Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
badkamer betegeling

Badkamer installeren

Meer informatie over het plaatsen van een nieuwe badkamer?

Wat houdt badkamer installeren in?

1. Sloop van de oude badkamer

Je kan een nieuwe badkamer laten plaatsen in dezelfde ruimte als de oude badkamer of je kan ervoor kiezen om een nieuwe badkamer elders te plaatsen in een nieuwe ruimte. Hoe dan ook moet die kamer eerst klaargemaakt worden: oude vloer uitbreken, tegels of behang van de muur halen, losse elementen zoals kasten of meubels verwijderen.

Kies je ervoor om een badkamer op een andere plak te installeren in je huis, dan moet je altijd de aansluiting van het water controleren. Zijn alle leidingen doorgetrokken tot in die kamer? Is dat niet het geval, dan is het eerste werk na de sloop leidingen voorzien en de nodige sleuven in de muren te slijpen.

2. Plattegrond maken

Om de ruimte van de badkamer optimaal te gebruiken kan een plattegrond helpen. Daarop kan je de afmetingen en de plaats van de sanitaire toestellen noteren zoals lavabo, douche, radiatoren. Je krijgt een beeld hoeveel plaats alles inneemt: "Is er plaats voor een inloopdouche? Hoe breed mag de radiator zijn? Kan ik een dubbele wastafel plaatsen of kies ik beter voor een enkele?".

Noteer afmetingen van deuren, breedte van het venster en voorzie hoe veel plaats je hebt in de hoogte. Zo weet je op voorhand waar alles moet komen en dat je effectief ook genoeg plaats hebt

3. Sanitaire leidingen leggen

Een plattegrond helpt je niet alleen om je controleren of je genoeg plaats hebt voor alle toestellen in je nieuwe badkamer, je kan er ook de ligging van de sanitaire leidingen en afvoerbuizen voor water en verwarming mee inplannen. Nu er nog geen vloer in de weg ligt, is het het ideale moment om naast sanitaire leidingen en afvoeren meteen ook de elektriciteit te controleren en te vervangen indien nodig. Doe je dat later, dan moet je je badkamer onnodig openbreken in een later stadium van de werken. Enkele tips:

  • Leg afvoerleidingen nooit in een hoek van 90°. Doe je dat wel, dan vergroot je de kan op verstoppingen door haar of zeepresten die blijven steken in de scherpe bocht.
  • Raadpleeg de fiches van de toestellen die je kocht om te kijken waar de leidingen moeten worden geïnstalleerd. Zo kan je de juiste lengte voor de leidingen bepalen.
  • Kortere leidingen betekenen minder energieverlies en water dat sneller opwarmt. Vermijd dus een kluwen aan lange leidingen.
  • Onthoud of noteer waar je alle leidingen plaatst. Wanneer je later eventueel een herstelling moet uitvoeren, weet je direct waar je moet gaan openbreken.

4. Vloer leggen in de badkamer

Wanneer alle leidingen, afvoeren en elektrische kabels op hun plaats liggen, is het tijd om de vloer aan te pakken. Vloertegels leggen, een parketvloer of een vloer in beton of zelfs mortex, het maakt niet uit. Als de badkamer vrij is van meubels kan je het best de badkamervloer leggen.

Je kan kiezen uit een waslijst aan afwerkingen voor je badkamer: badkamervloer in kurk, gietvloer, parket, betonvloer, natuursteen of keramische tegels. Een gietvloer is waterdicht en is naadloos. Een kurkvloer is waterafstotend, maar de beschermende toplaag moet af en toe vervangen worden om de onderliggende kurk te beschermen. Badkamertegels zijn de maatstaf. Grote tegels wonnen de laatste jaren aan populariteit en de vloertegels worden steeds vaker doorgetrokken als wandtegel. Wil je liever de dure tegels zoals marmer of andere natuursteen vermijden, dan zijn keramische tegels de beste optie.

5. Badkamermuur afwerken: tegels of verf

Voor je de badkamer en het sanitair installeert komt de afwerking van de muur en de wanden aan bod. Traditioneel zijn muurtegels of verf populaire keuzes in de badkamer. Muurtegels in de badkamer zijn algemeen genomen duurder dan je badkamer schilderen, maar je zit wel een stuk langer vast aan je keuze. Je kan altijd opnieuw gaan verven als je niet tevreden bent van de afwerking die je koos. Als je ervoor kiest om te schilderen, ga dan altijd voor een kwaliteitsverf die bestand is tegen vochtige ruimtes of voor een muurverf met hoge zijdeglans. Deze nemen minder vocht op en zijn beter bestand tegen schimmelvorming

De laatste jaren zijn een aantal nieuwe opties om badkamermuren af te werken op de markt gekomen. Mortex en tadelakt zijn twee van de bekendste voordelen. Mortex is een gipspleister die waterdicht is en die je uitstrijkt over de oppervlaktes die je wil bedekken. Anders gezegd: je kan in één stuk je hele badkamer behandelen met mortex. Tadelakt is een glanspleister en zie je vaak terug in Marokkaanse sauna's. Beide opties kan je perfect waterdicht maken.

6. Sanitair badkamer plaatsen en installeren

Wanneer je sanitaire toestellen plaatst, hangt af van de afwerking van de muren en het type douche - denk aan het plaatsen van een inloopdouche - of het type bad dat je wil installeren. Vooral bij inloopdouches gebeurt het dat je die laat plaatsen voor je de muren gaat afwerken. Inloopdouches hebben al een grote wand en vaak bedekt die al een groot deel van of de volledige muur.

Algemeen genomen plaats je het meeste sanitair op het einde van de werken. Toilet, wastafel met badkamermeubel, verwarming, radiatoren en ventilatie. Na het plaatsen van alle sanitair krijgt je badkamer vorm. Afwerken kan je nog door de juiste kraan of die mooie spiegel te plaatsen.

Aan de slag!

Je bent van plan om een badkamer te installeren maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen? Via onze gratis offertedienst kan je vrijblijvend beroep doen op enkele erkende installateurs uit jouw omgeving. Zij kunnen je helpen met de planning en kosteloos een offerte aanbieden om te vergelijken.

Badkamer installeren: hoeveel kost het?

De kostprijs voor een badkamerrenovatie loopt sterk uiteen. Bouw je een compleet nieuwe badkamer of wil je enkel een extra lavabo installeren? De totaalprijs hangt af van veel factoren. Het voordeel is dat je kan beginnen spelen met prijzen. Wil je een duurdere douche, dan kan je wat besparen op je toilet. Ga je liever voor die prachtig, grote tegels? Knibbel dan wat van de prijs van je wastafel.

De prijzen om een badkamer te installeren zijn onderverdeeld in twee groepen. De gemiddelde prijzen per stuk voor de sanitaire installaties zoals douche, wastafel of ligbad en de prijzen per vierkante meter voor tegels of per meter leiding.

Badkamer installeren Richtprijs
Wandtegels € 40 - € 90 per m²
Keramische tegels € - € 90 per m²
Parketvloer € 30 - 150 per m²
Tadelakt € 100 - € 180 per m²
Mortex € 20 - € 45 per m²
Sanitaire leidingen € 500

Op vloeren of wanden die je wil bekleden met tegels of een ander materiaal kan je gemakkelijk een prijs per vierkante meter kleven. Sanitaire installaties zijn dan weer beter weer te geven in een prijs per stuk. Een overzicht

Sanitaire installaties Gemiddelde richtprijs inclusief plaatsing
Toilet € 250 - € 1.000
Douche € 500 - € 1.900
Inloopdouche € 700 - € 2.700
Ligbad € 400 - € 2.500
Wastafel € 350 - € 900
Kraan € 100 - € 500
Badkamermeubel € 1.000 - € 3.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Vraag dan snel onze gratis offertes aan en ontdek welke vakman uit jouw regio de beste prijs aanbiedt.

Hoe kan ik de kosten drukken?

Badkamers zijn een serieuze kost, daar kan je niet onderuit. Maar dat wil niet zeggen dat je niet hier en daar wat kan besparen. En wie weet kan je dan die extra grote douchekop aanschaffen.

  • Heb je nog een oude badkamer? Breek die dan zelf af. Tegels weg, badmeubel en lavabo verwijderen, toilet loskoppelen, vloer uitbreken. Als je dit zelf doet, bespaar je één of twee dagen aan arbeidskosten uit. Maar let op: zorg dat je goed weet waar je leidingen of elektriciteitskabels liggen. Die wil je absoluut niet beschadigen.
  • Breng je oude materiaal zelf naar het containerpark of de Kringwinkel. Dit bespaart opnieuw op arbeidskosten.
  • Tegels kan je vaak zelf aankopen. Kijk even rond en je vindt al snel aanbiedingen en interessante kortingen.

Zondag aangevraagd, maandag belde Casius me op en dinsdag had ik mijn vakman al. Binnen een week was alles in orde. Handige website!

Davy Leysen

Gratis offertes voor een badkamer aanvragen

Recente opdrachten badkamer installateur

vrijdag 29 september 2023

Adaptation sdb pour personnes âgées.

Travaux de placement de barre, chaise pliable dans une douche italienne. Également placement d’une armoire de sdb.


Badkamer Wezembeek-Oppem
vrijdag 22 september 2023

Badkamer renovatie

Volledige renovatie van kleine badkamer, enkel bad blijft behouden. Wandtegels Badkamermeubel Vloer Inloopdouche Ben je eigenaar van het pand?: Ja, ik ben eigenaar Wat is ongeveer de oppervlakte (m²) van je badkamer? (optioneel): 8 Welke werken moeten er gebeuren? (meerdere opties mogelijk): Complete badkamerrenovatie / nieuwe badkamer plaatsen


Badkamer Antwerpen
woensdag 20 september 2023

Siliconen kit douchebak vervangen + sparende spoelbak installeren

1. Siliconen kit badkamer herdoen. 2. Wc spoelbak vervangen door sparend model.


Badkamer Waasmunster
dinsdag 19 september 2023

Badkamer renovatie

Ben je eigenaar van het pand?: Ja, ik ben eigenaar Wat is ongeveer de oppervlakte (m²) van je badkamer? (optioneel): 26 Welk type sanitair moet geplaatst worden?: Kranen, Bad, Toilet, Wastafel, Douche, Anders Welke werken moeten er gebeuren? (meerdere opties mogelijk): Complete badkamerrenovatie / nieuwe badkamer plaatsen, Sanitair plaatsen (toilet, kranen, ...), Indeling aanpassen, Vloer / wanden / plafond plaatsen, Leidingen aanpassen / verleggen, Tegelwerken, Badkamermeubel plaatsen


Badkamer Brussel
maandag 18 september 2023

Badkamer renovatie

1 grote badkamer herverdelen in 2 badkamers: - 1 familiebadkamer met lavabo, toilet, bad en inloopdouche - 1 kleinere badkamer met inloopdouche en lavabo Ben je eigenaar van het pand?: Ja, ik ben eigenaar Wat is ongeveer de oppervlakte (m²) van je badkamer? (optioneel): 12 Welke werken moeten er gebeuren? (meerdere opties mogelijk): Complete badkamerrenovatie / nieuwe badkamer plaatsen, Indeling aanpassen, Vloer / wanden / plafond plaatsen


Badkamer Grimbergen
maandag 18 september 2023

Badkamer renovatie

Ben je eigenaar van het pand?: Ja, ik ben eigenaar Welke werken moeten er gebeuren? (meerdere opties mogelijk): Vloer / wanden / plafond plaatsen, Leidingen aanpassen / verleggen


Badkamer Relegem
maandag 18 september 2023

Douchebak installeren

Het plaatsen van een douchebak


Badkamer Hoboken (Antwerpen)
maandag 18 september 2023

Douche installeren

Plaatsen van inloopdouche


Badkamer Berchem (Antwerpen)
donderdag 14 september 2023

Badkamer renovatie

Ben je eigenaar van het pand?: Ja, ik ben eigenaar Wat is ongeveer de oppervlakte (m²) van je badkamer? (optioneel): 7 Welke werken moeten er gebeuren? (meerdere opties mogelijk): Complete badkamerrenovatie / nieuwe badkamer plaatsen


Badkamer Brussel
donderdag 14 september 2023

Plaatsen sanitair badkamer

Ik zoek dringend een loodgieter voor het plaatsen van wc, douche, wastafelmeubel. Alle leiding zitten en alles is al ter plaatse.


Badkamer Oostende
Gratis offertes vergelijken