Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Tuin Omspitten

Tuin lenteklaar maken

Je tuin lenteklaar maken, hoe pak je dit het beste aan?

Tuin lenteklaar laten maken?

Elke lente komt je tuin terug tot leven. En als je een moestuin hebt, krijg je ook daar nieuw leven te zien. Maar een tuin in volle groei komt er niet vanzelf. Er is op het einde van de winter heel wat werk nodig om je tuin lenteklaar te maken. Je tuin onderhouden in de lente doe je per zone. Omdat elke zone in je tuin een andere aanpak vraagt, kun je niet echt van een chronologisch stappenplan spreken.

In dit artikel lees je voor de verschillende gedeeltes van je tuin een aantal lente- en tuintips. Je zult merken dat het niet altijd zo eenvoudig is om je tuin klaar te maken voor de lente. Voor sommige werken schakel je beter een professioneel tuinman in. Zo blijft je tuin altijd op orde. En op die manier moet je na elke winter ook minder energie en tijd besteden om je tuin lenteklaar te krijgen. De lente is misschien ook de ideale periode om grote werken uit te voeren in je tuin. Ook hiervoor lees je in dit artikel een aantal tips. Laat je inspireren!

Zone per zone, ga systematisch te werk

Misschien kun je om te beginnen je tuin eens globaal bekijken en zone per zone noteren wat er dient te gebeuren. Als je een overzicht hebt, is het makkelijker om de werken te organiseren en je tuin lenteklaar te maken.

Het gazon

Laat ons beginnen met de zone die het minste werk vraagt: je gazon. Maaien zal nog niet nodig zijn. Verwijder alle dode bladeren en verticuteer. Je tuin sproeien in de lente is nodig als je een zeer droge tuin hebt. Bemesten kan ook al zodat de meststoffen goed in de grond trekken. Meer moet je voorlopig niet doen aan je graspartij.

Bermen en bloemperken

Verwijder het onkruid tussen je planten en vul lege plekken op met nieuwe struiken en bloemen. Laatbloeiende bloembollen kun je nog planten in het voorjaar. De vroege soorten zoals sneeuwklokjes en krokus plant je bij voorkeur voor de winter. Bloemzaden kun je nu al binnen zaaien. Dan zijn ze binnenkort op tijd klaar om buiten uit te planten.

Je moestuin klaarleggen

Misschien heb je je moestuin net voor de winter al omgespit? Geen paniek als je dit nog niet deed, ook in de vroege lente heb je hier nog genoeg tijd voor. Laat je moestuin gerust nog wat ‘ruw omgespit’ liggen. Pas als je gaat zaaien of planten, hark je de aarde fijn. Zaaien kan al, maar velen zweren toch dat je moet wachten tot na de IJsheiligen. Je kunt nu al binnen zaaien en straks uitplanten.

moestuin

Paden en bestrating schoonmaken

Klinkers en tegels worden in de winter vuil en er nestelt zich vaak mos in de groeven. Je kunt je bestrating schoonmaken met een mosdodend middel of de stenen te lijf gaan met een hogedrukreiniger om het mos en alle vuiligheid te verwijderen. Als je voegen door het schoonmaken zijn uitgesleten, voeg ze dan opnieuw op met zand of cement.

Je terras en tuinmeubels lenteklaar maken

Als je zo snel mogelijk lekker buiten wilt genieten, maak dan nu al je terras lenteklaar. Maak, zoals hierboven beschreven, tegels proper. Ook houten terrassen en vlonders hebben een beurt nodig, net als je tuinmeubelen. In functie van het materiaal van je terras of je meubelen, maak je het schoon. Er zijn diverse houtsoorten die enkel maar een schrobbeurt met een licht sopje nodig hebben. Teak is daar bijvoorbeeld een van. Andere houtsoorten moeten geolied of gebeitst worden. Controleer of je verlichting op je terras het nog doet. En kijk andere zaken zoals je barbecue of buitenkeuken ook eens grondig na. Zo hoef je dit niet meer te doen op het moment dat je deze leuke tools wilt gebruiken.

Reinigen terras hovenier

Je vijver een beurt geven

Ook in je vijver zal je een aantal dode bladeren en takken vinden. Haal al het dode materiaal uit het water. Na de winter maak je ook alle filters van je vijver schoon. Zo ligt je vijver er weer proper bij en kan hij weer verder voor de zomer.

Snoeien van heggen, struiken en bomen

Snoeien is een vak apart. Het moet op de juiste manier gebeuren. Je kunt uiteraard zelf aan de slag gaan en een aantal takken wegknippen. Maar bij grote bomen of speciale struiken is het toch aangewezen om dit aan een ervaren hovenier over te laten. Een hovenier zal je tuinonderhoud snel en degelijk doen. Hij kijkt ook naar te toekomst en geeft je raad over hoe groot je bomen en struiken gaan worden.

Onderhoud en vellen van bomen

Bomen groeien nu eenmaal. Maar soms worden ze gewoon te hoog, gaan ze overhellen of sterven bepaalde delen af. De bomen vellen is dan de enige oplossing. Zo voorkom je dat je bomen door sterke wind afknappen of omver vallen waar het je het niet wilt hebben. Het vellen van bomen is een gevaarlijke klus. Het is zeker niet aan te raden om zelf met je boomzaag in de boom te gaan klimmen. Laat dit aan een professional over. Zij komen met het nodige materiaal en werken volledig veilig.

Bomen laten snoeien of vellen

Wil je nieuwe zaken in je tuin? Net na de winter is hét ideale moment

Net na de winter is je tuin vrij ‘leeg’. Je moestuin bloeit nog niet, je bloemperken zijn plekken aarde en je bomen zijn kaal. Met andere woorden, je hebt een veel beter overzicht over je tuin dan in de zomer. Misschien ben je met verbouwingen bezig en wil je je tuin ook grondig onderhanden nemen. Of misschien woon je nu al een aantal jaren in je nieuwe woning en wil je eindelijk je tuin laten aanleggen of je huidige tuin een nieuwe uitstraling geven?

Net voor de lente begint, kun je beginnen nadenken over nieuwe bestrating en afsluitingen. Daarbij komen waarschijnlijk grondwerken kijken. Oud schuurtje afbreken, je terrein nivelleren of wat sleuven trekken voor een nieuwe afwatering. Staan deze grondwerken op het programma, dan is dit het ideale moment om aan een waterput te denken. Regenwater opvangen is een ecologisch verantwoorde manier van tuinieren. Je gebruikt het regenwater voor je planten, om je auto of je terras te schrobben. Of je integreert het in je verbouwingswerken en gebruikt het regenwater om de was te doen of het toilet door te spoelen.

Denk je bij je verbouwingen ook aan de aanleg van een terras? Of wil je je woning uitbreiden met een aanbouw, een carport of een terrasoverkapping? Of nee, een tuinhuis dat je met een terrasoverkapping kan combineren. De winter is misschien niet de ideale periode om al deze werken te doen. En in de zomer of herfst wil jij al volop van je nieuwe terras genieten. Voer daarom dergelijke werken in het vroege voorjaar uit.

Werken combineren betekent gunstige prijzen krijgen

Als je van plan bent om verschillende werken in je tuin te laten uitvoeren, ga dan op zoek naar offertes van verschillende tuiniers. Je kunt dit in één beweging doen op een website. We zeggen maar iets, hier bij Casius bijvoorbeeld. Je beschrijft zo goed mogelijk de werken die je wilt laten uitvoeren. Daarna krijg je grondig uitgewerkte offertes van meerdere hoveniers die gespecialiseerd zijn in de werken die jij vraagt. Via het groene formulier kan je vrijblijvend een aantal prijsoffertes voor je tuinwerken aanvragen.

Offertes hoveniers aanvragen

Recent ontvangen opdrachten

donderdag 21 september 2023

Overkapping plaatsen

Ik ben op zoek wie mijn overkapping kan plaatsen


Tuinaanleg en -onderhoud Merksem
donderdag 21 september 2023

Tuinaanleg

grote huismuur vrij van planten maken


Tuinaanleg en -onderhoud Koekelberg
woensdag 20 september 2023

Tuinafsluiting plaatsen

Draadafsliuting met buis bovenaan +zichrafsluiting. 25m.


Tuinaanleg en -onderhoud Tielen
Offertes tuinwerken aanvragen