Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Traphal schilderen

Traphal schilderen

Het schilderen van een traphal kan een flinke klus zijn. De muren langs de trap kunnen heel hoog zijn en moeilijk bereikbaar. Het bereiken van een fraai resultaat vraagt een specialistische aanpak. De afwerking van de hal en de trap is bovendien erg bepalend voor de uitstraling van het interieur van je woning. Het inschakelen van een professionele schilder is hierbij echt aan te raden. Een vakman kan je enerzijds adviseren over materialen en kleuren. Anderzijds ben je verzekerd van een prachtig geschilderde traphal. Het scheelt je bovendien een hoop tijd en (moeilijk) werk.

Hoe de traphal schilderen?

Bij het verven van de traphal zul je een aantal keuzes moeten maken. Wil je bijvoorbeeld alle elementen van het trapgat schilderen of slechts enkele? Gaat het om de muren, het plafond, de trap en/of de trapleuningen? Als je alles wilt laten verven, is het slim om van boven naar beneden te werken. Je begint dan dus met het plafond te schilderen, dan doe je de muren en als laatste de trap en de trapleuningen. Voordat je van start gaat is het verstandig om vloerbedekking te beschermen met plastic of oude kranten. Verder heb je uiteraard de juiste soorten verf, kwasten en schilderstape nodig. De verschillende onderdelen zullen eerst geschuurd, gereinigd en geëgaliseerd moeten worden. Dit is nodig om oneffenheden weg te werken en te zorgen dat de verf goed blijft zitten. Het is de basis voor een mooi strak resultaat.

Zodra alle te verven oppervlaktes hier klaar voor zijn start het echte schilderwerk. Als eerste breng je dan primer (grondverf) op de ondergrond aan. Deze laag verf moet goed drogen en vervolgens licht geschuurd worden. Hierna is het tijd voor de eindlaag. Voor het beste resultaat, een mooi dekkend en egaal geheel, zijn vaak minstens twee lagen van deze verf nodig. Een belangrijke voorwaarde is overigens dat je verf van hoge kwaliteit gebruikt.

Hal schilderen

Hoe een hoge traphal schilderen?

De hal van de trap kan erg hoog zijn, zeker als je woning uit meerdere verdiepingen bestaat. Om alle plekken te kunnen bereiken heb je een ladder, steiger en/of speciale hulpmiddelen nodig. Het is hierbij van belang op een veilige manier te werken, want aan ongelukken met personen of objecten in jouw huis heeft niemand wat. Een stellage met steigerplanken geeft over het algemeen meer veiligheid dan een ladder. Een ladder staat minder stabiel en in een trapgat is het risico op omvallen vrij groot. Het plaatsen van een stelling of ladder vereist kortom de nodige deskundigheid. Er op werken vraagt durf, een goede fysieke conditie en behendigheid. Ons advies is om hierbij een professional in te schakelen. Deze heeft de kennis, kunde, materialen en ervaring in huis om jouw hoge traphal te schilderen.

Tip: een traphal schilderen is echt wel een gevaarlijk werk. Laat het daarom best doen door een erkende vakman die voldoende veiligheidsmateriaal heeft.

De hal van de trap behangen

Het is ook mogelijk om de traphal te behangen, althans de muren. Behang is verkrijgbaar in prachtige dessins en met een fraaie structuur. Als er al behang op de muren zit, is het meestal noodzakelijk om dit te verwijderen voordat je nieuw behang aanbrengt. Met behulp van een spatel of plamuurmes trek je het meeste behang er veelal gauw af. Restjes die achterblijven zul je ook moeten weghalen, want anders loop je het risico dat dit door het nieuwe behang heen zichtbaar is. Strijk de resten in met een sopje of afweekmiddel, laat het even weken en je zult zien dat je ook deze stukken van de muur afkrijgt. De muur moet goed schoon zijn voordat je gaat behangen, dus boen lijmresten en vuil er goed van af. Heb je een erg gladde muur? Schuur deze dan lichtjes op voordat je gaat behangen.

Ook hier is het belangrijk dat je kleine barsten en gaten in de muur opvult met een vulmiddel. Dit garandeert een mooier eindresultaat. Let goed op de gebruiksaanwijzing van het plamuursel voordat je gaat behangen. Het heeft vaak een aantal uren nodig om goed te drogen. Als je erg poreuze muren hebt, kan het nodig zijn om hierop een voorstrijkmiddel aan te brengen. Poreuze wanden absorberen namelijk veel vocht en dan loop je het risico dat het behang niet goed blijft plakken. Met een behangvoorstrijkmiddel los je dit probleem op.

Ben je klaar met de genoemde voorbereidingen? Dan kun je aan de slag met het prepareren van banen behang. Reken uit hoeveel banen en welke lengtes je nodig hebt. Maak de banen altijd een stukje te lang, zodat je wat speling hebt. Afhankelijk van het type behang moet je of het behang of de muur instrijken met behanglijm. Tegenwoordig is vliesbehang bijvoorbeeld erg populair. Bij dit type behang smeer je de muur in met behangplaksel en dat werkt erg prettig. Je hebt hierbij geen behangtafel nodig en hoeft niet te wachten op het intrekken van de lijm.

Schilderen Traphal Borstel

Offertes aanvragen

Casius bezorgt je prijsoffertes voor je schilderwerken!

Opdracht plaatsen

Traphal bepleisteren

Pleisterwerken zullen in de eerste plaats dienen als basis voor schilderwerk of behang. Daarnaast kan pleisterwerk ook erg mooi staan als afwerking op de wanden van de traphal. Een traphal bepleisteren is echt een klus voor vakmensen, want het vereist veel kennis en handigheid om pleisterwerk netjes aan te brengen.

Prijs verven traphal

De prijs die je betaalt voor het verven van de hal is met name afhankelijk van de oppervlakte die geschilderd moet worden. Daarnaast spelen de benodigde materialen en de voorrijkosten een rol. De gemiddelde prijs voor het verven van de traphal ligt tussen de €30 en €40 per vierkante meter. Schilders kunnen ook werken met een uurtarief. Dit ligt meestal tussen de € 35 en € 50.

Offertes verven hal van de trap

Soortgelijke opdrachten

donderdag 14 september 2023

Muur opnieuw behangen

Het is voor de traphal en de living oudpapier is er reeds af. In de living is het pleisterwerk bijgewerkt en er zijn ook plaatsen met gipsplaat aanwezig. Plinten en sierlijsten moeten nog geplaatst worden. Ik schat een 50m2 dat moet behangen worden.


Behang- en schilderwerken Ramsel
maandag 04 september 2023

Traphal behangen

Traphal behangen, er hangt geen papier. Het gaat over de muur langs de trap die met een gewone ladder niet bereikbaar is. (Te hoog...)


Behang- en schilderwerken Ledeberg (Gent)
maandag 24 juli 2023

Gang + traphal schilderen

Ik zoek een goede schilder om mijn traphal te schilderen, alsook inkomhal beneden en gang boven.


Behang- en schilderwerken Keerbergen
woensdag 05 april 2023

Binnen schilderen

4 slaapkamers en traphal Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen


Behang- en schilderwerken Bost
vrijdag 17 maart 2023

Binnen schilderen

Algemene traphal met hoge plafonds en binnenschrijnwerk in de hal 2 tussenverdiepingen Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen


Behang- en schilderwerken Antwerpen
dinsdag 07 maart 2023

Binnenschilderwerken

Schilderen van de inkom – en traphal van een appartementsgebouw van twee verdiepingen met zes appartementen. De bepleistering van de wanden ( ca. 100 m²) is licht gestructureerd (crepi), de bepleistering van de plafonds ( ca. 25 m²) is vlak afgewerkt.


Behang- en schilderwerken Stabroek
Offertes schilderwerken