Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Muur schilderen

Muur schilderen

Muur schilderen

Een muur schilderen geeft elke kamer snel een fris uitzicht. Zo pak je het aan, of vind je de perfecte schilder in jouw buurt!

Hebben je binnenmuren een nieuwe laag verf nodig?

Binnenmuren zijn vaak grote oppervlakken. Dat maakt een muur schilderen vaak een intensief karwei. Verschillende materialen vragen een verschillende aanpak, dus het kan soms moeilijk zijn om te beslissen hoe je zo'n muur aanpakt.

Een professionele schilder kan je helpen met advies over hoe je binnenmuren het best laat verven. Wil je bijvoorbeeld de woonkamer laten schilderen in twee kleuren? De expert kan je advies geven welke kleuren het beste bij elkaar passen. Niet enkel voor het schilderen voor de woonkamer maar ook voor het schilderen van andere kamers kan je beroep doen op een schilder. Je weet altijd zeker: de vakman zel de muren schilderen zonder strepen!

Bepleisterde muren schilderen

Nat pleisterwerk schilderen

Het natte pleisterwerk kan je in verschillende technieken onderverdelen. De meest voorkomende zijn sierpleister, sausklaar bepleisteren of het zetten van betonstuc. Meer informatie over bepleistering kan je hier terugvinden.

Zoals de naam al doet vermoeden komt bij deze techniek water aan te pas. Let er dus op dat de muren volledig droog zijn voor je gaat schilderen. Schilder je toch op vochtige muren, dan kunnen er pigmentvlekken verschijnen of kan er blaasvorming optreden. Als de muren droog zijn, schuur je ze best nog even op en maak je ze stofvrij.

Bij het schilderen breng je eerst een primer aan. Eens die droog is, kan je de afwerkingslaag aanbrengen. Een tweede afwerkingslaag is aangeraden maar niet verplicht. Kies je voor de goedkoopste verf, dan moet je vaak inboeten aan kwaliteit. Bij een duurdere verf heb je meestal na 1 laag al een goed resultaat.

Droog pleisterwerk schilderen

Bij droog pleisterwerk horen wanden uit gyproc of gipskarton. Gyproc kent iedereen, vind je bijna overal en zijn ideaal om een grote zolder of andere ruimtes in kleinere kamers onder te verdelen.

Net zoals bij het natte pleisterwerk is het belangrijk dat de wanden glad en schoon zijn voor je verf aanbrengt. Met wat schuurpapier en een stofborstel kom je vaak al een heel eind. Na het afschuren en schoonmaken heeft ook droog pleisterwerk een primer nodig. Deze grondlaag zorgt er voor dat de afwerkingslagen beter op de platen hechten.

Eens de primer droog is kan je muurverf aanbrengen. Net zoals bij het natte pleisterwerk is het voor de keuze in verf belangrijk een mooie balans te houden tussen prijs en kwaliteit. Ga opnieuw voor één of twee afwerkingslagen na de grondlaag in primer.

Tegels schilderen

Waar let ik op?

Negen op tien keer is het goedkoper om tegels opnieuw te schilderen dan ze helemaal te vervangen. Bovendien, op het eerste zicht lijkt het niet moeilijk. Beetje verf, een borstel en de tegels schilderen. Toch mag het niet onderschat worden. Vooral de voegen tussen de tegels kunnen lastig zijn om mooi af te werken.

Start met de tegels grondig schoon te maken voor je nieuwe verf of lak aanbrengt. Ontvet de tegels en voegen met een schuurspons en een ontkalkingsproduct. Eventuele gaten in de voegen kan je vullen met voegpasta of plamuursel. Is er een tegel kapot? Geen ramp, je kan die rustig vervangen voor je gaat schilderen. De kleur hoeft zelf niet gelijk te zijn, want na het schilderen zie je er niets meer van.

Een raad die altijd en overal geldt: zorg dat de muur - in dit geval de tegels - droog zijn voor je start met schilderen en plak de randen af met afplaktape om ze te beschermen tegen eventuele verfspatten. Bij het schilderen van tegels is het gebruik van een goede primer aangeraden. Het helpt om de verf aan de tegel te hechten en je vermijdt problemen wanneer je later de muur wil reinigen.

Verven of lakken?

Om de tegels af te werken kies je best voor een specifieke tegelverf. Een schilder gaat altijd voor kwalitatieve verf die zijn kleur behoudt en krasbestendig is.

Naast de klassieke muurverf wordt lak steeds populairder als alternatief voor verven. Lakken heeft als grote voordeel dat de glans van tegels behouden blijft.

Betonnen of bakstenen muur verven

Een bakstenen muur schilderen is technisch gezien niet erg verschillend van het verven van een gyprocwand. Eén ding moet je wel veel aandacht aan besteden: het voegwerk.

Controleer eerst de voegen. Zijn er barsten, komen er brokjes los of zijn er volledige stroken die ontbreken? Herstel die eerst en laat het voegwerk rustig opdrogen. Doe je dit niet, dan kunnen er later cementkorrels vrijkomen. Klaar met herstellen? Dan kan je je aandacht op de rest van de muur richten.

Gebruik voor de eerste laag een specifieke primer met een typisch dunne en melkachtige structuur. Het kan handig zijn om hier een blokborstel voor aan te schaffen. Zo ben je zeker dat je de voegen goed meeneemt. Eens de voorbereidende verflaag droog is, kunnen we de muurverf aanbrengen. Afhankelijk van de kwaliteit van de verf breng je één of twee lagen aan.

Offertes muur schilderen

Maak je gebruik van een verfrol? Vergeet niet alle voegen goed mee te nemen

Dankzij Casius vond ik iemand die zijn vak kende. Het was de eerste keer samenwerken met Casius, maar ik zal zeker nog gebruik maken van hun dienst.

Romain Dieu

Offertes aanvragen

Casius is een eenvoudig en effectief platform om prijzen te vergelijken. Dit is de tweede keer dat ik met dit bedrijf samenwerk en telkens kreeg ik een correcte prijs die overeen kwam met wat ik in gedachten had. Zeer praktisch voor personen die de juiste keuze willen maken.

Masure Julien

bakstenen muur verven

Muur schilderen?

Casius brengt je contact met de beste schilders in de regio! Gratis en zonder verplichtingen.

Offertes aanvragen

Hoe zelf een muur schilderen?

Wil je zelf aan de slag om een gepleisterde binnenmuur te schilderen? Volg dan deze stappen voor een perfect resultaat:

Stap 1: alles begint met een goede voorbereiding!

Doe jezelf een groot plezier en zorg ervoor dat de muur klaar is voor het schilderwerk. Dat is vaak niet het leukste werk, maar achteraf zal je blij zijn dat je het gedaan hebt. Doe onder meer dit:

  • Vul gaatjes en putjes met een vulmiddel zodat de muur mooi effen is.
  • Maak de muren stofvrij en schuur eventuele oneffenheden glad
  • Neem de behuizing van de stopcontacten weg, indien mogelijk ook de plinten en bescherm de vloer met afdekkarton. Plak ook alles wat niet geschilderd worden af met plakband.

Stap 2: breng een primer aan op de binnenmuur

Pleisterwerk is een heel erg zuigende ondergrond. Dat wil zeggen dat de verf in de poreuze ondergrond wordt getrokken. Door eerst een laag primer aan te brengen stop je dat zuigende effect en zal de eindlaag veel mooier zijn én makkelijker aan te brengen.

Het best kan je primer gebruiken in de kleur van je eindlaag. In de winkel kan je de primer laten kleuren! Zo bespaar je mogelijk een eindlaag in de afwerking!

Stap 3: Schilder de binnenmuur op deze manier

Dan kan je de muur beginnen schilderen. Dat doe je best als volgt:

  1. Roer de verf grondig door en vul je verfbakje met de verf.
  2. Begin met een borstel en schilder eerst hiermee de randen van de muur
  3. Begin dan pas met de rol!
  4. Zorg dat de verf goed verdeeld is over de hele rol (rol hem daarvoor een paar keer heen en weer op het rooster).
  5. Breng dan enkele verticale stroken verf aan met de rol, gebruik voor elke strook nieuwe dosis verf.
  6. Verdeel dan de aangebrachte verf ook horizontaal tot een egaal vlak ontstaat. Werk in zones van ongeveer een vierkante meter per keer.

 

Tip! Werk in één keer de muur af zonder tussen door te pauzeren

Muren schilderen

Toch liever een vakman inschakelen? Vraag snel, gratis en vrijblijvend offertes op van erkende vakbedrijven in jouw buurt!

Recente opdrachten: Muur schilderen

woensdag 01 december 2021

Achtergevel schilderen

ik wil de achtergevel van mijn rijwoning schilderen alsook de buitenmuurtjes van de toiletruimte en stookplaats daarachter, net als de zijmuren van mijn terras


Behang- en schilderwerken Gent
vrijdag 18 juni 2021

Plamuren en schilderwerken van inkomhal

Een gemeenschappelijke gang en technische ruimte van een nieuwbouw (met 2 appartementen) moet nog verder worden afgewerkt. Dit betekent: plamuren, bijschuren, en schilderen. Ook 3 deuren moeten in primer en verflaag gezet worden. Het bedraagt een oppervlakte van 80 m² muur. De hoogte van het hoogste punt is 6,17 m. Hiervoor zou een stelling of een telescoop verfborstel moeten gebruikt worden.


Behang- en schilderwerken Temse
donderdag 17 juni 2021

Opfrissen privé-kelder in appartementsgebouw : anti-vocht en schilderen

Kelderruimte: H 2m30 x L 2m65 x B 2m20 met ingebouwde schabben. -Muren en schabben proper maken -Eén muur aan de straatkant is erg door vocht aangetast, dus anti-vocht behandeling van de muren -Schilderen muren (oppervlakte: iets minder dan 50m2). Plafond is in orde, dat hoeft niet behandeld of geschilderd. Werktuig brengt U mee, producten (anti-vocht behandeling, verf) worden ter beschikking gesteld. Stroomaansluiting zonder aarding aanwezig (voor extra-verlichting). Kelder zal leeg zijn (op een grote kast na) wanneer werken beginnen (groot huisvuil wordt op 5 juli verwijderd, dan nog enkele dagen voor kleinere zaken, dus begin rond 8 juli.


Behang- en schilderwerken Oostende
dinsdag 01 juni 2021

Verfraaien inkomhal: plamuren en schilderen 30 m²

Ter verfraaiing van de inkomhal wensen we volgende aanpassingen: afwerking van de trapmuur en de hal (+/- 3 x 4 m grondvlak) : gaatjes plamuren en dichten, barsten bijwerken (repareren) en herschilderen, een 30-tal m²


Behang- en schilderwerken Leopoldsburg
dinsdag 13 april 2021

Traphal schilderen

Wij zoeken een schilder die onze traphal kan schilderen. Wij wonen in een rijwoning (bel-étage) met 3 verdiepingen. De muur van onze traphal was volledig behangen met kurk. Deze hebben we laten verwijderen en opnieuw laten bezetten. Nu zoeken we nog een vakman die de muren en plafonds van onze traphal (alle verdiepingen) kan komen schilderen (afplakken + primer + afwerking muurverf).


Behang- en schilderwerken Berchem (Antwerpen)
zaterdag 30 januari 2021

Plafond en muren schilderen

Schilder gezocht die plafond schildert vanmijn studio. Momenteel bruine planken en ik weet niet of die kunnen geschilderd worden of moeten vervangen worden. Plafond heeft een oppervlakte van ca 16 m2. Anderzijds zijn muren behangen maar overschilderd. Wil dit laten vervangen door vliesbehang en schilderen. Er zijn 2 muren van ca 10 m2 en in 3e muur zit 1 deur.


Behang- en schilderwerken Nieuwpoort
maandag 07 september 2020

Herstelling na opstijgend vocht in een aantal binnenmuren

Ik zou graag 3 kamers laten herschilderen na problemen te hebben gehad met opstijgend vocht. Muur moet eerst proper gemaakt worden ( nog kristallen en blaren op) en nadien overschildert. Het gaat om 2 kamers van 3,5 op 3,5 m en 1 kamer van 4,5 op 5,5 meter. Kamers hebben een hoogte van 2,6m en hebben allen een houten roostering . ( die moet worden afgeplakt).


Behang- en schilderwerken Vollezele
zaterdag 05 september 2020

Leefruimte schilderen

Na plaatsing van onze keuken, binnen 2 weken, willen wij de rest van onze leefruimte in een nieuw kleurtje steken. Muren en plafond, met hier en daar wat extra plamuurwerk. (2 traphallen en 2 gangen eventueel ook maar dit jaar zeker nog de leefruimte.) Leefruimte is ongeveer 40m²


Behang- en schilderwerken Oudegem
donderdag 03 september 2020

Muur en plafond herstellen

Ik wil 1 slaapkamer, muren volledig herstellen van waterschade en schilderen , en wil graag een gedetailleerde offerte van de kosten, de kamer is 4,59 meter groot en en 2,75 meter lang van vloer tot plafond.


Behang- en schilderwerken Sint-Niklaas
Gratis offertes aanvragen