Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Muur schilderen

Muur schilderen

Een muur schilderen geeft elke kamer snel een fris uitzicht. Zo pak je het aan, of vind je de perfecte schilder in jouw buurt!

Hebben je binnenmuren een nieuwe laag verf nodig?

Binnenmuren zijn vaak grote oppervlakken. Dat maakt een muur schilderen vaak een intensief karwei. Verschillende materialen vragen een verschillende aanpak, dus het kan soms moeilijk zijn om te beslissen hoe je zo'n muur aanpakt.

Een professionele schilder kan je helpen met advies over hoe je binnenmuren het best laat verven. Wil je bijvoorbeeld de woonkamer laten schilderen in twee kleuren? De expert kan je advies geven welke kleuren het beste bij elkaar passen. Niet enkel voor het schilderen voor de woonkamer maar ook voor het schilderen van andere kamers kan je beroep doen op een schilder. Je weet altijd zeker: de vakman zel de muren schilderen zonder strepen!

Bepleisterde muren schilderen

Nat pleisterwerk schilderen

Het natte pleisterwerk kan je in verschillende technieken onderverdelen. De meest voorkomende zijn sierpleister, sausklaar bepleisteren of het zetten van betonstuc. Meer informatie over bepleistering kan je hier terugvinden.

Zoals de naam al doet vermoeden komt bij deze techniek water aan te pas. Let er dus op dat de muren volledig droog zijn voor je gaat schilderen. Schilder je toch op vochtige muren, dan kunnen er pigmentvlekken verschijnen of kan er blaasvorming optreden. Als de muren droog zijn, schuur je ze best nog even op en maak je ze stofvrij.

Bij het schilderen breng je eerst een primer aan. Eens die droog is, kan je de afwerkingslaag aanbrengen. Een tweede afwerkingslaag is aangeraden maar niet verplicht. Kies je voor de goedkoopste verf, dan moet je vaak inboeten aan kwaliteit. Bij een duurdere verf heb je meestal na 1 laag al een goed resultaat.

Droog pleisterwerk schilderen

Bij droog pleisterwerk horen wanden uit gyproc of gipskarton. Gyproc kent iedereen, vind je bijna overal en zijn ideaal om een grote zolder of andere ruimtes in kleinere kamers onder te verdelen.

Net zoals bij het natte pleisterwerk is het belangrijk dat de wanden glad en schoon zijn voor je verf aanbrengt. Met wat schuurpapier en een stofborstel kom je vaak al een heel eind. Na het afschuren en schoonmaken heeft ook droog pleisterwerk een primer nodig. Deze grondlaag zorgt er voor dat de afwerkingslagen beter op de platen hechten.

Eens de primer droog is kan je muurverf aanbrengen. Net zoals bij het natte pleisterwerk is het voor de keuze in verf belangrijk een mooie balans te houden tussen prijs en kwaliteit. Ga opnieuw voor één of twee afwerkingslagen na de grondlaag in primer.

Tegels schilderen

Waar let ik op?

Negen op tien keer is het goedkoper om tegels opnieuw te schilderen dan ze helemaal te vervangen. Bovendien, op het eerste zicht lijkt het niet moeilijk. Beetje verf, een borstel en de tegels schilderen. Toch mag het niet onderschat worden. Vooral de voegen tussen de tegels kunnen lastig zijn om mooi af te werken.

Start met de tegels grondig schoon te maken voor je nieuwe verf of lak aanbrengt. Ontvet de tegels en voegen met een schuurspons en een ontkalkingsproduct. Eventuele gaten in de voegen kan je vullen met voegpasta of plamuursel. Is er een tegel kapot? Geen ramp, je kan die rustig vervangen voor je gaat schilderen. De kleur hoeft zelf niet gelijk te zijn, want na het schilderen zie je er niets meer van.

Een raad die altijd en overal geldt: zorg dat de muur - in dit geval de tegels - droog zijn voor je start met schilderen en plak de randen af met afplaktape om ze te beschermen tegen eventuele verfspatten. Bij het schilderen van tegels is het gebruik van een goede primer aangeraden. Het helpt om de verf aan de tegel te hechten en je vermijdt problemen wanneer je later de muur wil reinigen.

Verven of lakken?

Om de tegels af te werken kies je best voor een specifieke tegelverf. Een schilder gaat altijd voor kwalitatieve verf die zijn kleur behoudt en krasbestendig is.

Naast de klassieke muurverf wordt lak steeds populairder als alternatief voor verven. Lakken heeft als grote voordeel dat de glans van tegels behouden blijft.

Betonnen of bakstenen muur verven

Een bakstenen muur schilderen is technisch gezien niet erg verschillend van het verven van een gyprocwand. Eén ding moet je wel veel aandacht aan besteden: het voegwerk.

Controleer eerst de voegen. Zijn er barsten, komen er brokjes los of zijn er volledige stroken die ontbreken? Herstel die eerst en laat het voegwerk rustig opdrogen. Doe je dit niet, dan kunnen er later cementkorrels vrijkomen. Klaar met herstellen? Dan kan je je aandacht op de rest van de muur richten.

Gebruik voor de eerste laag een specifieke primer met een typisch dunne en melkachtige structuur. Het kan handig zijn om hier een blokborstel voor aan te schaffen. Zo ben je zeker dat je de voegen goed meeneemt. Eens de voorbereidende verflaag droog is, kunnen we de muurverf aanbrengen. Afhankelijk van de kwaliteit van de verf breng je één of twee lagen aan.

Offertes muur schilderen

Maak je gebruik van een verfrol? Vergeet niet alle voegen goed mee te nemen

Dankzij Casius vond ik iemand die zijn vak kende. Het was de eerste keer samenwerken met Casius, maar ik zal zeker nog gebruik maken van hun dienst.

Romain Dieu

Offertes aanvragen

Casius is een eenvoudig en effectief platform om prijzen te vergelijken. Dit is de tweede keer dat ik met dit bedrijf samenwerk en telkens kreeg ik een correcte prijs die overeen kwam met wat ik in gedachten had. Zeer praktisch voor personen die de juiste keuze willen maken.

Masure Julien

bakstenen muur verven

Muur schilderen?

Casius brengt je contact met de beste schilders in de regio! Gratis en zonder verplichtingen.

Offertes aanvragen

Hoe zelf een muur schilderen?

Wil je zelf aan de slag om een gepleisterde binnenmuur te schilderen? Volg dan deze stappen voor een perfect resultaat:

Stap 1: alles begint met een goede voorbereiding!

Doe jezelf een groot plezier en zorg ervoor dat de muur klaar is voor het schilderwerk. Dat is vaak niet het leukste werk, maar achteraf zal je blij zijn dat je het gedaan hebt. Doe onder meer dit:

  • Vul gaatjes en putjes met een vulmiddel zodat de muur mooi effen is.
  • Maak de muren stofvrij en schuur eventuele oneffenheden glad
  • Neem de behuizing van de stopcontacten weg, indien mogelijk ook de plinten en bescherm de vloer met afdekkarton. Plak ook alles wat niet geschilderd worden af met plakband.

Stap 2: breng een primer aan op de binnenmuur

Pleisterwerk is een heel erg zuigende ondergrond. Dat wil zeggen dat de verf in de poreuze ondergrond wordt getrokken. Door eerst een laag primer aan te brengen stop je dat zuigende effect en zal de eindlaag veel mooier zijn én makkelijker aan te brengen.

Het best kan je primer gebruiken in de kleur van je eindlaag. In de winkel kan je de primer laten kleuren! Zo bespaar je mogelijk een eindlaag in de afwerking!

Stap 3: Schilder de binnenmuur op deze manier

Dan kan je de muur beginnen schilderen. Dat doe je best als volgt:

  1. Roer de verf grondig door en vul je verfbakje met de verf.
  2. Begin met een borstel en schilder eerst hiermee de randen van de muur
  3. Begin dan pas met de rol!
  4. Zorg dat de verf goed verdeeld is over de hele rol (rol hem daarvoor een paar keer heen en weer op het rooster).
  5. Breng dan enkele verticale stroken verf aan met de rol, gebruik voor elke strook nieuwe dosis verf.
  6. Verdeel dan de aangebrachte verf ook horizontaal tot een egaal vlak ontstaat. Werk in zones van ongeveer een vierkante meter per keer.

 

Tip! Werk in één keer de muur af zonder tussen door te pauzeren

Muren schilderen

Toch liever een vakman inschakelen? Vraag snel, gratis en vrijblijvend offertes op van erkende vakbedrijven in jouw buurt!

Recente opdrachten: Muur schilderen

zondag 19 maart 2023

Binnen schilderen

1 slaapkamer volledig in 1 kleur. Woonkamer 1 muur 2m op 2,20 m in het zwart en 3 muren wit Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen


Behang- en schilderwerken Willebroek
zondag 12 maart 2023

Plafond en muurrennovatie door insijpelend vocht

Behangpapier afhalen, pleisterwerk (oud) bekijken en vocht in muren behandelen en opnieuw bepleisteren. Mogelijks ook herschilderen. Het gaat om 2 muren + plafond, eventueel 3. Niet de volledige kamer.


Behang- en schilderwerken Edegem
donderdag 02 maart 2023

Binnen schilderen

Schilderen van traphal in appartementsgebouw van twee verdiepingen. De ondergrond is crepi en moet wellicht met de borstel of spuitwerk worden gedaan. Een muur van ca 5m² moet opnieuw worden bepleisterd. Bezoek van de werf is aangewezen.


Behang- en schilderwerken Mechelen
donderdag 23 februari 2023

Achtergevel schilderen

Foto in bijlage. De delen die moeten geschilderd worden, beslaan een oppervlakte van ongeveer 25m². Er zitten ook barstjes in de muur die moeten opgevuld worden. De verticale gele strook, zijn lijmresten die er niet af gaan (gevolg van bouwwerken naast het huis), maar door te overschilderen (evt. extra laag?) zal het alleszins minder opvallen. Het deel rondom het raam is, omwille van hellende lichtstraat, moeilijk bereikbaar: stelling of andere constructie zal nodig zijn.


Behang- en schilderwerken Sint-Amandsberg
zaterdag 11 februari 2023

Kinderkamers schilderen en behangen

Ik zoek schilder om kinderen hun kamer te schilderen. En 1 muur te behangen. Kamer 16 m² tweemaal.


Behang- en schilderwerken Idegem
vrijdag 10 februari 2023

Muur schilderen

Ik ben op zoek naar een vakman voor het wit schilderen van onze muren. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 25m².


Behang- en schilderwerken Geraardsbergen
Gratis offertes aanvragen