Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
houten terras aanleggen

Houten terras aanleggen

Houten terras aanleggen

Hier kan je alle informatie terugvinden voor het aanleggen van een terras in hout. Dit van richtprijzen tot offertes op maat van vakmannen uit de regio.

Soorten, prijzen en offertes op maat voor een houten terras

De warme, natuurlijke uitstraling van hout maakt het een aantrekkelijke optie voor je nieuwe terras. Een houten terras aanleggen is voor veel mensen een droom, maar door het enorme aanbod zie je door het bos de bomen niet meer. Op deze pagina vind je een overzicht met de belangrijkste info.

Heb je liever advies van een erkende hovenier die bij jou langskomt? Gebruik onze gratis dienst en kies de offerte met de beste prijs-kwaliteit.

De verschillende soorten hout voor een terras

Tropisch hardhout

Tropisch hardhout is zeer stevig en gaat lang mee. In het algemeen zijn deze houtsoorten ook goed bestand tegen vocht en schimmels. Een houten terras aanleggen met dit materiaal heeft dan ook heel wat voordelen. Op ecologisch vlak scoren ze jammer genoeg een pak minder. Het hout komt van de andere kant van de wereld, terwijl er boomsoorten in Europa zijn van vergelijkbare kwaliteit. De populairste soorten tropisch hardhout zijn:

  • Ipé
  • Padouk
  • Bankirai
  • Merbau

Thermowood

Thermawood wint aan populariteit dankzij zijn mileuvriendelijk productieproces. Het hout is meestal een pak goedkoper dan tropisch hardhout. Je vindt thermawood niet enkel terug in terrassen maar ook op gevels of in afsluitingen.

Europees hardhout

Nog hoger op de ecologische ladder vinden we de Europese houtsoorten. Akkoord, het blijft hout dat gekapt wordt, maar de bomen groeien dichter bij huis en groeien bovendien ook sneller dan tropische bomen. Dit type hout is vochtbestendig en duurzaam. Europese eik en kastanje zijn ongetwijfeld de populairste Europese houtsoorten voor het aanleggen van een terras.

Houtcomposiet

Zoals de naam doet vermoeden bestaat dit materiaal deels uit hout en deels uit composiet. Het karakter van composiet zorgt ervoor dat houtcomposiet het langst meegaat van alle opties. En wie twijfelt aan het uitzicht: er is een enorm aanbod aan kleuren voor je terrasplanken.

Houten zwevend terras

Wat kost een terras aanleggen in hout?

In onderstaande tabel vind je een indicatie van de kostprijs voor het aanleggen van een terras. Ook de duurzaamheid van elke houtsoort is in de tabel terug te vinden. De totale prijs is sterk afhankelijk van het type hout dat je kiest en of je het terras al dan niet zelf installeert. In deze tabel zijn de plaatsingskosten inbegrepen.

Houtsoort Kostprijs per vierkante meter inclusief plaatsing Duurzaamheid
Tropisch hardhout € 75 - € 120 ++
Europees hout € 75 - € 120 ++
Thermowood € 50 - € 100 +++
Houtcomposiet € 80 - € 150 ++++

3 alternatieven voor tropisch hardhout

Ook al is het nog heel populair: tropisch hardhout is op ecologisch vlak echt geen goede keuze voor het aanleggen van een houten terras. Dat is zeker zo omdat er prima alternatieven bestaan die je een even mooi terras geven, maar die veel milieuvriendelijker zijn. We geven je graag drie goede pistes voor een terras met een veel betere milieuscore.

FSC

Europees hardhout

Hardhout is niet iets dat je enkel in tropische bossen vindt. Ook in Europa vind je houtsoorten die een vergelijkbare kwaliteit opleveren. Houtsoorten zoals kastanje en eik kunnen moeiteloos naast hun tropische alternatieven liggen en hebben een veel lagere impact op het milieu. Het verre transport van tropisch hardhout zorgt onder meer voor een grote uitstoot van CO2. 

Europees hout met een keurmerk: FSC of PEFC

Om hout te gebruiken dienen er natuurlijk eerst bomen gekapt te worden. Toch is hout bij uitstek een 'circulaire' grondstof die letterlijk vanzelf groeit. Voorwaarde is wel dat bossen goed en duurzaam worden beheerd. Koop je hout met een FSC of PEFC label, dan weet je dat je hout koopt dat op een milieuvriendelijke manier wordt gekapt, zonder schade toe te brengen aan het milieu. Het hout wordt selectief gekapt en elke gekapte boom wordt opnieuw aangeplant. 

Meer info over het FSC-keurmerk vind je hier.

Opgewaardeerd hout (verduurzaamd)

Er zijn ook Europese houtsoorten die pas na behandeling geschikt zijn voor het aanleggen van je houten terras. Dat zijn houtsoorten die van nature niet sterk genoeg zijn, maar dat wel worden na een bepaalde behandeling. Zo bestaat er geïmpregneerd hout en thermisch gemodificeerd hout. Vooral Europees naaldhout zoals vurenhout en grenenhout krijgt op die manier een betere duurzaamheid zodat het langer meegaat.

Offertes voor een houten terras aanvragen

Aanvraag gedaan bij Casius voor graafwerken. Onmiddellijk in contact gekomen met drie vakmannen. Zeer tevreden over deze gratis dienst!

Inneke Dewaele

Opdrachten houten terras aanleggen

dinsdag 18 januari 2022

Houten terras rond zwembad aanleggen

Afbraak en afvoer oud terras in paddock, heraanleg terras rond zwembad. Dit gaat over ongeveer 50m² We zouden graag nu het terras aanleggen in IP.


Terras Halle (Kempen)
vrijdag 14 januari 2022

Houten terrassen plaatsen over verschillende horecavestigingen

Voor de bouw van restaurants in Vlaanderen zijn we op zoek naar verhoogd terras in Padouk. Momenteel staan er 4 projecten klaar voor uitvoering. Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen. Allemaal tussen de 20 - 50 m².


Terras Aarschot
woensdag 12 januari 2022

Houten terras leggen

Terras aanleggen van 7 X 3 meter. de hoogte vanaf de grond is ongeveer 35 cm. Het terras is aan de achterzijde van ons huis, een afwerking rondom het terras en opstap rondom is gewenst. Ondergrond is aarde en kiezelstenen.


Terras Mont-Saint-Guibert
maandag 10 januari 2022

Houten terras aanleggen

Een houten terras ongeveer 20 vierkante meter. Thermowood of Europees hout. Nu is er al een bestaande houten terras. Ondergrond is beton. Bestaande terras gaan we zelf uitbreken.


Terras Heist-aan-Zee
donderdag 06 januari 2022

Houten dakterras leggen

Dakterras uit te voeren in hout op EPDM dak (terrasdragers). Leuning nog te voorzien (nog geen idee of we dit in hout of in glas willen). Ook trap te voorzien van lager gelegen terrasje naar nieuw terras (ongeveer 2m hoogteverschil).


Terras Antwerpen
woensdag 05 januari 2022

Houten terras aanleggen

Een houten terras van ongeveer 21m² aanleggen voor een appartement op de erste verdieping.


Terras Grobbendonk
dinsdag 04 januari 2022

Houten maatwerk in de tuinvoorzien

Wij hadden graag een omkasting rond een opbouw "zwemspa" (550/250cm) met terras 300/250cm. Wij hebben een plannetje ter beschikking van de omkasting die we voor ogen hadden. We zouden ook alles graag uitwerken met een trapje.


Terras Kontich
dinsdag 21 december 2021

Houten terras plaatsen

Nieuw houten terras plaatsen. 16 m2 aan te leggen in padoek of ipe houtsoort op nieuw aangelegde vlakke ondergrond


Terras Sint-Niklaas
zondag 19 december 2021

Houten terras te plaatsen

Momenteel is er gewoon tuin met gras. Wij wensen een houten terras van ca 4 x 6 meter. 24m2 in totaal. Materiaal soort hout in overleg met vakman.


Terras Harelbeke
zaterdag 18 december 2021

Houten terras plaatsen

Ik wil buiten een houten terras laten installeren voor ongeveer 30m2. Men moet niets verwijderen.


Terras Vilvoorde
maandag 13 december 2021

Houten terras plaatsen

Ik zou graag een houten terras laten plaatsen. 2 looppadjes 1,5x8,6m 2x6m Liefst exotisch hout Nu ligt er gewoon gras.


Terras Dilbeek
zaterdag 11 december 2021

Houten terras plaatsen

Graag zouden wij een terras op hoogte laten plaatsen. Afmetingen zijn +/- 180cm hoog, +/- 888cm lang en +/- 273cm breed


Terras Wemmel
woensdag 08 december 2021

Houten terras leggen

Tuinterras van houten planken aanleggen van 10,5 m².


Terras Bilzen
dinsdag 07 december 2021

Houten terraslatten vervangen door nieuwe

De houten latten van het terras zijn aan vervanging toe. Het terras bevindt zich op de tweede verdieping, en wordt gedragen door een ijzeren constructie waarop houten dragers zijn bevestigd, met daarop de houten latten van het terras zelf. De ballustrade is vastgemaakt aan deze houten latten en dient achteraf terug geïnstalleerd te worden. We zoeken een vakman n die de oude latten kan verwijderen, mogelijks ook de houten dragers (te bepalen bij bezichtiging samen) en nieuwe latten kan bevestigen. De keuze van de nieuwe latten moet nog gebeuren, maar de voorkeur gaat uit naar een materiaal (hout of een synthetisch alternatief dat er wel natuurlijk uitziet) dat weinig onderhoud vraagt.


Terras Boechout
woensdag 01 december 2021

Houten dakterras vervangen

We hebben een houten dakterras dat we willen vernieuwen op het derde verdiep, 30tal vierkante meter. Oude houten terras moet nog worden uitgebroken. Nog geen voorkeur voor materialen, we krijgen graag enkele opties aangeboden. Composiet is wel interessant.


Terras Antwerpen
maandag 29 november 2021

Houten dakterras plaatsen

Terras aanleggen op het dakterras van +- 20m² (4m op 5m). Dit in het materiaal van ThermoWood. Het dakterras is gelegen op het 3de verdiep. Terras hoogte (afstand tussen de dakbekleding en de vloer, hoogste punt +- 20cm laagste punt +- 5 cm. Nu ligt er gewone roofing


Terras Antwerpen
zondag 28 november 2021

Dakterras plaatsen

Dakterras in hout met veel plantenbakken en liefst een glazen installatie. Dakterras in hout plaatsen met duidelijke, zeer solide begrenzing. Dak ongeveer 56m² met koepel in het midden. Nu ligt er roofing op het dak . Er moet ook gekeken worden naar de staat vh dak.


Terras Brussel
zaterdag 20 november 2021

Houten terras in ipé plaatsen rondom zwembad

Aanleggen van terras rond zwembad. Momenteel gras errond en dat eventueel nog moet verwijderd worden. Zwembadbouwer zal normaal het grootste deel van de graafwerken voor zich nemen. Graag terras in ipé. Het gaat om een rechthoekig stuk van ongeveer 65 m².


Terras Kortrijk
zaterdag 20 november 2021

Houten terras plaatsen op stabilisé ondergrond

Toeleggen van terras van 3.70 op 14 meter. Voorkeur voor houten terras, geen type hout beslist op dit moment. Er ligt voorlopig stabilisé, dus er moet geen oud terras worden uitgebroken.


Terras Beveren (Leie)
woensdag 17 november 2021

Dakterras aanleggen op roofing

ik zoek een specialist in het plaatsen van een (hout) dakterras met ongeveer een oppervlakte van 50m2


Terras Mechelen
zondag 07 november 2021

Houten terras vervangen door duurzame uitvoering

Graag willen we ons houten terras en wegje in een houten bankirai-uitvoering laten vervangen door een duurzame uitvoering in padouk of kunststof. De totale oppervlakte samen bedraagt ongeveer een 70m²


Terras Genk
Offertes aanvragen