet beschadigd en vermijd je lekken.

Tip: Het is verplicht om bij een dakterras een omheining of balustrade te plaatsen van minstens 110 cm hoog. Het is knap en praktisch om deze afsluiting in hetzelfde houtsoort te laten maken als je terrasplanken. Een andere optie is een glazen wand zetten, maar dit is meteen een pak duurder.

Aanleg dakterras

Wat kost de aanleg van een dakterras?

Hoeveel kost een dakterras? Moeilijke vraag. De kosten hangen voornamelijk af van de gebruikte materialen, het uurloon van de aannemer en de oppervlakte van het terras. Dat zorgt voor sterk schommelende prijzen. Voor een terras van 15 à 20 m² mag je toch al snel rekenen op 15.000 à 20.000 euro.

Inspiratie voor de inrichting

Als het gaat om een dakterras zitten we meestal met een beperkte oppervlakte. Dit zorgt ervoor dat je elke vierkante meter zo efficiënt mogelijk moet benutten. Je hebt de noodzakelijke elementen zoals de verlichting maar wij geven je ook een lijstje van elementen die vaak worden gebruikt:

  • Planten
  • Jacuzzi
  • Kunstgras
  • Plantenbakken
  • Buitenbar
  • Regendouche
  • Moestuin
  • Kleine serre

Kijk online even rond of schuim websites als Pinterest af en ontdek wat het beste past bij jouw smaak. Liever onmiddellijk tips van iemand die er verstand van heeft? Vraag gratis advies en offertes bij enkele erkende vakmensen bij jou in de buurt.

Offertes dakterras aanvragen

Dakterras aanleggen

zaterdag 18 maart 2023

Dakterras vernieuwen

Ik ben in het bezit van een houten dakterras van omstreeks 120m2. Het is inmiddels 20 jaar oud, graag laat ik het vernieuwen op een meer onderhoudsvriendelijke manier.


Terras Geel
zondag 05 maart 2023

Composiet terras plaatsen

We zijn op zoek naar een vakman die bij ons een dakterras kan komen aanleggen in composiet. Het gaat om een oppervlakte van 15 à 20m².


Terras Deurne (Vl-Br)
vrijdag 03 maart 2023

Zweven dakterras op eerste verdiep

Wij hebben een dakterras van zo'n 18,6 m2 op de eerste verdieping van ons huis dat we graag zouden laten aanleggen d.m.v. tegels op tegeldragers opdat het gewicht beperkt blijft en het water gewoon kan wegvloeien als vanouds. Zou u hiervoor een offerte kunnen opstellen rekening houdend met een tegelprijs van natuursteen? Het dak is zeer goed bereikbaar want we hebben een schuifraam rechtstreeks naar de living en aan de andere kant een draaitrap naar de tuin.


Terras Antwerpen
donderdag 02 maart 2023

Zwevend dakterras aanleggen

Ik wil graag bekijken wat de mogelijkheden zijn om een zwevend dakterras aan te leggen op het terras van 30m2 van ons appartement. We hebben er recent rubberen tegels verwijderd en nieuwe EPDM laten leggen. Daarom willen graag een mooiere ondergrond laten aanleggen, indien mogelijk in een houten afwerking.


Terras Brussel
donderdag 02 maart 2023

Houten terras plaatsen

Klein dakterras van ongeveer 9m² met balustrades langs beide kanten plaatsen. Nog geen vergunning aangevraagd.


Terras Hoboken (Antwerpen)
donderdag 23 februari 2023

Bankirai dakterras herstellen

Ik zoek iemand die een deel of helemaal de bovenste bankirai planken van het dakterras kan verwijderen en nieuwe plaatsen. Terras is ongeveer 3x4 m.


Terras Deurne
maandag 20 februari 2023

Houten terras

Ons oud dakterras is aan een upgrade toe. We willen graag een houten terras laten plaatsen met ingebouwde bloembak. De oppervlakte is ongeveer 11m².


Terras Ledeberg (Gent)
zaterdag 18 februari 2023

Houten terras aanleggen

We zouden graag een houten dakterras willen laten aanleggen op onze EPDM terras. Ons terras is ongeveer 7,40 x 5,50. Ons huis ligt in Rotselaar.


Terras Bonheiden
vrijdag 03 februari 2023

Houten dakterras

Aanleggen dakterras van ongeveer 60m² op plat dak, met balustrades vooraan en achteraan.


Terras Brussel
vrijdag 20 januari 2023

Houten dakterras renoveren

Het is een bestaand dakterras in Bankirai maar zou moeten vervangen worden of indien mogelijk deels. De bankirai die er nu ligt is 25x145mm en 8-groefs. Hij is bevestigd op balken die ook deels vervangen moeten worden Totale oppervlakte 25 vierkante meter.


Terras Brussel
Offertes aanvragen