Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Metselaar gevel in bakstenen

Metselwerken

Metselwerk bepaalt het uitzicht van jouw gevel. Op zoek naar handige tips of wil je een beeld krijgen van de kostprijs? Scrol verder en je vindt de uitleg die je zoekt.

Een metser voor jouw metselwerken

Metselwerken is meer dan een hoop stenen op elkaar smijten, wat mortel ertussen werpen en hopen dat het resultaat op iets lijkt. Het bepaalt het uitzicht van je woning. Je neemt er dus best je tijd voor. Op deze pagina krijg je meer info over de mogelijkheden.

Wil je je vragen liever rechtstreeks stellen aan iemand die er veel van weet of wil je de beste prijs ontdekken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je regio.

Soorten baksteen

Baksteen is en blijft een van de populairste materialen om mee te werken. Hoewel de basis bijna altijd gelijk is - balkvorm, smal en al duizenden jaren gemaakt uit klei - kan je toch kiezen uit verschillende types

Handvormsteen

Eigenlijk wordt deze steen nog altijd op dezelfde manier gemaakt als vroeger. Een ongebakken steen komt in een mal en die wordt gebakken. Enige verschil met vroeger is dat het allemaal machinaal gebeurt. Handvormstenen behouden hun ruwe, onregelmatige uitzicht zodat elke steen uniek is.

Vormbaksteen

Deze stenen zijn iets strakker dan handvormstenen. Tijdens dit proces wordt de klei in de vormen geperst en daarna nog eens gewalst. Het resultaat is een steen die geen nerven meer heeft en een regelmatigere vorm.

Strengperssteen

Is een beetje strak niet goed genoeg, dan zijn er altijd strengpersstenen. Anders dan bij de vorige types wordt deze steen uitgesneden uit een lange streng of reep. Het resultaat zijn regelmatige stenen zonder nerf. Grote voordeel: de stenen zijn vaak in verschillende groottes en diktes beschikbaar.

Gesinterde steen

Gesinterde of gesmoorde stenen worden op een hogere temperatuur gebakken. Door die extreme hitte bereikt de baksteen bijna zijn smeltpunt. Door dit bijna-smelten verandert de kleur van de baksteen in een grijze tint.

Met een baksteen alleen houdt je gevel niet stand natuurlijk. De voegwerken die daarbij horen zijn minstens even belangrijk. Bij handvormstenen komen de voegen sterk naar voren, bij strengpersstenen blijven de voeg iets meer op de achtergrond. Ben je op zoek naar wat inspiratie? Dan kan je deze pagina terecht voor meer informatie.

Gevelmaterialen

Natuursteen

Natuurstenen zijn ideaal als je op zoek bent naar die landelijke stijl. Je kan kiezen voor volledig onregelmatige vormen of voor stenen die wat zijn bijgewerkt. Werken met onbewerkte stenen is meestal iets goedkoper omdat er minder voorbereiding aan te pas komt.

Om inspiratie op te doen, kan je snel even naar de Ardennen rijden. Zandsteen of blauwe hardsteen zijn heel populair, maar de mogelijkheden zijn een pak uitgebreider. Pols eens bij jouw aannemer.

Betonblok

Beton is ideaal voor die minimalistische, moderne look. Betonblokken zijn vaak kaarsrecht en groot, dus je kan hier een heel strakke lijn mee aanhouden.

Crepi

Misschien niet helemaal wat je verwacht onder metselwerken, maar ook crepi of gevelpleister hoort thuis in dit rijtje. Op zoek naar een egaal oppervlak of heb je gebogen muren? Dan is crepi het overwegen waard. Meer info vind je op deze pagina.

 

Metselaar bakstenen voor gevel
Gevel crepi

Wat is de prijs van metselwerken?

Afhankelijk van welke vakman je contacteert, krijg je een prijs per vierkante meter, een prijs per uur of een totaalprijs. Bij lastige constructies die veel tijd in beslag nemen is een totaalprijs zeldzaam. Het aantal werkuren is moeilijk te voorspellen, dus een prijs per uur is dan handiger.

Tarieven variëren uiteraard, maar gemiddeld schommelt het tarief rond de € 75 à € 125 per vierkante meter. Dit tarief hangt sterk af van het type steen waarmee je wil metselen.

Ben je benieuwd naar de kostprijs van jouw project? Vraag dan gratis offertes aan bij vakmensen uit je regio en kom het snel te weten.

Recente opdrachten metselwerken

dinsdag 14 juni 2022

Bakstenen muurtje herstellen

Ik ben op zoek naar een vakman die mijn bakstenen muurtje kan herstellen na aanrijding van een voertuig. Stenen uitkappen en nieuwe plaatsen. Het zou gaan zeker 6 bakstenen die opnieuw moeten gedaan worden.


Gevel- en metselwerken Attenhoven
vrijdag 10 juni 2022

Metsen van buitenmuur

Buitenmuur metsen op betonplaat op de perceelsgrens waartegen houten tuinhuis wordt geplaatst. Muur is 7, 5 m lang en 3 m hoog.


Gevel- en metselwerken Reet
maandag 23 mei 2022

Gevel in ytong afwerken

Net een huis gekocht en een zijmuur die uitgeeft bij de buren in Ytongsteen(28m2) en beton(4m2) dient verder afgewerkt te worden om te beschermen tegen vocht. Graag een economische oplossing die technisch ok is.


Gevel- en metselwerken Kontich
donderdag 19 mei 2022

Vezelcement gevelbekleding

Wegens aantasting gevelstenen en voegwerk woning 1967: extra gevelbekleding gewenst met vezelcementleien. Enkel eerste verdiep + zolderverdiep (gevel gelijkvloers wordt gekaleid), enkel voorgevel, achtergevel en 1 zijgevel (andere zijgevel is wachtmuur). Graag leien 40x27cm, halfsteensverband (zichtbaar 40x11 cm). Totale oppervlakte te bekleden gevelvlakken 64 m2 (aftrok 6 ramen reeds gebeurd). Goed toegankelijk, via stelling of hoogtewerker


Gevel- en metselwerken Tielt
donderdag 19 mei 2022

Houten gevelbekleding plaatsen

Ik zou graag mijn zijgevel willen laten bekleden met muurpanelen. Door bijvoorbeeld sidings, ypriside panelen,... Het gaat om een groot oppervlak. De diepte is ongeveer 13m en het is een huis met 2 verdiepen.


Gevel- en metselwerken Halle
woensdag 18 mei 2022

Zijmuur bekleden

Ik heb een zijmuur die ik graag zou willen laten bekleden met PVC of kunststofplaten. De muur is 3m op 3m.


Gevel- en metselwerken Kapellen (Antwerpen)

Vraag gratis offertes aan bij erkende vakmensen

Offertes aanvragen