Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Metselaar gevel in bakstenen

Metselwerken

Metselwerk bepaalt het uitzicht van jouw gevel. Op zoek naar handige tips of wil je een beeld krijgen van de kostprijs? Scrol verder en je vindt de uitleg die je zoekt.

Een metser voor jouw metselwerken

Metselwerken is meer dan een hoop stenen op elkaar smijten, wat mortel ertussen werpen en hopen dat het resultaat op iets lijkt. Het bepaalt het uitzicht van je woning. Je neemt er dus best je tijd voor. Op deze pagina krijg je meer info over de mogelijkheden.

Wil je je vragen liever rechtstreeks stellen aan iemand die er veel van weet of wil je de beste prijs ontdekken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmensen uit je regio.

Soorten baksteen

Baksteen is en blijft een van de populairste materialen om mee te werken. Hoewel de basis bijna altijd gelijk is - balkvorm, smal en al duizenden jaren gemaakt uit klei - kan je toch kiezen uit verschillende types

Handvormsteen

Eigenlijk wordt deze steen nog altijd op dezelfde manier gemaakt als vroeger. Een ongebakken steen komt in een mal en die wordt gebakken. Enige verschil met vroeger is dat het allemaal machinaal gebeurt. Handvormstenen behouden hun ruwe, onregelmatige uitzicht zodat elke steen uniek is.

Vormbaksteen

Deze stenen zijn iets strakker dan handvormstenen. Tijdens dit proces wordt de klei in de vormen geperst en daarna nog eens gewalst. Het resultaat is een steen die geen nerven meer heeft en een regelmatigere vorm.

Strengperssteen

Is een beetje strak niet goed genoeg, dan zijn er altijd strengpersstenen. Anders dan bij de vorige types wordt deze steen uitgesneden uit een lange streng of reep. Het resultaat zijn regelmatige stenen zonder nerf. Grote voordeel: de stenen zijn vaak in verschillende groottes en diktes beschikbaar.

Gesinterde steen

Gesinterde of gesmoorde stenen worden op een hogere temperatuur gebakken. Door die extreme hitte bereikt de baksteen bijna zijn smeltpunt. Door dit bijna-smelten verandert de kleur van de baksteen in een grijze tint.

Met een baksteen alleen houdt je gevel niet stand natuurlijk. De voegwerken die daarbij horen zijn minstens even belangrijk. Bij handvormstenen komen de voegen sterk naar voren, bij strengpersstenen blijven de voeg iets meer op de achtergrond. Ben je op zoek naar wat inspiratie? Dan kan je deze pagina terecht voor meer informatie.

Gevelmaterialen

Natuursteen

Natuurstenen zijn ideaal als je op zoek bent naar die landelijke stijl. Je kan kiezen voor volledig onregelmatige vormen of voor stenen die wat zijn bijgewerkt. Werken met onbewerkte stenen is meestal iets goedkoper omdat er minder voorbereiding aan te pas komt.

Om inspiratie op te doen, kan je snel even naar de Ardennen rijden. Zandsteen of blauwe hardsteen zijn heel populair, maar de mogelijkheden zijn een pak uitgebreider. Pols eens bij jouw aannemer.

Betonblok

Beton is ideaal voor die minimalistische, moderne look. Betonblokken zijn vaak kaarsrecht en groot, dus je kan hier een heel strakke lijn mee aanhouden.

Crepi

Misschien niet helemaal wat je verwacht onder metselwerken, maar ook crepi of gevelpleister hoort thuis in dit rijtje. Op zoek naar een egaal oppervlak of heb je gebogen muren? Dan is crepi het overwegen waard. Meer info vind je op deze pagina.

 

Metselaar bakstenen voor gevel
Gevel crepi

Wat is de prijs van metselwerken?

Afhankelijk van welke vakman je contacteert, krijg je een prijs per vierkante meter, een prijs per uur of een totaalprijs. Bij lastige constructies die veel tijd in beslag nemen is een totaalprijs zeldzaam. Het aantal werkuren is moeilijk te voorspellen, dus een prijs per uur is dan handiger.

Tarieven variëren uiteraard, maar gemiddeld schommelt het tarief rond de € 75 à € 125 per vierkante meter. Dit tarief hangt sterk af van het type steen waarmee je wil metselen.

Ben je benieuwd naar de kostprijs van jouw project? Vraag dan gratis offertes aan bij vakmensen uit je regio en kom het snel te weten.

Recente opdrachten metselwerken

woensdag 25 januari 2023

Houten gevelbekleding

Vakmaan gezocht om de lelijke muur een nieuwe look te geven, voorkeur houten gevelbekleding. Oppervlakte is ongeveer 14 vierkante meter


Gevel- en metselwerken Steendorp
dinsdag 24 januari 2023

Vrijstaande muur isoleren en bekleden

Isoleren van een muur die volledig vrijstaand is zonder ramen. Ook bekleden met composiet.


Gevel- en metselwerken Aalst
maandag 23 januari 2023

Buitenmuur isoleren en bekleden

Wij zoeken een bedrijf dat onze buitenmuur kan isoleren en bekleden. Wij wonen in een huis uit 1962 dat langs één zijde nog vrijstaand is. Helaas bestaat onze woning langs die kant uit een enkele muur, zonder spouw, wat tot vochtproblemen en grote kou leidt in de herfst en de winter. Wij willen de buitengevel isoleren en bekleden.


Gevel- en metselwerken Sint-Amandsberg
maandag 23 januari 2023

Gevels isoleren en bekleden

Water binnensijpelen voorkomen in een aangebouwde veranda bij slagregen (zuidwesten muur). De buitenmuur loopt gedeeltelijk over in een binnenmuur). Info is ook gewenst wat de beste preventie hieromtrent is. We zouden graag de gevel willen laten isoleren en bekleden. Eventueel met eterniet. De oppervlakte is ongeveer 80m².


Gevel- en metselwerken Oostende
maandag 23 januari 2023

Muur bekleden

Muur zuidwest laat vocht door en denk dat bekleding met sidings of ander materiaal waar je geen onderhoud meer aan hebt de beste oplossing is. Tussen 50 en 100 m².


Gevel- en metselwerken Ninove
vrijdag 20 januari 2023

Houten gevelbekleding buitenmuur

Ik zou de buitenmuur langs buiten willen isoleren en laten afwerken met houten sidings. Exacte oppervlakte dien ik nog op te meten, die ken ik niet uit het hoofd.


Gevel- en metselwerken Poppel

Vraag gratis offertes aan bij erkende vakmensen

Offertes aanvragen