Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Metselaar gevel in bakstenen

Metselwerken

Metselwerk bepaalt het uitzicht van jouw gevel. Op zoek naar handige tips of wil je een beeld krijgen van de kostprijs? Scrol verder en je vindt de uitleg die je zoekt.

Een metser voor jouw metselwerken

Metselwerken is meer dan een hoop stenen op elkaar smijten, wat mortel ertussen werpen en hopen dat het resultaat op iets lijkt. Het bepaalt het uitzicht van je woning. Je neemt er dus best je tijd voor. Op deze pagina krijg je meer info over de mogelijkheden.

Wil je je vragen liever rechtstreeks stellen aan iemand die er veel van weet of wil je de beste prijs ontdekken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je regio.

Soorten baksteen

Baksteen is en blijft een van de populairste materialen om mee te werken. Hoewel de basis bijna altijd gelijk is - balkvorm, smal en al duizenden jaren gemaakt uit klei - kan je toch kiezen uit verschillende types

Handvormsteen

Eigenlijk wordt deze steen nog altijd op dezelfde manier gemaakt als vroeger. Een ongebakken steen komt in een mal en die wordt gebakken. Enige verschil met vroeger is dat het allemaal machinaal gebeurt. Handvormstenen behouden hun ruwe, onregelmatige uitzicht zodat elke steen uniek is.

Vormbaksteen

Deze stenen zijn iets strakker dan handvormstenen. Tijdens dit proces wordt de klei in de vormen geperst en daarna nog eens gewalst. Het resultaat is een steen die geen nerven meer heeft en een regelmatigere vorm.

Strengperssteen

Is een beetje strak niet goed genoeg, dan zijn er altijd strengpersstenen. Anders dan bij de vorige types wordt deze steen uitgesneden uit een lange streng of reep. Het resultaat zijn regelmatige stenen zonder nerf. Grote voordeel: de stenen zijn vaak in verschillende groottes en diktes beschikbaar.

Gesinterde steen

Gesinterde of gesmoorde stenen worden op een hogere temperatuur gebakken. Door die extreme hitte bereikt de baksteen bijna zijn smeltpunt. Door dit bijna-smelten verandert de kleur van de baksteen in een grijze tint.

Met een baksteen alleen houdt je gevel niet stand natuurlijk. De voegwerken die daarbij horen zijn minstens even belangrijk. Bij handvormstenen komen de voegen sterk naar voren, bij strengpersstenen blijven de voeg iets meer op de achtergrond. Ben je op zoek naar wat inspiratie? Dan kan je deze pagina terecht voor meer informatie.

Gevelmaterialen

Natuursteen

Natuurstenen zijn ideaal als je op zoek bent naar die landelijke stijl. Je kan kiezen voor volledig onregelmatige vormen of voor stenen die wat zijn bijgewerkt. Werken met onbewerkte stenen is meestal iets goedkoper omdat er minder voorbereiding aan te pas komt.

Om inspiratie op te doen, kan je snel even naar de Ardennen rijden. Zandsteen of blauwe hardsteen zijn heel populair, maar de mogelijkheden zijn een pak uitgebreider. Pols eens bij jouw aannemer.

Betonblok

Beton is ideaal voor die minimalistische, moderne look. Betonblokken zijn vaak kaarsrecht en groot, dus je kan hier een heel strakke lijn mee aanhouden.

Crepi

Misschien niet helemaal wat je verwacht onder metselwerken, maar ook crepi of gevelpleister hoort thuis in dit rijtje. Op zoek naar een egaal oppervlak of heb je gebogen muren? Dan is crepi het overwegen waard. Meer info vind je op deze pagina.

 

Metselaar bakstenen voor gevel
Gevel crepi

Wat is de prijs van metselwerken?

Afhankelijk van welke vakman je contacteert, krijg je een prijs per vierkante meter, een prijs per uur of een totaalprijs. Bij lastige constructies die veel tijd in beslag nemen is een totaalprijs zeldzaam. Het aantal werkuren is moeilijk te voorspellen, dus een prijs per uur is dan handiger.

Tarieven variëren uiteraard, maar gemiddeld schommelt het tarief rond de € 75 à € 125 per vierkante meter. Dit tarief hangt sterk af van het type steen waarmee je wil metselen.

Ben je benieuwd naar de kostprijs van jouw project? Vraag dan gratis offertes aan bij vakmensen uit je regio en kom het snel te weten.

Recente opdrachten metselwerken

zondag 18 september 2022

Buitenmuur controleren en isoleren

Wij hebben 2 jaar geleden een huis gekocht. Deze heeft achteraan een uitbouw met een grote lichtkoepel en een schuifraam. Een buitenmuur van deze uitbouw is door de vorige eigenaar gezet in ytong, maar vertoont op verschillende gaten en is ook niet egaal. Ik zoek een aannemer die eens kan komen kijken of deze muur nog te redden valt of deze opnieuw gezet moet worden. Daarnaast willen we deze muur langs binnen isoleren en zouden we graag weten welk type isolatie geplaatst kan worden. De oppervlakte is ongeveer 12m².


Gevel- en metselwerken Poperinge
dinsdag 13 september 2022

Wachtgevel bekleden met geveldoek

Vakman voor het bekleden van de wachtgevel van onze half open nieuwbouwwoning. De wachtmuur is + - 88 m² en reeds voorzien van isolatie. De werken kunnen onmiddellijk gestart worden. Alternatieve oplossingen mogen ook aangeboden worden.


Gevel- en metselwerken Ranst
vrijdag 09 september 2022

Metalen gevelbekleding plaatsen/ sandwichpanelen

Buitenmuurrenovatie. Om de slagregen van onze muur te houden, hadden wij gedacht aan plaatsing van sandwichpanelen met isolatie.


Gevel- en metselwerken Scherpenheuvel
woensdag 31 augustus 2022

Buitengevel herstellen

Het betreft een gevel van de kelder die aan een natuurlijke vijver grenst. Door de droogte is de vijver nu bijna opgedroogd, waardoor te zien is dat er grotere gaten in de muur zitten, waardoor water onze kruipruimte in kan stromen. We zouden graag ofwel de muur repareren of misschien liever er een muur voor plaatsen. Door de opgedroogde vijver kan de locatie nu bijna benaderd worden. Let wel: de muur grenst aan een vijver en kan dus door afwisselende waterstanden helemaal aan water grenzen of droog staan (en alles ertussenin).


Gevel- en metselwerken Westmeerbeek
donderdag 25 augustus 2022

Gevel bekleden

Enkele zijmuur in deels overdekt, is doorgang naar garageboxen. Mits gedeelde muur buur akkoord met dunne isolatie zodat auto’s goed door kunnen, moet ook stukje los kunnen daar er op een plaats buizen in muur zitten… Ruwe schatting H 2,5 Br 14m


Gevel- en metselwerken Mortsel
maandag 22 augustus 2022

Buitenmuur afbreken en vervangen met isolatie en steenstrips

We zijn op zoek naar een gevelspecialist die onze huidige buitenmuur kan afbreken en kan vervangen met isolatie (voldoende dik voor EPC normen) en afwerking met steenstrips.


Gevel- en metselwerken Kuurne

Vraag gratis offertes aan bij erkende vakmensen

Offertes aanvragen