Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
huis kaleien

Gevel kaleien

Een nieuwe look voor de woning? Laat je gevel kaleien! Informatie, werkwijze en vrijblijvende offertes op maat vind je hier.

Gevel kaleien: verf of pleister?

Om meteen met de deur in huis te vallen: kaleien is geen type verf. Kaleien is een oude schildertechniek waarbij je een binnenmuur of gevel bepleistert met kalkpleister of mortel. Dit wordt vaak met dikke verfborstels gedaan, waardoor het heel erg op schilderen lijkt. Zo'n borstel noemen we een blokkwast.  Dit is een interessante techniek omdat je bij het kaleien jouw gevel of muren snel en efficiënt een compleet nieuwe uitstraling geeft. Dat daarna het oppervlak ook nog blijft ademen is een extra voordeel om de vochtbalans op peil te houden.

Je kan je gevel of binnenmuur kaleien om op zoek te gaan naar die oude, rustieke uitstraling van weleer. Nieuwbouwwoning of een renovatie? Het maakt niet uit.  Je bootst onmiddellijk dat eeuwenoude effect van een witte hoeve na. Het kaleien van de gevel ligt het meest voordehand en zie je vaak in het straatbeeld. Maar ook elders in het huis valt de techniek toe te passen. Naast de buitenmuren kan je ook de binnenmuren, de schouw of zelfs je volledige kelder onder handen nemen.

Kaleien lijkt sterk op cementeren. Bij beide technieken bedek je jouw originele gevel met een dunne laag, waardoor je onvolmaaktheden verbergt en je buitenmuur er nieuw uitziet. Het verschil zit hem in de laag die je erop smeert. Bij cementeren is het een cementlaag. Kaleien gebeurt, zoals je intussen al wist, met een kalkpleister.

Zijn er ook nadelen?

Historisch gezien dient kaleien om boerderijen te ontsmetten en om ze te beschermen tegen vochtschade. Omdat kaleien elk jaar moest gebeuren, kreeg je na verloop van tijd dikke lagen kalkpleister.  Weinigen hebben de zin of het geld om hun gevel elk jaar te laten bepleisteren, dus worden nu zandkorrels toegevoegd aan het mengsel om dat dikke, stroperige effect te krijgen.

Kaleien doe je - hopelijk - ook omdat je het mooi vindt. Je werkt onvolmaaktheden in je gevel weg en dankzij de blokkwast krijg je mooie strepen in de kalkpleister. Bovendien heeft de techniek ook een paar bouwkundige voordelen.

Een gekaleid oppervlak is goed bestand tegen weersinvloeden en laat ook vocht en damp vanuit de gevel door. Je vermijdt er dus een hoop vochtproblemen, en vaak bijhorende schimmel, mee.

kaleien gevel

Nood aan een kleine oplijsting? We helpen je even door de voordelen van kaleien op te sommen:

  • Goedkoper dan het plaatsen van nieuwe gevelbekleding;
  • Gekaleide muren hebben een hoge levensduur (tot 30 jaar);
  • Het dampdoorlatende karakter van de kaleiverf vermijdt vochtproblemen;
  • Kaleien is een milieuvriendelijke techniek;
  • Kaleien behoudt de structuur van het metselwerk en verbergt oneffenheden.

Het mag niet enkel een goednieuwsshow zijn, dus moeten we de nadelen van kaleien ook vermelden. Nu ja, nadelen? Enkelvoud is in dit geval genoeg. Net als bij schilderen kan kalei na verloop van tijd wat van zijn kleur verliezen en doffer worden. Maar da’s dan ongeveer het enige nadeel. Hou je van een landelijke uitstraling en heb je metselwerk staan dat moet worden opgewaardeerd? Niet te lang wachten, dit is jouw ding.

Kan deze schildertechniek enkel in het wit?

Een gekaleide gevel kan je vaak herkennen aan de witte kleur. ‘t Is historisch gezien de meest gebruikte kleur en ook vandaag zie je witte kalei het vaakst op straat. Wie liever iets anders heeft, kan kiezen uit een hoop alternatieve kleuren. Door kleurstoffen toe te voegen krijg je een fellere kleur en ook de dikte van de kaleilaag en het eventueel polieren van de oppervlakte kan het eindresultaat beïnvloeden.

Kalkpleister
Erkend vakwerk

Nog enkele veel gestelde vragen:

Is kaleien duur?

Kaleien lijkt misschien niet de moeilijkste techniek maar niks is minder waar. Er wordt dan ook aangeraden om dit door een professionele vakman te laten doen. Als richtprijs mag je rekenen op een totale gevel kaleien prijs van 25 à 35 euro per m². De kosten voor een schilder is afhankelijk van de stad waarin het project uitgevoerd wordt. Zo ligt de prijs voor kaleien door een schilder uit Amsterdam of Antwerpen over het algemeen hoger dan een schilder uit Kortrijk."

Hoe werkt kaleien?

Kaleien is een techniek waarbij je een poreuze ondergrond bepleistert met een kwast op papborstel. Bij kaleien ga je het kalkpoeder mengen met water. De smeuïge massa die ontstaat kan je met een brede kwast uitsmeren op het oppervlak. 

Hoe lang blijft kaleien goed?

Hoe lang kaleien mooi blijft, hangt sterk af van de omstandigheden. Stof, aflopend regenwater of plantengroei kan de gekaleide oppervlakken vuil doen ogen. Gemiddeld zal de schilder de buitenmuur na vijf tot tien jaar opnieuw dienen te kaleien. Wil je deze termijn verlengen? Breng dan na het kaleien een waterafstotend product aan op de muur. Zorg er wel voor dat ook die coating zeker ademend is!

Kan je elke gevel kaleien?

Neen, je kan niet oppervlak kaleien. Dit kan enkel met muren die poreus, mineraal en 'zuigend' zijn. Wel mogen ze niet vettig zijn en mag er om te kaleien geen stof op de muur zijn. Bij dit soort muren wordt de kalklaag als het ware één met de muur. Zo krijg je een prima hechting die nooit lost.

Je kan ook je gevel een beetje nat maken om te zien of de gevel voldoende 'zuigt'. Als de gevel vroeger bijvoorbeeld is behandeld met een waterafstotende laag, dan kan het voorvallen dat je het plan om de gevel te kaleien dient op te bergen.

Offertes aanvragen

Opdrachten voor gevel kaleien

donderdag 21 september 2023

Gevel Kaleien

Wij zijn op zoek naar vakmannen die ons hele huis kan kaleien.


Gevel- en metselwerken Essen
dinsdag 19 september 2023

Kaleien + schilderen woning

Wij willen na onze verbouwingen , ons huis kaleien. Het gaat ongeveer om +/-85 m2. Kunnen jullie ook de bestaande ramen zwart schilderen ? deze zijn van aluminium .


Behang- en schilderwerken Vosselaar
dinsdag 29 augustus 2023

Gevel schilderen (voor en achterkant)

Ik zoek een schilder dat buitenschilderwerk wil verrichten voor de gevel. Wij wensen de gevel (voorkant en achterkant) volledig te laten schilderen wit (niet kaleien) 2 lagen. oppervlakte: +/- 58m² - 2 bouwlagen 4.5m hoogte - 3 gevel


Behang- en schilderwerken Harelbeke
Offertes kaleien aanvragen