Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
houten terras aanleggen

Houten terras aanleggen

Hier kan je alle informatie terugvinden voor het aanleggen van een terras in hout. Dit van richtprijzen tot offertes op maat van vakmannen uit de regio.

Soorten, prijzen en offertes op maat voor een houten terras

De warme, natuurlijke uitstraling van hout maakt het een aantrekkelijke optie voor je nieuwe terras. Een houten terras aanleggen is voor veel mensen een droom, maar door het enorme aanbod zie je door het bos de bomen niet meer. Op deze pagina vind je een overzicht met de belangrijkste info.

Heb je liever advies van een erkende hovenier die bij jou langskomt? Gebruik onze gratis dienst en kies de offerte met de beste prijs-kwaliteit.

De verschillende soorten hout voor een terras

Tropisch hardhout

Tropisch hardhout is zeer stevig en gaat lang mee. In het algemeen zijn deze houtsoorten ook goed bestand tegen vocht en schimmels. Dat verklaart hun levensduur van zeker 30 jaar. Een houten terras aanleggen met dit materiaal heeft dan ook heel wat voordelen.

De ecologisch score van de terrasplanken is jammer genoeg niet zo goed. Het hout komt van de andere kant van de wereld. Onder meer het transport van het hout is dus heel milieubelastend, terwijl er boomsoorten in Europa zijn van vergelijkbare kwaliteit. De populairste soorten tropisch hardhout zijn:

  • Ipé
  • Padouk
  • Bankirai
  • Merbau

Thermowood

Terrasplanken uit Thermowood winnen aan populariteit dankzij het mileuvriendelijke productieproces. Het hout is meestal een pak goedkoper dan tropisch hardhout. Je vindt Thermowood niet enkel terug in terrassen maar ook op gevels of in afsluitingen.

Europees hardhout

Nog hoger op de ecologische ladder vinden we de Europese houtsoorten. Akkoord, het blijft hout dat gekapt wordt, maar de bomen groeien dichter bij huis en groeien bovendien ook sneller dan tropische bomen. Dit type hout is vochtbestendig en duurzaam. Een terras van Europese eik en kastanje zijn ongetwijfeld de populairste inheemse houtsoorten voor het plaatsen van een terras.

Houtcomposiet

Zoals de naam doet vermoeden bestaat dit materiaal deels uit hout en deels uit composiet. Het karakter van composiet zorgt ervoor dat houtcomposiet het langst meegaat van alle opties. En wie twijfelt aan het uitzicht: er is een enorm aanbod aan kleuren voor je terrasplanken.

Houten zwevend terras

Wat kost een terras aanleggen in hout?

In onderstaande tabel vind je een indicatie van de kostprijs. Ook de duurzaamheid van elke houtsoort is in de tabel terug te vinden. De totale prijs is sterk afhankelijk van het type hout dat je kiest en of je het terras al dan niet zelf installeert. In deze tabel zijn de plaatsingskosten inbegrepen.

Houtsoort Kostprijs per vierkante meter inclusief plaatsing Duurzaamheid
Tropisch hardhout € 75 - € 120 ++
Europees hout € 75 - € 120 ++
Thermowood € 50 - € 100 +++
Houtcomposiet € 80 - € 150 ++++

3 alternatieven voor tropisch hardhout

Ook al is het nog heel populair: tropisch hardhout is op ecologisch vlak echt geen goede keuze. Dat is zeker het geval omdat er prima alternatieven bestaan die je een even mooi terras geven, maar die veel milieuvriendelijker zijn. We geven je graag drie goede pistes voor een terras met een veel betere milieuscore.

FSC

Europees hardhout

Hardhout is niet iets dat je enkel in tropische bossen vindt. Ook in Europa vind je houtsoorten die een vergelijkbare kwaliteit opleveren. Houtsoorten zoals kastanje en eik kunnen moeiteloos naast hun tropische alternatieven liggen en hebben een veel lagere impact op het milieu. Het verre transport van tropisch hardhout zorgt onder meer voor een grote uitstoot van CO2. 

Europees hout met een keurmerk: FSC of PEFC

Om hout te gebruiken dienen er natuurlijk eerst bomen gekapt te worden. Toch is hout bij uitstek een 'circulaire' grondstof die letterlijk vanzelf groeit. Voorwaarde is wel dat bossen goed en duurzaam worden beheerd. Koop je hout met een FSC of PEFC label, dan weet je dat je hout koopt dat op een milieuvriendelijke manier wordt gekapt, zonder schade toe te brengen aan het milieu. Het hout wordt selectief gekapt en elke gekapte boom wordt opnieuw aangeplant. 

Meer info over het FSC-keurmerk vind je hier.

Opgewaardeerd hout (verduurzaamd)

Er zijn ook Europese houtsoorten die pas na behandeling geschikt zijn voor het plaatsen van een terras. Dat zijn houtsoorten die van nature niet sterk genoeg zijn, maar dat wel worden na een bepaalde behandeling. Zo bestaat er geïmpregneerd hout en thermisch gemodificeerd hout. Vooral Europees naaldhout zoals vurenhout en grenenhout krijgt op die manier een betere duurzaamheid zodat het langer meegaat.

 

Kiezen voor duurzaam is een goede zaak!

Meer dan ooit is kiezen voor de duurzaamheid van een houten terras een goede zaak. Grondstoffen worden schaars en een ecologische keuze maakt genieten van een houten terras een stuk eenvoudiger. Er zijn voldoende volwaardige alternatieven die als basis van het houten terras gewoonweg top zijn. Bij het plannen van jouw project ben je met een ecologische keuze hout ook zeker dat het vele jaren meegaat. 

Offertes voor een houten terras aanvragen

Aanvraag gedaan bij Casius voor graafwerken. Onmiddellijk in contact gekomen met drie vakmannen. Zeer tevreden over deze gratis dienst!

Inneke Dewaele

Opdrachten houten terras aanleggen

donderdag 01 juni 2023

Houten terras

We hebben reeds een houten terras. Maar die zakt in op sommige plaatsen. Vooral de onderkant (houten paaltjes) is rot. Wat wij willen weten is of dit herstelbaar is. Zo niet, dan overwegen we een nieuwe terras. In welke afwerking heb je interesse?: Houten terras aanleggen, Composiet terras aanleggen


Terras Hamme-Mille
woensdag 31 mei 2023

Houten terras

Aanleg dakterras eerste verdiep. Afmeting 9 meter op 3,60 meter. De verharding van terras moet steunen op in hoogte verstelbare terras dragers. Onder de dragers wordt best een beschermende laag in rubber geplaatst. Minimaal 4 dragers per m2. Hoeveel vierkante meter moet er geplaatst worden?: tussen 10 en 50 m² Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Terras Grembergen
woensdag 31 mei 2023

Houten terras

Ik had graag een terrasje (rond de 2 m2) op hoogte (als balkon) laten bouwen aan mijn keuken in mijn appartement. Een vergunning en plannen zijn reeds beschikbaar. In welke afwerking heb je interesse?: Houten terras aanleggen


Terras Berchem (Antwerpen)
Offertes aanvragen