Casius logo
Offertes aanvragen Ik ben een vakman
Installateur laadpalen

Laadpaal thuis installeren

Laadpaal thuis installeren

Een laadpaal aan je woning?

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch rijden. Met een elektrische auto of een deels elektrische hybride auto is een laadpaal voor de deur ideaal. Zo kun je niet alleen makkelijk je auto opladen terwijl deze stilstaat, het scheelt ook enorm in de kosten. Bij vrijwel iedere aanbieder van laadstations voor auto’s kun je terecht voor zowel een zakelijke laadpaal als een thuislaadpaal. We lichtten voor je uit waar je op moet letten en hoe je kunt besparen op het laten plaatsen van een thuislaadpaal.

De voordelen van een laadpaal thuis installeren

Misschien lijkt het net zo makkelijk om bij een publieke laadpaal de elektrische auto op te laden. Maar een laadpaal aan je woning installeren wordt steeds interessanter: het biedt namelijk voordelen voor je veiligheid, comfort en portemonnee.

  • De elektriciteit prijs van een laadpaal thuis ligt aanzienlijk lager dan bij het gebruik van een laadpaal in de buurt. De aanbieder van deze laadpalen berekenen namelijk hun investering door aan de klant. Vaak is er ook een starttarief van toepassing. Laat je een laadpaal thuis installeren dan verdien je de kosten ervan al snel terug.
  • Bespaar extra door je auto ’s nachts tijdens het goedkopere nachttarief op te laden.
  • Heb je zonnepanelen, dan bespaar je bovendien nog meer door je eigen energie op te wekken.
  • Een thuislaadpaal wordt aangesloten op een beschermde stroomkring, waardoor je veilig je auto oplaadt zonder gevaar voor kortsluiting.
  • Je elektrische auto thuis opladen kan gemakkelijk ‘s nachts terwijl deze toch stilstaat voor je woning, in plaats van overdag terwijl je net ergens naartoe had willen rijden.
  • Een laadstation voor de auto zorgt ervoor dat je auto tot wel 60% sneller opgeladen is dan aan een stopcontact. Na een paar uurtjes kun je de weg weer op.
  • Een laadstation is zeer onderhoudsvriendelijk en de onderdelen van een laadpaal kunnen makkelijk vernieuwd worden. Je laat hem het beste een keer per jaar controleren en reinigen om de levensduur optimaal te houden.
  • Overweeg je een nieuwe auto in combinatie met een elektrische laadpaal te kopen? Dan doe je ook je voordeel door over te stappen op elektrisch rijden, aangezien elektrische auto’s minder snel slijten dan een auto op benzine. En elektrisch rijden is per kilometer aanzienlijk goedkoper dan de kilometerkosten van een benzinewagen.
laadpaal thuis

Kostprijs laadpaal thuis

Op de kosten van een laadpaal hebben diverse factoren invloed. Zo verschilt de aanschafprijs van de laadpaal bij diverse aanbieders en is afhankelijk van de soort laadpaal. Je hebt bijvoorbeeld de keus om een laadpaal te installeren met één of meerdere laadpunten. Het kan hier gaan om een 1-fase laadpaal, of een 3-fase laadpaal.

Ook de uitvoering heeft invloed op de prijs van een laadpaal. Werkt de laadpaal met een pasje of een sleutel? Is de laadpaal voorzien van load balancing functie, waarmee het laadpunt stroom voor het huis en de laadpaal onderscheidt? Hierdoor worden de laadmomenten aangepast op de apparatuur die in de woning aanstaat. Dit voorkomt overbelasting. Daarnaast zijn er vele merken laadpalen zoals EVBox, NEWmotion, Alfen I ICU, RED-box en BlackBoxx. Ten slotte verschilt het tarief voor de montage per laadpaal installateur en moet je rekening houden met mogelijke voorrijkosten.

Soorten laadpalen

Er zijn twee soorten laadpalen, te weten het 1-fase en 3-fase laadstation. Bij een 1-fase laadstation wordt er gebruikgemaakt van een 230V aansluiting wat zorgt voor een standaard vermogen van 16A en een maximaal laadvermogen van 3,7kW. Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3 x 230V, wat ook wel krachtstroom wordt genoemd. Het standaard vermogen is hierbij driemaal zo hoog en het maximale laadvermogen 11kW. Hierdoor kun je nog sneller je elektrische auto opladen.

Een 3-fase aansluiting is echter niet standaard in elke meterkast aanwezig. Vaak kan er wel een uitbreiding aangevraagd worden. Dit kan bij de netwerkbeheerder en de kosten variëren meestal tussen de € 200,- en € 300,- exclusief btw. Bovendien is deze stroom ook geschikt voor bijvoorbeeld een jacuzzi, sauna en warmtepomp.

Wat is de prijs voor een eigen laadpaal?

Kostprijs laadpaal thuis? We zetten de alle prijzen van een laadpaal thuis en de montage ervan voor je onder elkaar:

Type werk Richtprijs
Aanschaf laadpaal € 500 - € 1.500
Montage laadpaal € 350
Kabel 4-kwadraats € 3,50 per meter
Kabel 6-kwadraats € 6 per meter

Let wel dat het hier gaat om laadpalen met één laadpunt, dus voor het elektrisch laden van één auto. Wil je meerdere elektrische auto’s opladen, dan laat je een laadpaal installeren met meerdere laadpunten. De gemiddelde prijs voor deze laadpalen ligt aanzienlijk hoger.

Soorten kabels voor laadpalen

4- of 6-kwadraats slaat bij een kabel op de aderdikte, die wordt gemeten in vierkante millimeter. Hoe langer de kabel van de laadpaal, hoe groter de aderdikte moet zijn. Tot 25 meter is een 4-kwadraats kabel voldoende. Bij langere kabels is een 6-kwadraads kabel vereist. Bij een te dunne kabel kan oververhitting en kortsluiting ontstaan. Door onderspanning kan de elektrische auto ook schade oplopen. Bij een kabel langer dan 50 meter is een nog grotere aderdikte nodig en gaan de kosten per meter verder omhoog. Het is echter belangrijk voor de veiligheid van uzelf en de omwonenden om hier nooit op te besparen.

prijs per khw in belgie

Kosten van laadpaal montage

De kosten van de montage van de laadpaal thuis ligt rond de € 350,- exclusief btw. Voorrijkosten en klein materiaal zijn hierbij inbegrepen. Uiteraard zijn de montagekosten onderhevig aan hoe moeilijk de klus is. Moet de monteur in de kruipruimte aan het werk of is de meterkast krap? Dan duurt de klus langer en zullen de kosten van de laadpaal installatie dus hoger uitvallen. Ook wanneer zich extra obstakels voordoen kan het zijn dat u meer kwijt bent aan montage. Bijvoorbeeld als de straat opengebroken moet worden of de kabels langs boomwortels gelegd moeten worden. Meer informatie vind je op de pagina boomwortels verwijderen.

Vind de juiste laadpaal installateur

Laat altijd je laadpaal thuis installeren door een elektricien of vakman, zodat thuis laden veilig is. We brengen je graag in contact met diverse experts zodat je ze eenvoudig kunt vergelijken. Door vergelijking van de prijzen voor installatie van een laadpaal thuis bespaar je al gauw tientallen procenten op de kostprijs.

Vergelijk via Casius snel een eenvoudig offertes en vind de juiste vakman bij jou in de buurt. Plaats een aanvraag en ontvang gratis en vrijblijvend 3 offertes voor een laadpaal te installeren. Gratis en zonder verplichtingen!

Offertes laadpaal plaatsen

Gratis offertes aanvragen