Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
chapewerken

Wie kan een chape leggen in mijn buurt?

Ben je op zoek naar een 'chapper' in jouw buurt? Hier vind je informatie, richtprijzen en offertes voor jouw chape vloer.

Wat betekent chape?

Een chape, ook wel zandcementvloer genoemd, is een vloerlaag gemaakt op basis van zand, cement en water. Deze laag is aangebracht op de dragende ondergrond van je woning. De bedoeling is om door chapewerken een vlak te verkrijgen dat waterpas ligt waarop je dan verder vloert. Bovendien werkt deze laag niveauverschillen van de “kale beton” en leidingen voor verwarming en elektriciteit weg. Met de zandcementvloer breng je de vloer verder op het gewenste hoogte en creëer je een stevige basis die tegen een stootje kan.

Wat is het nut van chape?

Met een chapevloer leg je een sterke basis voor de vloerafwerking. De harde, effen en waterdichte laag die meestal bestaat uit cement, zand en water is een ideale ondergrond voor het plaatsen van tegels, laminaat, parket, kurk, ... De chape beschermt bovendien de nutsleidingen die op de draagvloer lopen.

Kan je zelf chape leggen?

Chape leggen, ofwel het maken en plaatsen van de chapelaag, is een echte klus voor specialisten. De nodige ervaring is vereist. Ook voor het voorzien van vloerisolatie of akoestische isolatie of het gebruik van sneldrogende chape of andere chape, kan je best een vakman aanspreken. Je kan offertes opvragen via het groene formulier.

Op zoek naar een vakman voor het leggen van een chape?

Op de knop hieronder kan je offertes vergelijken van erkende vakbedrijven voor chapewerken uit jouw buurt. Zo kan je snel de beste deal krijgen voor jouw zandcementvloer!

Chapevloer moet waterdicht en waterpas zijn

De chapevloer zelf komt op de draagvloer of kale betonlaag van de woning. Er bestaan nauwkeurige specificaties over hoe dik een zandcementlaag moet zijn. Een goed geplaatste chape moet waterdicht en waterpas zijn. Als de basisvloer op een vakkundige manier aangelegd is, dan is de afwerkingslaag in principe een gemakkelijke klus. Dan hoeft de vloerder enkel tegels of andere vloerbedekking te plaatsen en te voegen.

Een traditionele chapevloer bestaat uit een mengeling van zand en cement. Daarnaast bestaan er nog andere vormen en formules.

Isolatiechape is bijvoorbeeld een traditioneel zandcementmengsel dat vermengd wordt met isolerende materialen. Dit verhindert warmteverlies via de vloer. Een voordeel van isolatiechape is dat de droogtijd korter is en dat de chapelaag in zijn geheel lichter is dan een volledige traditionele chape. Dit product gebruikt men vaak in combinatie met isolatieplaten of PUR-spuitisolatie. De chapematerie vindt gemakkelijk zijn weg en vult bepaalde holtes of kieren in isolatieplaten. Lees hier meer over vloerisolatie.

Hoe dik moet de chape zijn?

Komt de chape rechtstreeks op je draagvloer, dan moet de dikte van de chape minstens 30 tot 50 mm zijn. Wordt de chape geplaatst op een waterkerende folie op een dampscherm, dan moet de chapevloer minstens 50 mm dik zijn. Vaak is er dan ook een wapening nodig in de chapelaag.

chape leggen

 

Hoe snel droogt sneldrogende chape?

Bij een gewone chape moet je rekenen op een droogtijd van 1 tot 3 maanden voor de chape volledig droog is. Bij sneldrogende chape is die tijd korter: reken op 14 tot 16 dagen. Dat kan het hele bouwproces aanzienlijk versnellen omdat je sneller kan beginnen vloeren.

chapevloer

Chapewerken prijs per m²

Bij een offerte voor chapewerk moet je op verschillende zaken letten. De prijzen worden per vierkante meter berekend. Je doet er goed aan om zelf het oppervlak te berekenen zodat je op die manier niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast speelt de dikte en de soort cementvloer een grote rol bij de prijs per m². De prijzen voor dezelfde soort chape lopen bovendien sterk uiteen van vakman tot vakman. Daarom is het belangrijk om steeds verschillende offertes aan te vragen en ze met elkaar te vergelijken. Hoe beter je geïnformeerd bent over de mogelijkheden en prijzen van chape werken, hoe beter je offertes kunt evalueren.

Prijs chape

Wil je een chapevloer aanleggen in een nieuwe woning of tijdens een verbouwing, dan moet je een goed zicht hebben op de prijs. Hoewel de tarieven sterk verschillen van aannemer tot aannemer, doe je er goed aan om met deze richtprijzen rekening te houden.

Dikte chape bepaalt de prijs

Voor traditionele chapevloeren zijn de prijzen afhankelijk van de dikte. Reken daarom bijvoorbeeld op € 10,8 per m² voor een dikte van 5 cm, 15 euro per m² voor een dikte van 7 cm en € 19 euro per m² voor een dikte van 8 cm.

Isolerende chape kost € 12 per m² voor een dikte van 5 cm, € 14 per m² voor een dikte van 7 cm en € 15 voor een dikte van 8 cm betaal je € 15 per m². Een zandcementvloer met wapening is noodzakelijk als je vloerverwarming gebruikt of isolerende platen legt.

Sneldrogende zandcement heeft een gemiddelde prijs vanaf € 26 per m² voor een dikte vanaf 5 cm. De kostprijs chape loopt dan op, maar je hebt het voordeel dat het product sneller droogt.

De prijzen lopen sterk uiteen. Het komt er dus ook op aan om de voor- en de nadelen van de diverse soorten met elkaar te vergelijken. Een sneldrogende of isolerende chapevloer is sneller klaar voor de afwerking, terwijl je bij een traditionele chapelaag een lange droogtijd moet voorzien.

Offertes chape werken aanvragen

Recente opdrachten chapewerken

donderdag 21 september 2023

Vloer met anhydriet chape

Vloer opbouwen met 5 cm 65m2. Het gaat om een appartement op het 3e verdiep


Vloerwerken Aalst
dinsdag 19 september 2023

Chapewerken

Sneldrogende chape voor basis om nadien een gietvloer op te plaatsen. Hoeveel vierkante meter chape moet er geplaatst worden?: 16 Wat is de gewenste dikte van de chape?: 6cm Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Vloerwerken Ekeren (Antwerpen)
dinsdag 19 september 2023

Plaatsen van Chape

Volgende chapewerken zijn gepland ( zie ook bijlage voor verdere verduidelijking) 1. Chape keuken 13,8 m2Gewone chapedikte 100 mmafwerking: mozaïk tegels => zeer gladde ondergrond 2. Chape Gang 2,4 m2Chape met vezels . in gewerkt ventilatie buizendikte 110 mmafwerking: onderparket 10mm 3. Chape Badkamer 1,8 m2 Klassieke Chapedikte 100-110 mm in helling => naar afvoerputjeafwerking: tegels 10mm Het betreft een appartement op de 6 de verdieping met groot terras aan de straatzijde.


Vloerwerken Berchem-Sainte-Agathe
Offertes chape aanvragen