Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Metselaar gevel in bakstenen

Metselwerken

Metselwerk bepaalt het uitzicht van jouw gevel. Op zoek naar handige tips of wil je een beeld krijgen van de kostprijs? Scrol verder en je vindt de uitleg die je zoekt.

Een metser voor jouw metselwerken

Metselwerken is meer dan een hoop stenen op elkaar smijten, wat mortel ertussen werpen en hopen dat het resultaat op iets lijkt. Het bepaalt het uitzicht van je woning. Je neemt er dus best je tijd voor. Op deze pagina krijg je meer info over de mogelijkheden.

Wil je je vragen liever rechtstreeks stellen aan iemand die er veel van weet of wil je de beste prijs ontdekken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je regio.

Soorten baksteen

Baksteen is en blijft een van de populairste materialen om mee te werken. Hoewel de basis bijna altijd gelijk is - balkvorm, smal en al duizenden jaren gemaakt uit klei - kan je toch kiezen uit verschillende types

Handvormsteen

Eigenlijk wordt deze steen nog altijd op dezelfde manier gemaakt als vroeger. Een ongebakken steen komt in een mal en die wordt gebakken. Enige verschil met vroeger is dat het allemaal machinaal gebeurt. Handvormstenen behouden hun ruwe, onregelmatige uitzicht zodat elke steen uniek is.

Vormbaksteen

Deze stenen zijn iets strakker dan handvormstenen. Tijdens dit proces wordt de klei in de vormen geperst en daarna nog eens gewalst. Het resultaat is een steen die geen nerven meer heeft en een regelmatigere vorm.

Strengperssteen

Is een beetje strak niet goed genoeg, dan zijn er altijd strengpersstenen. Anders dan bij de vorige types wordt deze steen uitgesneden uit een lange streng of reep. Het resultaat zijn regelmatige stenen zonder nerf. Grote voordeel: de stenen zijn vaak in verschillende groottes en diktes beschikbaar.

Gesinterde steen

Gesinterde of gesmoorde stenen worden op een hogere temperatuur gebakken. Door die extreme hitte bereikt de baksteen bijna zijn smeltpunt. Door dit bijna-smelten verandert de kleur van de baksteen in een grijze tint.

Met een baksteen alleen houdt je gevel niet stand natuurlijk. De voegwerken die daarbij horen zijn minstens even belangrijk. Bij handvormstenen komen de voegen sterk naar voren, bij strengpersstenen blijven de voeg iets meer op de achtergrond. Ben je op zoek naar wat inspiratie? Dan kan je deze pagina terecht voor meer informatie.

Gevelmaterialen

Natuursteen

Natuurstenen zijn ideaal als je op zoek bent naar die landelijke stijl. Je kan kiezen voor volledig onregelmatige vormen of voor stenen die wat zijn bijgewerkt. Werken met onbewerkte stenen is meestal iets goedkoper omdat er minder voorbereiding aan te pas komt.

Om inspiratie op te doen, kan je snel even naar de Ardennen rijden. Zandsteen of blauwe hardsteen zijn heel populair, maar de mogelijkheden zijn een pak uitgebreider. Pols eens bij jouw aannemer.

Betonblok

Beton is ideaal voor die minimalistische, moderne look. Betonblokken zijn vaak kaarsrecht en groot, dus je kan hier een heel strakke lijn mee aanhouden.

Crepi

Misschien niet helemaal wat je verwacht onder metselwerken, maar ook crepi of gevelpleister hoort thuis in dit rijtje. Op zoek naar een egaal oppervlak of heb je gebogen muren? Dan is crepi het overwegen waard. Meer info vind je op deze pagina.

 

Metselaar bakstenen voor gevel
Gevel crepi

Wat is de prijs van metselwerken?

Afhankelijk van welke vakman je contacteert, krijg je een prijs per vierkante meter, een prijs per uur of een totaalprijs. Bij lastige constructies die veel tijd in beslag nemen is een totaalprijs zeldzaam. Het aantal werkuren is moeilijk te voorspellen, dus een prijs per uur is dan handiger.

Tarieven variëren uiteraard, maar gemiddeld schommelt het tarief rond de € 75 à € 125 per vierkante meter. Dit tarief hangt sterk af van het type steen waarmee je wil metselen.

Ben je benieuwd naar de kostprijs van jouw project? Vraag dan gratis offertes aan bij vakmensen uit je regio en kom het snel te weten.

Recente opdrachten metselwerken

woensdag 31 mei 2023

Houten gevelbekleding voor terrasmuur

Terrasmuur bekleden in hout, lengte is 6,42 en hoogte is 2,10


Gevel- en metselwerken Vilvoorde
dinsdag 30 mei 2023

Metselwerken

Muur afbreken om een deur kan plaatsen Een gaat in muur bijvullen.


Gevel- en metselwerken Sint-Job-in-'t-Goor
maandag 29 mei 2023

Buitengevel renovatie

Het gaat over een herstelling van een gemeenschappelijke muur in een rijhuis in Dilbeek, dat verhuurd wordt. In die muur zijn er enkele gaten gekomen in de bepleistering. De buren hadden last van vochtinsijpeling. Controle van de vernieuwde dakisolatie leverde niets op. De lekdetectie bewees dat, ondanks de vele regenval, de muur bij de buren droog stond. Om burenmiserie te vermijden, willen we de gaten laten herstellen. De oppervlakte van de bepleistering van de gemeenschappelijke muur is maximum 10 m2. Waarvan wilt u de gevel renoveren?: Van mijn woning


Gevel- en metselwerken Dilbeek
maandag 22 mei 2023

Plaatsen van betonnen tuinmuur

Afbreken van oude scheefzakkende tuinmuur en nieuwe plaatsen. Lengte 12 m en 4 platen boven de grond


Gevel- en metselwerken Deurne
donderdag 18 mei 2023

Een tuinmuur die scheefzakt vervangen

Wij zoeken een betrouwbare vakman om de linker tuinmuur in onze stadswoning te vervangen. Waarschijnlijk is zowel een fundering in beton nodig, en dan ook de nieuwe muur (17 meter lang en max 2 meter hoog met een deksteen. We willen dat achteraf kaleien.


Gevel- en metselwerken Ledeberg (Gent)
dinsdag 16 mei 2023

Houten gevelbekleding

Gevelbekleding plaatsen in hout (kleur nog te kiezen) Dient onderliggen houtet latconstructie tegen gementeerde baksteen muur + Dampfolie + houten laten/planken Is 300cm hoog en 80cm breed (ruwe schatting moet nog onderaan stuk af ) Materiaal in samenspraak of door installateur


Gevel- en metselwerken Wilrijk

Vraag gratis offertes aan bij erkende vakmensen

Offertes aanvragen