Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
kaleien

Gevel kaleien

Gevel kaleien

Een nieuwe look voor de woning? Laat je gevel kaleien! Informatie, werkwijze en vrijblijvende offertes op maat vind je hier.

Gevel kaleien: verf of pleister?

Om meteen met de deur in huis te vallen: kaleien is geen type verf. Kaleien is een oude schildertechniek waarbij je een binnenmuur of gevel bepleistert met kalkpleister of mortel. Dit wordt vaak met dikke verfborstels gedaan, waardoor het heel erg op schilderen lijkt. ‘t Is een interessante techniek omdat je jouw gevel of muren snel en efficiënt een compleet nieuwe uitstraling kan geven.

Je kan je gevel of binnenmuur kaleien om op zoek te gaan naar die oude, rustieke uitstraling van weleer. Nieuwbouwwoning of een renovatie? Het maakt niet uit.  Je bootst onmiddellijk dat eeuwenoude effect van een witte hoeve na. Het kaleien van de gevel ligt het meest voordehand en zie je vaak in het straatbeeld. Maar ook elders in het huis valt de techniek toe te passen. Naast de buitenmuren kan je ook de binnenmuren, de schouw of zelfs je volledige kelder onder handen nemen.

Kaleien lijkt sterk op cementeren. Bij beide technieken bedek je jouw originele gevel met een dunne laag, waardoor je onvolmaaktheden verbergt en je buitenmuur er nieuw uitziet. Het verschil zit hem in de laag die je erop smeert. Bij cementeren is het een cementlaag. Kaleien gebeurt, zoals je intussen al wist, met een kalkpleister.

Enkel voordelen aan kaleien? Of ook nadelen?

Historisch gezien dient kaleien om boerderijen te ontsmetten en om ze te beschermen tegen vochtschade. Omdat kaleien elk jaar moest gebeuren, kreeg je na verloop van tijd dikke lagen kalkpleister op de muur gesmeerd. Weinigen hebben de zin of het geld om hun gevel elk jaar te laten bepleisteren, dus worden nu zandkorrels toegevoegd aan het mengsel om dat dikke, stroperige effect te krijgen.

Kaleien doe je - hopelijk - ook omdat je het mooi vindt. Je werkt onvolmaaktheden in je gevel weg en dankzij de blokkwast krijg je mooie strepen in de kalkpleister. Bovendien heeft de techniek ook een paar bouwkundige voordelen.

Een gekaleide muur is goed bestand tegen weersinvloeden en laat ook vocht en damp vanuit de gevel door. Je vermijdt er dus een hoop vochtproblemen, en vaak bijhorende schimmel, mee.

kaleien gevel

Nood aan een kleine oplijsting? We helpen je even door de voordelen van kaleien op te sommen:

  • Goedkoper dan het plaatsen van nieuwe gevelbekleding;
  • Een gekaleide muur of gevel heeft een hoge levensduur (maximaal tot 30 jaar);
  • Het dampdoorlatende karakter van de kaleiverf vermijdt vochtproblemen;
  • Kaleien is een milieuvriendelijke techniek;
  • Kaleien behoudt de structuur van het metselwerk en verbergt oneffenheden.

Het mag niet enkel een goednieuwsshow zijn, dus moeten we de nadelen van kaleien ook vermelden. Nu ja, nadelen? Enkelvoud is in dit geval genoeg. Net als bij schilderen kan kalei na verloop van tijd wat van zijn kleur verliezen en doffer worden. Maar da’s dan ongeveer het enige nadeel. Hou je van een landelijke uitstraling en heb je metselwerk staan dat moet worden opgewaardeerd? Niet te lang wachten, dit is jouw ding.

In welke kleuren kan ik laten kaleien?

Een gekaleide muur of gevel kan je vaak herkennen aan de witte kleur. ‘t Is historisch gezien de meest gebruikte kleur en ook vandaag zie je witte kalei het vaakst op straat. Wie liever iets anders heeft, kan kiezen uit een hoop alternatieve kleuren. Door kleurstoffen toe te voegen krijg je een fellere kleur en ook de dikte van de kaleilaag en het eventueel polieren van de oppervlakte kan het eindresultaat beïnvloeden.

Gevel kaleien
Liggend 2

Nog enkele veel gestelde vragen over kaleien

Is kaleien duur?

Kaleien lijkt misschien niet de moeilijkste techniek maar niks is minder waar. Er wordt dan ook aangeraden om dit door een professionele vakman te laten doen. Als richtprijs mag je rekenen op een totale gevel kaleien prijs van 25 à 35 euro per m².

Hoe werkt kaleien?

Kaleien is een techniek waarbij je een poreuze ondergrond bepleistert met een kwast op papborstel. Bij kaleien ga je het kalkpoeder mengen met water. De smeuïge massa die ontstaat kan je met een brede kwast uitsmeren op de muur. 

Hoe lang blijft kaleien goed?

Hoe lang kaleien mooi blijft, hangt sterk af van de omstandigheden. Stof, aflopend regenwater of plantengroei kan de gekaleide oppervlakken vuil doen ogen. Gemiddeld zal de schilder de muur na vijf tot tien jaar opnieuw dienen te kaleien. Wil je deze termijn verlengen? Breng dan na het kaleien een waterafstotend product aan op de muur. Zorg er wel voor dat ook die coating zeker ademend is!

Kan je elke gevel kaleien?

Neen, je kan kaleien enkel met muren die poreus, mineraal en 'zuigend' zijn. Wel mogen ze niet vettig zijn en mag er om te kaleien geen stof op de muur zijn. Bij dit soort muren wordt de kalklaag als het ware één met de muur. Zo krijg je een prima hechting die nooit lost.

Je kan ook je gevel een beetje nat maken om te zien of de gevel voldoende 'zuigt'. Als de gevel vroeger bijvoorbeeld is behandeld met een waterafstotende laag, dan kan het voorvallen dat je het plan om de gevel te kaleien dient op te bergen.

Moet ik mijn gevel voorbereiden op kaleien?

Voor een mooi resultaat van het kaleien is het inderdaad een goed idee om de gevel voor te bereiden. Een goede beurt met de hogedrukreiniger doet wonderen. Zo verwijder je mos en andere organische aangroei. Als je jezelf de moeite doet om eerst de gevel reinigen voor het kaleien prijs je je gelukkig met vaak een lagere factuur en een mooier resultaat.

Offertes gevel kaleien aanvragen

Opdrachten voor gevel kaleien

maandag 10 januari 2022

Spuitkurk plaatsen of kaleien zijgevel en achtergevel

Zij- en achtergevel moeten hersteld worden + behandeld met kalei OF spuitkurk om weersomstandigheden te trotseren. Gesloten bebouwing.


Andere / klussen Dendermonde
zondag 09 januari 2022

Gevels kaleien

Open bebouwing. Denken muren ongeveer 300m2 We haddden graag alle gevels van onze woning laten schilderen/ kaleien. Open bebouwing. ongeveer 300m2


Behang- en schilderwerken Sint-Joris-Weert
zondag 03 oktober 2021

Gevels kaleien

Ik zou graag mijn gevels laten kaleien. Ze staan nu allemaal in baksteen. Betreft open bebouwing. Ongeveer 150m².


Behang- en schilderwerken Geel
zaterdag 14 augustus 2021

3 buitenmuren bekleden met thermowood of kaleien

Eerste voorkeur ging uit naar kaleien en een deel bekleden in thermowood. Het gaat om 2 muren van 12 meter op 2 à 2m50 (enkel de benedenverdieping). Daarboven nog een kortere muur van 6m50 op 2 à 2m50. Momenteel vooral in baksteen en andere materialen.


Gevel- en metselwerken Sint-Lievens-Houtem
dinsdag 27 juli 2021

Gevel kaleien

Wij hebben een oude gevel die we een nieuwe uitstraling willen geven. Gevel van ongeveer een 50m². De gevel staat gewoon is de baksteen, maar is ooit al eens geschilderd geweest. Liefst in kaleiverf


Gevel- en metselwerken Lede
maandag 28 juni 2021

Gevels schilderen of kaleien

Onze gevel opfrissen met witte verf of eventueel kalei. Volledige huis: 4 gevels van alleenstaande woning. Is momenteel geschilderd. Twee en een halve verdiepingen.


Behang- en schilderwerken Kuringen
zaterdag 24 april 2021

Kaleien van gevel

De voorgevel zou gekaleid moeten worden.


Behang- en schilderwerken Ekeren (Antwerpen)
zondag 11 april 2021

Gevels kaleien

Het gaat om een open bebouwing. totaal opp. ongeveer 110m². Voor één nok zal een stelling noodzakelijk zijn. de muren zijn wel geverfd dus moet de verf eerst verwijderd worden ? (nevelstralen ?)


Behang- en schilderwerken Ronse
maandag 05 april 2021

Houten gevelbekleding plaatsen

Graag zouden wij een groot gedeelte van onze achtergevel met hout laten afwerken en het overige deel laten schilderen of kaleien. We hebben interesse in de soort hardhout (ceder, padouk, eik, iroko,...) De oppervlakte dat bekleed moet worden is rond de 45m². Het 1ste en het 2de verdiep zouden willen schilderen of kaleien.


Gevel- en metselwerken Terhagen
dinsdag 23 februari 2021

Vrijstaande woning schilderen of kaleien

Schilderen of kaleien van een vrijstaande woning. Totale oppervlakte weet ik niet maar minstens 200 m².


Behang- en schilderwerken Weelde
zaterdag 13 februari 2021

Tuinmuren bezetten

Wij zouden graag 2 tuinmuren van ongeveer 30m² willen we laten bezetten/cementeren/kaleien/spuitkurk. De muren moeten niet geïsoleerd worden.


Tuinaanleg en -onderhoud Kruibeke
vrijdag 22 januari 2021

Voegwerk herstellen

Bestaande gevel werd al vernieuwd maar voegwerk werd op de voorgevel maar half gedaan, de rest van de gevels zijn nog niet gevoegd. We willen dit laten afwerken om de voorgevel daarna te laten kaleien. Ik veronderstel dat de gevel ook eerst gereiningd zal moeten worden vooraleer de voegen kunnen aangepakt worden. De oppervlakte die aangepakt moet worden heb ik niet echt een idee van, dit kan ik later wel doorgeven aan de vakman.


Gevel- en metselwerken Wondelgem
zaterdag 28 november 2020

Kaleien van gevel

Momenteel is er crepi om onze gevel, momenteel zijn wij deze aan het verwijderen. Enkel onze geveltippen gaan we de crepi niet verwijderen, hierop zou ik graag kaleien willen aanbrengen. De oppervlakte die aangelegd moet worden is ongeveer 36 vierkante meter.


Behang- en schilderwerken Kasterlee
maandag 23 november 2020

Kaleien van veranda

Binnenkant van een veranda kaleien 25 vierkante meter. Liefst in het gebroken wit


Behang- en schilderwerken Belsele
woensdag 21 oktober 2020

Gevelrenovatie uitvoeren van oude hoeve

Het gaat om een hoeve dat gebouwd werd begin 1800, de voegwerken zouden opnieuw moeten gedaan worden en de slechte stenen zouden vervangen moet worden. Vervolgens zouden we graag de gevel willen afwerken met kalei. Drie gevels van de hoeve. Dus bedoeling is gevel renoveren om binnen een afzienbare termijn te kaleien.


Gevel- en metselwerken Linter
maandag 05 oktober 2020

Gevel schilderen of kaleien

Op zoek naar iemand om +/- 100 m2 gevel te schilderen of kaleien. Ook afbraak van eternietplaatjes en afwerking van regenpijpen en rolluikbakken.


Behang- en schilderwerken Schilde
dinsdag 22 september 2020

Afwerken van een woning

We zouden ons huis kwalitatief willen afwerken. - Isoleren binnenmuren - Nieuwe deuren omlijstingen, plinten en plamuurwerk - Vloeren verdieping - Schilderwerken binnenmuren - Eventueel kaleien van een zijmuur en schilderen achtergevel Terrasuitbreiding en tuinaanneming diverse (kunstgras leggen, afscheiding, fietsport) - tuindeur plaatsen door muur uit te breken


Verbouwing Gentbrugge
maandag 31 augustus 2020

Kaleien van gevel

We zoeken iemand die onze gevel kan kaleien. Voorgevel, zijgevel en een stukje achtergevel het zal ongeveer om 200 à 250m².


Gevel- en metselwerken Opwijk
dinsdag 21 juli 2020

Papvoegen of kaleien woning

Gevel papvoegen of kaleien. Huis is ong. 13.5m breed en 8.4m diep en de hoogte tot in de nok is 14m, hoogte tot dakgoot is ong. 3m. Betreft een huis van de jaren 50 dat reeds deels gerenoveerd is. Alle 4 de gevels .


Gevel- en metselwerken Wuustwezel
woensdag 08 juli 2020

Kaleien woning

Drie gevels kaleien, 1 verdieping. Afmetingen ken ik niet van buiten. Enkel kaleien, geen voegwerken of dergelijke.


Behang- en schilderwerken Hillegem
woensdag 08 juli 2020

Terras/stadstuin vernieuwen.

Terras van ong. 30m² vernieuwen. Momenteel stenen die rechtstreeks op zandbodem liggen waardoor er veel onkruid tussen groeit en ook niet erg recht ligt. Chape leggen of advies over andere mogelijkheden. Nieuwe tegels aanleggen. Tegen achterste muur een boordje vrij laten voor planten. Graag ook advies over mogelijkheden, soorten planten,... Tuinmuren van ong. 63m² schilderen of kaleien.


Tuinaanleg en -onderhoud Deurne
zaterdag 04 juli 2020

Tuinhuis metsen

Tuinhuis van 4m x 3m metsen. Graag snelbouw, naar achter afhellend dak van waterdichte golfplaten. Dubbele deur en kleine ramen aan beide zijkanten voorzien. Achteraf ook kaleien.


Garage en carport Boekhoute
woensdag 24 juni 2020

Buitengevel schilderen

Buitengevels van ong. 120m² van bestaande woning in bakstenen wit schilderen of kaleien.


Behang- en schilderwerken Kuringen
woensdag 27 mei 2020

Hellend dak herstellen

Dakkapel van ong. 10m² herstellen. Muurgedeelte kaleien. Ook tip herstellen.


Dakdekken en dakherstelling Turnhout
vrijdag 22 mei 2020

Buitenmuren schilderen

Ik wil mijn achtergevel laten afwerken met een kleurtje. Momenteel denk ik aan schilderen, kaleien of spuitkurk, afhankelijk van het advies van de vakman. Oppervlakte ongeveer 100 m².


Gevel- en metselwerken Stekene
zondag 17 mei 2020

Gevel bekleden

Gevel van 230m² bekleden. 60m² In kaleien en 170m² met gevelpanelen en isolatie.


Gevel- en metselwerken Bissegem
maandag 04 mei 2020

Kaleien woning

Ik wil mijn koer laten kaleien, dit is ongeveer 32m². Muren op koer kaleien. Opp. is ong. 32m²


Gevel- en metselwerken Ronse
donderdag 23 april 2020

Kaleien van gevels

Ik zou graag mijn zijgevel en voorgevel willen laten kaleien. De oppervlakte bedraagt ongeveer 70m².


Behang- en schilderwerken Wijgmaal (Vl-Br)
maandag 20 april 2020

Achtergevel kaleien

Het kaleien van de achtergevel - zuidkant en onder terrasoverkapping - oppervlakte ongeveer 16 vierkante m. - in een kleur door ons te kiezen - aan de onderzijde de gekozen kleur in een donkerder tint


Behang- en schilderwerken Zolder
zondag 19 april 2020

Kaleien gevel

Ik zou graag mijn gevel laten kaleien. Gaat om woning type bungalow van 11x9m met best wel wat ramen. De bungalow is een laagbouw, dus één verdieping. Voorgevel en beide zijgevels moeten behandeld worden, de achtergevel wordt aangebouwd


Gevel- en metselwerken Lebbeke
Offertes kaleien aanvragen