Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Tegelzetter badkamer

Badkamer installeren

Badkamer installeren

Meer informatie over het plaatsen van een nieuwe badkamer?

Wat houdt badkamer installeren in?

1. Sloop van de oude badkamer

Je kan een nieuwe badkamer laten plaatsen in dezelfde ruimte als de oude badkamer of je kan ervoor kiezen om een nieuwe badkamer elders te plaatsen in een nieuwe ruimte. Hoe dan ook moet die kamer eerst klaargemaakt worden: oude vloer uitbreken, tegels of behang van de muur halen, losse elementen zoals kasten of meubels verwijderen.

Kies je ervoor om een badkamer op een andere plak te installeren in je huis, dan moet je altijd de aansluiting van het water controleren. Zijn alle leidingen doorgetrokken tot in die kamer? Is dat niet het geval, dan is het eerste werk na de sloop leidingen voorzien en de nodige sleuven in de muren te slijpen.

2. Plattegrond maken

Om de ruimte van de badkamer optimaal te gebruiken kan een plattegrond helpen. Daarop kan je de afmetingen en de plaats van de sanitaire toestellen noteren zoals lavabo, douche, radiatoren. Je krijgt een beeld hoeveel plaats alles inneemt: "Is er plaats voor een inloopdouche? Hoe breed mag de radiator zijn? Kan ik een dubbele wastafel plaatsen of kies ik beter voor een enkele?".

Noteer afmetingen van deuren, breedte van het venster en voorzie hoe veel plaats je hebt in de hoogte. Zo weet je op voorhand waar alles moet komen en dat je effectief ook genoeg plaats hebt

3. Sanitaire leidingen leggen

Een plattegrond helpt je niet alleen om je controleren of je genoeg plaats hebt voor alle toestellen in je nieuwe badkamer, je kan er ook de ligging van de sanitaire leidingen en afvoerbuizen voor water en verwarming mee inplannen. Nu er nog geen vloer in de weg ligt, is het het ideale moment om naast sanitaire leidingen en afvoeren meteen ook de elektriciteit te controleren en te vervangen indien nodig. Doe je dat later, dan moet je je badkamer onnodig openbreken in een later stadium van de werken. Enkele tips:

  • Leg afvoerleidingen nooit in een hoek van 90°. Doe je dat wel, dan vergroot je de kan op verstoppingen door haar of zeepresten die blijven steken in de scherpe bocht.
  • Raadpleeg de fiches van de toestellen die je kocht om te kijken waar de leidingen moeten worden geïnstalleerd. Zo kan je de juiste lengte voor de leidingen bepalen.
  • Kortere leidingen betekenen minder energieverlies en water dat sneller opwarmt. Vermijd dus een kluwen aan lange leidingen.
  • Onthoud of noteer waar je alle leidingen plaatst. Wanneer je later eventueel een herstelling moet uitvoeren, weet je direct waar je moet gaan openbreken.

4. Vloer leggen in de badkamer

Wanneer alle leidingen, afvoeren en elektrische kabels op hun plaats liggen, is het tijd om de vloer aan te pakken. Vloertegels leggen, een parketvloer of een vloer in beton of zelfs mortex, het maakt niet uit. Als de badkamer vrij is van meubels kan je het best de badkamervloer leggen.

Je kan kiezen uit een waslijst aan afwerkingen voor je badkamer: badkamervloer in kurk, gietvloer, parket, betonvloer, natuursteen of keramische tegels. Een gietvloer is waterdicht en is naadloos. Een kurkvloer is waterafstotend, maar de beschermende toplaag moet af en toe vervangen worden om de onderliggende kurk te beschermen. Badkamertegels zijn de maatstaf. Grote tegels wonnen de laatste jaren aan populariteit en de vloertegels worden steeds vaker doorgetrokken als wandtegel. Wil je liever de dure tegels zoals marmer of andere natuursteen vermijden, dan zijn keramische tegels de beste optie.

5. Badkamermuur afwerken: tegels of verf

Voor je de badkamer en het sanitair installeert komt de afwerking van de muur en de wanden aan bod. Traditioneel zijn muurtegels of verf populaire keuzes in de badkamer. Muurtegels in de badkamer zijn algemeen genomen duurder dan je badkamer schilderen, maar je zit wel een stuk langer vast aan je keuze. Je kan altijd opnieuw gaan verven als je niet tevreden bent van de afwerking die je koos. Als je ervoor kiest om te schilderen, ga dan altijd voor een kwaliteitsverf die bestand is tegen vochtige ruimtes of voor een muurverf met hoge zijdeglans. Deze nemen minder vocht op en zijn beter bestand tegen schimmelvorming

De laatste jaren zijn een aantal nieuwe opties om badkamermuren af te werken op de markt gekomen. Mortex en tadelakt zijn twee van de bekendste voordelen. Mortex is een gipspleister die waterdicht is en die je uitstrijkt over de oppervlaktes die je wil bedekken. Anders gezegd: je kan in één stuk je hele badkamer behandelen met mortex. Tadelakt is een glanspleister en zie je vaak terug in Marokkaanse sauna's. Beide opties kan je perfect waterdicht maken.

6. Sanitair badkamer plaatsen en installeren

Wanneer je sanitaire toestellen plaatst, hangt af van de afwerking van de muren en het type douche - denk aan het plaatsen van een inloopdouche - of het type bad dat je wil installeren. Vooral bij inloopdouches gebeurt het dat je die laat plaatsen voor je de muren gaat afwerken. Inloopdouches hebben al een grote wand en vaak bedekt die al een groot deel van of de volledige muur.

Algemeen genomen plaats je het meeste sanitair op het einde van de werken. Toilet, wastafel met badkamermeubel, verwarming, radiatoren en ventilatie. Na het plaatsen van alle sanitair krijgt je badkamer vorm. Afwerken kan je nog door de juiste kraan of die mooie spiegel te plaatsen.

Aan de slag!

Je bent van plan om een badkamer te installeren maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen? Via onze gratis offertedienst kan je vrijblijvend beroep doen op enkele erkende installateurs uit jouw omgeving. Zij kunnen je helpen met de planning en kosteloos een offerte aanbieden om te vergelijken.

Badkamer installeren: hoeveel kost het?

De kostprijs voor een badkamerrenovatie loopt sterk uiteen. Bouw je een compleet nieuwe badkamer of wil je enkel een extra lavabo installeren? De totaalprijs hangt af van veel factoren. Het voordeel is dat je kan beginnen spelen met prijzen. Wil je een duurdere douche, dan kan je wat besparen op je toilet. Ga je liever voor die prachtig, grote tegels? Knibbel dan wat van de prijs van je wastafel.

De prijzen om een badkamer te installeren zijn onderverdeeld in twee groepen. De gemiddelde prijzen per stuk voor de sanitaire installaties zoals douche, wastafel of ligbad en de prijzen per vierkante meter voor tegels of per meter leiding.

Badkamer installeren Richtprijs
Wandtegels € 40 - € 90 per m²
Keramische tegels € - € 90 per m²
Parketvloer € 30 - 150 per m²
Tadelakt € 100 - € 180 per m²
Mortex € 20 - € 45 per m²
Sanitaire leidingen € 500

Op vloeren of wanden die je wil bekleden met tegels of een ander materiaal kan je gemakkelijk een prijs per vierkante meter kleven. Sanitaire installaties zijn dan weer beter weer te geven in een prijs per stuk. Een overzicht

Sanitaire installaties Gemiddelde richtprijs inclusief plaatsing
Toilet € 250 - € 1.000
Douche € 500 - € 1.900
Inloopdouche € 700 - € 2.700
Ligbad € 400 - € 2.500
Wastafel € 350 - € 900
Kraan € 100 - € 500
Badkamermeubel € 1.000 - € 3.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Vraag dan snel onze gratis offertes aan en ontdek welke vakman uit jouw regio de beste prijs aanbiedt.

Hoe kan ik de kosten drukken?

Badkamers zijn een serieuze kost, daar kan je niet onderuit. Maar dat wil niet zeggen dat je niet hier en daar wat kan besparen. En wie weet kan je dan die extra grote douchekop aanschaffen.

  • Heb je nog een oude badkamer? Breek die dan zelf af. Tegels weg, badmeubel en lavabo verwijderen, toilet loskoppelen, vloer uitbreken. Als je dit zelf doet, bespaar je één of twee dagen aan arbeidskosten uit. Maar let op: zorg dat je goed weet waar je leidingen of elektriciteitskabels liggen. Die wil je absoluut niet beschadigen.
  • Breng je oude materiaal zelf naar het containerpark of de Kringwinkel. Dit bespaart opnieuw op arbeidskosten.
  • Tegels kan je vaak zelf aankopen. Kijk even rond en je vindt al snel aanbiedingen en interessante kortingen.

Zondag aangevraagd, maandag belde Casius me op en dinsdag had ik mijn vakman al. Binnen een week was alles in orde. Handige website!

Davy Leysen

Gratis offertes voor een badkamer aanvragen

Recente opdrachten badkamer installateur

maandag 11 oktober 2021

Douche + tegels + lavabo plaatsen

Ik zou graag een douche laten plaatsen (op een oppervlakte van ongeveer 90cm x 90cm), samen met tegels (ongeveer 12m²) en ook een lavabo.


Badkamer Gent
donderdag 07 oktober 2021

Renoveren badkamer

Volledige renovatie van een kleine badkamer - grondoppervlakte 2.5 m x 2.00 m , gesitueerd op een verdieping. Bestaande situatie (rudimentair) te strippen en van A-Z te voorzien van: nieuw sanitair, nieuwe vloer, wanden en plafond Als zijprojectje zou er in een aangelegen kamer een afgewerkt gyproc plafond (+/-20m²) geplaatst moeten worden


Badkamer Brussel
maandag 04 oktober 2021

Badkamer renoveren: douche, tegels, wc

Wij hebben een kleine badkamer van 2x3m. Nu staat er een bad maar wij zouden graag een douche hebben en een badkamermeubel met 2 wastafels. De wc en tegels moeten ook uitgebroken worden en vernieuwd worden.


Badkamer Burcht
zaterdag 02 oktober 2021

Douchecabine plaatsen

Douche cabine plaatsen bestaande uit een click systeem. Er staat op dit moment een douchekabine maar die zou vervangen moeten worden. En aangesloten worden op de waterleiding.


Badkamer Zottegem
dinsdag 28 september 2021

Badkamer vervangen: volledige renovatie

Mijn badkamer zou moeten vervangen worden. Ruimte met een oppervlakte van ongeveer 2 meter op 3.Volledig afgebroken worden en een nieuwe plaatsen


Badkamer Sint-Denijs-Westrem
zondag 26 september 2021

Klusjes in de badkamer uitvoeren

Klusjesman gezocht voor de renovatie van een 80 cm x 80 cm douchecabine: • Verwijderen van bestaande tegels, douchebak, douchewand • Herstelling/vervanging van achterliggende “muur” (gyproc platen) • Plaatsen van nieuwe tegels, douchebak, douchewand Nadien eventueel verdere kleine badkamerprojecten.


Badkamer Buizingen
zaterdag 25 september 2021

Complete badkamerrenovatie: douche en vloerverwarming

Oud huis gekocht en alle leidingen en chauffage, lavabo's, wc's enz. dienen hernieuwd te worden. Ook dient er een nieuwe badkamer te komen, met inloopdouche, dubbele lavabo en verwarmingselement of, indien budget het toelaat, vloerverwarming. Het gaat om een badkamer van 7 m². De oude moet nog worden afgebroken.


Badkamer Denderleeuw
vrijdag 24 september 2021

Douchebak vervangen en muren betegelen

Ik zoek een badkamerspecialist/tegelzetter voor het (leveren en) plaatsen van een nieuwe douchebak (120cm x 110cm of 120 cm x 120cm vlak) en betegelen van de muren met mozaïektegels. Doucheruimte bevindt zich op de eerste verdieping, puin afvoeren kan via het plat dak/raam. Graag ook verplaatsen van een handdoekradiator (incl inkorten leidingen) Indien gewenst kan er zelf uitgebroken worden


Badkamer Kruibeke
vrijdag 17 september 2021

Nieuwe douchedeur, voegwerk en tegels herdoen

Wij zoeken iemand om het gedeelte van de doucheruimte (max. 1x2m) in de badkamer op te frissen: o.a. plaatsen nieuwe deur naar de douche, herdoen deel van het voegwerk van de tegels en silicone.


Badkamer Oosterzele
woensdag 15 september 2021

Bad herstellen of vervangen

Ofwel zou men bad moeten gerepareerd worden (iets met warm water die niet hard stroomt) ofwel als het nodig is een nieuw bad te plaatsen. Enkel bij het warme water van het bad is er een probleem, elders in het huis niet. Het gaat om een bubbelbad/ jacuzzi.


Badkamer Ninove
maandag 13 september 2021

Complete renovatie badkamer + toiletten

Totale renovatie van de badkamer + opnieuw inrichten van het toilet boven en beneden. De oude badkamer moet nog worden verwijderd. Nog te installeren: inloopdouche, twee wastafels en een toilet, betegelde vloer en muur. Oppervlakte van de badkamer: 5 - 7 m².


Badkamer Antwerpen
maandag 13 september 2021

Badkamerrenovatie: afbraak en nieuwe installeren

Wij zouden graag onze badkamer laten renoveren. We willen: een nieuwe vloer en tegels, nieuw bad en de douche moet verplaatst worden, nieuw badkamermeubel, verluchting in het plafond. De oude badkamer moet nog worden uitgebroken. Oppervlakte ongeveer 8m².


Badkamer Balen
zondag 12 september 2021

Badkamerrenovatie + aparte wc's installeren

Wij zijn bezig met een totaalrenovatie. Wij hebben nu nood aan badkamer + 3 aparte wc's. Het gaat om een ruimte met afmetingen 2,4x3,9m.


Badkamer Deurne
vrijdag 10 september 2021

Installeren en aansluiten van kraanwerk

Voor de sanitaire werken zoeken we een loodgieter die de kraan in de garage wil controleren ivm lekkage en desnoods deze kan vervangen. Deze zou ook mogen worden doorgetrokken doorheen de gevel om daar -aan de zijde van de tuin- een buitenkraantje te voorzien. Graag ook aansluiten van vaatwas en wasmachine op dezelfde kraan voorzien. In de badkamer haddenw e een thermostatische kraan gwenst aan het aan bad. Hier zozu ook ene voorstel mogen worden gedaan voor een glazen douchedeur en een douchekop.


Badkamer Lokeren
donderdag 09 september 2021

Badkamer te renoveren

Volledige renovatie van een badkamer waarbij de oude nog moet worden uitgebroken. Graag betegeling plafond, verplaatsen boiler, inloopdouche en badkamermeubel plaatsen, inclusief vloerbetegeling en plafond nieuw plaatsen.


Badkamer Grembergen
zaterdag 04 september 2021

Afkitten douchebak en opvoegen tegels

Afkitten van de douchebak van ongeveer 1m x 1m en opvoegen van mozaïektegels errond (3 wanden).


Badkamer Antwerpen
donderdag 02 september 2021

Badkamer vernieuwen

Ik wil enkele werkjes laten uitvoeren in mijn badkamer. Men moet de douche van 6m2 hervoegen, een thermostatische kraan met regedouchestang plaatsen (niet ingebouwd) en een nieuw wasmeubel plaatsen.


Badkamer Waasmunster
donderdag 02 september 2021

Keuken ombouwen tot badkamer

Men zou een klein keukentje moeten afbreken en deze ombouwen tot badkamer. De muren zijn 3m lang en 2m50 hoog, hierop moeten nieuwe (mooie) tegels komen. Men moet ook een douche plaatsen van 90cm op 1m20, een wasbak met kastje en spiegel en indien mogelijk een nieuwe vloer.


Badkamer Antwerpen
donderdag 02 september 2021

Badkamer vernieuwen

Mijn badkamer van 1m50 op 2m50 moet volledig hernieuwd worden. Het gaat om het plafond, de muren, de meubels en de leidingen.


Badkamer Berchem (Antwerpen)
maandag 30 augustus 2021

Badkamer vernieuwen

Ik wil mijn badkamer vernieuwen. De douche en wasbak moeten vervangen worden. Ik wil alles met zwarte kraan en muren met glad waterbestendige platen. De muren mogen tot op ongeveer 2m bekleed zijn. De badkamer is ongeveer 2m² groot. Het gaat om een appartement op het 2de verdiep.


Badkamer Knokke
maandag 30 augustus 2021

Badkamer vernieuwen

Ik zoek iemand om de vloeren van de douche te herdoen. Daarnaast wil ik ook het plafond vernieuwen, twee wasbakken en nieuwe kranen plaatsen alsook uitbreken. Ik voorzie zelf het materiaal.


Badkamer Willebroek
zondag 29 augustus 2021

Badkamer renoveren

Ik wil mijn badkamer laten renoveren. Het gaat om een badkamer van 4,20m op 3,50m die ik in 2 wil laten omvormen. In beide wil ik zowel een toilet, douche, gootsteen en dergelijke. Ook de muren, elektriciteit, plafond en vloer moeten vernieuwd worden.


Badkamer Brussel
donderdag 26 augustus 2021

Renovatie badkamer

Wij hebben nu een ligbad en enkele lavabo en willen naar een inloopdouche en een dubbele lavabo. De badkamer is ongeveer 8m²


Badkamer Evergem
dinsdag 24 augustus 2021

Nieuwe badkamer installeren in nieuwbouwwoning

Badkamer plaatsen in een nieuwbouwwoning. Tegels plaatsen, ligbad instaleren, WC, meubel hangen, douchewand. Leidingen worden op dit moment aangelegd, het gaat enkel om de plaatsing.


Badkamer Herselt
vrijdag 13 augustus 2021

Renoveren badkamer: nieuwe douche, vloer en sanitair

Wij wonen in een rijhuis en hebben een badkamer van 4 x 2,5 m. Zouden graag het bad vervangen door een inloopdouche, de wc vervangen, de lavabo en vloer vernieuwen en eventueel de badkamermeubels ook. Een deel van de oude badkamer zal nog moeten worden uitgebroken (vloer en bad).


Badkamer Lier
woensdag 11 augustus 2021

Complete badkamerrenovatie: douche, meubels, tegels en elektriciteit

Badkamer in groot appartementsgebouw uit jaren 70. Badkamer: +- 2,50m x 1,80m - Nieuwe bad en douche combinatie + meubel aansluiten. Aansluiting wasmachine/meubel bestaat reeds. - Nieuwe vloertegel + wandtegel (wandtegel enkel boven/rond bad) - elektriciteit aanpassen: momenteel elektriciteitskastje in bad/douche dat moet verdwijnen/verplaatst worden. Oude badkamer breken we zelf uit.


Badkamer Schaarbeek
maandag 09 augustus 2021

Douche vervangen

Hoekdouche die aan vervanging toe is met nieuwe cabine en materialen vervangen. Te bekijken of er leidingen vervangen moeten worden (mogelijks verouderde leidingen).


Badkamer Antwerpen
zondag 08 augustus 2021

Complete badkamerrenovatie met materialen

Complete badkamerrenovatie van een langwerpige ruimte (2.5 op 5 meter).Het gaat om vloeren, plafond, douche plaatsen, lavabo (afloop aanwezig), verwarming ( leidingen aanwezig), elektriciteit, (bedrading ook al aanwezig) lavabomeubel en douche zijn al gekocht.


Badkamer Wijgmaal (Vl-Br)
vrijdag 06 augustus 2021

Leidingen verleggen in keuken

Kraanleiding van keuken vervangen en leidingen herzien. We hebben een nieuwe aan- en afvoer voor wasmachine voorzien in keuken en ook eentje voor de wasmachine. Ik vermoed dat er ook leidingen moeten worden verlegd.


Badkamer Borgerhout (Antwerpen)
vrijdag 06 augustus 2021

Badkamerrenovatie uitvoeren

Badkamer in nieuwe kamer maken waar nog leidingen moeten gelegd worden, starten van nul. Eerder kleine ruimte waar toch graag inloopdouche & bad kan + klein lavabomeubel. Kleine badkamer.


Badkamer Sint-Amandsberg
Gratis offertes vergelijken