Casius logo
Offertes aanvragen Aanmelden als vakman
Laadpaal thuis installeren

Laadpaal thuis installeren

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch rijden. Met een elektrische wagen of een deels elektrische hybride auto is een laadpaal voor de deur ideaal. Zo kun je niet alleen makkelijk je auto opladen terwijl deze stilstaat, het scheelt ook enorm in de kosten. Bij vrijwel iedere aanbieder van laadstations voor auto’s kun je terecht voor zowel een zakelijke laadpaal als een thuislaadpaal. We lichtten voor je uit waar je op moet letten en hoe je kunt besparen op het laten plaatsen van een thuislaadpaal.

Via Casius kan je snel, gratis én vrijblijvend tot drie offertes aanvragen van erkende vakmannen in jouw buurt. Zo kan je perfect prijzen vergelijken en de beste deal vinden voor jouw laadpaal! Klik op de button hieronder en wij doen de rest!

De voordelen van een eigen laadpaal

Als er één business de komende jaren zal boomen, dan is het wel de installatie van laadpalen thuis. Zeker door de fiscale voordelen zullen veel mensen binnenkort elektrisch of hybride rijden. Wie een vakman voor zijn laadpaal zoekt, kan maar best snel toehappen, want wachttijden kunnen binnenkort zeker oplopen.  

Voordelig rijden

Misschien lijkt het net zo makkelijk om bij een publieke laadpaal de elektrische wagen op te laden. Maar een laadpaal aan je woning plaatsen wordt steeds interessanter: het biedt namelijk voordelen voor je veiligheid, comfort en portemonnee. Het is dus zeker een goed idee om zelf een laadpaal te plaatsen aan je woning. Na een laadpaal thuis installeren prijs je je gelukkig dat je altijd voordelig kan laden, veel goedkoper dan aan publieke laadpalen.

  • De prijs van de elektriciteit van een eigen laadpaal ligt aanzienlijk lager dan bij het gebruik van een laadpaal in de buurt. De aanbieder van deze laadpalen berekenen namelijk hun investering door aan de klant. Vaak is er ook een starttarief van toepassing. Laat je een eigen laadpaal plaatsen, dan verdien je de kosten ervan al snel terug.
  • Bespaar extra door je auto ’s nachts tijdens het goedkopere nachttarief op te laden.
  • Heb je zonnepanelen, dan bespaar je bovendien nog meer door je eigen energie op te wekken.
  • Een thuislaadpaal wordt aangesloten op een beschermde stroomkring, waardoor je veilig je auto oplaadt zonder gevaar voor kortsluiting.
  • Je elektrische auto thuis opladen kan gemakkelijk ‘s nachts terwijl deze toch stilstaat voor je woning, in plaats van overdag terwijl je net ergens naartoe had willen rijden.
  • Een laadstation voor de auto zorgt ervoor dat je auto tot wel 60% sneller opgeladen is dan aan een stopcontact. Na een paar uurtjes kun je de weg weer op.
  • Een laadstation is zeer onderhoudsvriendelijk en de onderdelen van een laadpaal kunnen makkelijk vernieuwd worden. Je laat hem het beste een keer per jaar controleren en reinigen om de levensduur optimaal te houden.
  • Overweeg je een nieuwe auto in combinatie met een elektrische laadpaal te kopen? Dan doe je ook je voordeel door over te stappen op elektrisch rijden, aangezien elektrische auto’s minder snel slijten dan een auto op benzine. En elektrisch rijden is per kilometer aanzienlijk goedkoper dan de kilometerkosten van een benzinewagen.
Zelf je wagen opladen

Hoeveel kost het om een laadpaal bij je thuis te installeren?

Op de kosten van een laadpaal hebben diverse factoren invloed. Zo verschilt de aanschafprijs van de laadpaal bij diverse aanbieders en is afhankelijk van de soort laadpaal. Je hebt bijvoorbeeld de keus om een laadpaal te installeren met één of meerdere laadpunten. Het kan hier gaan om een 1-fase laadpaal, of een 3-fase laadpaal.

Ook de uitvoering heeft invloed op de prijs van een laadpaal. Werkt de laadpaal met een pasje of een sleutel? Is de laadpaal voorzien van load balancing functie, waarmee het laadpunt stroom voor het huis en de laadpaal onderscheidt? Hierdoor worden de laadmomenten aangepast op de apparatuur die in de woning aanstaat. Dit voorkomt overbelasting. Daarnaast zijn er vele merken laadpalen zoals EVBox, NEWmotion, Alfen I ICU, RED-box en BlackBoxx. Ten slotte verschilt het tarief voor de montage per laadpaal installateur en moet je rekening houden met mogelijke voorrijkosten.

Welke laadpaal kiezen?

Er zijn twee soorten laadpalen, te weten het 1-fase en 3-fase laadstation. Bij een 1-fase laadstation wordt er gebruikgemaakt van een 230V aansluiting wat zorgt voor een standaard vermogen van 16A en een maximaal laadvermogen van 3,7kW. Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3 x 230V, wat ook wel krachtstroom wordt genoemd. Het standaard vermogen is hierbij driemaal zo hoog en het maximale laadvermogen 11kW. Hierdoor kun je nog sneller je elektrische auto opladen.

Een 3-fase aansluiting is echter niet standaard in elke meterkast aanwezig. Vaak kan er wel een uitbreiding aangevraagd worden. Dit kan bij de netwerkbeheerder en de kosten variëren meestal tussen de € 200,- en € 300,- exclusief btw. Bovendien is deze stroom ook geschikt voor bijvoorbeeld een jacuzzi, sauna en warmtepomp.

Samengevat: Laadpaal thuis installeren prijs

Laadpaal thuis installeren? We zetten de alle prijzen van een laadpaal thuis en de montage ervan voor je onder elkaar:

Type werk Richtprijs
Aanschaf laadpaal € 500 - € 1.500
Montage laadpaal € 350
Kabel 4-kwadraats € 3,50 per meter
Kabel 6-kwadraats € 6 per meter

* laadpaal thuis installeren prijs incl. 21% btw

Let wel dat het hier gaat om laadpalen met één laadpunt, dus voor het elektrisch laden van één auto. Wil je meerdere elektrische auto’s opladen, dan laat je een laadpaal installeren met meerdere laadpunten. De gemiddelde prijs voor deze laadpalen ligt aanzienlijk hoger.

Soorten kabels

4- of 6-kwadraats slaat bij een kabel op de aderdikte, die wordt gemeten in vierkante millimeter. Hoe langer de kabel van de laadpaal, hoe groter de aderdikte moet zijn. Tot 25 meter is een 4-kwadraats kabel voldoende. Bij langere kabels is een 6-kwadraads kabel vereist. Bij een te dunne kabel kan oververhitting en kortsluiting ontstaan. Door onderspanning kan de elektrische auto ook schade oplopen. Bij een kabel langer dan 50 meter is een nog grotere aderdikte nodig en gaan de kosten per meter verder omhoog. Het is echter belangrijk voor de veiligheid van uzelf en de omwonenden om hier nooit op te besparen.

prijs per khw in belgie

Kosten van de montage

De kosten van de montage van de laadpaal thuis ligt rond de € 350,- exclusief btw. Voorrijkosten en klein materiaal zijn hierbij inbegrepen. Uiteraard zijn de montagekosten onderhevig aan hoe moeilijk de klus is. Moet de installateur in de kruipruimte aan het werk of is de meterkast krap? Dan duurt de klus langer en zullen de kosten van de laadpaal installatie dus hoger uitvallen. Ook wanneer zich extra obstakels voordoen kan het zijn dat u meer kwijt bent aan montage. Bijvoorbeeld als de straat opengebroken moet worden of de kabels langs boomwortels gelegd moeten worden. Meer informatie vind je op de pagina boomwortels verwijderen.

Na de installatie zal er ook een keuring nodig zijn van je elektrische installatie. Meer info over keuring van je elektriciteit vind je hier.

Vind de juiste installateur

Laat altijd je laadpaal thuis aansluiten door een elektricien of vakman, zodat thuis laden veilig is e je elektrische installatie perfect werkt. We brengen je graag in contact met diverse experts zodat je ze eenvoudig kunt vergelijken. Door vergelijking van de prijzen voor installatie van een laadpaal thuis bespaar je al gauw tientallen procenten op de prijs.

Vergelijk via Casius snel een eenvoudig offertes en vind de juiste vakman bij jou in de buurt. Plaats een aanvraag en ontvang gratis en vrijblijvend 3 offertes voor een laadpaal te installeren. Gratis en zonder verplichtingen!

Hoeveel Ampere nodig voor laadpaal?

Het maximale aansluitvermogen bij jou thuis wordt geregeld door de hoofdzekering in je meterkast. Daar kan je aflezen hoeveel ampère (A) jouw elektrische installatie maximaal kan leveren. Dit bepaalt hoeveel stroom je maximaal door je leiding kan laten stromen. Vaak zijn dat aansluitingen van 20A, 40A of 63A. 

Als je wil laden thuis aan 3,7 kW dan volstaat een aansluiting van 16A. Wil je sneller kunnen laden (bv. aan 7,4kW of 22kW, dan heb je minstens een aansluiting van 32A nodig.

Let op! Je wil naast je wagen ook andere toestellen laten werken (licht, verwarmen op elektriciteit, elektrisch koken, ...). Het is dus nodig dat je wat marge inbouwt zodat de elektriciteit niet uitvalt als je de wagen aan het laden bent.

Wil je meer info en gratis offertes vergelijken van vakmensen uit jouw buurt? Dat kan je eenvoudig doen via Casius door op de groene knop te klikken.

Waarom beter niet laden via stopcontact?

Het opladen van je auto via een gewoon stopcontact wordt afgeraden. Het duurt niet enkel heel lang, een gewoon stopcontact heeft meestal geen bescherming tegen overbelasting. Een stopcontact zou kunnen beginnen smelten als er te lang te veel stroom door moet passeren.

Laden met een gewoon stopcontact gaat ook traag. Heeft je wagen bijvoorbeeld een batterij van 75 kWh, dan duurt het ongeveer 20 uur eer je wagen volledig is opgeladen. Als je je wagen dagelijks gebruikt is dit vaak niet voldoende.

Offertes voor een laadpaal

Recente aanvragen

dinsdag 19 september 2023

Laadpaal plaatsen naast woning

Elektricien voor laadpaal te plaatsen buiten, voor garage voor de wagen op te laden.


Elektriciteit Brielen
dinsdag 19 september 2023

Laadpaal in garage

Ik ga binnenkort een elektrische wagen hebben en ga dus een laadpaal nodig hebben. Wat ik zou nodig hebben: slimme laadpaal die ik kan programmeren of die samenwerkt met de zonnepanelen / batterij om mijn piekvermogen zo laag mogelijk te kunnen houden. Moet dus ook op laag vermogen kunnen werken.


Elektriciteit Destelbergen
donderdag 14 september 2023

Laadpaal

Levering en plaatsing van een laadpaal bij een woning met 3 wooneenheden


Elektriciteit Gent
Gratis offertes aanvragen