Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
voortuin rijwoning

Voortuin aanleggen

Voortuin aanleggen

Je voortuin is je visitekaartje

Waar je ook woont, in de stad, in een dorp of helemaal op het platteland, je voortuin is het eerste wat mensen zien als ze bij jou aan huis komen. Hoe mooi je huis vanbinnen ook is ingericht, een slordige voortuin geeft een slechte indruk. Maar je hoeft je voortuin uiteraard niet alleen voor het plezier van anderen aan te leggen. Jijzelf geniet ook heel erg van een mooie voortuin. Of het nu gaat om een volledig nieuwe tuin of een tuin die je wilt heraanleggen, de aanleg van een voortuin is altijd een grote stap. Ga je zelf je voortuin aanleggen of laat je je nieuwe voortuin aanleggen door een professioneel bedrijf? Een voortuin is meer dan zomaar eventjes enkele planten in de grond steken. Een kleine voortuin aanleggen en volgens je eigens stijl inrichten lukt misschien nog wel. Een grote voortuin aanleggen die volledig bij je huis en de omgeving past, wordt een stuk moeilijker. Dit laat je best aan een bedrijf voor tuinaanleg over. Zij zijn niet alleen experten in de uitvoering van de werken, ze geven je ook raad op gebied van stijl en het gebruik van materialen. Wil jij je voortuin aanleggen en ook tips krijgen? Tuinexperten doen beide! Zo wordt je voortuin een echt pareltje! 

Je voortuin aanleggen gebeurt stap voor stap

Voordat je halsoverkop begint met de uitvoering van je voortuin, ga even zitten en overleg goed. Bij een volledige aanleg van je voortuin komen immers verschillende disciplines kijken. Een professioneel tuinman komt bij jou kijken en gaat stap voor stap alle nodige werken bespreken. Het is misschien een leuke activiteit voor heel het gezin om eens een namiddagje te brainstormen over jullie toekomstige voortuin. Laat de fantasie de vrije loop, er mogen gerust gekke ideeën aan bod komen. Ga inspiratie zoeken op internet, verzamel foto's en maak een moodboard. Het voordeel van een dergelijke bespreking is dat je hele gezin later nog meer van je tuin zal genieten. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen en voelt zich meer betrokken bij de werken. Het resultaat zal het product zijn van jullie gezamenlijke inspanningen. Voor de uitvoering zelf stap je dan met je ideeën gewoon naar een bedrijf van tuinaanleg.

voortuin met beplanting

Een voortuin aanleggen vraagt degelijke voorbereiding

Misschien gaat het om een terrein dat nog nooit bewerkt is geweest. Dan kan het zijn dat er grondwerken nodig zijn om de tuin te egaliseren. Misschien wil je een aantal bomen vellen die in de weg staan of gevaarlijk overhellen. Ook dat is een werk voor specialisten. En wist je dat een voortuin aanleggen ook vergunningen kan vereisen? Zo zal bijvoorbeeld de aanleg van een verharde parkeerplaats in je voortuin moeten aangevraagd worden bij de Vlaamse Overheid. Het krijgen van een dergelijke vergunning kan wat tijd in beslag nemen. Dit doe je dan ook best zo snel mogelijk. Een professioneel bedrijf van bestrating kan jou hierin helpen. Je voortuin aanleggen is bijvoorbeeld ook het ideale moment om te denken aan je waterhuishouding. Regenwater opvangen is bijvoorbeeld een ecologisch verantwoorde beslissing. Je voortuin zou de plaats kunnen zijn om een waterput te installeren. Uiteraard doe je dit het beste voordat je je voortuin gaat aanleggen. En je bekijkt ook de andere elementen voor je voortuin die moeten gebeuren voordat je in de tuin zelf aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan afsluitingen. Deze laat je ook best installeren voordat je je eigenlijke voortuin gaat aanleggen.

De volgende stap: je voortuin ontwerpen

Eens de voorbereidingen achter de rug zijn, begint het prettige gedeelte: je voortuin ontwerpen. Of het nu gaat om het aanleggen van een kleine voortuin of je legt een grote voortuin aan in combinatie met de tuin naast en achter je tuin, je tuin moet er uiteindelijk stijlvol uitzien. Dat is de bedoeling. Samen met de tuinman maak jij het ontwerp. Neem als basis de ideeën die je voor jezelf of met je gezin al verzameld hebt. Bij het concrete ontwerp komen een heel aantal vragen kijken. Wil je een onderhoudsvriendelijke voortuin aanleggen of vind je het niet erg om heel veel in de tuin te werken? In het eerste geval kun je een voortuin aanleggen met keien of kies je voor een voortuin aanleggen met grind. Ook een voortuin aanleggen met steentjes is een optie. Je tuinman kan jou in detail uitleggen wat de voordelen van elk van deze materialen zijn. Wil jij een voortuin aanleggen met siergrassen of wil je eerder veel bloemen? Als je het niet ziet zitten om elke week het gras te moeten maaien, dan is een voortuin aanleggen zonder gras een goede oplossing voor jou. Bespreek met de tuinspecialist ook de stijl die je wilt voor je voortuin. Wil je een voortuin aanleggen met landelijk, romantisch of nostalgisch karakter? Of ga je een voortuin aanleggen met een modern, stoer of minimalistisch uitzicht? Het kan allemaal. Een voortuin aanleggen is ideeën verzamelen om tot een mooi geheel samen te brengen. Jouw stijl zal dan ook de keuze van bomen en planten bepalen.

De uitvoering van je tuin: hoe je voortuin aanleggen?

Samen met je tuinier ga je de planten en bomen uitkiezen die in je voortuin geplant worden. Hij zal jou perfect kunnen zeggen welk soort planten het meest geschikt zijn voor jouw tuin. Dit is afhankelijk van het soort ondergrond en ook hoe jij je tuin zal beheren. Doe je zelf het tuinonderhoud of laat je je tuin onderhouden? In functie daarvan kies je de planten uit. Welke kleuren wil je graag zien terugkomen in je voortuin en wil je in elk seizoen bloemen in je voortuin? En hoe zullen je planten er binnen 10 jaar uitzien? Deze en nog veel andere vragen zullen naar boven komen in je gesprekken met je tuinman.

voortuin met klinkers

De grote vraag: wat zijn de kosten van een voortuin aanleggen?

Dit is een eenvoudige vraag, maar een eenvoudig antwoord is er niet altijd. Bij een voortuin aanleggen is de prijs van vele aspecten afhankelijk: de grootte van de tuin, de voorbereidingen, het soort planten, al dan niet bestrating... Een tuinman kan niet zomaar een vaste prijs geven zonder de situatie te hebben bekeken. Op Casius.be kun je wel een degelijk richtprijs vragen. Je vraag komt terecht bij minimum 3 vakmensen. Deze vaklui worden gescreend op hun kennis en ervaring. Je moet dus zelf niet gaan zoeken naar tuinbedrijven die je niet kent en waarvan je niet weet hoe ze werken. Casius heeft deze selectie al voor jou gedaan. Je krijgt verschillende offertes die je dan kan vergelijken.

Je voortuin aanleggen in combinatie met andere werken, je bespaart geld!

Misschien ben je niet alleen van plan om je voortuin aan te leggen, maar moet ook de tuin naast je woning en je volledige achtertuin onder handen genomen worden. Het loont de moeite om deze werken te combineren. Zo krijg je gegarandeerd betere prijzen van de tuinbedrijven. Zo zul je bijvoorbeeld voor de aanleg van je oprit gunstigere prijzen kunnen bekomen als je ook een terras laat aanleggen door hetzelfde bedrijf. Of als je bijvoorbeeld samen met je afsluiting ook een tuinhuis of een terrasoverkapping laat installeren, dan merk je dit zeker ook aan de prijs.

Laat de aanleg van je voortuin geen nachtmerrie of onoverkomelijke klus worden, maar geef het in handen van een stielman. Het is een investering die zeker op lange termijn loont! Je zult niet alleen nu de voortuin van je dromen hebben, maar je zal nog voor vele jaren een voortuin hebben die volledig aan je wensen voldoet.

Offertes tuinwerken aanvragen

Recent ontvangen opdrachten

donderdag 10 juni 2021

Recupereren authentieke klinkers 1950 + betonnen L-profielen plaatsen

Ter afscheiding van trottoir en voortuin (niveauverschil 30/40 cm hoger), wil ik betonnen L-profielen plaatsen + daarbovenop een draadafsluiting .Breedte: +/- 10 meter. Op deze manier kan ik ervoor zorgen dat mijn grond niet verder weg/schuin zakt, richting voetpad en ik probleemloos gras kan maaien. Bijkomende wens ik ook de oprit te laten heraanleggen, met recuperatie van huidige klinkers. het huis dateert van 1950 en toen waren er typische grote geel gebakken klinkers gebruikt (15 à 20 cm), maar deze zijn los gelegd. Ondertussen ligt dat al schots en scheef en wil ik het laten rechttrekken en in stabilisé laten 'verankeren'. De tegels zou ik zelf al uithalen en stuk voor stuk proper maken zodat de vakman ze vlot kan herbruiken.


Tuinaanleg en -onderhoud Neerlinter
donderdag 10 juni 2021

English: renovating the garden A-Z

We need our garden to be landscaped, as soon as possible, preferably. We already have the designs and plans made. I don't know the size by heart, but it's quite a quite big garden, it goes all around the house. First of all, everything has to be removed , so the entire garden (trees included) has to be stripped down to ground zero. Then we'll start reconstructing: grass field: 2 terraces - plants, herbs,.... the works... NL: We willen dat onze tuin zo snel mogelijk wordt aangelegd, liefst. We hebben de ontwerpen en plannen al gemaakt. Ik weet de grootte niet uit mijn hoofd, maar het is een vrij grote tuin, hij loopt helemaal rond het huis. Allereerst moet alles verwijderd worden, dus de hele tuin (inclusief bomen) moet gestript worden tot op het nulpunt. Dan beginnen we met de heraanleg: grasveld: 2 terrassen - planten, kruiden,


Tuinaanleg en -onderhoud Hoogstraten
Offertes tuin aanvragen