Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Elektriciteit leggen

Elektriciteit afgekeurd: hoe maak ik alles conform?

Elektriciteit keuren verplicht

Elektriciteit moet gekeurd worden. ‘t Is verplicht als je jouw woning verkoopt, wanneer je een nieuwe installatie hebt, wanneer je uitbreidt of wanneer de elektriciteit in je woning er al langer dan 25 jaar ligt. Ontdek hier wat je kan doen als jouw elektrische installatie is afgekeurd.

Je mag in België niet zomaar enkele kabels trekken en elektriciteit doorheen je huis sturen. Enfin, technisch gezien kan dat wel, maar je moet een elektrische installatie altijd laten keuren, zodat je een keuringsattest kan voorleggen. Die controles zijn belangrijk, want een slechte of verouderde installatie die niet conform is, is vaak de oorzaak van elektrocutie of brand.

Wanneer een controleur langs komt, volgt die altijd het AREI, of het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties. Het is de wetgeving die alle regels voor elektrische installaties omvat. Sinds juni 2020 is er na bijna 40 jaar - hallelujah! - een nieuwe versie van het reglement voorzien. Je installatie moet dus conform zijn aan dit reglement.

Wat doen ze in godsnaam tijdens zo’n keuring?

Een controleur begint niet in het wilde weg met stopcontacten losschroeven. Nadat je hem of haar een koekje en een koffie aanbiedt, leg je best ook het eendraadschema, situatieplan en je EAN-nummer voor. Het schema en situatieplan vormen een leidraad tijdens de controle.

Na de formaliteiten en de koffie is het tijd voor de controle. Komen aan bod: de zekeringkast met de al dan niet ontbrekende aarding en differentieelschakelaar, de isolatie van de kabels plus alle stopcontacten en eventuele visuele inbreuken.

Verlichting Artsy Fartsy Foto

Afgekeurd en geen keuringsattest. Wat nu?

Vaak worden installaties om dezelfde redenen afgekeurd. Geen aarding of een ontbrekend eendraadschema, geen goede differentieelschakelaar, slechte isolatie rondom de kabels of stopcontacten te dicht bij een bad of douche. Een negatieve keuring is niet meteen een ramp. Je kan je woning blijven gebruiken of zelfs nog verkopen.

Een negatief attest betekent enkel dat je de installatie opnieuw moet laten controleren. Handig om weten: je hoeft niet per se dezelfde maatschappij te contacteren voor een controle van je elektriciteit. Je bent vrij om beroep te doen op een andere firma om de nieuwe controle uit te voeren.

Wat wordt het meest afgekeurd?

1. Geen ééndraadschema

Op een ééndraadschema staat jouw volledige elektrische installatie aangeduid. Dankzij dit schema weten elektriciens onmiddellijk waar stopcontacten of zekeringen zitten. Bij het begin van de controle moet je dit schema verplicht kunnen voorleggen aan de keurder. Het kan dus geen kwaad om het even te controleren. Je kan het zelf tekenen, maar als er fouten in staan, wordt je woning evengoed afgekeurd. Binnen de lijntjes kleuren dus.

2. Differentieelschakelaar of aarding ontbreken

Een differentieelschakelaar ken je ook als een verliesstroomschakelaar. Wanneer er lekstroom optreedt, schakelt deze schakelaar automatisch in om je installatie te beveiligen. Dit kleine onderdeel beschermt tegen elektrocutie of brand. Verplicht in alle zekeringskasten, dus controleer op voorhand of je er eentje hebt.

Huizen die na 1981 zijn gebouwd, moeten ook een aarding hebben. Is je woning ouder, dan ben je vrij om te kiezen. Beslis je om geen aarding te plaatsen - begrijpelijk, ‘t is een prijzige ingreep omdat er wat breekwerk aan te pas komt - dan kijk je best even naar de stopcontacten. Het is verboden om stopcontacten met aardpen te plaatsen als er geen aarding aanwezig is in de woning.

3. Draadisolatie

Wanneer een elektrische installatie teveel warmte opwekt, begint de isolatie rond de draden te smelten. Slecht nieuws, want dat betekent een groter risico op brand of elektrocutie. De isolatie in de zekeringkast kan je zo controleren. Die achter de stopcontacten vergt iets meer werk.

3. Stopcontacten

We zeiden het al: als je geen aarding hebt, mag je geen stopcontacten met aardpen installeren. Bovendien moeten ze altijd minstens een meter van de douche of het bad staan.

Gratis offertes vergelijken?

Offertes aanvragen