Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Trappen Schilderwerk

Trap schilderen of verven

Trap laten schilderen? Informatie, prijzen en offertes op maat voor het schilderen van elk type trap vind je hier.

Trap laten schilderen?

We gaan eerlijk zijn: dit werkje wordt onderschat. Zelfs voor een ervaren schilder is dit precisiewerk. Een oude trap schilderen is vaak alles wat je nodig hebt om je interieur te transformeren. Je kan natuurlijk ook een compleet nieuwe trap laten plaatsen, maar dat is uiteraard een stuk duurder.

Trap herschilderen?

Of je nu een splinternieuwe trap in een nieuwbouw gaat schilderen of een oude trap opnieuw wilt verven, de werkwijze blijft hetzelfde. In de meeste gevallen zal een geschilderde trap opnieuw schilderen je dus geen enorme hoeveelheid extra werk opleveren. Door je trap opnieuw te schilderen kan je deze in een mum van tijd je interieur een nieuwe look geven. Het spreekt voor zich dat dit ook een pak goedkoper is dan een compleet nieuwe trap te plaatsen.

Sta je voor een totaalrenovatie en heb je echt een klassieke houten trap? Hier komt wel enige voorbereiding bij kijken alvorens je de trap opnieuw kan schilderen. Wij zetten de aandachtspunten even op een rijtje.

 

  1. Heb je een stoffen traploper? Neem deze eerst weg en vergeet de trap ook niet te ontvetten
  2. Zorg dat de trap schoon is en begin deze op te schuren met schuurpapier
  3. Heb je kleine beschadigingen of kleine gaatjes in de traptreden of stootborden? Vul deze dan eerst met plamuurmiddel
  4. Vergeet voor je de trap gaat schilderen de treden en stootborden niet te ontstoffen met een vochtig doekje
  5. Heb je spots of led-verlichting in of rondom de trap? Vergeet deze dan zeker niet af te plakken voor gaat herschilderen

 

Tip: Heb je liever wat meer informatie van een paar schilders die je ook meteen een vrijblijvende prijsofferte bezorgen? Bij Casius kan je via het groene formulier gratis je opdracht plaatsen.

Trap verven?

Of je nu de trap eerst gaat schuren en dan gaat verven of je een geschilderde trap een nieuwe look wilt geven, het materiaal van je trap is de cruciale factor. Een trap lakken of een geverniste trap verven? Er zit op zich weinig tot geen verschil in omdat het basismateriaal hetzelfde is. In België zien we dat de houten trap, de betonnen trap en de metalen trap de populairste opties zijn. Wij maakten een overzicht van hoe je het best de verschillende soorten trappen kan schilderen.

Houten trap schilderen

De houten trap verven? Voor je een verfborstel bovenhaalt, moet je controleren of de traptreden en de stootborden proper zijn. Anders gezegd: verwijder de oude lagen verf voor je de nieuwe erop schildert. Met een schuurborstel of een verfkrabber komt je al ver, maar als er verschillende lagen verf of vernis op je trap zijn aangebracht, volstaat enkel schuren niet. In dat geval kan je gebruik maken van een afbijtmiddel. Zo'n middel zorgt ervoor dat er de verschillende lagen loskomen zodat je ze gemakkelijk kan afschrapen.

Eens de oude lagen verf verwijderd zijn, schuur je de trap best nog eens af met een schuurmachine of wat schuurpapier. Haal met een vod nog het laatste stof weg en daarna kan je beginnen met schilderen. Zoals bij de meeste verfwerken beginnen we het opknappen door het aanbrengen van een voorbereidende laag, een primer.

Welke verf heb ik nodig voor een houten trap? Voor trappen wordt speciale verf voorzien die slijtvaster is. Twee lagen verf zou na het aanbrengen van de primer moeten volstaan. Of je nu een beuken trap gaat schilderen of een trap met eiken fineer, het kleur is altijd een persoonlijke keuze en is afhankelijk van interieur tot interieur.

Houten Trap Schilderen

Metalen trap schilderen

Houten trappen zijn niet gemakkelijk, maar een metalen trap een nieuwe laag geven zorgt voor extra uitdagingen. Intensievere voorbereiding en een uitdagend oppervlak. Allemaal redenen waarom er sneller beroep wordt gedaan op een professionele schilder. Ben je op zoek naar een professionele schilder in de regio? Op deze pagina vind je de beste schilders in de regio.

Ook een metalen trap moet je zo proper mogelijk maken voor begint te verven. Oude verflagen verwijder je door te schuren. Daarna kan je de trap best nog eens opschuren met klassiek schuurpapier. De dikte van de korrel hangt af van het type trap. Eens het schuurwerk achter de rug is kan je de trap stofvrij maken met een vochtig doekje of een stofdoek. Na het klassieke afplakken van de randen kan het verfwerk beginnen.

Betonnen trap verven

Betontrappen worden ruwweg - heb je 'm? - onderverdeeld in twee groepen: ter plekke gegoten betontrap of prefab betontrap. Afhankelijk van de bekleding, zal je manier van schilderen verschillen. Bekleed je de trap volledig in hout, dan kan je jouw trap behandelen zoals een echte houten trap. Combineer je beton en hout, dan moet je verschillende technieken toepassen.

Beton trekt best wat vuil en stof aan, dus zorg dat de ondergrond proper is voor je verf aanbrengt. Schoonmaken doe je met een speciale betonreiniger. Heb je een betonnen trap buitenshuis, dan moet je daar extra aandacht aan besteden. Een grondigere reiniging met de hogedrukreiniger helpt om het grootste vuil te verwijderen.

Eens de betontrap proper, vetvrij en - heel belangrijk - droog is, is het tijd om de voorbereidende laag aan te brengen. Opteer voor de juiste betonprimer zodat de afwerkingslagen optimaal kunnen inwerken. Gebruik je de verkeerde, dan kan de verf snel gaan afkorrelen of zal je meerdere lagen moeten aanbrengen. Dit komt uiteraard een pak duurder uit.

Cruciaal bij het kiezen van de verf voor een betontrap is de samenstelling van de verf. Voor een betontrap kies je best een verf bestaande uit twee componenten. Die extra component is epoxyhars. Dit soort verf heeft een hardere textuur en slijt minder snel dan verf uit één component. De primer niet meegerekend zouden twee lagen betonverf moeten volstaan.

In welke kleur de trap schilderen?

Een antwoord op deze vraag formuleren is moeilijk tot onmogelijk. Heb je witte muren? Dan kan de trap zwart verven een knap resultaat opleveren. Zijn je muren in een donkere kleur? Dan zal je sneller geneigd zijn de trap wit te schilderen. Of je nu een open trap moet verven of een gesloten trap gaat herschilderen, de kleur van de verf is een persoonlijke keuze.

Tip: Kies wel altijd voor kwalitatieve trapverf. Besparen op verf is voor zowat elk schilderwerk een cruciale fout.

Trapleuning schilderen?

Als je van plan bent de trap een nieuwe laag verf te geven zal je waarschijnlijk ook de trapleuning verven. Welke verf gebruik ik voor de trapleuning? Heb je een houten trap en wil je ook de houten trapleuning verven dan gebruik je dezelfde verf voor de trapleuning. Heb je een houten trap maar moet je bijvoorbeeld een metalen trapleuning verven? Dan kan je opteren voor een verf die beter hecht op metaal. Of je nu een witte trap hebt en de trapleuning liefst in het zwart wil verven of niet dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Trapleuning Schilderen

Traphal verven?

Als je besluit de trap en eventueel de trapleuning te verven, kan het interessant zijn om ook de traphal meteen een nieuwe laag verf te geven. De kleuren hoeven uiteraard niet hetzelfde te zijn als die van de trap. Zo zien we dat bijvoorbeeld een zwarte trap en witte muren een knap resultaat opleveren.

Hoe kan ik best de hoge traphal schilderen?

Vaak heb je een ladder of stelling nodig omdat je meestal met een hoog plafond te maken hebt. Iedereen wie al eens op een ladder gestaan heeft om te schilderen zal bevestigen dat dit niet evident is. Alles laten schilderen door een professionele schilder is vaak de beste oplossing. De vakman heeft vaak een stelling te beschikking en door zijn expertise kan je er ook op rekenen dat de schilderwerken professioneel worden uitgevoerd.

Prijs trap schilderen

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het schilderen of herschilderen van je trap? Als je trap laat schilderen door een professionele schilder zal deze klus je gemiddeld 300 à 600 euro kosten. De kosten voor een trap te laten verven zijn uiteraard afhankelijk van het aantal treden en stootborden.

Tip: Vergelijk altijd een aantal prijsoffertes. Via het groene formulier kan je meerdere prijsoffertes van erkende schilders in regio aanvragen. Gratis en zonder verplichtingen.

Veelgestelde vragen over schilderen trappen

Hoe kan ik het best een trap schilderen?

Stap 1: ontvetten, schuren en voorbereiden van de trap

Voor je een streep verf op je trap schildert, moet de trap proper zijn. Ontvet de ondergrond, droog af en vul kleine gaten en oneffenheden op met speciale vulling. Zijn alle gaten weg, dan is he tijd om de trap af te schuren en opnieuw te reinigen.

Stap 2: primer aanbrengen als voorberieidng voor de verf

Vooral bij houten trappen is een primer nodig voor je gaat schilderen. Die zorgt ervoor dat de lak een betere hechting heeft op de ondergrond, in dit geval de houten trap. Voor je effectief verf aanbrengt, schuur je de primer of grondverf best nog even op.

Stap 3: afwerken met verf

Roer de verf voor je ze aanbrengt. Schilder altijd kruislings. Dit doe je door enkel verticale strepen verf aan te brengen en die horizontaal uit te smeren. Voor je een tweede laag aanbrengt, kan je de opgedroogde verf eerst nog eens opschuren. Verwijder afplaktape altijd wanneer de verf nog nat is. Zo vermijd je dat stukken verf meekomen met de tape.

Stap 4: beschermlaag aanbrengen

Om het resultaat lang te behouden, kan je extra bescherming op het hout strijken.

Hoe kan ik een hoge hal schilderen?

Een trapgat bestaat uit een aantal onderdelen. Je hebt de trap, al dan niet met vloerbedekking. Daarnaast heeft ook de muur een laag verf nodig en zit je met een leuning en het plafond boven je hoofd. Vaak hebben al die verschillende delen een eigen voorbereiding en type verf nodig.

De beste tip is om het trapgat of de hal in delen te schilderen. Begin met de muren en plak de rest van de hal goed af. Ga verder met het plafond en eindig altijd bij de trap zodat je deze heel precies af kan werken. Door goed af te plakken, bescherm je alle geschilderde delen of de nog te schilderen onderdelen. Zorg dat alle delen goed droog zijn voor je verder gaat met het volgende onderdeel.

Offertes trap schilderen aanvragen

Recente schilderopdrachten

maandag 18 september 2023

Binnen schilderen

Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen, Binnenschrijnwerk schilderen (deuren, ramen, trappen, ...) Wat voor type binnenschrijnwerk moet worden geschilderd?: Binnendeuren en/of ramen


Behang- en schilderwerken Sint-Niklaas
woensdag 13 september 2023

Binnen schilderen

- Buitenschilderwerken van ramen en deuren (21 stuks) in 3-gevel rijwoning Groen Kwartier, incl. opvullen van gaten en opspuiten van kieren. Herschilderen na 10 jaar. - Herschilderen loopvlak van de binnentrap van 0 naar 1 en van 1 naar 2 verdieping. - Herschilderen keuken. - Op enkele plaatsen beperkt retouchewerk. Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen, Binnenschrijnwerk schilderen (deuren, ramen, trappen, ...), Buitenschrijnwerk schilderen (deuren, ramen, luiken, tuinhuis, daklijsten, ...) Wat voor type buiten houtwerk moet worden geschilderd?: Ramen & deuren Wat voor type binnenschrijnwerk moet worden geschilderd?: Trappen / balustrades


Behang- en schilderwerken Antwerpen
woensdag 06 september 2023

Binnen schilderen

Living en deuren Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen, Binnenschrijnwerk schilderen (deuren, ramen, trappen, ...) Wat voor type binnenschrijnwerk moet worden geschilderd?: Binnendeuren en/of ramen


Behang- en schilderwerken Diepenbeek
dinsdag 22 augustus 2023

Binnen schilderen

Balken en poutrels en muren Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen, Binnenschrijnwerk schilderen (deuren, ramen, trappen, ...) Wat voor type binnenschrijnwerk moet worden geschilderd?: Anders


Behang- en schilderwerken Schilde
dinsdag 15 augustus 2023

Binnen schilderen

5 binnendeuren Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenschrijnwerk schilderen (deuren, ramen, trappen, ...) Wat voor type binnenschrijnwerk moet worden geschilderd?: Binnendeuren en/of ramen


Behang- en schilderwerken Wingene
woensdag 09 augustus 2023

Binnen schilderen

Schilderen van muren, plafonds en trappen Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen, Binnenschrijnwerk schilderen (deuren, ramen, trappen, ...) Wat voor type binnenschrijnwerk moet worden geschilderd?: Binnendeuren en/of ramen, Trappen / balustrades


Behang- en schilderwerken Lier
Gratis offertes aanvragen